malgosia60 14.09.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 grzeslaw obejrzałam twoje fotki .. też myślę o kotłowni za garażem ... dach wydaje mi się spoko ... obawiałam się czy nie zakłóci to wyglądzie dachu ... o ile wydłużyłeś garaż ...czekam na fotki jak będzie zadaszenie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 14.09.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Grzeslaw Please wrzuc jakieś info na temat zmian w ścianach nośnych poddasza (pod murłatą szczególnie), więźbie, rozmieszczeniu i liczbie kominów po przedłużeniu garażu i zainstalowaniu tam kotłowni. "Budowa" na komputerze mi stoi a takie info było by dla mnie pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 14.09.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 kaura kominek będzie przodem do okien, marzył nam się narożny, ale z płaszczem wodnym nie ma wyboru takowych na parterze będzie wszędzie gres/terakota, bo jest podłogówka - upatrzyłam śliczny gres o fakturze mozaiki merbau, niestety jeszcze nie wiem gdzie go kupić (tzn. wiem, że jest w Białymstoku - za daleko); ścianka kolankowa wyższa o 3 cegłym - jakieś 80cm a u nas dzisiaj zebrała się rodzinka i tworzymy ogrodzenie... nieźle idzie, ale przez weekend nie uda się chyba skończyć ale nie musimy oglądać "fachowców" niechętnych do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.09.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ilona...mierzylem i macie jakies 95 cm tej sciany kolankowej....ja u siebie nie mierzylem..ale podobno okolo 115 bedzie )))ale dowalilem co?az mi materialu zabraklo i dokupilem....kupilismy dzisiaj,Anula wybrala....klinkierke na kominy-obudowy-ciemny Potsdam CRH.....a mial byc zolciuchny...ale coz...tez juz sie przyzwyczajam....co u Was? Co u Reszty Wspanialych?u mnie 4 krokwie sa juz polozone !!!jesu,ale to idzie...szczyty sa prawie cale....ech.....ale nie trace wiarki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 16.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 lookita może Ty mierzyłeś przed wylewkami ? bo 95cm na pewno nie ma - niedawno mierzyliśmy i było coś ok.85 - ale aż sprawdzę a u nas wczoraj do 21 zalewane było ogrodzenie - chłopaki padnięci (ja też, bo muszę całą tą rodzinną ekipę wykarmić ) został jeszcze przód do zrobienia; a nasza ekipa od ocieplania zaginęła i najnowszy termin ich pojawienia się u nas to pon/wt cały dół w styropianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 16.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Witam budujących "Wspaniałego". Z takich czy innych przyczyn muszę mieć na parterze pokój, ale ciut większy niż te nieszczęsne 10m2 oraz przylegającą do tego pokoju "prywatną" łazienką. Wobec czego mam pytanie dotyczące w szczególności II wersji tego projektu:- czy można zrobić jakąś niewielką łazienkę (prysznic, wc, umywalka) wykorzystując powierzchnię garderoby?Oczywiście przejście z garażu do domu idzie do przeniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ...hellojak zyjecie?jak budowy?chcialem przyszlych Wspanialych przestrzec przed podnoszeniem domku...otoz oprocz tego,ze urosnie,lekko zbrzydnie dla wiekszosci,to myslcie o tym,za nim zamoicie wiezbe,pamietajcie,ze o tyle ile uniesiecie sciane kolankowa to podniesie sie Wam sufit....ja nie mialem znikad porad,wiezbe na placu,unislem o 80 cm sciane i mam...suft na wysokosci 3.5 m nad podloga,dokupilem inne jetki-dluzsze,stare przerobie na okapowke.....ale musialem doplacic....Ci co maja wersje B pewnie wiedza,ze slupy na poddaszu wypadaja w srodku domku...jeden zabuduje sie,drugi wrednie stoi niemal na drodze do lazienki gornej...podobno mozna to przeprojektowac...hmmmmmmm wlasnie stalem sie ofiara wlasnej niewiedzy,braku pomocy ze strony majstra.....ale coz....doswiadczenia zbieram,niemniej.....nie da sie wszystkiego uniknac,jesli chce sie troche pozmieniac samemu, to co w projekcie.....jeszcze dwie uwagi-wiezba -przebieg jest calkowicie inna w A i B, w B trzeba podeprzec wiezbe od strony salonu na belce,ktorej nie ma w projekcie,chyba,ze ciesla sam to dorobi...moj majster,nie jest ciesla z zawodu,radzi polozyc belke i na niej podeprzec jetki w czesci nadjadalnianej....jakos to tak okresle....i co jeszcze....no nie wiem,ale chyba sie u mnie to jakos pokomplikowalo...moze Wam robia prawdziwi fachowcy,bo mnie...przecietni i drodzy nieprzecietnie...ale coz....trzymajcie sie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 19.09.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Lookita nie martw się jak będziesz budował drugi dom to Twoja wiedza już będzie bardziej rozbudowana U nas przerwa - nie ma ekipy - coś tam dłubią na innej budowie, nie ma dekarzy bo ekipa murarzy przeciągnęła ich na obrabianiu kominów. Więc dekarze nie czekali na nich tylko pojechali inny dach zakładać... No i nie było przez chwilę psa - też uciekł. Ale na szczęście się odnalazł - właściwie odnalazła, bo to "ona" Taki przestój nawet mi na rękę bo chwilowo też nie mam kaski Myślę, że w przyszłym tygodniu wróci wszystko do normy. Zdecydowałam się na okna PCV bez szprosów w kolorze orzech, dach w kolorze brązu. No i przycięłam na gg fajną rozmowę z luzmarią Także na budowie niewiele się dzieje, właściwie nic, chłodem wieje a tu jeszcze daleko w polu Ale jakoś to będzie ! Pozdrawiam Was gorąco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 19.09.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 dori to będziemy mieć takie same okna i dach lookita a Ty się nie łam, u nas dzisiaj czwarte podejście do odbioru instalacji elektrycznej było... no i nie odebrali, bo kable niepoizolowane, czegoś tam w skrzynce brak itd.. tak nam elektryk wszystkiego dopilnował w sobotę ma kończyć (uwierzę jak zobaczę), a we wtorek kolejne podejście No i dzisiaj w końcu pojawili się Ci spece od elewacji, nawet w ilości 3 sztuk, ale za bardzo się nie przepracowali - ścianę wschodnią zaciągnęli siatką i klejem.... jeden lepszy od drugiego, cóż począć ... ja to już na luzaka podchodzę, wystarczy że Sławek kipi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.09.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 siedze sobie i popijam piwka....koszowe krokwy wlozone...jakos idzie to....mam juz ekipe od poddasza i wykonczeniowki domu.....material bookuje po weekendzie....w fotosiku......dorzucam zdjecie garazu z autkiem,polowa zajeta przez drewno ale...w polowie sie zmiesilem...uprzedzam,garaz....na dwa takie auta dosc waski,trzeba parkowac obustronnie auta,kazac rodzinie wysiadac przed domem,uwazac na drzwi....i moze cos sie zmiesci jeszcze w garazu np. rowery podwieszone i ...jakies regaly.....zdrowko!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 20.09.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 siedze sobie i popijam piwka....zdrowko!!!! no taki to pożyje Zdrówko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 20.09.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam wszystkich! U nas też się sporo działo. Na nasze szczęście, murarze (Boże uchroń przed takimi) dali nogę przy wystawianiu kominów z klinkieru, bo nie umieli takich stawiać. Po dłuższych poszukiwaniach znaleźliśmy naprawdę fachowca i wyszły jak marzenie, choć jeden jest niestety dziełem murarzy i już nie taki piękny.Cieśli mielismy rewelacyjnych i konstrukcja dachu jest świetna i bardzo solidna. Słup przy górnej łazience postawili nam przy ściance tak, że później zabudujemy go karton gipsem i nie będzie go widać. Natomiast ten w pokoju dziecinnym też jest przy ściance z dzwiami i bedzie podobnie jak z pierwszym.Tak więc słupy nie będa dla nas problemem. Ogłądałam Wasze fotosiki i wydaje mi się, że jednak bryla domu przy podniesieniu scianki kolankowej uległa lekko zniekształceniu. My nie podnosilismy, poniewaz balismy się, że czegos nie przewidzimy. Najpierw żałowałam, ale teraż już nie. Domek jest przecudny.Dzisiaj u nas początek krycia dachu dachówką ceramiczą Creatona, tzn. dopiero deski chyba to się zwie łaty. Nie wiem jak idzie, bo mąż na działce a ja w domu.Okna z Oknoplastu będziemy mieć wstawiane 15 październ. Zamówiliśmy te z termo ramką- Awans, kolor dąb bagienny. Koszt z montażem 19529 zł. Acha przed kryciem dachu otynkowaliśmy na samej górze (pod klinkierem) kominy, bo później nie bedzie dostępu, a bedą szczelniejsze. Zastanawiamy się jeszcze nad bramą garażową i w tym roku to już będzie wszystko.Pozdrawiam i za wszystkich trzymam kciukiGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 20.09.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Czyli Gośmar robicie przerwę na zimę... Nie obawiacie się kradzieży okien? Słyszałam, że wzięcie maja też dachowe okna - wstawiacie je również? My również nie podnosiliśmy kolankowej. Na górze zamiast 4 - zrobiliśmy 3 pokoje (łącząc dwa z balkonem w jeden, na razie). Jest 1 nieporozumienie w tym projekcie - a właściwie w domu - bo na projekcie jakoś nie rzuciło mi się to w oczy. W naszej wersji "be" niestety łazienka główna to porażka. Jest mała, za mała, maluśka, maluteńka Wprawdzie jest druga - ale ta kiedyś będzie zajęta pewnie (w naszym przypadku) przez któregoś z naszych rodziców... A w głównej zmieści się wanna, umywalka i wc a ja chciałabym tam mieć jeszcze prysznic! A tu okazuje się, że w nowym domu mam łazienkę taką samą jak w bloku Poza tym połączyliśmy pokój dzienny z gabinetem na dole - fajna przestrzeń powstała. Okna z M&S wycenili nam Brugmanna na 16 koła (orzech dwustronny, klamki i okucia stare złoto), zamknięty 5- komor. profil, bez parapetów.. A jeszcze - podpowiem - można kilka zeta oszczędzić przy oknach na: jeżeli bierzesz okna dwustronne, to niekoniecznie we wszystkich wnętrzach musisz mieć kolor. My np. zrezygnujemy: z koloru wewnątrz w spiżarce, garażu i kotłowni. I będzie jeszcze taniej.Tam też damy okucia i klamki białe. Aha i dopasowałam okna do standardowych. Gdzieniegdzie korekta po 2-3 cm - to nie duża zmiana. Ale to za jakiś czas, może jutro złożę zamówienie na nie. Więc będą za ok 5 tyg. Pozdr Was! dori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.09.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 hejo...a my nadal patrzymy na faktyczna przestrzen, w por z projektowa scianka dzialowa...warto bylo,dom duzo praktyczniejszy....na lata a nie tylko dla oczu....zapraszam do podniesionych domkow....u mnie...walka z dostawca wiezby...porazka...palanty i tyle...strata 1000 pln...ale mam wszystko z innego tartaku,robota wre...za 3 tyg moze juz bedzie dach...a dalej z gorki....czy zrobiliscie wieksze tarasy niz w projekcie?ja sobie obmierze sam....slupy tez majstry rozmiescili rozsadnie....i inne rozwiazanie wprowadze,ale pokaze za tydzien :-)bywajcie....jutro sluzba.....a dzien mnie powalil psychicznie...ale o tym nigdy.......echhhhhhhhhhhhhhhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.09.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 I Inwestorze brnij dalej,podnies sie.... juz dalej trzeba ciagnac swe marzenia... Od dzisiaj mam wode zimna w domku-znaczy sie jeden kranik...ale fajny to widoczek....Prace ida dalej,moze za 2 tyg dekarz wchodzi....ale na razie....scianki dzialowe i wiezby ciag dalszy trwa,kominy trzeba obudowac..no i pogoda....od wtorku cos sie posypac ma.... Powiem szczerze,ze mam dosc juz murowania...ekipy,po prostu troche to juz wykancza wszystkich nerwowo...Swietne to uczucie,gdy kolejne etapy budowy domu,jego okrycia sie pojawiaja....Ja z wytesknieniem czekam na stan surowy zamkniety!!!!!!!Marze o pierwszym ,w stanie surowym rozpaleniu kominka,wypiciu winka z Zona....i o pierwszym sniegu w nowym domku za oknem ogladanym......ech ))))))juz niebawem....... Trzymajcie sie......