Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

My będziemy budować Wspaniałego 04b L w wersji energooszczędnej (EM04b L). Na razie tylko czytam forum i też się zastanawiam nad różnymi zmianami.

U nas będziemy:

- likwidować gabinet na parterze

- likwidować drzwi balkonowe nad wejściem

- podnosić poddasze o 2-3 pustaki

- likwidować balkon na pierwszym piętrze (bedziemy robic markize)

- robic dwuskrzydlowe wieksze okna w pokojach, gdzie pierwotnie byly balkony

- powiekszac taras, aby zmiescily sie spokojnie stol i krzesla

Chciałam podnieść parter o 1 pustak, ale po przemysleniach stwierdzilam, że bylby problem ze schodami - i tak już nie sa takie niskie (prawie 18 cm) - wiec zostanie tak jak jest w projekcie.

Lookita proszę powiedz, jak zmieniliście schody zabiegowe na te ze spocznikiem?

Mam pytanie do tych, którzy funadamenty mają już za sobą...

Jakie bloczki dawaliście 12-tki czy 14-tki i może jakieś krótkie uzasadnienie dlaczego.

I jeszcze odnośnie tarasu, czy ławy pod taras robiliście odrazu, czy zostawiacie to na później.

pozdr

początkujacy inwestor :)

Mam pytanie do tych, którzy funadamenty mają już za sobą...

Jakie bloczki dawaliście 12-tki czy 14-tki i może jakieś krótkie uzasadnienie dlaczego.

I jeszcze odnośnie tarasu, czy ławy pod taras robiliście odrazu, czy zostawiacie to na później.

pozdr

początkujacy inwestor :)

zimny - nie pamietam rozmiaru bloczków - były standardowe po prostu... :oops:

taras u nas w późniejszym terminie...

Przeczytałem Twoje wszystkie posty i mam pytanie: czy podnosiliście poddasze dodatkowo czy trzymaliście się oryginalnego projektu? Porównałem Twoje zdjęcia z projektem i odnoszę wrażenie, że Wasza bryła troszke się różni - tzn wydaje mi się, że okap Waszego domu znajduję się dalej (tzn wyżej) od okien salonowych niż w wizualizacji projktu.

tak, podnieśliśmy o 2 suporeksy czyli ok. 40cm.

z jednej strony bardzo chcielismy mieć więcej pow. użytkowej na piętrze, a z drugiej obawiałam sie bardzo, ze to zaburzy równowagę w formie budynku... nie da sie ukryć, ze trochę zaburzyło ;)

mam teraz nowy pomysł na elewacje - i mam nadzieje, ze dzięki temu uda mi sie optycznie rozpłaszczyć cała bryłę. Jesli znajde czas, to moze zrobię wizualki i pokażę jak to ma wyglądać.

pozdro!