Rybka74 19.12.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Lookita to i mnie dopisz prosze do tej listy Wspaniały EM04b (wer. energooszczędna), zza Wyszkowa .....mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 19.12.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 ja przy slupie bede tanczyc,przy jednym, Łukasz mam nadzieję, że dostaniemy zaproszenia na ten WYSTĘP... Się rozgadałam...bo wreszcie mam czas- przyjemne L4 do świąt Pozdróffffki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2007 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ha,widokow sie zachciewa... jak cos, puszcze video w necie.....)) teraz juz wiem,czemu tak rozgadana....-rozpisana... Adam przesadza,choc mowilem,ze dzialam dolujaco i domek wielki nie jest,a dla duzych,bardzo duzych Panow...to taki domeczek ))) Co do watku-nie wiem,czy bedzie czas na stworzenie tego wszystkiego.Na pewno wiezba i strop sa do poprawki, ale szczegolow nie pamietam!Wazne,ze sie wie,ze gdzies jest blad....bo paru z nas...w trakcie na tym sie zlapalo....) Z tym DGP...to uwazam,ze niby taniej...ale czy lepiej wyjdzie ogrzewanie?Spieralbym sie....ale coz.....kazdy kominek to mala kotlownia,trzeba dobrze zrobic instalacje..i Panowie-do tych,ktorzy stoja przed zakupem kominka-przegadajcie temat z Kochanymi Zonami,bo okazac sie moze,ze zaskoczy Je widok brudnej szyby a komionki z p.w. chyba tak przede wsz. maja,nie wiem jak inne...ale,ale....a tak przy okazji....ile wyniesc moze kominek zwykly z montazem i montazem dgp?Jakiego rzedu to kwota???I chcecie te kanaly miec obudowane i pochowane po katach scian???A tak , to ciepleko prosto w rurki grzejnikow pojdzie i na ciepla wode do pryszniczka... Ja odstawiam Wspanialego na okres swiateczny,bedzie suszony...i po 1ym zaczynamy poddasze.Opoznienie dobrze nam zrobi...kasy bede miec ciut swojej a nie bankowej...choc i tak padne...i nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 19.12.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Hej, Dzięki Lookita za umieszczenie mnie na liście. O ile zdrowie pozwoli, to ruszam na wiosnę. Na razie zastanawiam się nad taką sprawą: plan zagospodarowania przestrzennego w mojej gminie dopuszcza kąt nachylenia dachu do 45 stopni a domek ma 46. Wybaczcie laickie pytanie ale - powinienem to najpierw przerobić u architekta, czy zanieść tak do zatwierdzenia (może 1 procent nie robi różnicy?). Ktoś tu pisał, że na pewnym etapie budowy współczuje się tym, którzy dopiero zaczynają, ale ja i tak nie mogę się doczekać początku tej "udręki" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 mnie zrobiono 45 podczas adaptacji....pare innych rzeczy zmienilem na papierze...ale....glowne zmiany sa w budynku,ale o tym ciiiicho co do listy.... sam zrobilem,sam ja powiekszam...ale za zgoda i dzieki Wam...w koncu...jestesmy fanami Wspanialego....duze dzieci....to my?;-)ja to to mlodzik...to jasne,ze tak )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 19.12.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 młodzik nie młodzik, ale czujny jesteś. Dzięki za szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 19.12.