-Lookita marzyciel........-realizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 23.09.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Lookita!!!!! Jak to posypać ma??!!???Śnieg?? We wrześniu??Przeraziłam się, szybciutko sprawdziłam pogodę...i...po takiej wstępnej informacji wiadomość o deszczu w czwartek i piątek przyjęłam z ulgą.Uff..Nasi majstrowie jakoś tak zebrali się do roboty i zaczęłam znowu mieć nadzieję, ze zamkniemy dom przed zimą...( Optymizm? Hurra-optymizm? Odrealnienie?)Jak do tej pory mamy ściany fundamentowe.Chodzę sobie po nich... oglądam.. i dom wydaje mi się dosyć duży. Jak na razie trudno mi jest wyobrazić sobie kominek- na razie jest tam dziura i betonowy słup, ale za to już widzę półki z konfiturkami w spiżarni. Mam jeszcze jedno do przemyślenia- co zrobić ze ścianą fundamentową wystającą na 1,6m ponad poziom gruntu. Może zasypiemy do połowy wysokości, może niżej. Wymyśliłam sobie obudowanie kamieniem, ale nie wiem jak bedzie się trzymał kamień na ociepleniu.. gdyby ktoś miał jakies doświadczenia chętnie skorzystam. Pozdrawiam już jesiennie.Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.09.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 ja mowilem-pisalem o zimie nadchodzacej w 2007 roku a nie o opadach niebawem.....marze o ogladaniu sniegu z okien mego domu tej zimy......moj dom tez wystaje ponad poziom,ale jak sie okazuje....niezbyt duzo....a...fundamenty.....to jeszcze malo by ocenic wielkosc domu....zasadniczo wszystko zmieniaja scianki dzialowe,na poddaszu jest przestronniej....dol,ja mam mniejszy,znow przemyslelismy pare rozwiazan....od 10ej rano siedzimy z Zona na poddaszu i myslimy.....lazienka w wersji B....jest antyergonomiczna,uwazam caly czas,ze Pani Projektant jakos malo ciekawie i przemyslanie rysowala projekt....porownujac z innymi pracowniami markowymi,domki ich sa o wiele bardziej przemyslane.....ja za duzo zmian robie pod siebie....a wcale nie jestem az taki wybredny czy wybrzydzajacy.....na pocieszenie siebie dodam tylko,ze projekt pozwala na zmiany w trakcie budowy,wiele pomyslow mi przyszlo w trakcie i na goraco je wprowadzam.....liste zrobie jak skoncza budowlance ,zakryje dach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 24.09.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 No tak! W temacie opadów jestem przewrażliwiona... A w zwiazku z poniedziałkiem zyczę wszystkim wspaniałym dużo słońca w całym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 24.09.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam U nas w sobotę ekipa postawiła scianki fundamentowe. W sumie sprawnie im to poszło, mimo wcześniejszych problemów z brakiem poziomów . Teraz mam pytanie do Was jak izolowaliście fundamenty. U mnie ekipa proponuje coś takiego: - dysperbent z obu stron - na zewnatrz styropian fs20 - siatka, klei - jeszcze raz dysperbent - i na to zwykła czarna folia (nie kubełkowa) Co wy na to. Jak u Was to wyglądało. Sam Dysperbent nie zawiera rozpuszczalników w związku z czym można bez obawy kłaść na niego styropian. PS: Fajnie że dzisiaj słonko świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.09.2007 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 ja mam podobnie...ale mam styrodur -ursa xps 5 cm grubosci,poza tym warstwy jak masz,ale bez folii zew.obsypalem wsz glina i ziemia wokol....pozostawiajac reszte cokolu bez pomalowania dysperbitem....aha,kolkowalem...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts