Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Marti05 - bardzo dziękuję za informację o tych stroniczkach!Bardzo coś takiego było mi potrzebne!

Mam chwilkę więc trochę Wam posmęcę... :D :D :D

Otóż działeczkę budowlaną kupiliśmy sobie już b.dawno temu i czekała na lepsze czasy (które tak a'propos ciągle nie chcą nadejść! :-? ).Póki co to wymyśliliśmy z mężem, że w tym roku stawiamy fundamenty (choć żadnych papierów jeszcze nie załatwialiśmy...), w przyszłym stan surowy zamknięty i za 2 lata przeprowadzka :) :lol: :D Nie bardzo na razie wiemy jak wyrobimy się finansowo ale,póki co to takie są plany na dzień dzisiejszy.A teraz projekcik:jesteśmy nastawieni na M04a wariant I czyli garaż dwustanowiskowy.Mówiąc szczerze to nieźle mi namieszaliście z tymi schodami - wcale nie miałam zamiaru ich ruszać a tylko, tak jak pisała na początku Aga&Seb wejście na nie zrobić nie przy ścianie a od strony salonu; a pod schodami (i właśnie drzwi przy ścianie) wkopać się troszkę głębiej na jakieś 2 schodki w dół i zrobić taką mini-piwniczkę zupełnie nie ogrzewaną (widziałam coś takiego właśnie pod schodami ale w innym projekcie i bardzo mi się to spodobało; zwłaszcza że w naszym przypadku wejście do domu byłoby od strony południowej i ta spiżarnia przy kuchni (4) nawet bez okna (bo i tak go tu nie będzie) - dobrze że jest ale...)Więc wymyśliliśmy tę piwniczkę.Co Wy na to?I jeszcze jedno odnośnie schodów w salonie.Może jestem jakaś nietypowa ale wydaje mi się że ładnie zrobiona poręcz i same schody (czyt. każdemu wg gustu) tylko dodadzą salonowi uroku. A jakie możliwości dekoracyjne jeśli chodzi np. o Boże Narodzenie (te girlandy na poręczy... :wink: )Poza tym bardzo podoba mi się pomysł odbicia lustrzanego łazienki na dole (7) i na pewno tak zrobimy!Z gabinetu (6) nie będzie wyjścia na taras bo u nas to ma być pokój gościnny a poza tym szkoda kasy więc kombinujemy nad okienkiem takim normalnym ale żeby nie rozwaliło całego widoku od strony ogrodu.Krótko mówiąc -drzwi tam na pewno nie będzie.W garażu na pewno nie tyle okien (o ile w ogóle) tylko luksfery (ktoś już o tym wspominał).Tyle jeśli chodzi o dół.

A na górze:

1. likwidujemy drzwi balkonowe w sypialni (20) bo i po co tu one skoro i tak nie ma balkonu-u nas będzie stąd widok na samą ulicę...Wiem że to ładnie wygląda ale myślimy nad układem okien,żeby całość miała ręce i nogi (zresztą tak samo jak na dole z tarasem).

2. Poza tym chcemy połaczyć obie łazienki (18,19) w jedną dużą z wejściem z holu i mamy kolejny problem: jak w niej ulokować wannę narożną i kabinę prysznicową oraz całą resztę żeby było i ładnie i funkcjonalnie :-? Poprostu uznaliśmy że nie potrzebujemy z mężem osobnej łazienki i oszczędzamy na kolejnych drzwiach :p

I to tyle na dzień dzisiejszy - więcej pomysłów nie mamy.

I jeszcze do labradora i Jego pomysłu zadaszenia tarasu.Nie wiem czy widziałeś projekt muratora nr C100 Diament? http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=280&IdKolekcji=

Chyba nie umiem wklejać linków... :oops: NIEPRAWDA, nawet działa (podgląd to dobra rzecz...!)

W każdym razie ten projekt był naszym typem nr 1 przez dłuższy czas tylko te koszty dachu! :o No ale znaleźliśmy nasz Wspaniały projekcik i jest ok.

Aha gdzie zamierzacie zimą suszyć pranie???

Pozdrawiam cieplutko...

B.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie.

Marti05 - bardzo dziękuję za informację o tych stroniczkach!Bardzo coś takiego było mi potrzebne!

Mam chwilkę więc trochę Wam posmęcę... :D :D :D

Otóż działeczkę budowlaną kupiliśmy sobie już b.dawno temu i czekała na lepsze czasy (które tak a'propos ciągle nie chcą nadejść! :-? ).Póki co to wymyśliliśmy z mężem, że w tym roku stawiamy fundamenty (choć żadnych papierów jeszcze nie załatwialiśmy...), w przyszłym stan surowy zamknięty i za 2 lata przeprowadzka :) :lol: :D Nie bardzo na razie wiemy jak wyrobimy się finansowo ale,póki co to takie są plany na dzień dzisiejszy.A teraz projekcik:jesteśmy nastawieni na M04a wariant I czyli garaż dwustanowiskowy.Mówiąc szczerze to nieźle mi namieszaliście z tymi schodami - wcale nie miałam zamiaru ich ruszać a tylko, tak jak pisała na początku Aga&Seb wejście na nie zrobić nie przy ścianie a od strony salonu; a pod schodami (i właśnie drzwi przy ścianie) wkopać się troszkę głębiej na jakieś 2 schodki w dół i zrobić taką mini-piwniczkę zupełnie nie ogrzewaną (widziałam coś takiego właśnie pod schodami ale w innym projekcie i bardzo mi się to spodobało; zwłaszcza że w naszym przypadku wejście do domu byłoby od strony południowej i ta spiżarnia przy kuchni (4) nawet bez okna (bo i tak go tu nie będzie) - dobrze że jest ale...)Więc wymyśliliśmy tę piwniczkę.Co Wy na to?I jeszcze jedno odnośnie schodów w salonie.Może jestem jakaś nietypowa ale wydaje mi się że ładnie zrobiona poręcz i same schody (czyt. każdemu wg gustu) tylko dodadzą salonowi uroku. A jakie możliwości dekoracyjne jeśli chodzi np. o Boże Narodzenie (te girlandy na poręczy... :wink: )Poza tym bardzo podoba mi się pomysł odbicia lustrzanego łazienki na dole (7) i na pewno tak zrobimy!Z gabinetu (6) nie będzie wyjścia na taras bo u nas to ma być pokój gościnny a poza tym szkoda kasy więc kombinujemy nad okienkiem takim normalnym ale żeby nie rozwaliło całego widoku od strony ogrodu.Krótko mówiąc -drzwi tam na pewno nie będzie.W garażu na pewno nie tyle okien (o ile w ogóle) tylko luksfery (ktoś już o tym wspominał).Tyle jeśli chodzi o dół.

A na górze:

1. likwidujemy drzwi balkonowe w sypialni (20) bo i po co tu one skoro i tak nie ma balkonu-u nas będzie stąd widok na samą ulicę...Wiem że to ładnie wygląda ale myślimy nad układem okien,żeby całość miała ręce i nogi (zresztą tak samo jak na dole z tarasem).

2. Poza tym chcemy połaczyć obie łazienki (18,19) w jedną dużą z wejściem z holu i mamy kolejny problem: jak w niej ulokować wannę narożną i kabinę prysznicową oraz całą resztę żeby było i ładnie i funkcjonalnie :-? Poprostu uznaliśmy że nie potrzebujemy z mężem osobnej łazienki i oszczędzamy na kolejnych drzwiach :p

I to tyle na dzień dzisiejszy - więcej pomysłów nie mamy.

I jeszcze do labradora i Jego pomysłu zadaszenia tarasu.Nie wiem czy widziałeś projekt muratora nr C100 Diament? http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=280&IdKolekcji=

Chyba nie umiem wklejać linków... :oops: NIEPRAWDA, nawet działa (podgląd to dobra rzecz...!)

W każdym razie ten projekt był naszym typem nr 1 przez dłuższy czas tylko te koszty dachu! :o No ale znaleźliśmy nasz Wspaniały projekcik i jest ok.

Aha gdzie zamierzacie zimą suszyć pranie???

Pozdrawiam cieplutko...

B.

Witamy w klubie Wspaniałego :-)

Hmm ciekawy pomysł z ta piwniczka. Ja takze duze okno balkonowe n agórze zmienie na zwykłe a dom nie straci z pewnościa na urodzie.

Na dole tez kombinuje by zaoszczedzic na oknach. Jeszcze nie wiem co zrobie ale z gabinetu tez nie bedzie wyjścia na taras. Moze wiec wtedy w salonie jedno okno duze - wyjściwe z boku normalne takie jak w gabinecie. Zachowane byłby chyba proporcje.

Masz te strone z piwniczka. Jak to jest zrobione.

Ja tez jestem na etapie załatwiania papierów . W tym roku może stan surowy zamkniety jak wszystko dobrze pójdzie jak nie fundamenty.

Pozdrawiam i ciesze sie ze tak sie nasz domek w temacie rozwija.

A jeszcze jedno gdzie budujecie?

Witam serdecznie B.Sz. w naszym gronie !!!!

Byłam już na etapie łączeia łazienek, ale pozostałam w końcu przy dwóch oddzielnych, jest to praktyczniejsze, no ale finalnie po zmianach, mam w tym miejscu i tak tylko jedną, bo druga powędrowała mi w miejsce "byłych schodów" (może postaram się zeskanować te moje zmianki, jeszcze bez akceptacji ?!) Schody w salonie oczywiście mogą być ładne i dekoracyjne, ale wychodzę z założenia, że salon będzie sercem domu, bo wszystko będzie tam się działo (obiadki, goszczenie ludzi, imprezy, wieczorny odpoczynek itp), tak więc mi bardzo zależy tam na przestrzeni, dlatego chowam schody !

Okna w garażu, zdecydowanie się zgadzam - u licha ich tam, aż tyle ?!

Trzymajcie kciuki, dziś o 20:00 poznam osobiście autorkę projektu, ciekawa jestem co powie na zmiany, które wymyśleliśmy :o

UWAGA !!!

Po pierwsze: autorka projektu jest przesympatyczną, przemiłą, pomocną, bardzo otwartą na zmiany i konsultacje, osobą ! I nie przesadzam !!!

Po drugie: ostrzegam wszystkich, aby nie popełnili tego samego błędu co my :o , nie załatwiajcie papierów pod zgodę na budowę, jeśli w pierwszej kolejności nie macie zmienionego projektu i tych zmian naniesionych i zaakceptowanych !!! My mamy już plan zagospodarowania działki, na tej podstawie załatwiają się kolejne rzeczy itp., a okazało się, że nasze zmiany są nie dozrobienia (co Wam opisywałam) od strony technicznej, o czym nie wiedzieliśmy (schody) i autorka zaproponowała nam inne rozwiązanie, nas bardzo sadysfakcjonujące, a co powoduje zmianę domku juz nie tylko w środku, lecz także z zewnątrz, tak więc straciliśmy mapki geodety + pieniądze; plan zagospodarowania działki + pieniądze, dokumenty urzędniczki + pieniądze ! w sumie jesteśmy w plecy cenny czas ok 2,5 mieciąca i kupe kasy, nie zróbcie tego samego błędu !!!!

UWAGA !!!

Po pierwsze: autorka projektu jest przesympatyczną, przemiłą, pomocną, bardzo otwartą na zmiany i konsultacje, osobą ! I nie przesadzam !!!

Po drugie: ostrzegam wszystkich, aby nie popełnili tego samego błędu co my :o , nie załatwiajcie papierów pod zgodę na budowę, jeśli w pierwszej kolejności nie macie zmienionego projektu i tych zmian naniesionych i zaakceptowanych !!! My mamy już plan zagospodarowania działki, na tej podstawie załatwiają się kolejne rzeczy itp., a okazało się, że nasze zmiany są nie dozrobienia (co Wam opisywałam) od strony technicznej, o czym nie wiedzieliśmy (schody) i autorka zaproponowała nam inne rozwiązanie, nas bardzo sadysfakcjonujące, a co powoduje zmianę domku juz nie tylko w środku, lecz także z zewnątrz, tak więc straciliśmy mapki geodety + pieniądze; plan zagospodarowania działki + pieniądze, dokumenty urzędniczki + pieniądze ! w sumie jesteśmy w plecy cenny czas ok 2,5 mieciąca i kupe kasy, nie zróbcie tego samego błędu !!!!

O rany. Dzieki za informacje i ostrzezenie.

A jak w zarysie przeprojektowany zostal domek. Czy bryła została ta sama - taka prosta i ładan , a jak funkcjonalnośc no i ile za takie przeprojektowanie. Jak z wymiarami zewnetrznymo domu- czy s ate same co w projeccie pierwotnym - chodzi mi zwłaszcza o szerokośs bo ma 20 m działke. Jeśłi możecie to opiszcie ten projekcik prosze. Jestem tez ciekaw d;aczego nie mozna przenieśc tych schodów- jaki jest tego powód. Moze jest tam jakas ściana nosna (konstrukcyjna), która to uniemożliwia.

Prosze dajcie znac

Pozdrawiam i trzymam kciuki by tera zwszystko szło gładko i jak po masle.

Marti

schody nie mogą iść w garderobą, bo ich utrzymanie, poza tym jest w tym miejscu, co chciałam je przenieść jest słup, który utrzymuję całą konstrukcję domku, a poza tym nie da się nijak przejśc do pokoju nad garażem, bo szekość holu prowadząca do tego pokoju jest 50 cm (h>1,9), to jest w skrócie. Pani Marks doradziła nam i tak też robimy, że zostawiamy tak jak było pierwotnie, nasze zmiany to:

- odwrócenie łazienki na dole (prysznic bliżej gabinetu, wejście tam gdzie szafa - takie odbicie lustrzane, dzięki czemu sie mamy dwóch wyjść do dwóch pomieszczeń tuż obok siebie)

- dodatkowe okna w pokoju nad gartażem (bardzij go doświetlić)

- zmniejszyć liczbe okien w garażu

- bardzo zależało mi na dużym salonie (ok. 30 m2), wczoraj się dowiedziałam, że salon tak naprawdę ma 21 m2, więc schody i cała reszta pozostają tak jak były pierwotnie, natomiast (Marti - chyba się ucieszysz :p ) wydłużamy dom w głąb działki. Wystaryczy wygłużyć go (tzn salon i gabinet się powiększa na dole, a na górze te bliźniacze pokoiki) o 2 m i otrzymujemy salon 30 m2, tak mi wyliczyła Autorka, i to mi załatwia całą sprawę, i nie "bawię" się już z tymi schodami !!!!!!!!!!

Co Wy na to !

Aga - gratulacje za osiągnięty kompromis ale wydaje mi się że właśnie to wydłużenie domu (w końcu - zmiany w bryle budynku) miało wpływ na to że Wasze dotychczasowe bieganie po urzędach i gotówkę "diabli wzięli" :evil:

Ale najważniejsze że jesteście zadowoleni!

Masz całkowitą rację że trzeba doświetlić pokój nad garażem - na to nie wpadłam - obejrzałam to sobie dopiero po Twoim dzisiejszym wpisie.

My domu raczej nie będziemy wydłużać w głąb działki bo sama nasza działeczka nie jest za duża (nie każdy może być takim szczęściarzem jak Marti :cry: )

Aga, jesteś po wizycie u projektantki: czy zmiany w liczbie okien (garaż i pokój nad nim) oraz ta "lustrzana" wersja dolnej łazienki potrzebują akceptacji projektanta?

Marti, nie wiem dokładnie jaki to jest projekt z tą moją piwniczką pod schodami bo ja to widziałam na żywo w już wybudowanej chałupie.Ale dowiem się co to jest za projekt i na pewno dam Wam znać - może się komuś przyda.

Aga, jednak będziesz miała 2 łazienki obok siebie na górze :D .Co z nimi zrobisz?Połączysz?Dlaczego uważasz że to nie jest praktyczne rozwiązanie?

Pozdrawiam ciepło.

B.

To prawda, gdybyśmy nie przedłużali domku, to byśmy czau i kasy nie stracili, ale skoro to jest jedyne rozwiązanie, bym uzyskała, to na czym tak mi zależało.... :( Po prostu byłam pewna, że bryły domu nie będziemy ruszać, ale okazał się to jest łatwiejsze, tańsze, niż te zmiany co ja wymyślałam, dlatego ruszyłam z resztą dokumentów, no cóż dostałam po łapach i mam nauczkę.

Dlaczego dwie łazienki, bo mieszkam teraz w domu, gdzie są dwie lazienki, a nas jest sześcioro i wierz mi, ale codziennie jest kłótnia "szybciej, czemu ta długo "itp, fakt, że w "wspaniałym" będzie nas na początku dwoje, ale później ..., a przebudowywać to potem mi się już nie będzie chciało. Dlatego zostanę przy dwóch, a rozumiem B.Sz. twoje " :-? ", też chciałabym mieć jedną ale za to dużą łazienkę, ale wiem, że potem pojawi się problem.

Akceptacji na te zmiany nie potrzebujesz, masz je zagwarantowane w projekcie !

Marti, co ty na wydłużenie domku, to pomysł jak znalazł na Twoją działeczkę !?

Witam

Wiele projektów juz przejrzalam ale ciągle nie mam tego wybranego dla siebie. M04 bardzo mi się podoba, ale ..........

Aga&Seb

1/ Czy to znaczy, ze w tym projekcie nie można przenieśc schodów, zeby nie były w salonie?

Ja bym chciała, żeby stół był na połączeniu kuchni i salonu, czyli własnie tam, gdzie teraz są schody!

2/A co wiesz na temat kosztów budowy? Czy rozmawialaś o tym z autorką projektu?

Jak myślicie, ile trzeba pieniędzy na wybudowanie tego domu? Czy robiliście juz jakieś wstepne wyceny?

serdecznie pozdrawiam

justa

Witam

Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mógłby ocenić ten wstępny kosztorys? Ja się zupełnie nie znam, ale np. instalacja elektryczna całego domu za 5 tys. to chyba niedużo?

Ile i za co jeszcze trzebaby do tego doliczyć?

Bedę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=296&IdKolekcji=&action=showProject&ver=mirror

Orientacyjne koszty budowy

Stan zero 30663 PLN

Stan surowy otwarty 74104 PLN

Stan surowy zamknięty 40885 PLN

Instalacje elektryczne 5110 PLN

Instalacje sanitarne 25553 PLN

Wykończenie zewnętrzne 33219 PLN

Razem (1-6) 209534 PLN

Ceny nie zawierają podatku VAT. Założono średni standard użytych materiałów oraz kompleksowe wykonawstwo (realizację całej budowy przez jedną firmę). Nie uwzględniono kosztów: działki, przyłączy, przygotowania placu budowy oraz ogrodzenia.

Ostateczny koszt budowy zależy jednak od wielu zmiennych czynników. Oszczędności mogą wynikać na przykład z: wykonania części prac systemem gospodarczym, zatrudnienia ekip budowlanych na poszczególne etapy prac, rabatów na materiały oraz robociznę, zmiany materiałów zaproponowanych w projekcie na inne (np. zmiana dachówki ceramicznej na blachodachówkę), jakości materiałów użytych do budowy i wykończenia, kosztu transportu, (często przy większych zakupach można skorzystać z bezpłatnego transportu), kosztu robocizny (zależny od regionu Polski). Dlatego podana w zestawieniu kwota ma charakter orientacyjny.

Wyszczególnione etapy prac obejmują

Stan zero: roboty ziemne i wytyczenie budynku, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami, płyty żelbetowe.

Stan surowy otwarty: ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja i pokrycie dachu, rynny.

Stan surowy zamknięty: okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, izolacje przeciwwilgociowe, cieplne, przeciwdźwiękowe w nadziemnej części budynku, warstwy podłogowe podłogi na gruncie.

Instalacje elektryczne: instalacje gniazd wtykowych, instalacje siły, instalacja oświetleniowa bez opraw.

Instalacje sanitarne: instalacja grzewcza z kotłem i grzejnikami c.o., instalacja gazowa ? bez gazomierza i kuchni, instalacja kanalizacyjna z przyborami sanitarnymi, instalacja wodna z bateriami.

Wykończenie zewnętrzne: tynki zewnętrzne lub systemy dociepleń - dla ściany dwuwarstwowej, parapety zewnętrzne, okładziny zewnętrzne drewniane, ceramiczne, kamienne, siding, malowanie elewacji, inne roboty zewnętrzne np. taras, opaski wokół domu, schody zewnętrzne.

pozdrawiam

Witam gorąco !

Justa domek jest naprawdę wdzieczny, prosty i w tym wszystkim taki cieplutki (dla mnie), więc warto się zdecydować, no ale...

Schody można przenieść na przykład w miejsce łazienki na dole, a nie w miejsce garderoby, to wiem na pewno, ale nie ciągnęłam tego wątku dalej z Autorką, bo podsunęła nam to rozwiązanie j.w. i nas to w pełni satysfakcjonuje, a nie podoba Ci się wyciągnięcie bryły, dzięki czemu robi Ci się duży salon ?!

Co do kosztów, to wiem na razie jedno, że robocizna naszej ekipy budowlanej, od początku do samego końca wybudowania domku wyniesie nas 21 tys., kosztów materiałów itd dokładnych nie znam, ale są opisane szacunkowo koszty poszczególnych etapów - materiałów w projekcie przy zakupie. :wink:

Ufffffffff! Nazbierało sie tego. Ale dobrze. Od poczatku. Jak przeczytałem informacje od Ciebie Aga, ze zmieniacie projekt to zrobiło mi sie smutnawo- czyzbym troche sie zżył juz z Wami i wspólnym projektem? Cały weekend wertowałem katalogi raz za razem i......NIC. Zawsze wracalismy do wspaniałego. Stwierdzilismy, ze tak nam sie podoba że jeśli ni emożna przenieśc schodów z salonu to niech tam zostana a zapytamy sie o wydłuzenie . Tak, tak :-). Pojawił sie u nas jeszcze jeden problem ( posiadanie długiej i waskiej działki BSz to szczeście w nieszczęsciu) szerokości działki. Problemy z przepisami o odległości od granicy. Stwierdzilismy, ze nawet gdyby dano nam takie zezwolenie zblizenia sie z jednej strony na 1,5m ( jak pisałem wcześniej) to nie rozwiazuje to naszego problemu poniewaz chcieliśmy postawic chałuple na wyższym fundamencie, który potem obsypiemy ziemia ( ze wzgledu na bliskośc Wisły). Jeśłi zbliżylibyśmy sie na 1,5 m to nie ma jak zrobic tego obsypania ziemnego. Więc z bólem zrezygnujemy z garazu dwiustanowiskowego :-( ktory zawsze by sie przydał a pójdziemy w wydłuzenie budynku i garazu. Zastanawiam sie takze i zapytam autorki projektu czy mozliwe jest podniesienie o 2 pustaki ściany kolankowej bez zmiany nachylenia dachu, by zyskac wiecej powierzchni n a poddaszu. Przez to ze bedzie jednostanoaiskowy garaz strace tak potrzebna garderobe ale mam nadzieje e przy wydłuzeniu budynku i garazu projektantkan moze , nie wiem jeszcze jak, pokombinowac by n agórze znalazła sie garderoba.

A teraz ciesze sie ze Aga zostaje z nami i ze coraz wiedzi ludzi chce realizowac ten projekt.

To chyba tyle moich przemyśleń jeszcze nie konkretnych bardzo ale zmierzających do realizacji jednak tego projektu.

Dzięki wszystkim za tak cenne informacje.

Pozdrawiam - Marti

Aga,krótkie pytanie:czy zmiana projektu, którą zleciliście projektantce dotyczy tylko wydłużenia domu czy jeszcze jakieś zmiany tam powstawialiście?Dlaczego pytam?Co prawda zależy to od ceny jaką za zmianę zażyczy sobie Pani projektantka ale bylibyśmy zainteresowani tak "przerobionym" projektem(dot.wydłużenia domu).Może gdyby były 2 zapotrzebowania "od ręki" na taki projekt, udałoby się obniżyć cenę takiej "adaptacji".Pisz szybko co wiesz na ten temat i jak widzisz naszą propozycję.

Pozdrawiam.

B.

Marti, my ani przez sekundkę nie chcieliśmy zrezygnować z tego projektu, tylko z tych zmian wcześniejszych, bo tak jak napisałeś, niech schody będą w salonie, aby był ten projekt, też tak uważam, delikatnie mówiąc ubustwiam juz ten domek, mimo, że jeszcze kawał czasu aby powstał.Powiem też Wam w sekrecie, że wielu ludziom "wspaniałego" pokazywałam (znajomym i rodzinie) mieszkających już w domkach i wszyscy twierdzą, że jest naprawdę bardzo ładny :p

B. wszystkie zmiany, jakie dokonujemy w projekcie, są opisane dokładnie przeze mnie 6 stycznia, przeczytaj je uważnie, może faktycznie też się na nie zdecydujesz i jak się spotkam następnym razem z Autorką to spytam, że skoro takie same zmiany będą (czy też b. podobne) to czy będzie może to mniej kosztowało ! Daj znać, co myślisz o moich zmianach !

Autorka jest teraz dwa tygodnie na urlopie i mam się z Nią spotkać ok. 30.01.

P.S. Wykańczaja mnie formalności przy dostaniu zgody na budowę - a pomyśleć, że to dopiero początek :cry:

Aga, przeczytałam - jeśli to są wszystkie Wasze zmiany których dokonać ma Projektantka to piszemy się na taki sam przerobiony projekt jak Wy. Podajcie tylko jaka jest cena :o wyjściowa. Chyba rozmawialiście z Projektantką o przewidywanych chociaż kosztach 8) dokonania przeróbek?

Pozdrawiam.