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Hej, Na razie zastanawiam się nad taką sprawą: plan zagospodarowania przestrzennego w mojej gminie dopuszcza kąt nachylenia dachu do 45 stopni a domek ma 46. Wybaczcie laickie pytanie ale - powinienem to najpierw przerobić u architekta, czy zanieść tak do zatwierdzenia (może 1 procent nie robi różnicy?). . U mnie w planie tez bylo max 45 , ale przeszlo bez bolu, po za tym w praniu i tak wyjdzie jak wyjdzie a nik z kontomierzem nie bedzie latal po budowie... lookita: co do DPG jesli sie zdecyduje to u mnie centrala bedzie na strychu, główna rura od kominka do centrali bedzie szla przy kominie (mam nawet zostawiona dziure w stropie), rury spiro rozprowadzone po strychu (ocieplone oczywiście) i anemostatami wypuszczone w sufit... cos tak chyba jak wentylacja mechaniczna u ciebie. Dzisiaj juz prawie skonczyli u mnie dachoweczke... wyszla jak wyszla w sumie Rooben to robi niezle gowno ale jakos to wyglada. W sobote fotki porobie dachu. Ze stropu dzisiaj zniknely wszystkie palety z dachowka i wkoncu zobaczylem zadaszone poddasze... bez scianek dzialowych to robi wrazenie duzego. W kazdym razie dla mnie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 19.12.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Rooben to robi niezle gowno ale jakos to wyglada. Ciekawe- mój majster mówi to samo...że bedzie się łatwo rysowała, że się bedzie łamała itd... Trudno Co sie stało, to się nie odstanie. Pawellcool- lepiej zrób adaptację projektu zgodnie z załozeniami planu zagospodarowania. Nie wiem jak restrykcyjnie teraz podchodzą do sprawy urzednicy ze starostwa wielickiego. Ostatnio zmieniła się szefowa, więc moze trochę złagodnieli, nawet chyba decyzje wydają szybciej. A potem i tak bedziesz mógł zrobić 46 stopni i nikt Ci tego nie sprawdzi. Dużo wytrwałości w walce z papierami... to i tak pikuś przy tym co my mamy teraz. Pozdrawiam! P.S. Uzależniłam sie od forum muratora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.12.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 hmmm sklonilo mnie do tego....podpatrzenie u Katarzyny i rozmowa z Zimnym...wiecie co?jak patrze na Wasze kominy-to albo jestem przewrazliwiony albo...ja tak...ch...owe pustaki wentylacyjne sobie kupilem...o co chodzi....chodzi mi,ze klinkierowa obudowa jest polozona na plycie betonowej opartej na reszcie pustakow!!!nie wiem jakie one sa z bliska...ale....to mase wagi utrzymac musi...a one jakies watlawe sa ...moze z wygladu...i jakos...nie ufam takiemu podparciu...moje to by sie rozlecialy gdybym...w nie walnal noga ))a co dopiero...ponad 300 kg...mojego klinkieru....moje obudowy sa wlasnie z tego powodu wsparte na ruszcie idacym od stropu na pustakach z b.k.....Tesc klal jak zobaczyl moje pustaki wentylacyjne z keramzytu,podobno producent takie ich przeznaczenie zrobil....mowi ,ze wytrzymaja...Na szczescie mam tylko jeden taki komin,drugi to Twister....Fajny.... Chyba popytam sie kominkowiczow-jak dobrze , az za dobrze sie pali bez dmuchawy w kominku przy obnizonej temp. na sterowniku to znaczy,ze komin za dobrze ciagnie czy nie?Nie mam jak go domknac....a plomien idzie,ze hej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 19.12.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 kaura: ja tak przerobilem dach ze slupa nie bede mial wcale , co mnie cieszy bardzo. Świetnie wygląda ten dach! Czy podrzuciłbyś pomysł na uniknięcie słupów? Pozdrawiam U mnie jak widać na fotkach, zamiast gornej krokwi tej szczytowej, cieśla dał dwie płatewki mniej więcej na 3/4 dachu. Belki koszowe wspierają się na tych właśnie płatewkach i nie ma potrzeby podpierania ich słupem. Gdyby nie było tych płatew wówczas koszowe wiszą w powietrzu, dlatego muszą być wspare słupem. Wiadomo że troche więcej materiału poszło... ale przynajmniej wiem ze dach jest stabilny, bo konstrukcja jaka była w projekcie jakoś do mnie nie trafiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 19.12.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 i jeszcze obiecane fotki kuchni mojej obecnej, która wejdzie cała do wspanialego wer A http://picasaweb.google.com/wspanialy.bystrzyca/AranAcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 19.12.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Małżonek mój twierdzi, że mamy systemy kominowe Leier'a. Mam nadzieję, że ogień w kominku będzie hulał.. Lookita- gratuluję pierwszego ubrania wspaniałego w światełka... Mnie dziś oświetlenie zrobiło wielkie BUM, osmaliło palce i wywaliło prad w jednym obwodzie. Niestety nie doznałam żadnego olśnienia w temacie urządzenia górnej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 20.12.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 witam nowych odkrywców "wspaniałego" o rany ale towarzystwo się rozpisało , od poniedziałku nie śledziłam forum a teraz spędziłam prawie godzine aby to nadrobić . ciesze się że nie będę jedyna która zaczyna na wiosne aby udać się do architekta brakuje mi jeszcze mapki do celów projektowych ,która sie rysuje ZIMNY czy tą zmiane krokwi zgłaszałeś u architekta czy dopiero wyszło to w praktyce czyli przy budowie dachu...kuchnia piękna jak ją umieścisz w wspaniałym to jaka zostanie szerokość kuchni do "dreptania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 20.12.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 zmian nie nanosiłem... wyszło to w momencie gdy szukałem cieśli. Mój kierownik zaakceptował takie rozwiązanie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 20.12.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 kaura: ja tak przerobilem dach ze slupa nie bede mial wcale , co mnie cieszy bardzo. Świetnie wygląda ten dach! Czy podrzuciłbyś pomysł na uniknięcie słupów? Pozdrawiam U mnie jak widać na fotkach, zamiast gornej krokwi tej szczytowej, cieśla dał dwie płatewki mniej więcej na 3/4 dachu. Belki koszowe wspierają się na tych właśnie płatewkach i nie ma potrzeby podpierania ich słupem. Gdyby nie było tych płatew wówczas koszowe wiszą w powietrzu, dlatego muszą być wspare słupem. Wiadomo że troche więcej materiału poszło... ale przynajmniej wiem ze dach jest stabilny, bo konstrukcja jaka była w projekcie jakoś do mnie nie trafiała. Dzięki wielkie za podpowiedź... Wydaje mi się, że mam dobrego cieślę, więc może da rady... A co do drewna, to mam kawałek własnej puszczy, więc jedno drzewko więceje i problem załatwiony... Pozdrawiam PS. Co jest nie tak z Twoją dachówką? Nie polecach Roobena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 20.12.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 kaura: ja tak przerobilem dach ze slupa nie bede mial wcale , co mnie cieszy bardzo. Świetnie wygląda ten dach! Czy podrzuciłbyś pomysł na uniknięcie słupów? Pozdrawiam U mnie jak widać na fotkach, zamiast gornej krokwi tej szczytowej, cieśla dał dwie płatewki mniej więcej na 3/4 dachu. Belki koszowe wspierają się na tych właśnie płatewkach i nie ma potrzeby podpierania ich słupem. Gdyby nie było tych płatew wówczas koszowe wiszą w powietrzu, dlatego muszą być wspare słupem. Wiadomo że troche więcej materiału poszło... ale przynajmniej wiem ze dach jest stabilny, bo konstrukcja jaka była w projekcie jakoś do mnie nie trafiała. A i jeszcze jedno pytanko odnoścnie konstrukcji dachu.. Podrzuciłbyś jeszcze szczegóły dotyczące wymiarów płatwi, krokwi koszowych, a może jakiś rysunek całości... Plisss PS. Właśnie jestem na etapie wycinki drewna, więc muszę znać już szczegóły, a te słupy nie są zbyt forunne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 20.12.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ha,widokow sie zachciewa... jak cos, puszcze video w necie.....)) teraz juz wiem,czemu tak rozgadana....-rozpisana... Adam przesadza,choc mowilem,ze dzialam dolujaco i domek wielki nie jest,a dla duzych,bardzo duzych Panow...to taki domeczek ))) Co do watku-nie wiem,czy bedzie czas na stworzenie tego wszystkiego.Na pewno wiezba i strop sa do poprawki, ale szczegolow nie pamietam!Wazne,ze sie wie,ze gdzies jest blad....bo paru z nas...w trakcie na tym sie zlapalo....) Z tym DGP...to uwazam,ze niby taniej...ale czy lepiej wyjdzie ogrzewanie?Spieralbym sie....ale coz.....kazdy kominek to mala kotlownia,trzeba dobrze zrobic instalacje..i Panowie-do tych,ktorzy stoja przed zakupem kominka-przegadajcie temat z Kochanymi Zonami,bo okazac sie moze,ze zaskoczy Je widok brudnej szyby a komionki z p.w. chyba tak przede wsz. maja,nie wiem jak inne...ale,ale....a tak przy okazji....ile wyniesc moze kominek zwykly z montazem i montazem dgp?Jakiego rzedu to kwota???I chcecie te kanaly miec obudowane i pochowane po katach scian???A tak , to ciepleko prosto w rurki grzejnikow pojdzie i na ciepla wode do pryszniczka... Ja odstawiam Wspanialego na okres swiateczny,bedzie suszony...i po 1ym zaczynamy poddasze.Opoznienie dobrze nam zrobi...kasy bede miec ciut swojej a nie bankowej...choc i tak padne...i nie dam rady. Co do kominka, to się obawiam, że za często nie będę w nim palił (lenistwo, ponadto brudzi się), stąd rozwiązanie by dać najzwyklejszy kominek z zamkniętą komorą spalania a powstałe podczas palenia ciepło odzyska rekuperator i podgrzeje wpadające już do całego domu powietrze... Takie darmowe (pseudo) rozprowadzenie ciepła... Poza tym, gość od kominków, który jednocześnie robi mi wentylację mechaniczną odradza mi łączenie dwóch instalacji: zamkniętej z kotłem gazowym i otwartej z kominkiem... Ale ja tam nie wiem, ja tylko sprzedaję książki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 20.12.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Co do kominka, to się obawiam, że za często nie będę w nim palił (lenistwo, ponadto brudzi się), stąd rozwiązanie by dać najzwyklejszy kominek z zamkniętą komorą spalania a powstałe podczas palenia ciepło odzyska rekuperator i podgrzeje wpadające już do całego domu powietrze... Myślę o podobnym rozwiązaniu, biorąc pod uwagę, że kominek to będzie tylko do ozdoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 20.12.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witam wszystkich serdecznie Ale się tutaj ostatnio działo, a ile nas nowych miłośników wspaniałego przybyło.To cieszy i potwierdza nasz dobry wybór projektu. Kaura: o zwrot VAT z materiałów budowlanych można się starać ostatni rok - uwaga bo minie termin.Wnioski są do pobrania w urzędach skarbowych VZM-1. Dotyczą wydatków poniesionych w okresie od 1.05.2004 do 31.12.2007r. To spora kasa do wzięcia. Heliotrope: cena 380 000 zł brutto to sporo za stan wykończony bez instalacji. Chyba, że nie myślałeś o stanie surowym. Nasz stan surowy zamknięty M04b kosztował około 200 000 zł. Pawelcool: kąt nachylenia dachu zmienia się na etapie adaptacji projektu. Później nikt tego już nie sprawdza. Odnośnie dachówek to polecam Creaton Kera- Pfane, przylega idealnie, jest lżejsza niż inne; mówią o niej mercedes wśród dachówek. Pozdrawiam zacne gronoGośmar http://gosmar.fotosik.pl/albumy/285494.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.12.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 A dziekujemy.... tylko do konca tego roku?!!!Ech...duzo strace na wykonczeniowce...ale zloze na pewno to co mam...... Wlasnie ....pije sobie-swietuje-odpalenie podlogowki )po godz. pracy czuc roznice temp. wylewek...dzisiaj,jakies 4.5 tyg. od wylania...popekaly w kilku pomieszczeniach wylewki,przed zalaczeniem podlogowki...niech pekaja,lepiej teraz niz pozniej.... no to tyle na ten rok.....wszystko gra.....chodzi.....ale pobede z Wami do konca roku....milej nocki...ide z Lesiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts