Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hello...mowicie,ze malo sie dzieje....dzieje sie i ...coz kazdy z nas zawalony.Ja dzisiaj bylem zobaczyc klinkier na kominy.Wybralismy wstepnie cegielki-kolorek,cene mamy.Robie obudowe obu kominow z pelnej cegly.Roznica okolo 2 pln na cegle,okolo 200 cegiel potrzebuje,wiec az taka roznica mnie nie poraza....Mam dwa kominy.Wiezbe zaczeli...,szczyty klada bo jak twierdzi moj majster,lepiej bedzie mu budowac wiezbe...Coz....Lazienke mam na dole juz po zmianach...Nie mam fotek,robie co tydzien...wiec w sobote dorobie kolejne....A tak...to dzisiaj zamowilem veluxy,idzie 5% podwyzki,dekarz prosil zebym sie zdecydowal...wiec wlasnie zlozylem zamowienie.Czekam na dach,potem kolejne etapy.....Trzymajcie sie.....

Witajcie Wspaniali :D

U nas baaardzo powoli przebiega ocieplanie domku. Od piątku planujemy własnymi siłami robić ogrodzenie - mamy dość leniwych pseudofachowców :evil:

Założyłam katalog na fotosiku - nie chcę być gorsza :wink:

luzmaria jaki masz pomysł na elewację???? my widzieliśmy deski na Wspaniałym Agi i Seba i wyglądają bardzo ładnie:) tylko ta konserwacja....

malgosia60:

budujemy z gazobetonu - z suporeksu, dachówka jest ceramiczna, schody będą na stalowym stelażu, z boku obudowane rigipsem, a same stopnie drewniane, pod schodami będzie mała spiżarka, tudzież "graciarka" ;)

Ilona&Sławek:

deski na ścianie szczytowej zostają na pewno - to właśnie urzekło nas w tym domku - bez nich byłby bardzo zwyczajny:)

dechy - bardzo ciemny brąz, dodatkowo oblicówka drewniana między oknami - to poszerzy bryłę i sprawi, ze dół będzie wydawał sie niższy - co zniweluje podniesioną ściankę kolankową. oprócz tego planujemy wykończenie ścian szczytowych kamieniem... nie wiem jak to opisać.... sami zobaczycie! Zrobiłam już robocze wizualki, ale obrobię je jeszcze trochę i wtedy pokaże publicznie :D

a za kilka lat - jak już dorobimy się większej kasiory, to jeszcze zmienimy dachówkę na antracyt...............

mam pytanie do tych od wersji A chociaż pewnie B to ma podobnie.

Ile wyszło wam m3 betonu na zalanie fundamentów ?

Powiem Tobie, że u mnie wyszło 22m3. To jeszcze zależy od tego czy szalujesz czy nie, jak dokładnie są zrobione wykopy (wbrew pozorom nawet lekko nierówne są powodem dużych strat). WAŻNE lepiej zamówić trochę więcej, niż aby zabrakło. Bo potem płacisz za dowóz niepełnej betoniarki jeszcze dodatkowo - i to nie jest tak, że płacisz za brakujące 1,5m3 ale i za kurs tej betoniary... A jak weźmiesz więcej i Tobie zostanie, a będziesz na to przygotowany - np. w razie czego wykopiesz sobie szalunek np. pod ogrodzenie, to zawsze możesz ten pozostały w betoniarce beton wykorzystać. O ile będziesz na to przygotowany - bo my oczywiście nie byliśmy :lol: i facet wziął końcówkę betonu (z zalewania stropu) i pojechał. A za ten beton i tak my zapłaciliśmy.

Hej Hej!

Jest dobrze... majstry od 3 dni jeżdzą na plac budowy, oglądają, debatują, zastanawiając się czy jak juz wrócą to bedą w błocie po kolana, czy po kostki.

Dziś przywieźli sobie blaszak... chyba zaczną na serio.

Patrząc na pogodę realnie, mam nadzieję, ze do poniedziałku coś przeschnie.

A co do Porothermu...generalnie nalezy do "ciepłochronnych" materiałów, ale pierwszy raz spotykam się z opinią, że nie trzeba go ocieplać.

Jakie ściany ma Twój znajomy- jedno? dwuwarstwowe?

My budujemy jednowastwową, majster stwierdził że 10cm styropianu na ocieplenie bedzie w sam raz, ale ja chce położyć grubszą warstwę.

Zależy mi bardzo żeby nasz dom był idealny, czyli ciepły w zimie, chłodny w lecie. A przede wszystkim energooszczędny. Nie dążę do ideału domu pasywnego, ale dobrze by było płacić jak najmniejsze pieniądze za ogrzewanie. Murator podaje, że niewielki wzost kosztów na dodatkowe ocieplenie w skali całej inwestycji przynosi potem odczuwalne oszczędności..

Poza tym planujemy dosyć dużą powierzchnię przeszkleń, więc utratę ciepła (naturalnie większą przez szyby niż przez ściany) chciałabym obniżyc do minimum.

Będę się upierac przy 15-sto cm warstwie styropianu.

:( U mnie właśnie zaczęło kropić :evil:

Pozdrawiam

budowa świetny pomysł ..czytam i czytam szukam we wszystkich muratorach odpowiedzi na moje pytania .. tyle trzeba podjąć decyzji .. z czego jaki materiał .. momentami zastanawiam się czy podołam temu wyzwaniu ..dzięki stroną muratora, prasie wydaje mi się że teoretycznie dużo wiem. ale co będzie potem .

pędzę do pracy , tam będę myślała dalej ..

Ilona@Sławek

Obejrzałam wasze zdjecia...serce rośnie...

utwierdzam sie w przekonaniu ze likwidacja gabineciku na dole była świetnym pomysłem. Teraz jest tam tyle przestrzeni

A jak planujecie usytuować kominek? Co dajecie na podłogówkę?

I jeszcze małe pytanie- o ile podnosiliscie kolankową?

Pozdrawiam Kasia

budowa świetny pomysł ..czytam i czytam szukam we wszystkich muratorach odpowiedzi na moje pytania .. tyle trzeba podjąć decyzji .. z czego jaki materiał .. momentami zastanawiam się czy podołam temu wyzwaniu ..dzięki stroną muratora, prasie wydaje mi się że teoretycznie dużo wiem. ale co będzie potem .

pędzę do pracy , tam będę myślała dalej ..

ja też w pracy...

Małgosia- warto naprawde warto...czytać, szukać, dyskutować...wyrabiać sobie opinie i nie ufać... pseudofachowcom.

Niestety trzeba wszystkiego pilnować a to cholernie czasochłonne.

Podchodzę z dystansem do naszych majstrów, (zresztą przy najbliższej okazji zagadne ich o techniki budowania domów pasywnych-myślę ze bedzie to ciekawe doświadczenie) natomiast mam wspaniałego kierownika budowy, któremu sie chce i faktycznie wszystkiego pilnuje.

W momentach złamki oglądam sobie zdjęcia naszych wspaniałych, i... urządzam swoje wnętrza.

Pozdrawiam

Małgosia ja też nie chcę się mądrzyć, też na razie jestem czystym teoretykiem

(forma męska bardziej mi się podoba- żeńska brzmi tak jakoś mało poważnie)

Jasne, że można nie ocieplać, okien tez nie trzeba uszczelniać, jeśli mieszkasz w "ciepłym" kraju lub nie musisz sie liczyć z kosztami ogrzewania. Przy naszych warunkach pogodowych musisz ogrzewać dom/mieszkanie przez 6-7 miesięcy w roku co przekłada sie na konkretne straty w portfelu.

Ja ocieplam i to porządnie-zmarzluch jestem, a u mnie na górce wieje.

:D

spokojnie to nie piekarnia:) na szczęście budowa trwa jakiś czas i nie wszystko od razu musisz wiedzieć. Np. u nas gdy były kopane fundamenty nie myślałam jeszcze o sposobie i materiałach do ocieplenia dachu :) choć dachówkę miałam już zamówioną. Jakoś tak kolejne etapy same wymuszają i podpowiadają co będzie za chwilę i na szczęście nie wszystko robi się na-raz:)

Jak masz fajną ekipę i ker-buda to - dyskusje z nimi i ich wiedza, zweryfikowana oczywiście przez Ciebie) i do przodu!