Lookita 05.11.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Hejo...cisza byla ponad tydzien...ale od jutra lekkie poruszenie: tynkarze zjechali dzisiaj,od jutra tynkuja....wchodzi hydraulik ,mial w srode...ale ktos odmowil...nie wiem jak sie zgraja ale...jakos to bedzie...styro dojechalo wreszcie....kafelki ze sklepu wypozyczylem i tworzymy wizje z 2 kolorkami...glazurman byl...cennych rad udzielil....trzeba myslec i kombinowac wczesniej.....zimno sie zrobilo...ale jedziemy dalej...Wspanialy dostanie ubranko od wewnatrz....brama juz jest w magazynie,wylewki 14go,okna po 23im.....JEDZIEMY!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 06.11.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 hej.... ja mam szczescie.....niedosc,ze weszly 3 ekipy jednoczesnie-elektrycy konczac podlaczenie z zew do domku,hydraulicy i oczywiscie tynkarze...to spadl snieg.....rano -5,zamarzl glowny kranik podworkowy....nosilem wiadrami wode do gruntowania majstrom....potem kranik odtajal.....myslalem,ze nie bedzie wody do agregatu...ale ruszyli wszyscy porzadnie...zwarcie do przodu....efekt-podlaczenie pradu do domku-hak na sc.szczytowej,skrzynka na scianie,hydraulicy-czesc kanalizacji...ostro zmienili wszystko po moich zmianach aranzacyjnych wew. domku ))ale dadza sobie radke....i....3 pokoje otynkowane ...jutro hol...i schodza na dol.... brygadzista obmierzyl ze mna pow. scian...i wyszlo mi....437 m.kw.......nadmienie,ze obcialem lazienki , jedna sciane w saloonie,pralnie......robocizna po 19 pln....agregatowy Knauf mp 75 l......kolejne oszczednosci na materiale...sprawdza sie idea budowania z Ytonga.....jutro ciag dalszy....w sobote koniec tynkow....mam nadzieje....w srodku domku nie mam minusowej temp,jutro deszczu troche,+ 5 srednio....za 1.5 tyg.kominek bedzie i grzejniki....drewno do kominka zamowione...debinka,sezonowana,pocieta z dowozem...za 190 pln.......coz....i tak bedzie kociol....i bede mieszac z drewnem iglastym...ale 20 letnim i po parowaniu..... rece mi opadly z tym sniegiem...ale majstry mowia,ze bedzie dobrze...ale grzac i grzac trzeba bedzie.....Lookita dzisiaj wzial wolne...i super,wszystko dogladalem,podgladalem...i znow ciekawe pomysly wpadly....bedzie inny tynk na 2 scianach ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.11.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Lookita - idziesz jak burza! Fajnie! Ja nadal czekam na okienka - już tylko 3 tyg zostało... No i nie sprzedałam mieszkania więc pojawia się znak zapytania co do terminu dalszych prac... Chociaż już z elektrykiem jestem umówiona (27zł za punkt), tynki gipsowe lub cementowo gipsowe (cena materiał z robocizną 23-25zł), posadzki zapomniałam ale chyba coś ok 11zł (?) No i nie wiem jaki piec kupić - na pewno eko-groszek z podajnikiem. Ale muszę jakiś w końcu wybrać- macie może jakieś typy w tym temacie? No i borykam się z tym czy podłogówkę położyć na całym parterze - konkretnie - czy w salonie położyć - jeśli tak to czy mogę wrzucić na nią jakieś panele - bo nie chcę płytek... Pozdrawiam wszystkich ciepło! dori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 07.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Witam drodzy Wspaniali... Pytanie do tych którzy dach mają już za sobą... Czy dawaliście drugi wieniec pod murłatę. Ja mam cholernego zgryza. Podnoszę kolankową o dwa pustaki. Czyli 3 warstwy porothermu około 60cm. Kierownik (inżynier starej daty) stwierdził że nie trzeba, wystarczą słupki co 1,2 metra zbrojone a w środku zakotwione pręty. Dekarz powiedział że nie ma bata i musi być drugi wieniec. Po pierwsze ze kolankowa popęka po drugie ze podkład pomiędzy murłatą a ścianą sie przetrze z czasem bo porotherm jest ostry. Podobne opinie przeczytałem w necie, że wieniec powinien być przy kolankowej powyżej 50cm. Majstrów się jeszcze nie pytałem, ale znając życie powiedzą że nie trzeba (bo robota dodatkowa). No i mam zgryza jak cholera. edit:Co do ostrości porothermu to temat już rozwiązany, na wierz pójdzie albo cegła pełna albo płytka grubości 6 cm. sciany z tego co twierdzi kierownik spokojnie wytrzymają ponieważ słupki są pociągnięte od stropu . hmm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Zimny u nas nie podnosiliśmy ścianki kolankowej, więc nie było tematu. Jednak znajomi, którzy podnosili, czy domy, które budują się u nas w okolicy (a sporo ich ) mają drugi wieniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.11.2007 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Hej....mysle powoli o wykonczeniowce...tej zewnetrznej takze...jakie parapety zewnetrzne planujecie miec?Prosze o ...rodzaj wykonczenia parapetkow-w sensie material,podajcie...powod akurat takiego wykonczenia.Ja planuje blaszane,aluminiowe proszkowane w kolorze grafit....boczki plastikowe....ale cos mnie skolowano ostatnio i...pare osob stwierdzilo,ze lepsze sa klinkierowe.....a ja jakos im nie ufam....Co Wy na to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.11.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Parapety u nas (zewnętrzne) mają być z płytek klinkierowych. Tak miało być po prostu i nawet nie porównujemy cenowo tego rozwiązania do innych. Podoba nam się, to po co sobie utrudniać i szukać czegoś innego Natomiast jak wcześniej (wybierając projekt) założyliśmy, że elewacja nie będzie wykończona dechami, tak teraz nie wyobrażam sobie żeby ten dom był pozbawiony takiej elewacji i tego specyficznego klimatu. Tak więc jeszcze nie wiem jak to się robi, czym to się robi ale chcę dechy. No i taras też dechy. Koniecznie. Ostatnio natknęłam się na coś takiego jak deski kompozytowe (taki dziwoląg z mączki drzewnej i innych pierdółek) które nadają się na wykończenie basenów, tarasy, molo. Fajnie to wygląda i świetnie by się komponowało. No ale nie jest tanie - ok 250zł/m2. Zastanawiam się przy okazji - może to samo co na tarasie - kompozytowe - nadawałyby się też na elewacje? Nie trzeba za bardzo się martwić o niszczenie tego (tak jak w przypadku drewna). Jednak nie chcę żeby to wyglądało jak saiding... Z kolei na niektórych nowych budynkach - są położone deski - ale tak jakoś wyglądają jakoby wyszlifowane ładnie i polakierowane z połyskiem. Bardzo nowocześnie to wygląda i bardzo mi się podoba. Tylko jeszcze tym tematem aż tak bardzo się nie interesowałam, żeby już zrobić konkretne rozeznani. To jeszcze nie ten etap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 08.11.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Lookita u nas będą parapety aluminiowe w kształcie płytki klinkierowej znaleźliśmy takie na Allegro i zakupiliśmy - na szczęście jesteśmy bardzo zadowoleni a miały być właśnie płytki klinkierowe, jednak po rozmowach z fachowcami od elewacji i kolegą, który takowe parapety posiada uznaliśmy, że to jednak nie jest dobry pomysł - podobno fuga potrafi zaciekać na elewację pod parapetem... dori my też początkowo nie chcieliśmy desek, jednak jak zobaczyliśmy domek Agi i Sebka obłożony dechami to nabraliśmy przekonania, że to właśnie TO! umówiliśmy się już nawet z ich ekipą na wiosnę jeżeli jeszcze się zastanawiasz to pamiętaj, że lepiej pomyśleć o deskach przed ociepleniem budynku, ponieważ pomiędzy styropian montuje się poprzeczne deski i wówczas do nich przybija te deski "przednie", my tego nie zrobiliśmy i dlategoteż sprawa będzie trochę utrudniona ale podobno możliwa do wykonania zimny u nas jest drugi wieniec pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 08.11.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 dori my też początkowo nie chcieliśmy desek, jednak jak zobaczyliśmy domek Agi i Sebka obłożony dechami to nabraliśmy przekonania, że to właśnie TO! umówiliśmy się już nawet z ich ekipą na wiosnę jeżeli jeszcze się zastanawiasz to pamiętaj, że lepiej pomyśleć o deskach przed ociepleniem budynku, ponieważ pomiędzy styropian montuje się poprzeczne deski i wówczas do nich przybija te deski "przednie", my tego nie zrobiliśmy i dlategoteż sprawa będzie trochę utrudniona ale podobno możliwa do wykonania pozdrawiam tak wiem, że muszą tam być deski przed ociepleniem - ale dokładnie nie wiem jakie i w jakiej odległości - no po prostu nie znam szczegółów technicznych... A deski elewacyjnie w pionie czy poziomie położycie? Macie zdjęcia jakieś? Aga i Seba - zapodajcie coś please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 08.11.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 deski ułożymy w poziomie, ponieważ podnosiliśmy ściankę kolankową i dom się znacznie podwyższył, natomiast poziome deski go "rozpłaszczą" mam zdjęcia Agi i Seba i nawet dostałam zgodę na zamieszczenie, ale nie umiem wyślę do Lookity i poproszę żeby wstawił [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 08.11.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 U mnie juz postanowione, drugiego wieńca nie bedzie. Na porotherm pojdzie tylko podmurowka z cegly pełnej i tyle. Murlata ma sie trzymac na slupkach wypuszczonych od wieńca stropowego. Kierownik mowi ze tak bedzie dobrze i nie mam sie czego obawiac. Powiedzmy ze mu wierze... Dzisiaj ekipa zaczela murowac kolankowe , jutro szczyty o ile zjedzie mi na czas reszta materialu. Jak dobrze pojdzie to do poniedzialku beda szczyty i ciesla wchodzi pod koniec przyszlego tygodnia. A macie moze zdjecia wspanialego odeskowanego... bo ja tez tego nie chcialem ale może też się dam namowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 08.11.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 kto wstawi to zdjęcie to mu wyślę, bo Lookita mówi że on też nie umie przynajmniej mi raźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.11.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 przestroga: w naszych okolicach znowu skradziono 4 nowowstawione okna forumowiczom. Co zrobić żeby przed tym się ustrzec??? Są jakieś sposoby? Ja na pewno będę spała (zresztą cały czas śpimy w naszym campingu na budowie:) ) ale złodziej i tak może upilnować kiedy nikogo nie będzie - to dla nich pewnie nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.11.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 kto wstawi to zdjęcie to mu wyślę, bo Lookita mówi że on też nie umie przynajmniej mi raźniej ktoś napisał kedyś: "zakładasz konto na fotosiku na przykład. Wklejasz tam swoje zdjęcie i wyświetli ci się adres do skopiowania na forum. Tylko radzę ci skompresować do 400 podczas umieszczania w fotosiku. Spróbuj a zrozumiesz o czym piszę I wklejaj, czekamy" nie próbowałam niestety... Ale pewnie warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 09.11.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 tragedia z tym złodziejstwem u nas na szczęście do tej pory spokój... błagam o dłużej a na fotosiku mam swój album, więc właściwie mogę wstawić tam też zdjęcie Agi i Sebka, zaraz spróbuję "ten manewr" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 09.11.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Nie wychodzi mi, kliknijcie na linki i wówczas zobaczycie Wspaniałego Agi i Sebka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84b278e2b2461885.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/221445019051b623.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 09.11.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 http://images6.fotosik.pl/78/84b278e2b2461885.jpg http://images6.fotosik.pl/78/221445019051b623.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.11.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Nie wychodzi mi, kliknijcie na linki i wówczas zobaczycie Wspaniałego Agi i Sebka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/84b278e2b2461885.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/221445019051b623.html wystarczająco pięknie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 09.11.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 dzięki zimny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.11.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 zimny - jak to zrobiłeś?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts