Lookita 15.12.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Doroto!!!!Jestem zaskoczony-milo-taka iloscia zdjec w Tw albumie ))) Super!Jak patrze na Tw stan,to nie tak dawno u mnie to przezywalem....Teraz przestoj mam.Zapomnialem-podnosilas dom, czy to sa scianki przeddzialowe?Prawie jak u mnie...dol inny...Te schody wreszcie widze,jakie mnie ominely.....Zawsze sie boje o stawy skokowe jak na nie patrze...))wiec zrobilismy plaskie...Fajowo...... Co do kominka....Prawde mowiac podlaczanie go trwalo kilka godz. fachowej roboty.Mowie o kominku z p.w.Duzo rurek,zaworow....trzeba wszystko zgrac....NIe myslalem nawet o tym,zeby samemu za to sie brac.NIe umiem i tyle....Jak widze,jakie temp. i sily -cis dziala w rurach na instalacje...to nawet przez mysl by mi nie przeszlo robic eksperymenty na sobie....Miedz mam w kominkowej instalacji,reszta to tweetop.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 16.12.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Dobry wieczór!!! Oj działo się działo u nas ostatnio... W czwartek, we wczesnych godzinach porannych członkowie ekipy budowlanej dokonali przerazającego odkrycia: w dwóch krokwiach swieżo zamontowanych na dachu naszej posiadłosci zauważyli ślady po larwach... Natychmiast poinformowani o tym znalezisku bylismy zmuszeni przerwać poranne dosypianie i udac sie w wiadomym kierunku w celu podjecia kluczowych decyzji. Po komisyjnym sprawdzeniu wszystkich krokwi na dachu plus drewna na ziemi- moglismy odetchnąć. Białe larwy nie dokonały wielkiego kataklizmu- te znalezione w krokwiach na dachu były martwe ( jedna została uwieczniona dla potomnosci) Krokwie nie straciły swoich wartości nośnych. Jednak spokoju nie daje nam świadomość, ze w jednej belce zostały znalezione slady po gorszym świństwie- czyli po kornikach. Korników nie odnaleziono. Pozostaje nam wierzyc, że to zielone do konserwacji drewna (Fobos???)zabija wszelką niepożądaną wegetację obcych i nieprzyjaznych form zycia. A tu jest robal: http://picasaweb.google.pl/kasiaura7/20071215/photo#5144189512268086626 Przetrwałam równiez dzielnie pobyt w szpitalu, krótki, aczkolwiek ciekawy... niestety pod wpływem różnych srodków nie miałam żadnych wizji . Wiec dalej pozostaje mi liczyć na wymiane wiadomosci. W albumie zdjęciowym zalożylam okienko z pomysłami na wykończenie, niektóre zdjecia są autorskie, niektóre znalezione w necie. Moze bedziemy sie dzielić takimi obrazkami....co myślicie? A aktualnie studiuje temat folii dachowych, bo juz za chwile ten etap. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 16.12.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 kaura - świetny pomysł i ładne propozycje... Popieram! Łukasz - dziękuję - to dla mnie chyba komplement U nas - kładą CO (w miedzi) no i zaraz podłogówkę. Szybko muszę kupić jakąś POŚ - bo mam ekipę, która może w tym tyg ją zakopać... Jakieś Wasze typy, podpowiedzi??? Lub anty-typy??? Działajcie dzielnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 17.12.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Słuchajcie- moze to oczywista oczywistość, ale dowiedziłam sie o tym dopiero teraz- można starać się o zwrot 15 % VAT z materiałow budowlanych. Odkryłam Amerykę? Dori- czy POŚ= BOŚ??? ok. już znalazłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 17.12.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Witam wszystkich Wspaniałych,To mój pierwszy post na forum, w którym dziękuję wam za wszystkie rady i galerie dotyczące tego pięknego domku.Po prawie roku poszukiwań zdecydowałem się na ten "prawie" idealny dla mnie projekt.Będę go budował w wersji M04a koło Krakowa.Pozdrawiam wszystkich budujących Wspaniałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 17.12.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Czesć Pawelcool!!!To Ty niedalekim moim sąsiadem bedziesz... i jeszcze budujesz wersje A...Baaaardzo fajnie! Gratuluję wybory projektu!Mimo wszystkich moich wcześniejszych narzekań, projekt i już nasz domek dalej baaaardzo mi się podoba. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 17.12.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Hej Pawelcool! Serdecznie witamy na polu walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 18.12.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 dori: jak kominek bez plaszcza to można samemu zrobić, zamontować w sensie. Ja w każdym razie będę sam montował, ale jeszcze zastanawiam się czy wymuszony czy grawitacyjny. Grawitacyjny taniej, ale np pokój nad garażem będzie słabo dogrzany a w pokojach nad kominkiem bedzie sauna. Przy DPG można wyregulować na przepustnicach a dodatkowo można zamontować filtry na kratkach (anemostatch) co przy grawitacyjnym raczej nie jest wskazane. Za to DPG ciągnie prąd około 40W praktycznie cały czas podczas palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 18.12.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Czy ktoś z was myślał lub wykonał podpiwniczenie Wspaniałego M04a?Pytam, bo moja działka jest na tyle pochyła, że pod połową domu piwnica wychodzi prawie sama...Myślę o pogłębieniu garażu i zrobieniu wejścia do niej w tyle garażu (może ktoś już to przerabiał?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heliotrope 18.12.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Witam!Buduje Wspaniałego w Wielkopolsce...Prosze mi napisac na bazie swoich doświadczeń czy cena 380 000 pln brutto za stan wykończnony, bez instalacji sanitarnych, elektrycznych jest dobrą ceną? Sytuacja przedstawia sie w ten sposob , ze buduja mi dom a mnie nic nie interesuje - czyli materiały, kierownika budowy. geodete itd dostarcza ekipa budowlana.... pozdr i dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.12.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 UWAGA! Wersja A, w górnej łazience- tej z wejsciem z korytarza, przy narysowanych umywalkach wychodzi jedna z belek trzymajacych dach ( ni przypiął ni przyłatał stoi przy ściance oddzielającej łazienke od korytarza) Postanowiliśmy przesunać ścianke tak zeby belka znalazła sie w obrebie scianki, aby uzyskac gładkosć powierzchni. Wiec bedziemy mieć o 12cm szerszy korytarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.12.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 ale sie ruszylo....tylko przypominajka postow nowych mi nie dziala.... witamy Nowych )) ech te lazienki,Katarzyno,nie wiem o co chodzi,ale lazienki gorne w domkach sa glupawe .......u mnie stagnacja....sniegu nie ma,tony drewna pale....domek wysuszony...tworze kolejna wizje kuchni,znow projektanci dzialaja,znow Lookiego glowka dziala....ech....trzeba bylo zostac kims innym.....pozdrowki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.12.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Dori-Bydgoszcz wersja M04B LGośmar-Wspaniały M04B L woj. śląskie, a konkretnie CzęstochowaLookita- Wspaniały M04B, Stare Lipiny, mazowieckieIlona&Sławek- Wspaniały M04A, Kobyłka,mazowieckieZimny- Wspaniały M04A L, Bystrzyca gm.OławaWoska01- Wspaniały M04B, Gruszczyn koło SwarzędzaGrzesław- Wspaniały M04A, Rychwał koło KoninaKaura- Wspaniały M04A, gmina Biskupice powiat Wieliczka, MałopolskaMicto- Wspaniały M04B, koło Myślenic, MałopolskaLuzmaria- Wspaniały M04A, koło BydgoszczyMalgosia60-Wspaniały M04A, prawdopodobnie w Jaworznie, woj. śląskieMagda i Michał- Wspaniały EM04b L (wer. energooszczędna), RusiecRybka74 - Wspaniały M04B ( wer. energooszczedna), za Wyszkowem,mazowieckie''Efka'' Wspaniały M04 B GliwicePawelcool -Wspaniały M04A, koło Krakowa, ruszy niebawem...może..Heliotrope - .... buduje...gdzieś w Wielkopolsce...Optymistyk - Wspaniały M04B, Górny Śląsk, może wybuduje...Adamol - Wspaniały M04B ( wer. energooszczedna), Lublin, może wybudujeGrzelid Wspaniały M04 A L , Legionowo,mazowieckie_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.12.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Prosze mi napisac na bazie swoich doświadczeń czy cena 380 000 pln brutto za stan wykończnony, bez instalacji sanitarnych, elektrycznych jest dobrą ceną? Sytuacja przedstawia sie w ten sposob , ze buduja mi dom a mnie nic nie interesuje - czyli materiały, kierownika budowy. geodete itd dostarcza ekipa budowlana.... pozdr i dzieki za odpowiedz jak by tu sensownie odpowiedziec... Całkowity koszt jest uzależniony od tak wielu zmiennych, że mając tak skąpe dane nie jestem w stanie tego ocenić. Aha lepiej nie zatrudniaj kierownika budowy dostarczonego przez ekipę, chyba ze masz do nich 1000% zaufania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.12.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 ....ech....trzeba bylo zostac kims innym.....pozdrowki.... Ja bym na przykład chętnie została projektantem wnętrz... chociaz na fali frustracji finansowych sprzed 8 miesięcy chciałam się przekwalifikować na operatora walca drogowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 18.12.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 kaura: ja tak przerobilem dach ze slupa nie bede mial wcale , co mnie cieszy bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.12.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 A ja słupa bede miała, tylko tak jakby go nie było... Pocieszam się, ze ta połączona łazienka i tak jest długa więc jej skrócenie o 12cm jakoś przezyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.12.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 ja przy slupie bede tanczyc,przy jednym,drugiego zabuduje...jak widzicie,zmieniam fach...na czarne dni....))a tak nawiasem,mnie sie ten slup w holu,z boku,tak naprawde podoba sie...Ale Kaska rozgadalas sie....)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.12.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Ja też chciałbym się zapisać do klubu budujących Wspaniałego...Zamierzam wybudować wersję b energooszczędną...Mimo usilnych starań Łukasza - projekt nadal bardzo mi się podoba...Uważam, że opinie jakoby Wspaniały był ciasnawy są przesadzone...Ja dopiero będę zaczynał, stąd moja prośba:Czy dało by się wspólnymi siłami stworzyć listę błędów, niedoróbek projetku?Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.12.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 kaura: ja tak przerobilem dach ze slupa nie bede mial wcale , co mnie cieszy bardzo. Świetnie wygląda ten dach! Czy podrzuciłbyś pomysł na uniknięcie słupów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts