kaura 08.12.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Hej wszystkim! Mam ogólnie mówiac konstrukcje dachową na miejscu, uwidocznily sie zarysy poddasza i szczerze mówiąc jak dla mnie jest mało miejsca. Najfajniej na razie wyglada pokój nad garazem, choć, pokój nad salonem jest wiekszy ( zdecydowaliśmy nie dzielić na razie przestrzeni dopóki nie rozstrzygnie się kwestia potomstwa) mało miejsca .... mało... nie wiem jak zmieszcze łazienkę na górze...pod ta wielką belką, której fachowej nazwy nie znam. Kuchnia dalej wydaje mi się mała, choć po obejrzeniu kilkunastu aranżacji kuchni o zbliżonej powierzchni dohodze do przekonania, ze uda sie wszystko ładnie upakować. Spizarka jednak jest nieoceniona, a miejsca na blaty roborcze powinno mi wystarczyć ( w końcu nie będę wydawać codziennie obiadów dla 10 osób) Jednak ciągle sprawia mi problem usytuowanie lodówki.Za to jestem bardzo zadowolona z wielkiego salonu... Jeśli ktokolwiek chce zamontować odkuracz centralny mogę podzielić się informacją od firmy Husky. (robia wstepną indywidualna wycenę + projekt za darmo) jeśli cchecie zobaczyc mój projekt ( dla wersji A )piszcie na priva- zeskanuję i prześlę. Czy ktoś z Was ocieplał dom zaraz po wybudowaniu?Ekipa od wykończenia zaproponowała taki ruch.. teraz na zimę. I nie wiem co o tym myśleć...wydaje mi się, że ściany powinny trochę podeschnać, a oni twierdza, że nic się nie stanie jak to zrobimy teraz. Lookita- bardzo mi się podoba manewr z tynkami przed oknami... sam robiłeś ramki z folią? Zwykła folia? mocowałeś jakoś specjalnie? pewie pójdziemy w wasze ślady... ale to bliżej wiosny.. Pozdrawiam serdecznie!Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.12.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Ramki-pozostalosci po latach i kontrlatach.Robil Tesc ,folie dokupilem ,biala,gruba-0.2 cm grub.Ja powpinalem zszywki i ladne okienka wyszly.Potem nabilismy w to gwozdzie do pustakow i....zrobilo sie przyjemniej ekipom i nam. Mowisz o krokwi koszowej....jest ciulowa-w lazience i w pokoju nad salonem prawda?Moja wyszla o 5 cm grubsza bo pijak tartacznik sie pomyli i dal grubsza.Ale co tam.... Pokoj nad garazem i sypialnia u mnie to komnaty )).Co do ocieplania to sie nie wypowiem..... Odk. centralny mamy zamontowany-firma BEAM.Husky przyslal wycene ale....byl o 400 pln na wejsciu drozszy.Schemat rowniez mam,ale ja mam wersje B, ktos chce-wysle poczta...mnie nie jest potrzebny.A o firmie bede tej pamietac bo marze o psie Husky .JEdnak zasady i punkty beda te same pewnie.... Ja mam aranzacje kuchni,ktora za odplatnoscia robil architekt i nie wykluczamy zrobic te wersje u nich w firmie,jednak we wt jedziemy po wycene u innych,mniej ceniacych sie firemek...Bylismy w Ruscie i HTH.))))))))))Fajne kuchnie )))) Podziwiam wersje z 3 oknami w B domku....podziwiam.....Myslalem,jak tu zepsuc wizje Zonie...ale uparta jest,jak ja ))Chcialem wykozystac spizarke,otwrzyc ja i wpakowac tam szafki czy cos...ale kicha.Nie da sie....Domek jest ciasny !!!!)))ale wg. mnie bedzie przytulny ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 09.12.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 czytam wasze posty i zaczynam się martwić ... za mały salon , mała kuchnia , łazienka na górze też nie jest to spełnieniem marzeń ...czyżbym powinna przemyśleć jeszcze raz ten projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.12.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 09.12.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Lookita u Ciebie są komnaty, bo podwyższałeś kolankową. My zrobiliśmy jak w projekcie. Chciałam sie na to pokusić... może gdybyśmy mieli lipiec to pomysł zostałby zrealizowany, teraz juz jest za późno. Zdecydowanie ta krokiew koszowa jest beznadziejna i poza połączeniem tych dwóch łazienek (wersja A) niewiele można zrobić dla powiększenia przestrzeni. Ścianki nie przesuniemy, bo nie puści okno/drzwi. Mam tylko nadzieję, ze jak faktycznie zamkniemy ten dom, zrobimy ścianki działowe i ocieplenie poddasza to sie nam to jakoś poukłada, moze się przyzwyczaję. Lookita gdzie dajesz reku? My się spieramy o wentylacje.. małż chce grawitacyjną, ja -mechaniczną z odzyskiem... ostateczny wpływ na decyzję bedzie miał pewnie bank Małgosia- moja odpowiedz na Twoje pytanie brzmi- TAK. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.12.2007 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 ...sam mam dylemat,czy nie rozwalac sciany nosnej pom. gab a salonem...Zona mi wierci dziure w brzuchu i glowie...ja nie bardzo chce zgodzic sie na to...za pozno...ale i tez to ost. moment na wyrzucenie pieniedzy....Domek...nas lekko intryguje,wikla plany aranzacyjne....ech... Reku bedzie wisiec na scianie tylnej garazu. Kombinujemy z salonem,rozkladem mebli...jest ciasno...w naszym wypadku....ale coz.....taki projekt sie wybralo )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 09.12.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 Lookita, obejrzałam sobie dokladnie wasz salon i kuchnię i powiem Ci ze ta wcale takie małe się nie wydaje. Nie masz grubej sciany nośnej i schodów miedzy kuchnia a salonem co daje przestrzeń ok.40m tak? chyba ze w wersji B jest mniej. To wcale tak mało nie jest- chłopie- nie szalej z wyburzaniem sciany nośnej. A tak swoją droga to do czego my kobiety potrafimy was Mężczyzn przekonać. Fakt, pewnie trudniej jest zaaranżować pomieszczenie raczej dłuższe. Gdybym się zdecydowała na otwarta kuchnię, to taki rozmiar salonu raczej by mi odpowiadał. My własnie dlatego zdecydowaliśmy połączyć ten pokoik z salonem, ze schody zabierają bardzo dużo miejsca. Pozdrawiam Własnie obmyślam górna łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 09.12.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 rany mam mętlik w głowie przeglądałam projekty i problem żaden mi się nie podoba w każdym jest jakiś minus..narazie wymyśliłam a jakby tak powiększyć ten projekt np. do 160 m zwiekszył by się salon , kuchnia i gabinet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 10.12.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 a u nas skończyli tynki - to po prostu nie ten sam dom Wow! Cudnie Nasze połączenie salonu z gabinetem... Świetnie! Wkleję zdjęcia może. Przypuszczam, że Twoja żona Lookita - sama kilof weźmie do ręki Nie jest to jednak już takie proste. Naszą nośną przeprojektowaliśmy zanim powstały ściany - teraz to szyna czy coś innego pozostaje - sporo pracy i technicznie możliwe ale nie proste. Ja z kolei Wam zazdroszczę, że pomyśleliście o przesunięciu okna w kuchni - ja na to nie wpadłam Nie opłaca mi się jednak zmieniać tego. Cóż. Teraz CO i posadzki - i do przodu!!! Pozdr! P.s. Małgosiu - nie wiem czego oczekujesz od wspaniałego. Rezydencja to nie jest ale moja przestrzeń na dole jest świetna. U góry nie chcę wcale dużych pokoi - bo i po co? kto będzie je sprzątał?! To są przecież tylko pokoje sypialniane... A i tak są spore 3 pokoje! ja również połączyłam nad salonem pokoje - i wyszedł spooory pokoik, nad kuchnią też oki, nad garażem również. Jedynie łazienka mnie trochę martwi... Ale przywyknę, tym bardziej, że drugą z prysznicem mam na dole Małgosiu - powiem jedno- jeżeli naprawdę nie jesteś pewna - po prostu wsiądź w samochód/autobus/pociąg - i jedź KONIECZNIE obejrzeć wybrany dom. Jesteś w komfortowej sytuacji - bo inni już zbudowali i naprawdę nie ma nic prostszego niż podjechanie i obejrzenie. To niewielki koszt za cenę wygody i świadomości dobrego wyboru! Także - przyjeżdżaj - ja też zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 10.12.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 WitamJa wraz żoną jesteśmy zdecydowani w 99.99% na projekt "Murator M04b, Wspaniały wariant II".Mam pytanie gdzie najlepiej zamówić ten projekt? złożyć zamówienie na stronie muratora, a może gdzies lokalnie mozna go zakupic (ok Gliwic, Zabrza)? Może znajdzie się ktoś życzliwy kto by mi pomógł (w sensie jakiś linków lub wymienił szczegółowo po kolei co i jak) w całej tej machnie formalnej odnosnie budowy domu czyli projekt, adaptacje, pozwolenia itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 10.12.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Dori- wrzuc foty pleeeeaaase... Mój salon tez mi się podoba, choć na razie jeszcze tam stoja stemple. A okno w kuchni- fakt warto przesunąć lub trochę zmniejszyć. Optymistik- my skontaktowalismy się z muratorem i dali nam namiary na biuro najblizej nas ( i wcale nie w dużym mieście) , tam zamówiliśmy projekt. O reszcie mam mgliste pojęcie, bo załatwiał to mój M. (on jest silniejszy psychicznie ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 10.12.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Mozna o poradę co do wprowadzenia zmian na etapie adaptacji do działki do projektu "Murator M04b, Wspaniały wariant II".Na tą chwilę myslimy jedynie o powiekszeniu salonu o brak pokoju (co wiel chyba wprowadziło), ale chetnie poznałbym inne możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.12.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Jestes w bardzo komfortowej sytuacji,masz nasze posty,a przede wszystkim fotki.Zajrzyj do mojego albumu,jak masz troche czasu przesledz moje fotki i zobacz,co,gdzie,jak.Radze poczytac nasze wypociny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 11.12.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Lookita przeraża mnie ta "wasza" kuchnia , nawet jak tego 3-go okna nie macie to tam jest straszna kicha.... to okno , na tej scianie co jest okno spizarni to jest wstawione tak jak w projekcie? i takie same ma wymiary? tam nie ma miejsca na wiszące szafki, na kuchenkę ( przy wersji 3 okien na bocznej scianie ) - zostaje tylko kuchenka na "wyspie" , a lodówkę gdzie wstawicie ? bo jak do spizarki to tam juz wejsc sie nie da ..... no makabra .....ogólnie to sie przeraziłam ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 12.12.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ale marudzicie ... kuchnia wcale nie jest taka mała. Pod wieczór wyslę Wam fotki mojej obecnej kuchni i jak przemierzyłem to idealnie wejdzie do kuchni w moim Wspaniałym ver.A po zlikwidowaniu spiżarki. Sam domek jak dla mnie też jest w sam raz a nawet troszkę za duży... no ale ja zrobiłem jeden salon na dole kosztem pokoju i ubikacji, którą przesunąłem lekko w stronę garderoby. Góra jak już dach stoi to robi wrażenie , pewnie troche sie zmieni jak ścianki działowe postawie ale mimo to dla mnie full miejsca. No a co do moich postępów w pracach budowlanych , to na dniach skończą układać dachówkę... podobno wygląda bardzo ładnie ale wieczorem jak jadę doglądnąć domku to już gów.. widać więc wierze na słowo i czekam do soboty to sobie pooglądam i porobię fotki. Kominy zrobiłem z połówki klinkierowej , znaczy systemowy pociągnięty do końca i dodatkow obmurowany tą klinkierówką. W sumie jak sobie później pomyślałem mogłem tylko płytką klinkierową okleić ... no ale cóż ... next time . Jeszcze czekam na dachówki kominkowe bo kominy wentylacyjne wszystkie idą pod dachówkę. Okna zamówione na marzec, brama i drzwi zjadą lada dzień ale i tak ich nie wstawiam. Deskuje wszystkie dziury i czekam do marca. W między czasie położę sobie elektrykę i jakieś tam pierdoły. Cieszę się, że ten etap czystej budowlanki mam już prawie za sobą, teraz pewnie dopiero będę sie wkur.. jak się okaże co i gdzie spartalili moi budowniczy. Zresztą z nimi to osobna historia , troche nerwów na koniec mi zjedli , no ale jeszcze nie skończyli więc biadolić nie będę . Dla tych co są na etapie projektu i adaptacji, to mi osobiście się wydaje że nie ma sensu adoptować projektu ze zmianami. No chyba że są to istotne zmiany konstrukcyjne. Później w czasie budowy i tak się zmienia na bieżąco pewne rzeczy, przychodzą nowe pomysły do głowy itp. No chyba że biuro adoptujące projekt te zmiany zrobi w ramach adaptacji, ale u mnie chcieli dodatkową kasę więc im podziękowałem. Trochę nowych fotek u mnie w galerii, niestety narazie bez dachówki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 12.12.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Witammam pytanie co do doświadczonych budowniczych "Wspaniałego"Właśnie planuje zakup gotowego projektu "Wspaniały - wariant II, Murator M04b" i czy cena podana na stronie muratora czyli 1750zł jest ceną obligatoryjną i stałą? czy też ta cena może się zmienić w zależności od miejsca zakupu?No i czy ktoś może wskazalać lub polecić punkt najbliższy Zabrza, Gliwic gdzie można taki projekt zakupić?Z góry dzieki za jakikolwiek informacje.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.12.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja kupilem projekt internetowo,przesylka przyszla do domku,wszystko ladnie zapakowane,cena ta sama co Twoja...i wiele innych dodatkow w pudeleczku bylo.W ogole nie interesowalem sie gdzie jakies punkty,filie Muratora...po prostu zamowilem i tyle.Dzwonilem,potwierdzalem zakup w redakcji Muratora...i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 12.12.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja też kupowałem zamawiając ze strony muratora ale płaciłem 1500 jakaś promocja chyba była czy nie wiem. Ogólnie projekt ma więcej błędów niż mój dysk twardy bad sektorów ale co poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 12.12.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja też kupowałem zamawiając ze strony muratora ale płaciłem 1500 jakaś promocja chyba była czy nie wiem. Ogólnie projekt ma więcej błędów niż mój dysk twardy bad sektorów ale co poradzić mozna spytać jaki głównie są błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 13.12.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Optymistyk warto prześledzić to forum bo naprawdę wiele możesz się dowiedzieć. Błędy - choćby mylne zestawienie belek stropowych... Więc nie będzie to dla Ciebie stracony czas. U mnie wod-kan-co teraz i może w przyszłym tyg. posadzki. Jeszcze się waham - tradycyjnie wylewane czy maszynowo. I inne pytanie podłogówke robiliście w miedzi? Czy podłączenie najwyklejszego kominka to problem? Czy muszę wziąć ekipę do tego i ile kosztuje uruchomienie? Co tam w ogóle u Was? Coś cicho tu na forum znowu pozdrawiam Was! http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/264843.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts