Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Doroto!!!!Jestem zaskoczony-milo-taka iloscia zdjec w Tw albumie :-))))

Super!Jak patrze na Tw stan,to nie tak dawno u mnie to przezywalem....Teraz przestoj mam.Zapomnialem-podnosilas dom, czy to sa scianki przeddzialowe?Prawie jak u mnie...dol inny...Te schody wreszcie widze,jakie mnie ominely.....Zawsze sie boje o stawy skokowe jak na nie patrze...:-)))wiec zrobilismy plaskie...Fajowo......

Co do kominka....Prawde mowiac podlaczanie go trwalo kilka godz. fachowej roboty.Mowie o kominku z p.w.Duzo rurek,zaworow....trzeba wszystko zgrac....NIe myslalem nawet o tym,zeby samemu za to sie brac.NIe umiem i tyle....Jak widze,jakie temp. i sily -cis dziala w rurach na instalacje...to nawet przez mysl by mi nie przeszlo robic eksperymenty na sobie....Miedz mam w kominkowej instalacji,reszta to tweetop....

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobry wieczór!!!

Oj działo się działo u nas ostatnio...

W czwartek, we wczesnych godzinach porannych członkowie ekipy budowlanej dokonali przerazającego odkrycia: w dwóch krokwiach swieżo zamontowanych na dachu naszej posiadłosci zauważyli ślady po larwach... Natychmiast poinformowani o tym znalezisku bylismy zmuszeni przerwać poranne dosypianie i udac sie w wiadomym kierunku w celu podjecia kluczowych decyzji.

Po komisyjnym sprawdzeniu wszystkich krokwi na dachu plus drewna na ziemi- moglismy odetchnąć. Białe larwy nie dokonały wielkiego kataklizmu- te znalezione w krokwiach na dachu były martwe ( jedna została uwieczniona dla potomnosci) Krokwie nie straciły swoich wartości nośnych. Jednak spokoju nie daje nam świadomość, ze w jednej belce zostały znalezione slady po gorszym świństwie- czyli po kornikach. Korników nie odnaleziono.

Pozostaje nam wierzyc, że to zielone do konserwacji drewna (Fobos???)zabija wszelką niepożądaną wegetację obcych i nieprzyjaznych form zycia.

A tu jest robal:

http://picasaweb.google.pl/kasiaura7/20071215/photo#5144189512268086626

Przetrwałam równiez dzielnie pobyt w szpitalu, krótki, aczkolwiek ciekawy...

niestety pod wpływem różnych srodków nie miałam żadnych wizji :(

. Wiec dalej pozostaje mi liczyć na wymiane wiadomosci. :D

W albumie zdjęciowym zalożylam okienko z pomysłami na wykończenie, niektóre zdjecia są autorskie, niektóre znalezione w necie. Moze bedziemy sie dzielić takimi obrazkami....co myślicie?

A aktualnie studiuje temat folii dachowych, bo juz za chwile ten etap.

Pozdrawiam

kaura - świetny pomysł i ładne propozycje... Popieram!

Łukasz - dziękuję - to dla mnie chyba komplement :lol: :lol:

U nas - kładą CO (w miedzi) no i zaraz podłogówkę. Szybko muszę kupić jakąś POŚ - bo mam ekipę, która może w tym tyg ją zakopać... Jakieś Wasze typy, podpowiedzi??? Lub anty-typy???

Działajcie dzielnie!

Witam wszystkich Wspaniałych,

To mój pierwszy post na forum, w którym dziękuję wam za wszystkie rady i galerie dotyczące tego pięknego domku.

Po prawie roku poszukiwań zdecydowałem się na ten "prawie" idealny dla mnie projekt.

Będę go budował w wersji M04a koło Krakowa.

Pozdrawiam wszystkich budujących Wspaniałego.

dori: jak kominek bez plaszcza to można samemu zrobić, zamontować w sensie. Ja w każdym razie będę sam montował, ale jeszcze zastanawiam się czy wymuszony czy grawitacyjny. Grawitacyjny taniej, ale np pokój nad garażem będzie słabo dogrzany a w pokojach nad kominkiem bedzie sauna.

Przy DPG można wyregulować na przepustnicach a dodatkowo można zamontować filtry na kratkach (anemostatch) co przy grawitacyjnym raczej nie jest wskazane.

Za to DPG ciągnie prąd około 40W praktycznie cały czas podczas palenia w kominku.

Witam!

Buduje Wspaniałego w Wielkopolsce...

Prosze mi napisac na bazie swoich doświadczeń czy cena 380 000 pln brutto za stan wykończnony, bez instalacji sanitarnych, elektrycznych jest dobrą ceną?

Sytuacja przedstawia sie w ten sposob , ze buduja mi dom a mnie nic nie interesuje - czyli materiały, kierownika budowy. geodete itd dostarcza ekipa budowlana.... pozdr i dzieki za odpowiedz

UWAGA!

Wersja A, w górnej łazience- tej z wejsciem z korytarza, przy narysowanych umywalkach wychodzi jedna z belek trzymajacych dach ( ni przypiął ni przyłatał stoi przy ściance oddzielającej łazienke od korytarza)

Postanowiliśmy przesunać ścianke tak zeby belka znalazła sie w obrebie scianki, aby uzyskac gładkosć powierzchni. Wiec bedziemy mieć o 12cm szerszy korytarz.

ale sie ruszylo....tylko przypominajka postow nowych mi nie dziala....

witamy Nowych :-)))

ech te lazienki,Katarzyno,nie wiem o co chodzi,ale lazienki gorne w domkach sa glupawe ;-).......u mnie stagnacja....sniegu nie ma,tony drewna pale....domek wysuszony...tworze kolejna wizje kuchni,znow projektanci dzialaja,znow Lookiego glowka dziala....ech....trzeba bylo zostac kims innym.....pozdrowki....

Dori-Bydgoszcz wersja M04B L

Gośmar-Wspaniały M04B L woj. śląskie, a konkretnie Częstochowa

Lookita- Wspaniały M04B, Stare Lipiny, mazowieckie

Ilona&Sławek- Wspaniały M04A, Kobyłka,mazowieckie

Zimny- Wspaniały M04A L, Bystrzyca gm.Oława

Woska01- Wspaniały M04B, Gruszczyn koło Swarzędza

Grzesław- Wspaniały M04A, Rychwał koło Konina

Kaura- Wspaniały M04A, gmina Biskupice powiat Wieliczka, Małopolska

Micto- Wspaniały M04B, koło Myślenic, Małopolska

Luzmaria- Wspaniały M04A, koło Bydgoszczy

Malgosia60-Wspaniały M04A, prawdopodobnie w Jaworznie, woj. śląskie

Magda i Michał- Wspaniały EM04b L (wer. energooszczędna), Rusiec

Rybka74 - Wspaniały M04B ( wer. energooszczedna), za Wyszkowem,mazowieckie

''Efka'' Wspaniały M04 B Gliwice

Pawelcool -Wspaniały M04A, koło Krakowa, ruszy niebawem...może..

Heliotrope - .... buduje...gdzieś w Wielkopolsce...

Optymistyk - Wspaniały M04B, Górny Śląsk, może wybuduje...

Adamol - Wspaniały M04B ( wer. energooszczedna), Lublin, może wybuduje

Grzelid Wspaniały M04 A L , Legionowo,mazowieckie

Prosze mi napisac na bazie swoich doświadczeń czy cena 380 000 pln brutto za stan wykończnony, bez instalacji sanitarnych, elektrycznych jest dobrą ceną?

Sytuacja przedstawia sie w ten sposob , ze buduja mi dom a mnie nic nie interesuje - czyli materiały, kierownika budowy. geodete itd dostarcza ekipa budowlana.... pozdr i dzieki za odpowiedz

jak by tu sensownie odpowiedziec...

Całkowity koszt jest uzależniony od tak wielu zmiennych, że mając tak skąpe dane nie jestem w stanie tego ocenić.

Aha lepiej nie zatrudniaj kierownika budowy dostarczonego przez ekipę, chyba ze masz do nich 1000% zaufania.

Ja też chciałbym się zapisać do klubu budujących Wspaniałego...

Zamierzam wybudować wersję b energooszczędną...

Mimo usilnych starań Łukasza - projekt nadal bardzo mi się podoba...

Uważam, że opinie jakoby Wspaniały był ciasnawy są przesadzone...

Ja dopiero będę zaczynał, stąd moja prośba:

Czy dało by się wspólnymi siłami stworzyć listę błędów, niedoróbek projetku?

Pozdrawiam serdecznie