Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm.....cos mnie tknelo....Spojrzalem na pierwsze posty w tym watku sprzed 2-3 lat niespelna....

Kilku forumowiczow,kilku pierwszych pomyslodawcow tego watku....albo zamilklo po wybudowaniu Wspanialego,albo...zmienili koncepcje.Bardzo ciekawy jestem ich poczynan,domkow.Halo,odezwijcie sie.

Moge sobie pisac ;-)-napisze moze privy...ale przeciez odezwaliby sie do tej pory,wsparliby doswiadczeniem....Ciekawe,jak z nami bedzie po wybudowaniu i zamieszkaniu........

4 kominy....Zimny przerobil i ma 2 ;-),tylko niech Wam wyjasni jak to zrobil.

Ja mam 2-bo bedzie reku,ale moze byc jeden...z pojedynczym kanalem-gdy chce sie reku i majac pompe ciepla,wowczas ten jeden o chyba dla kominiarza i tej kotlowni...Czy sensownie czy nie,odpowiedz trzeba znac juz na wyborze projektu,co do wyboru systemu ogrzewania.Dostepnosc zrodel energii,nosnikow,kasa,decyduja o tym.Oczywiscie...jeszcze niematerialne czynniki-komfort,ktore sa powiazane z poprzednim....;-) ale...coz...I rozwazyc to trzeba madrze,bo we Wspanialym...cienko jest zmiescic prawie wiekszosc sprzetow grzewczych w kotlowni.Najlatwiej piec gazowy...ale juz pompa ciepla,moze troche lepiej z piecami na paliwo stale.Wspanialy to....ciasny domek :-).

U nas też są dwa kominy: jeden do kominka, drugi wentylacyjny (tak na wszelki wypadek) + przewód wentylacyjny w kuchni do połączenia z reku.

Nasi spece od pompy ciepła twierdza, że spokojnie zmieścimy urządzenie i zbiornik wody w pomieszczeniu gospodarczym.

Najgorzej bedzie zmieścić tam kocioł na paliwo stałe.

Grzelid- z niecierpliwością czekam na zdjęcia górnej łazienki.

Pozdrawiam

Witam nowych potencjalnych budowniczych wspanialego. My budujemy nasz dom kolo Legionowa (M04a). K4 jezeli macie ochotę na wycieczke do Legionowa zapraszam do obejrzenia naszego domu w stanie surowym otwartym (patrz zdjecia na fotosiku).

Kaura w nablizszym czasie postram się dołączyć do naszego fotosiku zdjęcia naszej górnej łazienki

http://www.grzelid.fotosik.pl

Grzelid

Dziękujemy za zaproszenie, napewno skorzystamy. Jak znajdziemy jakis termin, skontaktujemy się i spróbujemy coś ustalić. Super zadaszenie tarasu.

Byliśmy w piatek w paru miejscach i przeraża nas nie papiekologia tylko niekompetencja niektórych urzędników. Nie znaleźliśmy też nikogo kto zechciałby przeprojektować schody, więc z tego rezygnujemy z bólem, bo było to dla nas idealne rozwiązanie. Czy ktoś z Was zmieniał położenie komina? Czy są duże z tym problemy?

Pozdrawiam wszystkich[/code]

Hej!

Przesuwaliśmy komin na etapie wykonania, ale to raczej kosmetyczna poprawka. Jakieś 30 cm, tak zeby nie wchodził w styk dwóch płaszczyzn dachowych. Wyszło tak:

http://picasaweb.google.pl/kasiaura7/ZimaNaSerio/photo#5144528191914212866

http://picasaweb.google.pl/kasiaura7/ZimaNaSerio/photo#5144530511196552882

Dzięki za zdjęcie. Cieszy mnie, że jest taka możliwość. A który komin ruszałaś moja imienniczko? My chcemy przesunąć komin w kotłowni, bo zamierzamy zrezygnować z garderoby na dole kosztem powiększenia kotłowni i komin ma być aż przy łazience. Zamiast garderoby chcemy powiększyć szafę przy natrysku. Wkleiłabym zdjęcie, ale nie wiem jak. Jak ktoś chce mogę przesłać rzut na maila.

kaura, rybka 74, lookita, Ilona i Slawek, k4 oraz inni Wspaniałowcy

Zgodnie z obietnicą dołaczyłem dziś do swojego fotosiku trochę zdjęć z wnętrza naszego wspaniałego. Coś mi nie wyszlo z opisami do zdjęć więc kilka słów o tym co na zdjęciach. Zrobilem zdjęcia lazienki na górze połączonej w naszym domu z dwóch małych, zdjęcia salonu (połączony pokój dzienny z gabinetem), holu wraz z nowym układem wejść do małej łazienki na dole oraz garderoby oraz zdjęcia kuchni z innym w stosunku do projektu oryginalnego rozwiązaniem wentylacji (zrezygnowaliśmy z budowy komina od dołu zaczynając jego budowę od poziomu +2,70 zyskaliśmy ok 40cm ściany - nie powinno być problemu z lokalizacją lodówki). Jestem, ciekaw waszych opinii

Przy okazji chciałbym Was zapytać (chociaż to jeszcze odlegly temat) jak zamierzacie wykańczać elewację. My jesteśmy zdecydowani na elewację z desek na zakład ( na przylgę tzn. deska ,deska a trzecia na nich) tak jak sie to robiło kiedyś w strarych mazurskich chałupach. Ciekaw jestem waszych rozwiązań. Może znacie szczegółowe wymiary szerokości desek stoasowane w takich deskowaniach.

Powodzenia na budowach na wiosnę.

http://www.grzelid.fotosik.pl

Grzelid-

Dziekujemy za zdjecia- naprawdę ten domek prezentuje sie bardzo ładnie.

Fajny patent z tym kominem w kuchni - szkoda, że Cie z nami nie było wcześniej, nie miałam pojecia, ze mozna coś takiego zrobić.

My byśmy też z niego zrezygnowali- w sumie nam nie potrzebny, miałabym miejsce na piekarnik w słupku.... ale...ale... lodówka powinna wejść pomiedzy okno a drzwi do spiżarki (nawet 60tka)

Saloon- taaaaaak piękny!!!! :D Jakie będziecie mieć schody?

Łazienka górna wygląda na dużą, jesteście zadowoleni jak do tej pory?

Elewacje- to temat na który szukam pomysłu. Podoba mi się deskowanie- co do techniki nie umiem się okreslić.

W zakątku Irlandii który mieliśmy okazję zobaczyć widziałam wiele domów z kamieniem na elewacji własnie i myślę, ze do naszego domku i okolicy takie wykończenie by pasowało. Tylko, że na razie nie znalazłam odpowiedniego kamienia. :( ale tydzień wolnego przede mną- rozejrzymy się po okolicy.

Chyba, że ktoś wie jak tanio sprowadzić kamien z Irlandii :wink:

Znalazłam za to patent na dwa duze okna (salon i kuchnia)- chyba zrobimy nieotwierane.

dzięki Grzelid za fotki tarasu :wink: u nas będzie raczej markiza, a może po prostu duuuuży parasol... myślimy też o altance w rogu działki - takiej grillowej, zadaszonej, więc i tam będzie można się uchronić przed deszczykiem :wink:

u nas jest już ułożony gres w salonie i wiatrołapie, jeszcze kilka poprawek i zamieszczę zdjęcia w pełnej krasie (te które są teraz w albumie nie oddają jego uroku, bo jest po prostu brudny :oops: )

na elewacji u nas będą deski - dokładnie jak u Agi i Seba, bo nawet ta sama ekipa będzie u nas działać już na wiosnę :wink:

Ilona& slawek

witam salon z kominkiem i podłogą super .. śledze forum i widze postępy oraz wprowadzane nowości ... mam prośbe czy przy najbliższej okazji mógłbyś zrobić zdjęcie salonu ale rzut od kuchni w strone balkonu ..wiem że łączony jest salon ale chciałam mniej więcej widzieć jaką ma szerokość bez połączenia z gabinetem

a u mnie : zebrałam wszystkie dokumenty potrzebne do architekta , kupie projekt i moge robić jego adaptacje .. zdania nie zmieniłam pozostaje mo4a