zimny 24.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 cokol ponad poziomem tez u mnie pozostanie bez malowania. A styropian daje 10-tkę FS-20, a niech będzie jak w projekci. A teraz pytanie odnośnie kominów. Mój majster wypatrzył że bardzo łatwo da się zlikwidować jeden komin wentylacyjny, ten który jest w kuchni. Zamias robić komin można wpuścić go w ścianę, zakańczając tylko dachówką z kominem. Co Wy na to, robił ktoś tak ? A i jeszcze jedno... Czy jak podniosę kolankową o 2 pustaki (porotherma) to można zmienić kąt dachu tak aby nie podnosić całości do góry. To tak troche na wyrost się pytam, ale lepiej wiedzieć wczesniej. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.09.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 to juz chyba zaczniesz zmieniac wszystko-wiezbe,rozklad sil na poddaszu....nie wiem,czy jest sens.....lepiej podniesc przy tym samym kacie,pamietajac o obnizeniu sufitow i zmianie jetek....niz az tak kombinowac....ja komina w kuchni nie mam,bedzie indukcja i wywiew do reku.....2 kominy zlikwidowalem.....od kuchni i lazienki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 25.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 A u mnie cisza jak makiem zasiał. Nic się nie dzieje od tygodnia Ekipa "zaraz" wróci, ale irytuje mnie to nieosiągalne "zaraz" Zaraz to ja sobie inną znajdę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.09.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 hidzisiaj pomalowalem Levisem beleczki rozporowe pod skosami, zamowiel bramke,wiezbe koncza,skosy jutro dokoncza,kominy niebawem,elektryk,dekarz,hydraulik w pogotowiu czekaja.....ale jeszcze sporo.....i chce juz dachu......aha....w czw zaklepuje welne......mysle jaka....wyceny juz znam.....ale to wszystko drogie.....pozdrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efka1719502157 26.09.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam Wszystkich miłośników Wspaniałego, jeżeli pozwolicie, chciałabym przyłączyć się do tego szacownego grona. Moja budowa Wspaniałego wersja M04 II ruszyła pod koniec sierpnia. Długo nie mogliśmy się z mężem zdecydować na projekt, pociągały nas budynki z kopertowymi dachami (nadal nam się bardzo podobają), ale po wizycie na poddaszu jednego z takich domów stwierdziliśmy, że będzie nam jednak nie wygodnie, jesteśmy ludźmi wysokimi i skosy z każdej strony odstraszyły nas. Wspaniały zauroczył nas swoją wygodą i stosunkowo dużym zapleczem gospodarczym, co nie znaczy, że nie wprowadzamy paru zmian. Teraz jesteśmy na etapie ścian parteru. Mam trochę innowacyjnych pomysłów, na temat których bardzo chciałabym zdobyć Wasze opinię: 1. poszerzyliśmy garaż o 90 cm (jedna krokiew - stosunkowo prosta do przeprowadzenia innowacja), chcemy mieć miejsce na regały wzdłóż całego garażu (mamy dużo sprzętu turystycznego, itp) 2. likwidacja okien w garażu (przynajmniej bocznych), ta strona elewacji będzie wogóle niewidoczna w naszym przypadku, ewentualne doświetlenie garażu załatwią dwa tylne okienka lub w ich miejscu luksfery 3. Chcemy zrezygnować z pokoju na górze, tego od frontu i powiększyć jego kosztem łazienkę, z której skolei wydzielimy częściowo (ścianą) małą pralnio-graciarnię. Marzy mi się duża łazienka z oknami, roślinkami i tak właśnie wymyśliłam sobie zrealizowanie tej wizji (nie potrzebujemy na górze czterech pokoi) 4. W sypialni nad garażem zamiast łazienki chcemy zrobić garderobę (ewentualnie pociągnąć instalacje, na wszelki wypadek, gdyby coś się miało zmienić w przyszłości) - pokój znacznie sie powiększy ze względu na poszerzenie garażu. 5. Balkon nad tarasem chcemy poszerzyć i wydłużyć (podparty będzie na słupach), aby uzyskać spore zadaszenie na tarasie, chcemy korzystać z niego także w deszczowe, lecz ciepłe dni, To chyba na razie wszystkie z moich pomysłów przebudowy. Dodam jeszcze, że zdecydowaliśmy się na ściany zewnętrzne z Porothermu 44, bez dodatkowego ocieplenia. Liczę, że do zimy uda nam się zamknąć budynek, pytanie tylko czy warto brać się za instalacje przez zimę, czy lepiej przeczekać do wiosny i z kopyta ruszyć z pracami, tyle że wtedy nie ma chyba sensu wstawianie okien. Sama nie wiem jeszcze, mamy z tym duży dylemat. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 26.09.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam kolejną fanke wspaniałego...Poszerzenie garazu to naprawdę dobry pomysł, załuję ze sami tego nie zrobiliśmy, a tam na poddaszu to wyjdzie Wam wielki salon kąpielowy- ekstra- gratuluję pomysłu i czekam na zdjecia. Mam nadzieję ze podzielicie się widokami..Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 26.09.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witam nowych Wspanialowcow..... Dopisuje do listy... Zmiany obszerne....jednak nie rozumiem,tego,ze nie podobaja Wam sie domy ze skosami.....W tym projekcie to sa cholernie glupio rozwiazane....Nie wiem,ale ja nie wyobrazam sobie w tej chwili zycia w pierwotnie zgodnym z projektem domku.Podnioslem sciane kol. bo wyjsciowa to dramat.Mase pow. uzytk. sie marnuje....Pomijam kwestie formalne i finansowe,bo sa,jednak...uwazam,ze warto.Garaz to ciasnotka.Juz drze jak wpakowalem jedno auto...a drugie mam podobnej wielkosci i wiem,ze trzeba bedzie kombinowac i nauczyc sie ergonommi w ektremalnych warunkach by moc korzystac z garazu w miare sensownie.Juz pisalem ,lazienka na gorze w wer. B to kolejna porazka,choc nie dramat.Z dolem sobie poradzilem bo jest mozliwosc przesuwania jako tako scian,a na gorze juz gorzej.Nie chce zlikwidowac pokoju totez....kombinujemy z aranzacja lazienki gornej....Krokwa koszowa wcina sie ladniutko w skos....i ogranicza te czesc lazienki...Ale da sie troche pozmieniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 27.09.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 no i ot moja stałość w uczuciach: zdecydowanan byłam na okna w kolorze orzech. Pojeździłam po nowowybudowanych domach... Cóż przestał mi się podobać. Może i z bliska jest ładny. Z oddali jednak wygląda jak zwykły plastikowy brąz w PCV Poza tym i wnętrze w pięknym orzechu byłoby trochę za mocno narzucające się... zbyt ciemne... Tak więc wybór padł na okna M&S, popularny, ale i bezpieczny złocisty dąb dwustronny. 14 okien - 14 800zł. (profil 5-kom, tytan, w tym okucia w kolorze starego złota, razem 14 okien, bez okien w garażu - tam będą luksfery a na drugiej ścianie drzwi wyjściowe do ogrodu). Polećcie jakieś fajne drzwi i bramę garażową! Aha - drwzi robicie z naświetlem górnym??? Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.09.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 MAM WIEZBE SKONCZONA!!!!!!Wieniec wisi....ach jakie to mile uczucie.....jutro robie majstrom maly grilik......jednak do dachu jeszcze troszke.... Brama bedzie mahon Normstahl,drzwi zew. Urzedowski-mahon afrykanski,bez przeszklen....u gory,w polaci drzwi sa okienka ....ale to malo daje...wiec mam luksferki od kuchni lekko podswietlajace wiatrolap....ale o tym niebawem.....Welne zamowilem...URSA DF 40 , 2 x 15 cm.......Pozdroweczki....LookaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efka1719502157 27.09.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Dziękuję za Wasze opinie, miło że znaleźliśmy się na elitarnej liście Wspaniałych! U nas ściany parteru rosną!!! Budowlańcy dowieźli bloczki i pniemy do góry, jak dobrze pójdzie to do trzech tygodni będziemy zabierać się za strop - robimy 2K Filigran. Co sądzicie o ustawności kuchni, okno frontowe kładzie całą aranżację, w orginalnym układzie wyklucza jakiekolwiek szafki wiszące - zaryzykowałam i przesuwam je 60 cm. Dzięki temu całą ścianę będę mogła zabudować kredensem i zyskam widoczność przez cały dom. Mam nadzieję, że nie będę żałowała, tzn elewacja jednak nie ucierpi. Ciekawy pomysł z luksferami między kuchnią a wiatrołapem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 my okna nie mamy w wers. B.....mamy zaprojektowany zestaw meblowy....specjalnie pod kuchnie zlikwidowalem okno,kosztem doswietlenia.....cozzzzz, a zeby doswietlic schody zlikwidowalismy lazienke ,wykorzystujemy jej okno polaciwe,a suszarnie zrobilismy po przeciwnej stronie,powiekszajac wneke do roli pomieszczonka na pralnio-suszarnie......mam doswietlenie i kawalek przestrzeni przy holu....miniholu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 30.09.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 hej jaka cisza ...czy tam nikt się już nie buduje ...ach rozumiem wszyscy tak zajęci grzesław marze jakieś nowe fotki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.09.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 hej...a ja dorobilem, jak co tydzien kolejne....dorzuce na fotosik......pozdrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 30.09.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 U mnie ława zalana w piatek. W tym tygodniu ruszam z murami. Dzisiaj czeka mnie jeszcze ostra debata z małżonką w sprawie okien i ich wielkości, bo jutro murarzom trzeba dać znać co i jak. Chcemy troche pomniejszyć okna. W szczególności drzwi balkonowe z tyłu. Po za tym musimy tak wykombinować aby zmieściły się nam żaluzje zewnętrzne z puszkami w domu a nie na zewnątrz. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 01.10.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 hejkaczy mozecie napisać ile kosztował Was stan zerowy ? czy za same fundamenty za robociznę 6000 zł to mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagdaiArek 01.10.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam wszystkich Wspaniałych! Kochani pomóżcie, mam problem z oknami tarasowymi z PCV. Napiszcie, czy mieliście problem z zamówieniem wymiaru h=2,50? Ja sobie jeszcze wymarzyłam okno przesuwne, i tu się okazuję, że jest to absolutnie technicznie nie możliwe. Tak mówią nasi lokalni sprzedawcy. No właśnie, czy na pewno niemożliwe? Pozdrawiam, Magda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 01.10.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam wszystkich Wspaniałych! Kochani pomóżcie, mam problem z oknami tarasowymi z PCV. Napiszcie, czy mieliście problem z zamówieniem wymiaru h=2,50? Ja sobie jeszcze wymarzyłam okno przesuwne, i tu się okazuję, że jest to absolutnie technicznie nie możliwe. Tak mówią nasi lokalni sprzedawcy. No właśnie, czy na pewno niemożliwe? Pozdrawiam, Magda. przez przypadek natknęłam się na drzwi przesuwne, zerknij: http://www.pozbud.pl/pl/oferta/drzwi-tarasowe.html i popytaj tam może... pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 01.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 hejka czy mozecie napisać ile kosztował Was stan zerowy ? czy za same fundamenty za robociznę 6000 zł to mało ? My za stan 0 za robociznę płacimy 5800 od wykopania fundamentów po zalanie ławy. Materiały, koparki itp wyszło nam razem ok 23 tyś. Dokładnie będę wiedział dzisiaj wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 01.10.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Cześć!!! Widzę że co niektórzy już się za mną stęsknili Fajowo, mam piękny dach od soboty, zdjecia będą za parę godzin. Wyszło super, naprawdę jestem dumny, świetny efekt daje ta dachówka Nelskampa. Świeci się jak psu.... oczy Co prawda zabrakło 12 dachówek krawędziowych ale została paleta normalnej, jeszcze mają do mnie przyść i to wykończyć, po za tym będę jeszcze robił małe okno dachowe nad garażem, tam małżonka wymyśliła sobie małą pralnie. Dziś mam majstrów od hydrauliki i centralnego. Całkiem nieźli fachowcy. Jutro zaczynają u mnie elektrycy oczywiście z moją asystą, ja będę kładł kabel sieciowy do internetu, telefoniczny i do satelity i parę innych kalbli tak żeby juz nic nie kłuc bo nie lubię także listw. Pozdrawiam nowych i starych inwestorów. PS. Lookita, nie robiłeś drugiego wieńca na ścianie klankowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.10.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 helloco do okien....wszystkie zmniejszylismy, wszystkie bo producent tak duzych by nie zrobil,a w projekcie sa ogromne....wiec ten problem niejako rozwiazal sie sam naturalnie-okna drewniane beda-sa juz...co do sciany kolankowej-podnieslismy sporo...wazne ,ze dom jest praktyczniejszy,dla niektorych brzydszy...e tam.....wieniec robilem jeden....w stropie umiescilismy dlugie kotwy-druty,nastepnie odpowiednio rozmieszczone,nie pamietam co ile cm od siebie,wwiercalismy w bloczki Ytonga te prety,nadziewalismy bloczki na owe druty i zalewalismy klejem....wyszlo spoko,potem zbrojonko na docelowa sciane i wylewka z betonu- wieniec znaczy sie....ocieplony z zew. styro,oklejony calkiem z zew. bloczkiem komorkowym 8 cm grubosci chyba....na to papa,murlata,to znow ocieplone bloczkiem z zew. welna pom. murlate i bloczek....teraz o stanie zero....stan zero dla mnie to stan od wykopania fund,zalanie law i wymurowanie scian fundamentowych i zalanie chudziakiem...mnie wszystko wyszlo kolo 28-29 tysiecy...ale tylko dlatego,ze bez vatu dostalem beton pod wylewki wszystkie i bloczki betonowe....robocizna majstrow za stan zero kolo 8 tysiecy...a narobili sie niezle,najgorsze ,ze ekipa mazowiecka....wiec sie cenia...ale o tym...nie bede pisac....musialem takich miec...bo tak musialo byc...zrobie kosztorys do stanu zamknietego wkrotce...na razie koncza mi kominy,od pon dekarz raczej wejdzie i elektryk....cholera musze jeszcze tynki polozyc za miesiac jakis i okna wstawic przed mrozami,czekam na dach i na stan zamkniety!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts