Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dori odnośnie kominów - my murowaliśmy od razu z cegły klinkierowej i jak widzę w okolicy to wszyscy tak robią

natomiast szprosy.... my nie zrobiliśmy i te duże okna nie wyglądają źle, mi się podobają takie duże płaszczyzny, jedyne co bym zmieniła to kolor obustronny, bo mam na zewnątrz orzech a wewnątrz białe

Witam . nareszcie znalazłam osoby które wybrały ten projekt . przeczytałam wszystkie odpowiedzi od założenia tej strony czyli 2005 r. sporo tego było ale muszę przyznać że bardzo pomocne . Jeśli nie byłam pewna co do zmian w wariancie A to wasze wypowiedzi bardzo mi pomogły . projektu szukałam długo zanim zakupiłam działkę. Umowę kupna u notariusza podpisuje za tydzień , potem zajmę się kupnem projektu . nadal będę śledziła wasze posunięcia na budowach. Jesteście super , kiedy je dojdę do waszego etapu . Daleka jeszcze przedemną droga.

hello..

cos sie sypie z powiadomieniami z forum, o nowych watkach dopisanych w naszym dziale...dopiero dzisiaj odczytalem kolejne wypowiedzi...

dopisalem kolejnych Wspanialych...

zalozylem sobie kontko na fotosiku i powstawiam kolejne fotki,nie wiem niestety jak sie Was odesle do nich,linkiem,ale cos wykombinuje....

ja podnosze o 4 pustaki sc.kol.Nie zaburzy to w naszym odczuciu domku...ale niesamowicie wplynie na uzytecznosc poddasza....To wymoglo stworzenie wienca dodatkowego..ale co to w por. z innymi zmianami i kosztami jakie przyjdzie poniesc....

Schody mam super,dzisiaj podjac musimy decyzje , co do ostatecznego ksztaltu lazienki na dole....Sciany budujemy z silikatow w lazienkach,mam zamiar wszystkie ale chyba zabraknie....

Martwi mnie porownujac z Waszymi ekipami moja,niestety jest droga-mazowiecka i leniwa,3-osobowa...a teraz jeden majster zostal,dwoch jego braci odpadlo na jakis czas....dramat qw..a!NIe zmienie ich ale....to bolesne doswiadczenie,przede wsz. drogie....Pociesza mnie fakt starannej budowy z Ytonga,starannego i b. dobrego zazbrojenia domu,rozpracowania schodow....Ale to nie za te pieniadze...Do dupy ekipa i tyle...

Pytanko-jak zamierzacie i za ile zrobic poddasze?Ciekawy jestem Waszych planow.....

Kominy obuduje pelna klinkierka,nie bede robic,chyba,ze nie dostane na czas perforowanej.Podobno powinno sie obudowac z pelnej cegly a nie perforowanej...Ja sklaniam sie ku pelnej.....

Coz....od 3 dni mam scianke kolankowa,szczyty niebawem po tym wiencu drugim,ktory musi byc...a wiec w tym tygodniu...

Okna mam ze szprosami,takie podobne do tych z okladki projektu,troche podrozyly ale nam sie podobaja,choc w por. z mahoniem ram,widac,ze szpros jest sztuczny...Ale okna sa sliczne,na razie w magazynie ale za 2 miesiace beda juz wstawione....

TYnki...nie w tym roku chyba,ale planuje Ceresit-silikatowy....Na razie tyle....

Regenerujemy się obecnie po rozpoczęciu budowy i zbieramy siły do dalszego działania, więc wreszcie mam troche czasu zeby coś napisać.

Po dwóch dniach działań mamy wylane stopy i ławy fundamentowe, betonu weszło w to 30 kubików, ale w domach nie zmienionych pewnie wejdzie mniej. My postanowiliśmy zabudować taras ogrodem zimowym, a nasz majster zrobił tam fundament jak pod resztą domu. Nie wiem jak duzo betonu wejdzie w fundament bez zmian w projekcie--nasz majster w obliczeniach rąbnął się o 10 kubików :-? Na szczęście z betoniarnią nie było problemów.

Boksowalismy się troche z ekipą, ponieważ stwierdzili że na działce bez prądu budować nie będą, a kabla rozwijać i zwijać od sąsiada za darmo też nie mają ochoty.

Niestety prad na działce (przy dobrych wiatrach) bedziemy miec może za miesiąc. Trafił nam się niestety niezbyt rozgarnięty wykonawca rozbudowy sieci... który przez 4 miesiące nie zrobił nic. Dzięki niebiosom mamy dobrego sąsiada który zgodził się użyczyć nam swej sieci, ale musielismy zainwestować w kabel i licznik i elektryka i kosztowało to bagatelka 2 tysiące... taki "mały" niespodziewany wydatek na początek.

Wracając do ekipy majstrów- wydaje mi się że zamierzają podbić cenę. Umówiliśmy się na 40 tys (w tamtym roku) na wybudowanie od podstaw po dach włącznie. I wydaje mi się ze jest to niezla cena- jak myślicie?

Co do zmian w projekcie- największa to jak już pisałam wczesniej ogród zimowy w miejscu tarasu a taras z boku za garazem. Zlikwidowalismy tez dwa okna garazowe.

Zrezygnowalismy z gabinetu na dole, bedziemy mieć calkiem duży salon z wielkim oknem a la witryna sklepowa własnie, oddziellającym salon od ogrodu zimowego. Projekt dosyć karkołomny, bo wymusza zastosowanie specjalnej belki nad tym oknem (5 m ) i podnosi koszty stolarki okiennej ale... co tam! Wszystko dla widoku.

Na górze podobnie jak Zimny łączymy łazienki. Być może zostawimy jednak drugie wejscie bezpośrednio z sypialni.

Podobnie tez zastanawiamy sie nad schodami, na pewno z podestem w połowie a nie takie "wieżyczkowe" jak w projekcie i jakoś bardziej mi pasuje poczatek schodów po prawej stronie...ale to jest do przemyślenia.

W sumie niewiele zmian.

Założyłam konto na fotosiku, jak tylko wyrosnie coś ponad fundament to zamieszcze zdjęcia.

Pozdrawiamy serdecznie i słonecznie.

Kasia i Przemek

Hej!

My budujemy Wspaniały M04a pod Bydgoszczą.

Jesteśmy na etapie pokrywania dachu dachówką.

Wiosną zakupiliśmy okna pcv - białe.

Od tamtego czasu dokonaliśmy kilku zmian w kolorystyce materiałów wykończeniowych. W nowej koncepcji elewacji bardziej pasowałyby brązowe.

Szukamy zatem kupca na te. Czy ktoś jest zainteresowany??

Ostatnie pytanie tez budującej sie pod Bydgoszczą dori /odnośnie szprosów/ wskazuje, ze właśnie podejmuje decyzję, co do wyboru okien... więc może Ty, dori?? :> nasze okna są bez szprosów.

Liczymy także na odpowiedź od grzeslawa - w końcu Konin jest niedaleko Bydgoszczy, a Ty budujesz tą samą wersję Wspaniałego! :)

Jeśli chodzi o zmiany w oknach, to dokonaliśmy kilku niewielkich zmian w wysokości niektórych z nich na parterze:

- te od spiżarni i kotłowni zmieniliśmy na ho=168cm, aby wyrównać w elewacjach linię parapetów /hp=87cm/

- środkowe od salonu pociągnęliśmy do samego dołu ho=255cm.

Szerokości okien nie zmienialiśmy, a zaznaczam, ze wycięcie ścianki pod oknem nie ma wpływu na nośność konstrukcji budynku!

Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem białych okien pcv bez szprosów do Wspaniałego, czekamy na odpowiedź. Cena będzie oczywiście niezwykle promocyjna:)

pozdr!!

U mnie MO4a wspaniały pozostanie na 100 % Jaworzno woj. śląskie. moje planowane zmiany w projekcie :parter- likwidacja okna małego w salonie na taras , likwidacja szafy i powiększenie łazienki, poddasze - likwidacja okien dachowych , zamiana łazienki 19 na garderobę , likwidacja okna balkonowego w 20 . GRZESLAW - także myślałam nad zrobieniem kotłowni za garażem przeczytałam że ty tak zmieniłeś projekt , jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak wtedy wygląda spad dachu od tamtej strony czy dużo się zmienił . Jeszcze jaka wysokość według projektu jest w kuchni chodzi o parapet chciałam tam zamontować zlew tylko czy bateria nie będzie przeszkadzała w otwieraniu okna

MAłgosia- wg projektu na przekroju jest 87cm od posadzki do otworu okiennego, ale mogłam coś pomylić bo takie odczyty z planu to dla mnie nowosć.

Ja tez chce wmontowac zlewozmywak pod oknem i myslalam zeby do jednokomorowego zamontowac baterię z prawej strony. Wariant drugi to przesunąć zlewozmywak do lewej krawedzi okna i wtedy baterie usytuowac z lewej strony. Wtedy nie powinno byc przeszkód w otwieraniu okna, jeśli oczywiscie nie podniesiesz blatów powyżej 87 cm :D

Zastanawiam się tez nad umieszczeniem lodówki... ale mam jeszcze kilka miesiecy, bo wykonczenie planujemy w przyszlym roku.

Tak ogólnie to mała ta kuchnia...

Dori- wstawiamy okna bez szprosów

Tak ogólnie to mała ta kuchnia...

Kuchnia wcale nie jest mała, tylko przez to duże okno /które z reszta odrobinę przesunęliśmy/ jest małoustawna.

Dlatego my nie robimy spiżarni. W tej części przedłużymy blat kuchenny i zakończymy go lodówką w zabudowie po sufit.

Spiżarnię natomiast umieścimy pod schodami, które wykonamy w odbiciu lustrzanym.

Załączam kilka roboczych wizualek kuchni, które robiłam w grudniu, kiedy zapadały decyzje o zmianach w projekcie, wielkościach i lokalizacji okien.

http://www.intkomp.pl/karolina/Wspania%b3y/kuchnia3.jpg

http://www.intkomp.pl/karolina/Wspania%b3y/kuchnia1.jpg

http://www.intkomp.pl/karolina/Wspania%b3y/kuchnia2.jpg

[/url]

Witam, witam!!!

Dzięki za ofertę tych okien, brzmiało fajnie ale moja Pani juz dawno upatrzyła ciemny brąz :oops: Ale wiesz jak to z kobietami bywa :)

Co do przedłużenia garażu celem wybudowania kotłowni to craz bardziej jestem do tego przekonany. Na projekcie wygląda to całkiem nieźle i w realu także. Cieszy także przestrzeń u góry nad garażem, będzie tam mała prasowalnia a reszta mini kino z projektorem :) We wtorek ekipa kończy u mnie więźbe dachową, więc mogę przesłać jakieś poglądowe zdjęcia lub skany projektu.

Po za tym moja Pani ma dylematy związane z organizacją kuchni, faktycznie nie jest ona za duza i nie zbyt ustawna (aż 2 okna + 1 w spiżarni), w sumie cięzko coś doradzić. Pytanie jak wy sobie z tym poradzilście. Gdzie macie lodówkę, kran, szafki, stół?

Pytanie 2: co z łazienką na dole? jaki macie układ?

Pytanie 3: jaki macie pomysł na elewacje?

Pytanie 4: Tynki! Już muszę o tym po woli mysleć. Tradycyjne, czy gispowe?

W sumie nie jestem zwolennikiem gipsu, ale.........Pozdo

KAURA

Lodówkę myślałam wstawić przy spiżarce tylko nie wiem jak głęboka jest ta ściana

LUZMARIA

świetne fotki muszę przyznać że fajnie to wygląda ale mnie ten projekt wydał się fajny między innymi ze względu na tą spiżarkę . miałam w blokach to wiem jaki to plus w mieszkaniu.

GRZESLAW

z tego co czytam to murator poleca gips podobno dobrze wchłania wilgoć i wodę

No ale się społeczeństwo rozpisało :p Jak miło...

A tymbardziej, że w końcu okazało się, że jest ktoś z moich okolic czyli luzmaria . Gdzie budujecie? Może się spotkamy na naszych budiowach i wymienimy poglądy? :) My budujemy w Murowańcu i baaaardzo zapraszamy i chętnie tez się do Was wprosimy :lol: Też jesteśmy na zbliżonym etapie- deskujemy dach i kładziemy papę. Za chwilę dachówka. Brązowa, cementowa.

Co do okien - mało tego, że nie planowaliśmy białych - więc dzięki ale nie skorzystamy. To jeszcze myślę nad tym aby z zewnątrz mieć kolor orzech a wewnątrz jakiś jaśniejszy - np. jasny dąb... Ale to strasznie drogo wychodzi :cry: Pomijam szprosy, które również przedrażają, ale niekoniecznie do nich jestem przekonana.

Co do elewacji - początkowo automatycznie odrzuciliśmy deski na elewacji. Teraz chcemy je koniecznie. Widzieliśmy kilka budynków gdzie były częściowo deski - takie jakby lakierowane, szlifowane, bardzo nowocześnie to wygląda, fantastycznie. Także myślę, że da to ciekawy efekt.

No i nie wiem wtedy co dać na dół - teściowa doradza klinkier, ja na razie nie myślałam tak daleko. A może tak kosztownie

:lol:

mam pytanie : przy zakupie projektu muszę zgłaszać autorce zmiany jakie planuje

czy wystarczy z projektem iść do apchitekta

Ja zmieniłam drobiazgi typu pomniejszenie okien, wyrzuciłam też dwa okna z tyłu garażu a wstawiłam w to miejsce drzwi, zrezygnowałam ze ściany między gabinetem a salonem na korzyść salonu właśnie... Te zmiany wpisze po prostu do dziennika kier-bud i myślę, że to wystarczy.

Jeżeli chcesz poważne zmiany konstrukcyjne wprowadzić - to na pewno podczas adaptacji (typu powiększenie, dobudowa garażu - to ponosi za sobą przeprojektowanie stropu, więźby itp)

hej

ja mam miec kominek z plaszczem wodnym,sprzezony z zasobnikiem i kotlem kondensacyjnym i solarami,solarki za jakis czas ale juz robie wyprowadzenia,jak solarki tylko prozniowe,widzialem je w akcji....w szary dzien laduja do 40 st spokojnie...plaskie juz leza.....

caly dol podlogowka,gora grzejniki z wyjatkiem lazienki....

na razie potestuje kominek...moze jeszcze zima podlacze gaz......wszystko mam po tescia hali,wiec odpadly mi koszta mediow....od pon zaczynaja mi wiezbe.....dzis polozyli dodatkowy wieniec z racji podnosin domku....poszedl w gore.....

jade tez zamowic we wt klinkier na obudowy 2 kominow...kolo 150 cegiel wyjdzie...marze juz o zakryciu domu.....rozwazam propozycje wykonania poddasza...cena wysoka...ale podwojna plyta,wszystko na Knaufie,welny 30 cm.....okolo 150 za m. kw. poddasza....ostro...ale za te wartosci-grubosci,jakosc....ekipa chyba warta.....pociagna mi chyba glazure i terakote....oj pojdzie kaski ale sa z polecenia i jak cos...to moze w styczniu koniec w srodku....tynkarz dzisiaj.....opoznienie o miesiac mam,ale z racji mego gnebienia go od kwietnia....poczeka na mnie....Knauf maszynowy gipsowy i wylewki......a niebawem dach , elektryka,wod-kan......transza juz czeka na kontku.....ale jeszcze troche....

jak ktos ma fotki wiezby..BARDZO PROSZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!najlepiej wersji B

hej

marze juz o zakryciu domu.....tynkarz dzisiaj.....

lookita - tynkarz wchodzi u Ciebie przed położeniem więźby, czy tynkarz poczeka jeszcze na Ciebie? Nie wiem czy Ciebie dobrze zrozumiałam...

Ja mam fotki więźby... ale wybacz - jak pisałam nie mam zbytnio możliwiości ich wklejenia... Może wieczorem. No i nie wiem jakie detale głównie Ciebie interesują ?? Możesz podjechać, zobaczyć. Albo sam powiedz co mam uwiecznic na zdjęciach... Może dzisiaj wieczorem coś wrzucę na net to będzie można podejrzeć - ale prośba - prześlijcie mi na priva info jak najszybciej się wkleja zdjęcia na forum, albo jak założyć jakiś album... Mam miliony zdjęć, chętnie się nimi podzielę :)

Grzeslaw

Jestem na etapie wykonywania modelu 3D wariantu I Wspaniałego na podstawie dostępnych materiałów. Oczywiście dokonuję w nim modyfikacji bazując na swoich pomysłach i potrzebach. Jedną z przeróbek jest właśnie przedłużenie garażu na potrzeby kotłowni.

Obecnie jestem na etapie kombinowania z więźbą i dachem i próbuję jakoś poskładac to jakoś w całośc. Ze względu na przeróbki wyszło mi że dach jako całośc pójdzie do góry o ok. 24 cm a kalenica obu częsci dachów zrównuje się wysokością. Nie jestem pewny niektórych rozwiązań (np. wysokośc ścian nośnych z murłatami)... ale póki co uważam, że jeszcze za wcześnie na rozmawianie z architektem i jeszcze mam zamiar "pobawic" się we własnym zakresie...

Jestem ciekaw jak u Ciebie wygląda częśc dachu nad przedłużonym garażem i jak się ma ten dach do pozostałej części dachu (nad salonem itp.)

Bardzo chętnie zobaczyłbym skany przerobionego projektu. Wysyłam wiadomośc na priv z adresem, pod który można przesłac wspomniane pliki.