B.

Hm ja tez bym sie dołączył ale niestety musze zostac przy wersji z jednym garażem o czym juz wspominałem i bede chciał wydłuzyc dom razem z garazem moze 2 m od ogrodu i 1m z przodu. No i zapytałem sie p. architekt co sadzi o podniesieniu ścianki kolankowej o dwa pustaki. Ale jak napisałaś Aga jest na urlopie(czyżby narty?) i nie mam jeszcze odpowiedzi. No i jeszcze ten wyższy fundament. Proszę napiszcie co o tym wszystkim sądzicie i jaki jest koszt tych zmian, bo niewątpliwie jakiś będzie tylko czy warta skórka wyprawki?

Pozdrawiam Marti

powiem tak, te nasze wcześniejsze zmiany z przeniesieniem schodów i idąc konsekwentnie z pozostałymi wiążącymi się z tym zmianami, autorka powiedziała, że koszt jest ok 5-6 tys, a to rozwiązanie, które nam podsunęła i z którego korzystamy, jest o wiele łatwiejsze w prowadzeniu itp , no i w związku z tym tańcze, ale my, tak jak Wam powiedziałam, dopiero w domku usiedliśmy nad tym i zdecydowaliśmy się na Jej propozycję wydłużenia domku, tak więc kosztu tej zmiany nie znamy. Autorka ma teraz fernie zimowe i jak wróci, od razu Ją atakuję dalej z tym tematem i będę już wszystko wiedzieć, uwzględnijcie też, że robiąc zmiany, należy też mieć plan zagospodarowania działki, do zgody na budowę, a Ona to robi kompleksowo i tak wyjdzie Wam to taniej :wink:

B. zapytam autorki, czy w ramach przerobienia dwóch projektów identycznie nie zeszła by nam z ceny :D

A masz może jeszcze jakieś swoje propozycje do zmiany czegoś ?!

Witam wszystkich,

Też chcielibyśmy budować wg projektu "wspaniałego" (wariant I, dwa miejsca garażowe), ale mamy kilka pytań:

- czy okna we Wspaniałym dochodzą do samego sufitu czy kończą się niżej?

- Jak myślicie, jak wyglądałby Wspaniały w elewacji klinkierowej? (Chcielibyśmy budować ściany trzywarstowe)

- Macie jakiś pomysł dot. ewentualnego dobudowania dwóch pomieszczeń gospodarczych z tyłu garażu i co zrobić wtedy z dachem?

Pozdrawiam i życzę powodzenia! :)

Beata

Aga,nic innego na razie nie przychodzi nam do głowy oprócz tego o czym wcześniej pisałam.Jak tylko coś wymyślimy - na pewno będziemy się z Wami konsultować! :lol: :lol:

Mam , rzecz jasna, pytanie do Ciebie:co masz na myśli pisząc że przerobiony projekt i tak wyjdzie taniej bo Autorka robi coś tam :o :o kompleksowo? To znaczy:dlaczego wyjdzie taniej i co, ewentualnie w związku z tym nam odpadnie??? :o :o

Tylko przypominam że wszelkie sprawy papierkowe mamy jeszcze przed sobą (nie mamy nawet pozwolenia na budowę itd) więc za Twoim tokiem rozumowania, "Doświadczona Papierowiczko" :wink: , :lol: :lol: po prostu nie nadążamy!!!

Czekamy więc na wytłumaczenie i z równie wielką niecierpliwością - na powrót Projektantki z urlopu - bo koszty przeróbki, mimo wszystko, nie dają nam spokoju.

Betola: wydaje mi się że klinkier jest jak najbardziej na miejscu z tym że wg mnie i tak musielibyście zrobiś dwuczęściową elewację bo inaczej dom wygląda nieciekawie (w łeb biorą wszelki proporcje) - widziałam kiedyś w którymś Muratorze kilka propozycji elewacji tego właśnie projektu.Jak dokopię się to podam Wam który to był numer.

Poza tym miejsce za garażem aż prosi się o zagospodarowanie ale szczerze mówiąc myśleliśmy raczej o postawieniu takiej ładniejszej drewnianej komórki - chodzi przede wszystkim o przechowywanie drewna do kominka.A skoro tak to skupiliśmy się na razie na samym projekcie bo drewniany baraczek stawiamy po prostu po zakończeniu budowy.

Pozdrawiam i życzę białych ferii ! :lol: :lol: :lol:

B.