Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

szanowni inwestorzy/ inwestorki czy pamietacie jakiej wielkosci macie ławy fundamentowe ? ile Wam poszło na to betonu ? bo bloczków to wyszło mi ok.1000 głeboko macie w ziemi ? czy koparka sciagała Wam tylko humus a potem ekipa kopała recznie doły pod ławy?

ile kosztował beton i te bloczki ?

u nas za m3 chcą 280zł z dowozem a za bloczek 8,5 zł ......

Lookita piękny domek :-)

i rybki :-)

Jeśli chodzi o głebokość ław to u mnie było ok 90cm z tego 40 zdjela kopara humusu reszte ekipa kopała recznie (za co zreszta dodatkowo sobie policzyli). Warstw bloczków wyszło u mnie 4 i jeszcze 4 duze palety mi zostało , ale jeszce taras bedzie więc pewnie jeszcze zabraknie.

Co do cen to poniżej mój kosztorys stanu zero.

stal 1723,28

beton 6202,5

bloczki 4080

piasek 260

podsypka 2700

F1 1494,81

F2 1261,58

F3 - Kanaliza 465,24

Beton - ława 4336

Koparka 356

Koparka 900

Robocizna 6300

Betonu poszło w sumie na fundamenty 20 m3 na ławy 16m3.

Te F1, F2 to faktury za takie rzeczy jak cement, folia styropian itp.

Teraz już ściany parteru stanęły.

A jak ktoś ma ochotę to poniżej link do mojej galerii :).

http://picasaweb.google.pl/wspanialy.bystrzyca

Witaj Zimny,

widzę, że Wspaniały wspaniale rośnie :)

działeczka też w pięknym miejscu!

Czy moglibyśmy obejrzeć Twój domek?

Wciąż jeszcze nie zdecydowaliśmy się na projekt ... wizja lokalna pewnie by nam pomogła :)

Pozdrawiam

Stysia

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Zimny,

widzę, że Wspaniały wspaniale rośnie :)

działeczka też w pięknym miejscu!

Czy moglibyśmy obejrzeć Twój domek?

Wciąż jeszcze nie zdecydowaliśmy się na projekt ... wizja lokalna pewnie by nam pomogła :)

Pozdrawiam

Stysia

Jasne zapraszam. Około czwartku moze zaczną układać strop.

Odezwij sie na priv to dogadamy szczegoly.

pozdrawiam

150 tonnnnnnnnnn

az mnie zatkalo......

co do pogody,polecam

http://meteo.icm.edu.pl

dosc wiarygodne na dany region,ustawicie sobie,pewnie umiecie....opad strzaleczka,potem miasto lub okolica Wam najblizsza....ja cenie sobie te prognozki....

150 ton.....:-)))))

Mnie też zatkało jak to policzyliśmy... gdybym nie miała pewności co do uczciwosci naszych majstrów, to pomyślałabym, że sponsorujemy jeszcze kilku inwestorów.

Autka tak sobie jeździły, kiprowały, jeździły, kiprowały

A ubijarka zagęszczała i zagęszczała...

Ogólnie ostatnio jestem pod wrażeniem kwot, jednostek wagi i objętosci jakimi się posługujemy.

Dzieki za namiar na pogodynkę... Choć bardziej by nam się przydały szamańskie metody zaklinania deszczu...

Pozdrawiam

Dorota!!!Odezwij sie....co u Ciebie?

tak sobie czytam to nasze wspaniałe forum, cieszę się Waszymi sukcesamI! I dalej u mnie cisza...

eee Ale ja się czuje trochę jak miś, który zapada w sen zimowy...

Oby tak nie było.

W skrócie:

ekipa ma mistrza w stawianiu naszego domu - robi to od maja :o Zostały im: chudziak wewnątrz, balkon, schody wewnątrz, kilka działówek.

Okna będą ok 25 listopadam, ale za to cudne, takie jak wymarzyłam sobie. Orzech na zewnątrz, w środku dąb złocisty.

Mieszkanko wystawiłam na sprzedaż - i od tego wszystko zależy. Sprzeda się - ruszamy dalej do boju, nie sprzeda się teraz - to później ruszymy do boju :lol:

Będzie dobrze.

Pocieszam się, czytam Was i zaraz mi lepiej!

Pozdrawiam!!!

Hi,

postoj na tym i kazdym innym etapie jest...denerwujacy.

Dziwnie stawiali Ci Doroto ten dom,chudziak powinien byc,bo wygodniej od poczatku.Ciekawi mnie natomiast ,jak dolepsiz balkon...prety stercza ze sciany?Hmmmm.Czekam na fotki Twojej wersji...Jaki uklad masz inside....

Coz u mnie...od jutra elektryk,okna sa wstepnie przygotowane do zamkniecia ramami z folia,tynkarz za 2 tyg. a hydraulik i total instalacja wew. od srody....Taras zalany dzisiaj...ale ladowisko wyszlo...troche przegialem....

Co poza tym...idzie zimno....bleee...juz nie da sie tak wieczorkiem dzialac kolo domku...Powoli porzadkujemy wokol....korzystam dzialki dzikiej czyjejs,wiezba lezala tam 4 miesiace, ciezki sprzet jezdzac u mnie utlokl ziemie tak,ze mam male jeziorko u nich....Grunt gliniasty.....

Mysle nad izolacja balkonu,dokupilem 5 plyt styroduru....i mysle....jak to polozyc.....Ciekawa jazda jest z elektrykami,gdzie Pan sobie zyczy gniazdko,wlacznik itp.A ja lekko zdebialem...ale wizje jako takie mam.....

Coz....siedzimy w budowach,nerwki i kaska leca,nie dajmy sie,w grupie razem razniej....Trzymajcie sie ...bedzie dobrze...prawda?;-)

Witam wszystkich!

Dzisiaj wstawiono nam okna z Oknoplastu z Krakowa. Ekipa na 6 - szybko, sprawnie i kulturalnie. Natomiast końca dachu nie widać. Ciągle czegoś brakuje, chłopcy choć mają płacone za metry to więcej odpoczywają niż pracują przy dachu. Tata tynkuje nam już garaż żeby założyć bramę garażową. Napiszcie czy zakladacie odgromienie, bo my tak.

LOOKITA napisz jak położyłeś ściankę łączącą schody z garderobą (u Ciebie chyba z łazienką). Czy ciągłeś ją od dołu czy może od podstawy schodów i jak ją podparłeś. My nie mamy jeszcze pomysłu.

Wkrótce dołączymy nowe fotki, bo na razie ciężko pracyjemy. Mamy urlopy i całe dnie spędzamy na działce. Oj bardzo zimno z rana!!!!!

Pozdrawiam

Gośmar

aaaaa.... dzisiaj mialem walke z zamawianiem stropu.

Tu taniej , tam drożej... tam za to taniej ksztaltki wieńcowe, tu drożej ... tam samych ksztaltek nie kupie bo transport sie nie oplaci i tak w kółko macieja ... aż mnie łeb rozbolał i po raz pierwszy miałłem chwilowego doła i sie mi odechcialo budowac...

Ale za chwile przeszło... skalkulowałem i zamówiłem. A po pracy jeszcze na pogawędkę w sprawie okien pojechałem... Dostałem wycenę i teraz slepo sie na nia patrze bo juz mi sie nawet myśleć nie chce.

Majstry zapowiedzieli ze do końca tygodnia raczej nie przyjdą, zresztą strop zjedzie dopiero w piątek rano, a chłopaki w soboty mają wolne.

Może uda mi się ich jakoś namówić na pracę (mam plana), ale raczej wątpie...

Strop mi wyjdzie około 11 tysięcy w tym prawie 1,5 kształtki wieńcowe, za to odpadną deski i zbędny czas na szalunki.

A co do okien razem z moskitierami i zaluzjami zewnetrznymi plastiki w kolorze obustronnym jakies 16 tys . Do tego brama 6200 i drzwi wejsciowe 1700 .

Ech lecą te pieniążki ...

Hej,

Zimny trzymam kciuki....

Oswiadczam,ze dzisiaj pozegnalem sie z ekipa,3 kielonki na odchodne,pare zdan pozegnalnych,uscisk,podziekowanie....zamknalem 16go pazdziernika kolejny wazny etap budowlany i w naszym zyciu.....

Elektryk dziala,reszta ekip umowiona i jak czynniki pozwola i Bozia....wszystko powinno pojsc sprawnie,na to licze.....

Teraz winko z Zonka...i myslimy, i planujemy co dalej....:-)

aaaaa....

Tu taniej , tam drożej...

Strop mi wyjdzie około 11 tysięcy w tym prawie 1,5 kształtki wieńcowe, za to odpadną deski i zbędny czas na szalunki.

no u nas wyszedł niecałe 6 tys - ale sama terriva plus oczywiście beton, deski na szalunki mieliśmy - bo deskowaliśmy dach, więc można było je również wcześniej na szalunki wykorzystać.

A co do okien razem z moskitierami i zaluzjami zewnetrznymi plastiki w kolorze obustronnym jakies 16 tys . Do tego brama 6200 i drzwi wejsciowe 1700 .

Ech lecą te pieniążki ...

U nas okna w dwóch kolorach (kolor orzech plus dąb-taka kombinacja przedraża niestety) 12 okien, bez garażowych (bo z jednej strony będą luksfery a z tyłu drzwi wyjściowe do ogrodu. Okana bez moskitier i rolet. Będą dopiero za miesiąc...16tys

Drzwi podobnie - KMT z jakąś szybką. Pytałam Was wcześniej czy robicie naświetle nad drzwiami - bo ja z tych standardowych ofert nic nie znalazłam. I nie wiem co z tym fantem zrobić. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamórować od góry i wstawić standard...

Brama Normstahl też ok 6800zł.

Hi,

postoj na tym i kazdym innym etapie jest...denerwujacy.

Dziwnie stawiali Ci Doroto ten dom,chudziak powinien byc,bo wygodniej od poczatku.Ciekawi mnie natomiast ,jak dolepsiz balkon...prety stercza ze sciany?Hmmmm.Czekam na fotki Twojej wersji...

Łukasz, nasza ekipa - choć nie stara - jest starej dobrej szkoły. Funadmenty zasypaliśmy piaseczkiem (nieźle to kosztowało) i potem pięły się mury, strop itd. W międzyczasie piaseczek sam się ładnie ubił. Teraz ładnie zalewają chudziak. Cieszę się, że wygląda to fachowo - jeszcze wstawili styropian od wewnętrznej strony ścian fundamentowych, pod chudziak położyli warstwę drobniutkich kamyków-żwir taki wyselekcjonowany.

No i już postawili też ścianki na parterze, u góry zrobili to wcześniej.

Pyt: chyba Ty, Łukasz pisałeś o drzwiach przesuwnych do spiżarki - podziel się szczegółami- jaka szerokość tych drzwi, czy ściankę z wąskiego suporeksu wstawić, czy drzwi na środku czy raczej przy ścianie? Jeśli nie wstawiłeś ścianki to jak i na czym oparłeś nadproże...?

Balkon - jest uzbrojony, i rzeczywiście pręty gęsto wystają na całej długości i szerokości balkonu :)

Co do fotek, ojej to dla mnie takie czasochłonne z tym fotosikiem... Kiedyś zmobilizowałam się i wstawiłam dla Was kilka fotek więźby i ... i na tym poprzestałam :lol: Może jak znajdę chwilę w domu i wyrzucę sprzed komputera naszego siedmiolatka to coś znowu wkleję:)

Pozdrawiam!!!

Właśnie sobie uswiadomiłam, ze się zagapilismy (a nasz majster zapomniał) włożyć pod chudziaka rurę do doprowadzenia powietrza do kominka.

W zwiazku z tym szukam rozwiązań alternatywnych.

Wymyśliłam sobie, ze włożymy rurę w ocieplenie podłogi na gruncie, bo my zmarzluchy planowalismy dać 20cm styropianu, wiec powinna się zmieścic i jeszcze warstewka styropianu bedzie nad nią.

Ewentualnie doprowadzenie powietrza rurą w stropie nad parterem?

Już nie wiem co wymyślić, zeby nie kuć tego cholernego betonu

Czy kto z Was ma doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam

I skonczyla sie pogoda.....deszcz i szarosc caly dzien,na szczescie z budowa juz koniec....taras sobie pije wode...zeby od mrozu nie pekl :-)))ale....juz nabiera mocy....

Domek dostal okna i dzisiaj drzwi od producenta---Tesc i Lookita :-)

ja zszywalem pakiety energooszczedne-wersja superletnia,ramki,super lekkie -tesc....

Tak wiec elektrycy juz polowe domu zrobili,zrobili przerwe sobie,ale do srody,max czwartku koniec z nimi.Tynkarz moze za tydzien,a mogl wczesniej,jednak przez elektrykow...opoznienie...Wylewki umowione....i teraz czekam , w sumie na najgorsze i wymagajace prace-tynki i wylewki....Potem juz z gorki....

Rynny dzialaja,odwodnienie ich takze,jak to dobrze miec row z tylu :-))))

Witajcie!

U mnie dzisiaj rano spadl śnieg!!!

Wyskoczylismy z łóżka i pognaliśmy na budowę szybko, żeby uwiecznić to zjawisko na tle naszych ledwo co wybudowanych ścian.

Na szczeście szybko stopniał.

Idzie zima... wiec o ogrzewaniu... hhmmhh...ekogroszek

Myślelismy o tej opcji, bo gazu u nas brak... Niestety dom nie jest przystosowany do ogrzewania paliwem stałym, więc powiększylismy kotłownię kosztem garderoby (Mamy wersje a)

Po długich przemyśleniach zarzuciliśmy ten pomysł, bo prawde mówiąc nie widzielismy miejsca do składowania opału w domu. Poza tym bałam sie ze jednak będzie się w domu bardziej brudziło. Kolejną sprawą jest usytuowanie pralki w domu. Chcieliśmy ją ustawic właśnie w pomieszzceniu gospodarczym, a nie wyobrazałam sobie pralki i pieca w jednym pomieszczeniu.

Obawy przed brudem plus nasze lenistwo skloniły nas do wybrania pompy ciepła.

Ciepłe pozdrowienia przesyłam!

Hej.

Widzialem te sniegi, u mnie dzisiaj -3 raniutko a w nocy nie wiem ile bylo, w kazdym razie jadac przed 9 do pracy bylo 0 st.

Kaura-ja czasem zaluje,ze nie mam pompy ale....mam inne warunki i fizycznie cienko mialbym z jej zalozeniem.Koszt duzy ale....czas pokazuje co lepsze i tansze.Nie mam pojecia na ten temat wiec zadnej instalacji nie krytykuje a mam to co moge miec....Wiem,ze duzo zachodu kosztowaloby mnie zalozenie kotlowni na paliwo stale-Wspanialy z zalozenia nie jest pod to ogrzewanie,ale wszystko mozna ,jak niektorzy to zrobili,zmienic i przystosowac.Niemniej u mnie to chyba trudno by bylo o np. ekogroszek-jesli chodzi o precyzje regulacji z kominek z pl.wod. ale wowczas nie mialbym go, a juz na pewno o wygode rozwiazanie, w ogole mnie nie interesowalo. Wystarczy dokladanie drewienka.Robie kominek z premedytacja-raz-szukam dobrego zrodla ciepla,w miare taniego,dwa-chcemy miec bo nigdy nie mielismy :-)

Kaura-Rozumiem,ze caly dom podlogowka?Macie juz kalkulacje takiej instalacji?Rowniez interesuje mnie cena samej podlogowki, poza instalacja kompletna pompy c.Ja mam miec caly dol-zmienilem w trakcie moich zmian projektowych to rozwiazanie ,pierwotnie salon mial byc w podlogowce,pozniej caly dol.

Teraz szukam oszczednosci tak,by wystarczylo na solary.Zona nie wierzy w to,ja jestem gadzeciarzem i wierze,ze takie rozwiazania pozniej sie zwracaja w jakis sposob, przy duzej inwestycji na wejsciu....wiec chce je miec...Jakies dzieci sie pojawia moze,to wowczas dopiero wody - gazu idzie prawda? :-)Zobaczymy.Na razie najwieksze koszty przede mna-instalacje ,wczesniej tynki....wylewki to pikus przy reszcie....

Hej!

Lookita- mamy wyliczenia dosyć szczegółowe od firmy która bedzie wykonawcą całej instalacji. Firma została polecona przez znajomego u którego pompa ciepła działa 6 lat...jak na razie bezawaryjnie i bezobsługowo.

Koszt podłogówki kształtuje się na poziomie ok.100zł netto. Oczywiscie robimy ją w całym domu z wyjątkiem garażu i spiżarki. Cena obejmuje całość instalacji i przygotowanie do położenia podłogi.

My również chcielismy solary, ale okazało sie ze przy tej wielkości domu i dobranej pompie ciepła jest to inwestycja średnio oplacalna. Mamy mieć 200-litrowy zasobnik na CWU. Wydaje mi się ze to wystarczy na nas 2 + kolejne...n-(liczba niewiadoma) za X lat.

A kominek- po prostu musi być. :D i skóra tygrysia przed nim... :D

Co chcecie położyć na ogrzewanie podłogowe?

My planujemy parkiet w salonie a reszta w płytkach, na piętro jeszcze pomysłow brak.

To w sferze zyczeń, a w teraźniejszości : stropy zamówione, drzewo na dach zamówione, dachówka zamówiona ( Roben antracyt- miodzio)

Wyszło piękne słońce, więc jutro lecimy dalej z murami.

Pozdrawiam!

Solary ida w gore podobno od stycznia,sredni czas zwrotu ich to obecnie spadl do jakis 6-7 lat.Oczywiscie kazdy ma inne warunki korzystania z nich.To u mnie bedzie ostatni zakup na liscie tak drogich pozycji bo planujemy miec blacik kamienny w kuchni.Mebelki juz zaprojektowane i....coz....Kolejny spory koszt.Podlogi: caly dol w plytkach,gresy glownie,pokoj na dole,plytki drewnopodobne,gres techniczny w kotlowni i garazu oraz suszarni.Gora-2 pokoje pozostana wolnei w polowie wykonczone,reszta oprocz lazienki panele,myslimy i jakiejs ladniejszej podlodze w sypialni.Moze parkiet.....Zobaczymy...Kazdy etap kolejny spedza mi sen,mysle na biezaco.....Pare razy juz sie zatracilem i ....glupoty gadalem w sklepie kupujac chlebek :-)))a mowiac o pustakach.....

Kaura-antracytka?Pieknie...to moje kolorki....:-)Ladny daszek bedzie....Gdyby nie Braas,kupilbym kazdej innej firmy ale w odcieniach grafitu lub antracytu.....