Lookita 28.11.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 podlogowke mozna odpalic dopiero miesiac od wylewki...czemu to nie wiem...ale chyba chodzi o zwiazanie betonu....kominek w sklepie,w firmie ,ktora robi mi cala i wszystkie instalacje....wszystko mi montuja,stawiam na jakosc i fachowosc...mam dosc szmotkow i taniochy...zemscilo i zemsci sie to na bank....poznalem smak juz tego...Czesto mysle i zaluje,ze pompy ciepla nie mam...ale coz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 28.11.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Witam Jestem tu nowy. Planuje z żoną budowę domu w przyszłym roku i jesteśmy na etapie wyboru projektu. Bardzo nam się podoba Wasz "Murator M04b" Wspaniały - wariant II Mamy jednak poważną obawę czy budowa takiej rezydencji nas nie przerosnie finansowo. Może ktoś jest nam w stanie troche swych doświadczeń przekazać no i co do kosztów budowy w obecnych czasach. Będe wdzięczny. Pozdrawiam Ciepło!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 28.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Witaj Optymistyk Stan surowy zamknięty u nas to około 160tys (z robocizną, budowa z suporexu, na dachu cementowa dachówka i wypas okienka za 16tys - przynajmniej dla nas to wypas - kolor dwustronny ale PCV) na wykończenie drugie 160 raczej może nie wystarczyć, oczywiście wszystko zależy od standardu wykończeniówki, która niestety wykańcza!Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 28.11.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 szczerze mówiąc myslałem, że jednak taniej może ktoś innym ma jeszczez jakieś doświadczenia w tej kwesti? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 28.11.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 nasze koszty dotychczas to 300 tys., postęp prac widać na zdjęciach w albumie - zaraz dorzucę kilka nowych, ale nie płaciliśmy jeszcze za robociznę poddasza, a gdzie jeszcze wykończenie wewnątrz.... przewidujemy że min. 100 tys. jeszcze niestety budowa domu to poważny wydatek, ale jak tak przejrzeć ceny mieszkań to w sumie i tak wychodzi się na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 29.11.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 potwierdzam powyzsze wypowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 29.11.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Witam wszystkich!!! Sorry że mnie tak dawno nie było Nie mam juz internetu w domu, nie przedluzalem umowy bo zamierzam przeprowadzke w czerwcu, moze maju A w pracy ciągle wyjazdy, czasami was czytałem ale juz na odpis nie było czasu. Zdjęc nieaktualizowałem z podobnych przyczyn, powiem szczerze że nie zrobiłem ich za dużo. Absolutny brak czasu! Jestem juz troche tym zmęczony... Ale co zrobić. Inwestor to brzmi dumnie Od kilku tygodni pale sobie w naszym pięknym piecu na eko-groszek firmy Hef. jest wyjechany, zaje- fajny. Jeszcze dokupie mu programator gsm, tak zebym mógł nim strowac przez smsy. Aktualnie ocieplam poddasze, w sobote mam wylewki posadzek i przychodzi człowiek od kominka za tydzien. okna, tynki, ocieplenie z zewnąrz dawno zrobione. Stolarz umowiony na schody na stycznia. Planuje u siebie juz zrobic impreze sylwestowa, a co tam... jak szalec to szalec. Nadal nie mam niestety prądu Kłuce się ostro z energetyką i chyba podam ich do sądu. (nawet nie wiemy kiedy rymujemy) Jak narazie straciłem jakies 250 tyś, jestem zmasakrowany cenami, szczególnie ogrzewanie centralne mnie rozwaliło mentalnie, szkoda że u nas są takie zimy Optymistyk- buduj się!!! Co będziesz miał lepiej od nas?? Mimo ogromnego zmęczenia i problemów, jesteśmy bardzo szczęsliwi że budujemy wspaniałego. Juz sie nie mogę doczekać kiedy was zaprosze na parapetówkę Pozdro for all.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micto 29.11.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 szczerze mówiąc myslałem, że jednak taniej może ktoś innym ma jeszczez jakieś doświadczenia w tej kwesti? Myśle że taniej sie nie da, a jak twierdzą fachowcy bedzie drożej boo taki jest trend... Nam wykonawca rzucił 1000 zł za m2 pow. całkowitej (w tej cenie materiał i robocizna) za stan surowy otwarty i była to najtańsza i najsensowniejsza oferta, jaką uzyskałem. Szczerze mówiąc nie wierze że można wybudować ten dom w stanie sur.otwar za mniej niż 200 tys. a reszta zależy od ciebie na co cię stać pzdr micto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 30.11.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Szczerze mówiąc nie wierze że można wybudować ten dom w stanie sur.otwar za mniej niż 200 tys. a reszta zależy od ciebie na co cię stać pzdr micto Hej! No przecież piszę, że można za mniej niż 200tys wybudować stan surowy ZAMKNIĘTY Spójrz na nasz domek... Tylko raczej systemem gospodarczym - każdy wykonawca musi potrójnie zarobić, więc i kasuje za robociznę i na materiale nieźle przycina. Pracował u nas gość, który właśnie był w takiej ekipie budujących pod klucz. opowiadał jak to budowali np. 3 domy - materiału właściwie tyle mieli z zakupów po dwóch pierwszych, że na trzeci już mieli wszystko... Oczywiście inwestor trzeciej chałupy zapłacił za materiał i za swój i za pół następnego Takie realia... Co do reszty - zgadzam się całkowicie! Wykańczając dom można nieźle popłynąć Pozdrowienia! dori http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/264843.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.11.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Ja kalkulowalem i za stan zero wyszlo mi jakos ...29 000 ale bez vatu na klockach betonowych i za beton...Obecnie to co stoi-z kredytu oficjalnie poszlo 250 000.Ale mam w tej cenie 3/4 instalacji reku oraz caly GWC, welna 300 m.kw., okna drozsze- bo z pakietem 3-szybowym,wszystkie instalacje polozone i gotowe do uruchomienia,bez cen kominka i kotla oraz uruchomienia kotlowni....Cena nie obejmuje dzialki,mediow i paru innych tysiecy pln, ktore weszly ale je pominalem ( piasek, cement,troszke ziemi..drobiny-duzo ich u mnie nie poszlo).Pamietam,ze za stan surowy zamkniety,kalkulujac wyszlo mi bez instalacji pod wylewkami i bez inst reku ale z gwc-wyszlo mi jakies 190 000.Uwazam,ze nie ma tragedii a mam drogie ekipy i gadzety...Wiele kupilem duzo wczesniej,wiele kalkulowalem sam i ...czuwalem...ale wiele wtopilem np. na drogiej ekipie murarskiej...I poza tym mazowieckie,jest drozsze...bedac w lodzkiem,skad pochodze,moi przyjaciele sie buduja i domki stawiaja ciut wieksze...ceny sa juz takie same,a w por. z wiosna ...materialy i uslugi poszly juz do przodu dosc bolesnie...Mam 100 000 jeszcze na wykonczenie,z czego 1/4 idzie w instalacje:-) businesplan zrobiony,zabraknie na pare rzeczy ale wiem,co i za ile,w zasadzie od poczatku mialem wyceny na wszystkie rzeczy,meble,instalacje.Zabraknie na pewno...ale 90% domu bede miec gotowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.11.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2007 Witam,obiecalem fotki scianki na schodach u mnie,obiecalem zrobic miejsce na kontrowersyjne rozwiazania i elementy wnetrz ,zatem zrobilem kontko,gdzie na fotosiku kazdy bedzie mogl wkleic ku przestrodze lub wiedzy innych,jakies swoje bulwersujace lub wrecz polecane rozwiazania w domku Wspanialy wersja A i B. Uwazam,ze haslo rozesle privem do zainteresowanych,uwazam,ze nie musi kazdy nieWspanialy znac dostep,moze sa jacys kawalarze i moga nam nawklejac jakis glupot.Zatem...konto na Wspanialych A i B.Jak cos nie pasuje,piszcie i wymyslcie cos innego....Proponuje wklejac fotki z opisem wersji i wlasciciela,potem opis przedstawianej rzeczy.Ponizej link do fotoalbumu :http://wspaniali.fotosik.pl/albumy/322128.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 02.12.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Hej hej!!! Długo nie mogłam znaleźć czasu, zeby tu zajrzeć....po prostu stale jestem ( i Małż również) w tzw niedoczasie. Zaczynam dochodzić do przekonania że dwie prace, próby rozwoju zawodowego, w miarę spokojne życie i budowa domu to pojęcia, które wykluczają sie wzajemnie. A co na budowie? Sniegi i deszzce nie straszne są naszej ekipie, choć spowolniają nieco ich pracę. Kończymy ściany szczytowe i zaczynamy dach. Drewno pięknie zakonserwowane, czeka na ustawnienie w kształtny dach. Dachówka przyjechała, podbitki wymalowane. Odwiedzają nas sąsiedzi w postaci ludzkiej i zwierzęcej ostatnio 2 bażanty i sarenka. Umówiliśmy się na ocieplanie fundamentów i częściowe odwodnienie z ekipą poleconą przez trochę dalszych sąsiadów i (może nie zapeszę..) prawdopodobnie bedziemy mieć ekipę do wykończenia na przyszły rok. Wiec- sprawy idą generalnie w dobrym kierunku i powinniśmy do świąt zamknąć nasz domek. A tymczasem życzę udanej niedzieli i owocnego następnego tygodnia. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.12.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2007 Hej.... Odpalilem Makroterma w nocy,o polnocy w piatek....Palilismy cala sobote,zasmolilem szybe iglastym drzewem.Ale celowe dzialanie.... Uczymy sie sami dokladania,rozpalania,Zonke moja zaskoczyla brudna szyba... coz...myslal,ze wsz. ladnie widac i efekcik jest ....Kwestia ulozenia drewna,jakosci drewna,nauka dokladania,odmykania drzwi...wszystko przede mna.Powiem tak,fajnie,ze palac ma sie jakis tam efekt,przede wsz. kominek z p.w. daje cieplo w rure a nie w komin i reszte na pokoje....Grzejniki sa cieple i ....ogrzewa sie domek...Tu pewnie zwolennicy i uzytkownicy DGP mnie sklna....ale....nigdy nie chcialem miec specyficznego powietrza od DGP w domu,lekka spalenizna czuc przy otwieraniu drzwiczek i dokladania,ale jak pisalem wczesniej,naucze sie i da sie to zrobic bezproblemowo-bezdymowo. Czesc instalacji juz dziala,reszta po namysle.Susze chalupe uzywajac dmuchawy i kominka...W salonie sufity osuszyly sie lekko od kominka ale jeszcze sporo grzania.Kotla nie odpalam jeszcze,choc wisi i wpiety jest w obwod,ale nie mam kasy na uruchomienie reszty kotlowni i na gaz ))A radza mi fachamni od hydrauliki,by nie dawac za duzo komfortu ekipom od wykonczeniowki,bo puszcza gaz na maxa ))Wiec....jak juz,to zamontuje kociol tylko po to,by mroz mi nie wdarl sie do domku...jesli kominek nie wydoli.... Lekko zatkalem murlaty na gorze bo cieplo wywiewa ostro,ale ....suszyc trzeba.Glupi ten okres na schniecie tynkow i wylewek....Zaluje,pisze to kolejny raz,ze nie udalo mi sie sierpien/wrzesien miec tynkow i wylewek.....Ale....coz tak wyszlo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.12.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Hej wspaniali! czy kupując projekt otrzymaliście kosztorys w wersji elektronicznej również? Ponieważ ja takowego nie mam, a chciałabym pozbierać wszystkie koszty w jednym pliku, może mnie takowym poczęstujecie? U mnie szaleństwo tynków - jaki to paradoks, że z tego bajzlu będą cudnie białe pomieszczenia. Potem CO (wstępna wycena CO z piecem, grzejnikami i podłogówką na parterze ok 32tys ). Posadzki no i już do przodu. Pogoda na razie (odpukać w czółko niemalowane ) sprzyja, więc oby tak dalej. No i jest zaGLEBIŚCIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 05.12.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Dori a jaki piec wstawiasz do kotłowni ? jaki tam sie zmieści wogóle ???? uwaga mam fundamenty ))))) koszt prawie 30tys. kosztorysu w wersji elektronicznej nie dostałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.12.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Dori- również nie posiadam kosztorysu w wersji elektronicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 ja tez nie.....sam sobie zrobilem....)) a jak juz napisaliscie...to pochwale sie,ze ....wstawilem dzisiaj dwa autka do garazu...weszly na miekko ))jest miejsce na rowerki,mozna wysiasc w srodku,autka srednie....ale szczuplaki dadza rade,jak ja pozdrowki...u mnie dylematy....kociol i kominek chodza .....podlogowka za 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 07.12.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Witam, LOOKITA - ile kosztowała Cię elektryka (robocizna, materiał)? Ile masz punktów? Czy kładłeś przewody w peszlu? Czy łączyłeś przewody w gniazdkach czy też w puszkach? DORI - ja też nie otrzymalam przy zakupie projektu kosztorysu w wersji elektronicznej. PozdrawiamGośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.12.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 hello.... cisza nastala....bo zima idzie....pogody na razie dopisuja zapewne tym,ktorzy robia prace wew.Oby jak najdluzej przyjazne warunki byly...choc nie oszukujmy sie,ze bedzie dlugo super U mnie tynki podsychaja,ale lapia caly czas albo wilgoc z zew albo tyle jej w sobie jeszcze maja.Sa plamy mokrego ale wiele juz bialego naplynelo,zatem osuszenie postepuje.Podgrzewam kominkiem,co polecam,w ten sposob osusza sie powietrze,dmuchawa wprowadzam ruch powietrza,ale otwieram w cieplejsze -bardziej suche-dni okna na maxa i wietrze.Grzejniki na maxa i dzialaja.Problem jest w tym,ze mam dol podlogowke wiec tylko cieplem od szyby kominka podgrzewam salon,gora na grzejnikach.Wszystko ucieka przez murlaty,to ma dobre i zle strony.Wietrzenia naturalne poprzez nieszczelnosci ,straty ciepla.Mam duzo drewna wiec nie zaluje strat...ale gdybym mial za to placic....to szlag by mnie trafil pewnie nie raz.Osiagam w srodku grzejac kominkiem i kotlem na zmiane temp. 14-15 wew.Widze duza poprawe w paleniu sie kominka.Na poczatku bardzo duzo wydzielalo sie skroplin w nim-zimny poworot-niedogrzana chata,niewysuszona...wiec w srodku tworzyl sie i tworzy nagar.Szyba osmalkona ale...jutro kupie czyscidlo...i jaramy na maxa.Krece w kominku do 70 st. okresowo....a zwykle na sterowniku mam 65 st.Przed Swietami odpalimy podlogowke po ustawowym miesiacu bezczynnosci od wylania wylewki. Niebawem wchodza do poddasza.....NA razie pasuje nam to,ze celowo sie opoznili z ich winy a z naszej-za mokro...chcemy ususzyc najwiecej ,jak sie da. A tak...to mysle,jak to zmiescic sie z kasa...ale cienko widze to.Transza 3 jeszcze zostala...ale to za malo na zrobienie wszystkiego.... Z Zona myslimy coraz instensywniej nad aranzacja lazienek...i chalupki.Obmierzylismy w salonie tym naszym malym,meble,wg. wymiarow rzeczywistych.Malo miejsca....Jeszcze nie do konca wiemy,czy sciany nie wyburzymy...ja nie chce....ale...powiem tak-z tego domku wiele sie nie wycisnie....Na gorze jako tako....ale dol....zawsze bedzie maly....Porazka jest kuchnia.Podziwiam tych,co maja 3 okno w wersji B ))Jak upakujecie kuchnie????My w naszej wersji....bez okna...ledwo zmiescimy minimum kuchenne......Dajcie znac.... Poniewaz nie zylem,nie bylem nawet w domie z podlogowka,wizyta u Ilony i Slawomira lekko uswiadomila mi,jak to dziala.Podloga-wylewka na razie u Nich,nie byla nagrzana,jak ktos sobie moze wyobraza,nie byl to zimny beton ale...zero odczucia w dotyku ciepla.W kazdym razie Wlasciciele zapewniali,ze grzeje podloga ))Znow poogladalem sobie etapy w domku z wyprzedzeniem,tego co mnie czeka. Domki sie cholernie roznia,nawet pomijajac zmiany inwestorskie,reszta wyjsciowo jest inna. Przypominam o tym,ze jak ktos chce zamiescic swoje niunase i nowinki budowlane we Wspanialym,niech da mi znac,to podam haslo do fotosika specjalnie stworzonego do tego.Privek i wszystko zalatwimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 08.12.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 lookita mam pytanie ; ile wyszło ogrzewanie podłogowe , myśle o projekcie całkowitego ogrzewania podłogowego wodnego chciałabym wiedzieć ile drożej to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts