Grzelid 08.01.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Dzięki Lookita za informacje. Zdaję sobie sprawę, że teraz dopiero się zacznie . Mówi się że, określenie wykańczanie domu jest tak naprwdę często wykańczaniemn inwestorów choć mam nadzieję że, w moim przypadku tak nie będzie (nadzieja....). Muszę powiedzieć że, budowa domu do obecnej chwili poszła naprawdę gładko bez żadnych problemów. Życzyłbym każdnemu takiej ekipy murarskiej (robili mi również dach) jaką udało nam sie zdobyć do budowy naszego wspaniałego. Przy okazji dla porówniania za stan surowy z dachem (deskownie pełne + papa), tarasem zadzaszonym (patrz zdjęci ana fotosiku) zapłaciliśmy 23.000 zł. Dodatkowo ekipa w tej cenie ściągnęła sobie dużą przyczepę kempingową do spania. Myslę, że to bardzo rozsądna cena tym bardziej, że tak jak powiedziałem nie było z nimi żadnych problemów może poza tym że, trzeba było się sprężać z dostawą materiałów na czas (mieli szybkie tempo budowy) co w zeszłym roku było lekkim problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 08.01.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Grzelid jak Ty ich znalazłeś??? Z Twojego opisu wydają się być idealnym zupełnym przeciwienstwem mojej ekipy, która ostatnio doprowadza nas do szału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 08.01.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ekipę, która budowała nam dom znalazłem za pośrednictwem mojego sąsiada i powiem szczerze,że są naprawdę dobrzy. Nie miałem z nimi przez caly czas żadnych problemów budowy pracowali jak mróweczki bez pijaństwa, niepotrzebnych przestojów poza tym budując myślą (co wbrew pozorom i nie uwłaczając nikomu nie jest w tej branży na potrządku dziennym) i służą radą w czasie budowy. Wiem ,że brzmi to niewiarygodnie ale tak naprawdę było. Wspaniałego w wersji M04a (gdyby zebrać czas budowy do "kupy") z dachem z deskowaniem pełnym zadzaszonym tarasem wybudowali mi w ok. 6 tygodni. Z tego co wiem cały 2008 rok. mają już zajety można się z nimi umawiać na 2009 z tym że, nie chcą budować nigdzie indziej poza pasem Pułtusk - Legionowo. http://www.grzelid.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 08.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 A nasi budują od 30 sierpnia (czyli prawie 5-ty miesiąc) Fakt- było troche przestojow wymuszonych pogodą, tego się nie czepiam. Ale nasi fachowcy w przewlekaniu prac są mistrzami świata. Kręcą w zależnosci od własnych planów. Są dobrzy i niestety się cenią. Wczoraj zapewnili ze ścianki działowe zrobią nam na wiosnę, oczywiscie nie zgodziliśmy sie na to, ale mam ochotę zrobić małą "baba jagę" Tak więc drodzy Wspaniałowicze, kórzy jeszcze nie zaczęliscie budować pamietajcie o umowach.... bo myśmy uwierzyli, a teraz sie miotamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 08.01.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Grzelid - nasze drzwi ze świetlikiem są firmy Dorn, antywłamaniowe z panelem drewnianym i świetlikiem wyszły coś ok. 3tys. Brama ta sama co u Lookity;) Namiary na ekipę podeślę jak tylko je namierzę w męża notatkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 08.01.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Odświeżam temat małej kuchni.Dokonałam szczegółowych, acz po części orientacyjnych pomiarów pomieszczenia kuchennego:na gołych ścianach wymiary są następujące1. Sciana z małym oknem 220cm + szerokość spizarki 145cm (głębokości spiżarki nie mierzyłam)2. Sciana z duzym oknem 270cm3. Sciana pomiedzy kuchnia a schodami 217cm + 40cm komin4. Scianka pomiedzy kuchnia a wiatrołapem orientacyjnie 270cm5. Wejście do kuchni również orientacyjnie 108cm. Czyli powierzchni kuchni wyszło 9,85 mkw. No- gonić się dookoła stołu w takiej kuchni raczej nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 08.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witamjakiś czas się tu nie odzywałem, ale decyzja juz podjęta i budujemy Wspaniałego M04b, i dwa proste pytania jeśli mozna:1. Jak najszybciej uzyskać projekt czyli jak i gdzie zamówić czy odebrac, proszę o poradę.2. Jakie proponujecie zmiany w wersji M04b ? te popularne a może i te mniej opisywane. Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 08.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 bez smiechow mi tu kiedys wywale sciane,zrobie podciag i bedzie saloon...ale ....kiedys dzisiaj zamieszcze fotki z poddasza,ktore sie juz inne zrobilo... LOOKITA, oglądałam Twoje fotki, ale pędzisz do przodu! Salon wyszedł calkiem duży, może żona przyzwyczai się do jego wielkości. Zastanawiam się przy górnej łazience, gdzie posadowić kibelek. Ty masz jakoś koło komina? Geberit zrobileś do ciężkiej zabudowy? Pozdrawiam wszystkich Gośmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 08.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ilona i Sławek Z góry dziękuję i czekam na namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 09.01.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam grono Wspaniałych Tak to już czasami jest, że człowiek "kurczowo" się trzyma czegoś a potem i tak lepiej odpuścic. Nie inaczej jest upatrzonym przeze mnie projektem. Przez prawie pół roku wałkowałem Wspaniałego, rysunki, modele 3D, kosztorysy itp... Wszystko szlag trafił - i to przez przypadek. W zeszłą sobotę żonie wpadł w łapki październikowy numer Muratora. Po chwili podchodzi do mnie z tekstem "popatrz na ten domek"... Czuję się trochę zdrajcą ale niestety oznajmiam że opuszczam grono budowniczych Wspaniałego na rzecz projektu M31 Nasz Dom. W nowym projekcie układ pomieszczeń bardziej nam odpowiada i praktycznie nie trzeba nic zmieniac. No i jest 10 mkw. kotłowni, co mnie zawsze męczyło. Od czasu do czasu będę tutaj zaglądał żeby sprawdzic co u Was słychac i jakie są Wasze ostatnie postępy i dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 09.01.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Na wstąpie powodzenia dla Ciebie Ushi w zderzeniu z twoim nowym pomysłem na dom. Chaciałbym zapytać o Wspaniałowców, którzy wykańczają swoje domy o kilka spraw: 1. Czy Montując bramę garażową mieliście już otynkowany całkowicie garaż ?2. Czy docieplaliście strop w garażu i ścianę pomiędzy garażem a częścią mieszkalną?3. Chodzi mi równiez o kolejność robót: tynk potem posadzki, czy na odwrót. Czytałem że lepiej najpierw tynkować, a potem wylewać posdzki czy może ktoś robił odwrtonie i czy nie było potem jakiś problemów. U nas będzie podłogówka na całym dole i w łazience na górze. Moje pytanie bierze się z tąd, że pojawia mi się problem ze zgraniem tynkarzy i hydraulików- poradźcie coś. Ilona i Sławek Ztego co widziałem na waszych fotkach macie już ocieplony dom. Jak zamierzcie przymocować dekowanie?. Rozmawiałem kiedyś z Agą i Sebą i oni na etapie układania styropianu montowali do ścian drewniany stelarz (z kantówek równych grubości styropianu) dla potrzeb mocowania desek elewacyjnych. Chciałbym również zapytać gdzie zamawialiści i jaki był koszy balustrad przy oknach balkonowych na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.01.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Chaciałbym zapytać o Wspaniałowców, którzy wykańczają swoje domy o kilka spraw: 1. Czy Montując bramę garażową mieliście już otynkowany całkowicie garaż ? Tak 2. Czy docieplaliście strop w garażu i ścianę pomiędzy garażem a częścią mieszkalną? strop - nie, ścianę - tak 3. Chodzi mi równiez o kolejność robót: tynk potem posadzki, czy na odwrót. Czytałem że lepiej najpierw tynkować, a potem wylewać posdzki czy może ktoś robił odwrtonie i czy nie było potem jakiś problemów. U nas będzie podłogówka na całym dole i w łazience na górze. Moje pytanie bierze się z tąd, że pojawia mi się problem ze zgraniem tynkarzy i hydraulików- poradźcie coś. Przerabiam to właśnie U nas: -okna -elektryka -tynki -wod-kan-co (chociaż sporo wod-kanu zrobiliśmy wcześniej, piony kanalizacyjne, przyłącza do budynku) -podłogówka na całym parterze i w łazienkach u góry -posadzki -piec Jak zamierzcie przymocować dekowanie?. Rozmawiałem kiedyś z Agą i Sebą i oni na etapie układania styropianu montowali do ścian drewniany stelarz (z kantówek równych grubości styropianu) dla potrzeb mocowania desek elewacyjnych. właśnie tak to się robi Chciałbym również zapytać gdzie zamawialiści i jaki był koszy balustrad przy oknach balkonowych na górze tego jeszcze nie mam zaplanowanego pozdrowienia dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 09.01.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dori Napisałaś, że ociepliliście ścianę w garażu przylegającą do części mieszkalnej. Ile styropianu daliście, jakiej twardości i czy macie ogrzewany garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaSławek 09.01.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Przed montażem bramy były tynki, chociaż "fachowcy"(od tynków) twierdzili że to na niekorzyść, bo im tynk wysychał itd. Strop był tylko nieotynkowany, bo my ocieplaliśmy sufit w garażu styropianem, ściany nie, bo uznaliśmy że łączy się z łazienką, garderobą i kotłownią, więc nie ma potrzeby. U nas w garażu jest spory grzejnik, jednak tak czy siak jest tam chłodno. Posadzki były wylewane po tynkach. Czyli było tak: elektryka, tynki, hydraulika, posadzki. Co do desek to macie rację. My sp... sprawę, bo początkowo mieliśmy inny plan, ale jak zobaczyliśmy dechy u Agi i Seba to Sławek powiedział: tak będzie u nas i koniec! Na szczęście ekipa od nich ma jakiś pomysł i poradzą sobie z tym co już u nas jest. A barierki to twór Sławka i teścia - kupili kilka rurek 1 calowych i powyginali, pospawali i przymocowaliśmy własnoręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 09.01.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Przed montażem bramy były tynki, chociaż "fachowcy"(od tynków) twierdzili że to na niekorzyść, bo im tynk wysychał itd. Strop był tylko nieotynkowany, bo my ocieplaliśmy sufit w garażu styropianem, ściany nie, bo uznaliśmy że łączy się z łazienką, garderobą i kotłownią, więc nie ma potrzeby. U nas w garażu jest spory grzejnik, jednak tak czy siak jest tam chłodno. Posadzki były wylewane po tynkach. Czyli było tak: elektryka, tynki, hydraulika, posadzki. no widzisz - to zależy od pory roku - bo u nas ze względu na przymrozki - ekipa od tynków w ogóle nie chciała wejść właśnie dlatego, że nie było bramy garażowej... Grzelid Na ścianę boczną daliśmy styro tak jak w projekcie - 3cm, ale nie z tych najtwardszych Na suficie nie daliśmy, bo przekonali nas, że nie jest to konieczne - chociaż zawsze jeszcze mogę to zrobić. Tez mamy grzejnik w garażu, będzie za chwilę ocieplana brama i ocieplone drzwi wyjściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.01.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 A ja na pewno ocieple welna sufit,co do sciany to....pomysle....Koszt w sumie niewiele wiekszy a na lata izolaca bedzie.Mam grzejnik...brame tez dobra...ale chyba ocieple.Ja musze powiedziec,ze jak na razie...moje mury sa bardzo dobrze izolujace.Cieplo jest wszedzie...Grzenik to na lekkim odkreceniu dogrzewa calosc bardzo dobrze...a mam kupe nieszczelnosci z powodu niedokonczonej instalacji reku.Owszem chlod chlodkiem ale...nie jest zle.Najprawdopodobnie nie bede w tym roku klasc glazury na podlodze garazu.Beton mi pasuje,brud widac ale nie ma tragedii a 30 m.kw. polozyc to jakis wydatek w koncu jest...Zatem chyba kostka i tynki zew....i to tez na raty...a to na koncu,kiedys.Co wiecej....poddasze sie robi,glazury niebawem...Idziemy do przodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 09.01.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Na suficie nie daliśmy, bo przekonali nas, że nie jest to konieczne - chociaż zawsze jeszcze mogę to zrobić. Tez mamy grzejnik w garażu, będzie za chwilę ocieplana brama i ocieplone drzwi wyjściowe. oj jest konieczne i to bardzo... wiem z doświadczenia... ja będę dawał co najmniej 10 cm ocieplenia na sufit w garażu. A tym czasem bawie się w murarza i muruje sobie ścianki działowe . Jak już posklejam wszystko to pokażę Wam efekty mojej i mojego ojca pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 09.01.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witam wszystkich czytam Was już od kilku miesięcy, bo jak Wy zamierzam budować Wspaniałego (wersja A). Trochę mi się odwleka cała inwestycja, ponieważ czekam na zatwierdzenie zmian planu zagospodarowania przestrzennego - już się odwleka kilka miesięcy . gośmar: czy jest szansa umówić się z Tobą na wizytę w twoim Wspaniałym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 10.01.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 poddasze sie robi,glazury niebawem...Idziemy do przodu.... No u nas też powolutku. Piec dziś dojechał, poddasze za tydzień skończą, podłogówkę też ślimaczą - może za tydzień posadzki. Dziś zalejemy posadzkę tylko w kotłowni pod piec, tak żeby jak najszybciej uruchomić piec - bo kaloryfery czekają gotowe do pracy Na dole będziemy grzać, jak do tej pory, "kozą". Jak będą już posadzki - postawimy kominek. A właściwie chciałam Ciebie dopytać o te glazury. Ja zaleję posadzki to pewnie przez kilka miesięcy nie położę płytek. Zanim to wyschnie, przestanie ściągać, pracować, boję się żeby nie popękało. Nie martwisz się tym? Tym bardziej, że zanim wyschnie mi o tej porze ta posadzka to wieki miną... Witam Ciebie ewosek! Powodzenia w papierologii - i do boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 10.01.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witaj w klubie ewosek! U nas na budowie postęp- mamy zrobioną większość obróbek blacharskich i cześć dachówki na dachu, tylko majstry sie skarżą, że niektóre dachówki są krzywe- Roben- sredzka falista plus. O dziwo tną sie dobrze. Usiłujemy tez rozwiązać kwestie kolejności prac wykonczeniowych i znaleźć najlepszy czas na montaż ogrodu zimowego- nie wiedziałam, ze to "nieco" komplikuje sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts