Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

dzieki zimny i Lookita za odpowiedź :-)

czyli za stan zerowy w 30tys powinnam się zmieścić 8)

te 6tys u nas to wszystko az do chudziaka - tyle ze humus sami mamy zdjąć ...a potem ONI ..... az sie boje tych "ekip"

fajnie macie , ze juz widzicie te wasze domy :-)

Lookita kiedy bedziesz na swojej budowie ?

a i jak mozecie to taki orientacyjny koszt moglibyscie podac jaki Was wyniosl do tego momentu przy ktorym jestescie :-)

czy stan 0 mozna zrobic w tydzień?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stan zero w 7 dni? A masz wylane ławy? Chyba nie...

Generalnie technicznie jest to wykonalne, ale radziłbym troche poczekac miedzy wylaniem ław a budowanie z bloczków. Niech spokojnie wyschnie i opadnie.

U mnie stan surowy otwarty okło 130 tyś. Myśle że całkiem przyzwoicie, choć liczyłem na mniej.

Pozdro

Hej, hej

No to widzę, że trochę przepłaciliśmy za nasz zero, ale musieliśmy, bo teren jeszcze nie uzbrojony i w cenie mam generator i wodę w beczce (nie musiałam robić przyłączy budowlanych, które też kosztują, spokojnie czekam na listopad kiedy to pociągną nam wodę i prąd) oraz budowlane ogrodzenie terenu.

U nas mury parteru jeszcze nie kompletne, w przyszłym tygodniu jeśli skończą to zaczną nadproża, chyba powinnam się już zdecydować na okna? :D

Powiedzcie, jakich kosztów można się soodziewać w związku z ocieplaniem (10-15cm) i czy macie już pomysł na bramę - interesuje mnie sekwencyjna z napędem.

Postaram się już niebawem wkleić zdjęcia z budowy,

pozdrawiam serdecznie!

stan zerowy w tydzien - tak nam powiedzial facet, ktory ma to robić ,

co mamy ? NIC , dopiero bedziemy zdejmowac humus i wołac geodete .... i dopiero ekipa ma wkroczyć ....

tez sie zastanawiałam czy czasem coś nie musi schnąć, zeby móc robić dalej i dlatego pytam , jestem lai-czką i dopiero się wgłębiam w budowanie ;-)

u mnie tydzien kopali doly pod lawy,potem wylewanko,w sumie kolo 3.5 tyg. powstal stan zero...i wowczas nastapil postoj-4 tyg.nie mialem materialu,potem ekipa dorzucila 2 tyg. straty...wiec...1.5 miesiaca lekko mam w plecy...teraz walcze ale juz nie nadrobie straconego czasu,jedynie jakosc robot mnie zadowala,a Zone wyprowadzila szybkosc ekipy i...o malo co...ekipa by sie nie spakowala...a nie mamy innej,teraz odliczam tydzien do konca budowy...i zegnamy sie....zbrojenia i wiezba wyszly swietnie,jak nie na zawodowcow.....Ytongi klejone rowniutko,oszczednosc w materiale...niby fajnie...ale....jestem niezadowolony cholernie....oszczednosci poczynilem w trakcie...ale ekipa mnie ogolocila...pie....ni majstrzy.....teraz dach....

dzisiaj doszedl na domku komin glowny-obudowany cegla Potsdam-pelna klinkierka,kupiona w Klinkierbudzie,jedynie tam byla....jutro reszta kominow czyli drugi i obudowa murlat,potem schody zew i taras...i koniec....mam dosc budowy-tego etapu......reszta juz dograna i mam nadzieje-WIELKA-ze pojdzie sprawniej...moze sie oklamuje.....ale...wierze,ze bedzie dobrze :-))))

Cześć wszystkim!

Lookita- myślisz że mało? Dla mnie w zeszłym roku wydawało się bardzo dużo :D Myslę że jakby dokładnie policzył wyszłoby o wiele więcej, część pracy wykonywałem ja lub ze znajomymi którzy coś o tym mieli pojęcie, jednak większość robót wykonali fachowcy. Jak by dodał to wszystko czego się nie liczy, np. paliwo, telefony, zakup narzędzi podstawowych, piwo :D wyszłoby o wiele więcej. Na razie ciężko powiedzieć ile, ja podałem w miare szacunkową kwote.

A więc mam skończona hydraulikę i kanalize - to dopiero drożyzna :-?

Chciałem zrobić jeszcze centralne ale facet mówi że jest tak sprytny że moze to zrobić to tynkach. Wierze mu na słowo, bo ja wolałbym teraz.

Od wczoraj robię prąd, mam już wszystk wykłute, szafkę rozdzielczą zrobię sobie jednak w garażu, po co szpecic ściany przy wejściu. Szafka 4x12 Legrand- zaszalałem, a co górna półka ale jest bardzo fajna i masywna. W instalacje to dopiero pójdzie kasy, zakupiłem 550 metrów kabla a facet mi mówi że to dopiero połowa. Dodam że jestem nieco bardziej wymagający i naprawdę będę miał więcej gniazdek i innych bajerów, dodatkowo w każdym pomieszczeniu oprócz łazienek będzie sieć LAN połozona i kabel antenowy - takie już moje zboczenie informatyka. No i oczywiście jakiś domofon i gdzie niegdzie kabel telefoniczny. Sporo tego a za każdy punkt sobie liczą, ale część robie we własnym zakresie. Tak naprawdę ile to wyniesie to powiem po zakończeniu, na razie przeznaczyłem na to 10 tyś, mam nadzieje że starczy.

Okna wstawiam za tydzień, profil Veko, obustronny orzech bez szprosów, wybierała długo moja Pani no i na środek miesiaca mam umówionych tynkarzy. Mam nadzieję że to wszystko będzie realne. Na razie idę równo z planem, zwarzywszy że zacząłem w lipcu to jest całkiem nieźle, ale ile telefonów trzeba wykonać to szok, żeby każdego przypilnować i ponaglać.

Aha i jeszcze dzisiaj mam faceta od kominka, ale przyjdzie tylko pogadać i wymierzyc. Robote zacznie najwczesniej w styczniu. Chyba robie zwykły, bez płaszcza, to o wiele drozsze a minusem jest to że nie można jednoczesnie palić w centralnym. Za karę montuję jednak solary, hydraulik mnie namówił :D

A kiedy się wprowadzam ? ciezko powiedzieć, myślę że tak realnie w maju może czerwcu, chcemy jak najwiecej zrobić na tip top, na razie mamy gdzie mieszkać :D

Już teraz zapraszam wszystkich na parapetówkę :D

Dori: a jak tam twój etap budowy?

Fakt, od miesiąca mamy suczkę Fionę, w sumie to piesek mojej żony ale chyba ja też ją polubie :D

Ja drzwi wejsciowe robię normalnie, równo z oknem obok, bez tej szyby u góry, sorry ale dla mnie to trochę trąci PRL-em :D bez obrazy. Są różne gusta, tych drzwi jeszcze nie kupiłem, po prostu za duży wybór :wink:

Pisać i słać zdjęcia!!! Pozdro for all

Co by tu jeszcze umieścić pod tynkiem? :D

Dori: a jak tam twój etap budowy?

Ja drzwi wejsciowe robię normalnie, równo z oknem obok, bez tej szyby u góry, sorry ale dla mnie to trochę trąci PRL-em :D bez obrazy. Są różne gusta, tych drzwi jeszcze nie kupiłem, po prostu za duży wybór :wink:

:D

grzesław - u mnie cisza aż boli :cry: może w piątek wróci moja ekipa i zrobi schody i balkon...

okna zamawiam i będą pewnie dopiero za 7 tyg :-? No i jak wcześniej pisałam, że będzie jednak złoty dąb, tak teraz raczej jestem skłonna dopłacić i zrobię złoty dąb w środku a na zewnątrz orzech - pięknie będzie się komponował z naszym brązowym dachem.

Co mogę zrobić do momentu wstawienia okien? Znowu będzie u mnie cisza chyba... Elektryk i tynki dopiero po oknach...

Grzesław - a jak to rozumiesz, że "drzwi wejsciowe robię normalnie, równo z oknem obok, bez tej szyby u góry" u nas drzwi wejściowe, po odjęciu szyby u góry-naświetla - nie będą równe z oknem bocznym od kuchni... :-?

Pozdr wszystkich gorąco!

I 3majcie kciuki - muszę sprzedać mieszkanie żeby znowu ruszyć pełną parą!!!

grzeslaw

fotki super .. dach bardzo ładnie się prezentuje...wydłużenie garażu nie powoduje żadnych widocznych zmian w wyglądzie domu ..

moje pytanie .. dwa okna znajdujące się nad salonem ich wymiary powiększałeś czy są takie jak w projekcie pytam bo u innych na zdjęciach widziałam mniejsze

pierwszą umowe o kupnie działki spisałam ...już z działki moge korzystać ...ale czy moge grodzić jeśli nie mam pozwolenia na budowe i planu zagospodarowania działki

koledzy i koleżanki :-) wczoraj odebraliśmy pozwolenie no i szok .... projektant podwyższył ścianę o 25cm ( miał o 50cm na dwa pustaki ) no i moje pytanko czy juz w trakcie budowy mogę podwyzszyć o dwa pustaki czy tak jak w pozwoleniu jest ? i czy moge zmniejszyć wielkość okien ? bo tak Was czytam i dochodze do wniosku, ze bym tez i to zmieniła ?

czy mamy robić awanti projektantowi ? chociaz pewnie jest juz za późno :-( wrrrrrrr

malgosia - nie odpowiem bo nie wiem , wydaje mi sie , ze raczej musisz poczekać jeśli to tylko wstępna umowa ....

cześć

otwory okienne zależą tylko i wyłącznie od ciebie.

od niedawna obowiązuje takie prawo, nie powinnaś mieć żadnyc problemów.

Ja u góry zmianiałem na bardziej standardwe, nieco większe, lubię w domu dużo naturalnego światła. Z resztą na dole też zmianiałem.

Co do ścianki kolankowej to najpierw ją podniosłem a później zmieniłem w projekcie :D też tak można :D ale chyba zależy też od projektanta.

Głowa do góry.

Pozdro

Okienka-wielkosc-decydujesz w stopniu najmniejszym Ty-jako inwestor,bo nie kazde okno ,ktore sobie zazyczysz bedzie sie otwieralo-wytrzymalosc ramy itp., producent ,ma juz wiecej do powiedzenia niz Ty,bo po prostu Tobie wymiaru okienka ,wymarzonego nie zrobi,gdy maszyny produkcyjne nie sa w stanie wyprodukowac-ja tak mialem u Urzedowskiego.Pierwotnych wymiarow okien nie zrobiliby i tyle.Jak dla mnie okna sa ogromne!!!Pani projektant,przy adaptacji domku,jakbys chciala najmniejsze,wg. wlasnych przemyslen zalozyc,to powie,ze wspolczynniki doswietlenia sa zle i musisz miec wieksze.Ale to juz skrajnosc...Chyba o iwle latwiej zamowic bez ograniczen w wymiarach okna plastikowe niz drewniane...

Wcz. wszedl do domu,zeby sie zorientowac wykonawca podasza i glazury i stwierdzil,ze okno w lazience gornej to kicha,warto zmienic,zamurowac i zalozyc veluxa.To pan od wnetrz,nie patrzy na widok,symetrie domu z zewnatrz.Ja juz w ogole pozmienialem pokoje,doswietlenia....i chyba po zamurowaniu okna elewacyjnego w pok. nad garazem,2 wele to za malo...ale jeszcze pomysle i jak cos domowie...

Mam pytanko do tych,co foliuja dach,bez deskowania klada dachowke-nie zal Wam tego,ze nie macie deskowania?Czemu taki rodzaj krycia wybraliscie?Mam nadzieje,ze nie tylko ja tak zrobilem :-))))

Co nowego-jutro dostawa kolejna styro na podlogi, welena URSA jedzie df 40 2x 15 cm.Z moich obliczen wyszlo jakos ,ze okolo 250 m.kw. podwojnej warstwy welny potrzebuje.Zalatwilem 300 m.kw. po dobrej cenie-18 pln za m.kw. dobra cena????Na bank.

Brama sie robi, gaz juz jest,woda tez,prad od poniedzialku,dach tez,,,a dzisiaj koniec budowy drugiego komina-obudowa z Potsdam pelna.Majster jeden zachlal wczoraj i mnie w d...zrobil.Na szczescie to pomocnik glownego...za tydzien zegnam ich z wielkim niesmakiem,nienawiscia w oczach mojej Zony w stos. do nich,po kilku miesiacach dlubaniny....wreszcie zamkne ten malo ciekawy i drogi, jak dla mnie etap budowy.Na innych ekipach odbije sobie brak umiejetnosci gadki,niewiedzy budowlanej,a juz na pewno...tych jest wiecej i latwiej znalezc niz murarzy....mozna po prostu ich...wy.... WYWALIC!!!!