Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

W naszym wspaniałym położyliśmy dachówkę ceramiczną firmy RUUP model Syrius 13. W momnecie wybierania wykonawcy kręcili oni nosem, że jest to dobra, dokładnie wykonana dachówka natomiast trudno się ją docina. No ale cóż decydując się na wykonawstwo (w końcu przezcież nie za darmo) naszego dachu poradzili sobie bardzo dobrze. Ułożenie dachówek (dach +taras w sumoe ok. 270m2)) wraz z obróbkami blacharskimi zajęło ekipie dekarskiej ok.3 tygodni i kosztowało nas 10 500 zł.

Kaura my treż jesteśmy na etapie układania sobie harmonogramu robót wykończeniowych i powiem szczerze, ze może z tym być mały problem. Obawiam się tego, że w przypadku obsuwy jednej z ekip następna, która miała wchodzić po niej może przejść na inną robotę. Ale trzeba trzeba być dobrej muyśli.

Przy okazji zapytam czy macie orientację cen za podbitkę drewnianą, deski elewacyjne oraz koszty ich ułożenia.

http://grzelid.fotosik.pl

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:-)

Co do wykonczeniowki-

wylewki mam juz 2 miesiace jakos...pojawily sie pekniecia....jedna mi uszkodzono przy montowaniu okien,ale gosc byl wielki-130 kg wagi,prawie 2 m wzrostu...wiec swieze po 30to-parogodzinne wylewki padly ....wyszlo to po paru tyg. od montazu...Trzbea bedzie to skuc i zastapic fragment 30 cm klejem do plytek,tragedii nie ma.Podlogowka chodzi i wszystko suszac sie pracuje.Widze,ze tynki mam cienko polozone,zniszczyl to strop nierowny i moze niezbyt optymalne suszenie, kiedy zimnawo bylo a ogrzewania brak....

Jednak cudow nie ma,tynki gipsowe nie sa gladkie i tzreba je wygladzic.

Pekla mi sciana-laczenie sciany dzialowej i zew. -na tynku jest rysa wzdluz sciany kolankowej.To takie obserwacje,co jeszcze peknie?Nie wiem,ale licze sie z tym.Trudno.Nie bede czekac...Wstawiam specjalne tasmy na laczenia i szpachluja.Bedzie dobrze.Glazure montujemy za miesiac jakis,teraz poddasze...Roznica w ogrzewaniu-stracie ciepla po polloozeniu welenki-pierwszej warstwy jest diametralna.Kominek prawie non stop chodzi...drzewa mam duzo wiec...jaramy :-)))

Ekipe mam od calej praktycznie wykonczeniowki,za 2.5 miesiaca ma byc oddane....

Nie mam kasy na wiele rzeczy z wyposazenia....nie mowie o wykonczeniowce zewnetrznej bo to juz...inny rok,dekada ;-)

Glazure zamowilismy...koszt duzy...ale postawilismy na ladna i inna glazurke niz polska...Nie bede przekonywac,ze ta jest najlepsza...ale polska nie dala nam inspiracji i takich aranzacji,jakich oczekiwalismy...teoretycznie.Jak bedzie to na scianie sie potwierdzi lub nie.

Zmienilismy uklad kuchni-spizarka bedzie wykorzystana jako miejsce pod ciag meblowy,likwidujemy drzwi,robimy wysepke.Salon budzi kontrowersje...ale...coz....Dol...zmienilismy i gdyby nie ten salon ;-) to byloby fajnie-wg. Zony ale gora-w naszym mniemaniu jest ogromna,prosta w sym ukladzie i funkcjonalna.Widac to,z wersja A w ogole nie porownuje,totalnie nam sie nie podoba.Dol....nie bede bronic mojej wersji ale...kotlownie mam jakby wieksza i ustawniejsza.Poza tym moje zmiany zupelnie sie roznia od projektu...wiec...polecam wlasna tworczosc,wyobraznie,podgladanie innych rozwiazan....

Garaz-wchodza 2 auta sredniej wielkosci,miejsca na rowerki jest ale wowczas gdy sie je powiesi.JEdno male auto i wieksze to w sam razik uklad jest.Parkujemy oboje,miesicmy sie ale...troszke trzeba wiedziec i uwazac,jak wychodzic.Spokojnie mozna,jak sie nie jest grubaskiem ;-)My srednie ludziki wiec....zgrabnie dajemy rade.

Kolejnosc prac-ja musialem tak,gdyz okna drewniane sa i one na koncu zamontowane maja byc.Obrobka glifow dojdzie mi...ale w tynklach tez by to policzyli.Nie znam cen...trudno.Paraptey zamawiamy i zalozy ekipa wykonczeniowa,oni swoja robote szanuja najlepiej,reszta to rozne tepaki,niechluje i glupki.Bezmyslne ,socjalistyczne glowy,choc postep ich zmienil na lepsze :-) od czasow Gierka.Na szczescie.

Zamawiam plyty OSB na poddasze-podloga ponas sufitem -teraz przed zamknieciem klatki schodowej.Zrobcie sobie wczesniej plan ,co chcecie na podloge,trzeba to wlozyc jakos na gore przed zrobieniem poddasza,bo przez otwor schodow wejda male deski lub plyty a srednio 30-40 k.w. trzeba podlogi.Ja robie tylko na wrzucenie klamotow i ...zeby jako to bylo.Koszt-84 pln za plyte 18 mm grub w Castoramie.Mozna stare dechy itp.ale....coz.

Obecnie mam wymiary doeclowe -dol sufit-260-zmniejszylem o 20...troche malo wyglada to...ale pasuje,gora 250 cm na gotowo.

Ale sie rozpisalem....

Jakaś dziwna cisza na forum chyba zimowanie u wspaniałowiczów. Przegladałem sobie ostanio zamieszczone przez Was zdjęcia z realizacji i powiem szczerze,że domki fajnie nam rosną. Szczególnie zdrowa zazdrość ogarnia mnie gdy ptrzę Kaura na Wasz dom, a w zasadzie na jego otoczenie, panoramę ten widok na dolinkę mnie zachwyca i powala. Gratuluję Wam możliwości budowania w takim wspaniałym miejscu. Życzę Wam i sobie powodzenia w dalszych etapach. Chcielibyśmy następne Święta Bożego Narodzenia spędzić już naszym wspaniałym tym bardziej, że 12 stycznia przyszedł na świat nasz syn.

http://www.grzelid.fotosik.pl

Chciałam sie z Wami podzielic radoscią z postępu prac i nowymi zdjęciami, ale widzę że kolega Grzelid jest bezkonkurencyjny jesli chodzi o wspaniałe wiesci

WIELKIE GRATULACJE I NAJLEPSZE ŻYCZENIA DLA DZIDZIUSIA I RODZICÓW!!! Niech rośnie zdrowo, a już niedługo bedzie zasuwał po schodach we wspaniałym z góry na dół i z powrotem.

Bardzo mi miło, że komus podoba się nasze miejsce. Kiedy nic jeszcze na dzialce nie było jeździlismy tak po prostu pobyć na własnym skrawku ziemi, odetchnać trochę i oderwac się od całego wariactwa. Od kiedy dom rosnie jeździmy tam jeszcze chętniej z nadzieją, że wprowadzimy się na Boże Narodzenie.

Jak na razie mamy dziś już chyba cały dach, majstry przyspieszyły i od jutra stawiają ścianki działowe.

Wszystkiego dobrego!

Gratulacje!

Grzelid,pisales cos o koncowce stycznia i poczatku lutego,a tu prosze :-)

U mnie prace trwaja,nie mam o czym pisac,fotek troszke probilem ale...za wiele nowosci nie ma.Dopiero sie zaczna a na razie,ostro kombinujemy z elementami wnetrz,kalkulujemy,kasy brakuje,ale.....chcemy raz zrobic a potem...miec troche spokoju,kredyt tylko na glowie:-)

Ogrom pieniedzy i zachodu myslowego ta wykonczeniowka.Mase bledow mozna popelnic,czesc juz,wiele przed nami.Pozdrawiam Wszystkich,trzymajcie sie.

Grzelid cuna wiadomość - przyjmijcie gratulacje i życzenia wspaniałego syna!!! No i może rodzeństwa jeszcze dla niego :p :p :p

Ano nie piszę za dużo, bo jak ściany rosły to i widać było gołym okiem co się dzieje. Nie piszę też bo wcześniej pisaałam, ze do Świąt to posadzki wylejemy - no i chyba zapeszyłam. Bo jeszcze nie skończyliśmy CO- a konkretnie nie zaczęliśmy jeszcze podłogówki. Dobrze, że w między czasie wpadłam na pomysł żeby ocieplić poddasze. Ale już pojawił się komentarz, że niedobrze zrobiłam ponieważ teraz jak będą schły podłogi-posadzki to mogą mi się karton gipsy z wilgoci wypaczyć... No chyba, że będę grzała. Więc będę grzała i to na maksa :) No i tak dłubanko w domu - a za dużo nie widać. Już w ogóle z zewnątrz nic nie widać... Aha - no i wkopaliśmy jeszcze przydomową oczyszczalnię. Materiał ok 3 tys, kamyki 800 robocizna 1100- łącznie ok 5 tys. wyszło.

Wielkie dzięki za życzenia i gratulacje. Czeka nas teraz ciężki ale wspaniały okres. Mamy nadzieję, że nie napotkamy na większe problemy przy wykańczaniu naszego wspaniałego (a Wasze cenne rady i uwagi na pewno pomogą nam uniknąć wielu błędów) i uda nam się zamieszkać w naszym domku pod koniec 2008r. choć nasi znajomi ktorzy juz wybudowali swoje domy realny termin wprowadzenia się do nowego domu określają na wczesną wiosnę 2009r. Wszystkim którzy będą zaczynać budowę wspaniałym a.ktorzy chhcieli by skonfrontować swoje woobrażenia o wspanialym z rzeczywistością zapraszmy na wycieczkę do Legionowa

Szcacujemy teraz koszty jakie sa potrzebne na wykończenia naszego domu. Ciekaw jestem (jeśli to nie tajemnica) jakie środki zamierzacie przeznaczyć na wykończenie wspaniałego pod klucz zakładając że stan surowy otwarty macie juz wykonany

Szcacujemy teraz koszty jakie sa potrzebne na wykończenia naszego domu. Ciekaw jestem (jeśli to nie tajemnica) jakie środki zamierzacie przeznaczyć na wykończenie wspaniałego pod klucz zakładając że stan surowy otwarty macie juz wykonany

Cóż jakie są potrzebne a jakie są dostępne to dwie różne sprawy... :lol: My mamy stan surowy prawie zamknięty (jutro wjeżdża ekipa z bramą garażową i nie mamy drzwi wejściowych) no i bardzo kurczy się nam kaska :cry: Na wykończenie przeznaczyliśmy jakieś 150 tys jednak nie będzie to wykończenie luksusowe i kompleksowe. Ale będzie i tak pięnie! Co ja mówię - już jest pięknie! :p

Dla tych co zaczynają - z forum muratora:

HARMONOGRAM PRAC

DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA

wybór działki

wypis i wyrys z planu zagospodarowania

warunki zabudowy

projekt budowlany

badanie geotechniczne gruntu

umowa z gazownią

umowa z energetyką

umowa z MPWiK

sprawdzenie księgi wieczystej, ...

zakup działki

pozwolenie budowlane

wybór kierownika budowy

wybór ekipy budowlanej

STAN ZEROWY

zgłoszenie rozpoczęcia robót

usunięcie humusu

utwardzenie drogi

wytyczenie budynku

ustawienie sławojki

wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe

wykonanie wykopu pod ogrodzenie

rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu

przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka

przepust dla czerpni powietrza

przepusty dla okurzacza centralnego

stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami

wylanie chudziaka pod ławy i stopy

izolacja pozioma na chudziaku

szalowanie ław, stóp i ganku

szalowanie ogrodzenia

wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy

zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów

izolacja pozioma na ławach

szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty

zbrojenie ścian fundamentowych

zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów

usunięcie szalunków

izolacja pozioma na ścianach fundamentowych

izolacja pionowa ścian fundamentowych

ocieplenie ścian fundamentowych

usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie

rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji

wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje

izolacja podłogi na gruncie

połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia

drenaż odwodnieniowy (opcja)

zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych

zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy

STAN SUROWY OTWARTY

murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych i nadproży parteru

murowanie ścian działowych parteru

murowanie komina

zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych

wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych,

belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu

stęplowanie i ułożenie belek stropowych

deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych

szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu

oraz mocowanie murłat garażu

zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów

usunięcie szalunków

murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza

murowanie i wykończenie komina

wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej

szalowanie wieńca W2

zalanie wieńca W2

rozszalowanie wieńca W2

izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty

impregnacja więźby

podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku

wykonanie więźby

położenie wiatroizolacji domu i garażu

łaty + kontrłaty

położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie

instalacja odgromowa dachu

montaż rynien poziomych

zabicie okien i drzwi

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY

osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej

osadzenie okien dachowych

ocieplenie poddasza

INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ

paroizolacja

montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty

montaż płyt osb stryszku

rozprowadzenie kanalizacji

wykonanie szamba

przyłącze wody

rozprowadzenie instalacji zwu + cwu

rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp.

instalacja skrzynek rozdzielaczy

rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty

rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego

tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych

przyłącze energetyczne

ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie

rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników

przyłacze gazu + montaż zbiornika

montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni

wykonanie dylatacji wylewki

wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie

montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów

montaż kominka

zamontowanie rekuperatora

malowanie ścian

montaż grzejników

ułożenie kafli, biały montaż

ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu

montaż gniazdek elektrycznych

montaż oświetlenia

uzbrojenie instalacji alarmowej

osadzenie drzwi wewnętrznych

montaż listew przypodłogowych

osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych

montaż szaf garderoby

montaż mebli kuchennych + AGD

montaż karniszy

WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE

ocieplenie budynku + czerpnia powietrza

tynki zewnętrzne

montaż i malowanie podbitki

montaż rynien spustowych

montaż okiennic

montaż płyt osb poddasza garażu

montaż odkurzacza centralnego

ZAGOSPODAROWANIE TERENU

generalne sprzątanie

wjazd na działkę, podjazd i chodnik

wykonanie tarasu

budowa śmietnika

położenie kafli na ganku

markiza

ścieżki ogrodowe

oświetlenie zewnętrzne

instalacja nawadniająca ogrodu

zagospodarowanie ogrodu

Oryginał:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256

:-)

pamietam ten post,pamietam moje rozterki przy poczatku...

u mnie troszke i naczej bylo,gdyz mam dzialke kolo tesciow,swobode w mediach,sprzecie-w sensie duzej pomocy ,co do drobnych urzadzonek....

pozniej i tak zycie zweryfikowalo....

raczej trzymam sie kolejnosci typowej,i tak paru bledow sie nie uniknelo,ale...ogolny rozklad utrzymalem...

cena wykonczeniowki-spora...na caly dom mam 350 000-nie obejmuje to zakupu dzialki,mediow,te mialem....to za malo...ale...ja mam kilka gadzetow,ktorych cena nie jest mala...nie dam rady juz zzakupem agd i mebli oraz wykonczeniew z zewnatrz...nie zaluje,wpakowalismy sporo kasy ale za porzadne rzeczy...komfortu i jakosci nie bede przeceniac i okreslac....trudno...robimy porzadnie raz na kilka,kilkanascie lat....patrzac na Wasze koszta...mam inne rozwiazania-w sensie dodatkowe ale wychodze podobnie cenowo...faktem jest,ze nie mam wlaczonej w to ziemi,Wy chyba rowniez z innej puli to finansowaliscie,nie odstaje radykalnie....wykonczeniowka to cena za stan zamkniety...oczywiscie-okna moglem miec za 9 000 a nie za 20...ale ...kazdy chce cos innego....

Witam,

Mam male sprawozdanie co dzieje sie u Marcos'ow - generalnie ciagle patrzymy na rzuty i 'kombinujemy' co jeszcze mozna poprawic we Wspanialym. Bedzie na pewno dodatkowe pomieszczenie gospodarcze za garazem.

Wpadlem tez na karkolomny (chyba) pomysl - likwidujemy gabinet na dole i zastanawiam sie jak komponuje sie kominek w takiej przestrzeni i jak ustawny jest salon? Co bedzie jak kominek presunie sie w pawo na sciane garazowa? Wtedy moze byc duuuza powierzchnia do zagospodarowania. Takiem moje male przemyslenia..... Co sadzicie?

Pozdro,

M.

Likwidacja gabinetu na dole wcale nie jest karkołomnym pomysłem. Już kilka osób z tego forum (również i ja) tak własnie zrobiło i chyba nikt nie załuje.

U nas kominek będzie w tym samym miejscu, bo odpowiada nam jego centralne ustawienie.

Salon ma łącznie 40m2 (minus schodu) wg. mnie jest rewelacyjny!

Wkrótce zamieszcze fotki, bo wreszcie zdjęli nam stęple i dopiero teraz widac jaki jest przestronny.

Weź pod uwagę, że jak przesuniesz kominek pod ścianę garazu to komin wyjdzie gdzies na brzegu dachu.

Witam

Na liscie Wspaniałych byłem do tej pory jako, że "może wybuduje" :-).

Więc klamka zapadła budujemy Wspaniały M04B ver. L lustrzana.

Projekt już zamówiony w naszych rękach a teraz wielkie myslenie nad zmianami, które chcemy wprowadzić do adaptacji projektu. W przyszłym tygodniu spotkanie z projektantem adaptującym więc mam tylko pare dni na przemyslenie wszystkich zmian.

Proszę o porady i funkcjonalne pomysły.

Na już mamy:

- powiększenie garażu

- brak pokoju na dole kosztem powiększenia salonu (i pytanie czy może być tylko jedno wieksze wyjście na taras i nie będzie to kolidowało z zastosowanie belek stropowych ???)

- zmiany kominów wentylacyjnych i spalinowyc, ogólnie chcemy 2 zamiast 4

- zamieniamy na dole łazieniczke z kotłownią i wtedy robimy drzwi z garażu do kotłowni

- jak wygląda sprawa zmian ogrzewanie, które w projekcie jest jako gazowe a chcemy zmienić na węglowe ???

P.S. budujemy pod Gliwicami, gmina pilchowice, Stanica

Obecnie załatwiamy formalności z przyłaczami wody i prądu.

Kanalizacji nie ma więc pozostaje szambo choć duzo ostatnio słysze o zastosowaniu przydomoych oczyszczlani ściekwó, może ma ktoś w tym względzie doświadczenie ???

Pozdrawia Was nowy "Wspaniały"

Witam :D

Zdecydowaliśmy się budwować Wspaniałego M04b - wariant II.

Dzięki Wam znalazłam sporo podpowiedzi co mozna zmienić, co zmieniliscie. Bardzo pomogły mi zdjęcia zamieszczone na forum. Prześledziłam etapy budowy lookity, Ilony i Sławka, Agi i Sebka i wielu innych których nie wymieniłam.

Ja zamierzam zmienić:

1. Salon powiększę o gabinet ale jeszcze zastanawiam się co z łazienką

2. Zlikwidowałam okna w grarazu (2 szt)

3. Na podaszu tam gdzie nie ma balkonu zmieniłam okna

4. Powiększyłam taras do 4m

Wyczytałam że niektórzy zadaszyli taras. Niestety nie znalazłam fotki

Bedę orzewać kotłem na ekogroszek zastanawiam się nad wejsciem do kotłowni z garazu.

Chciałabym zobaczyć wspaniałego w realu. :p Mieszkam w okolicach Grodziska Maz.

Liczę na waszą pomoc

Hej :D

Właśnie rozmyślamy nad zmianami do projektu Wspaniały M04b. Ciagle wracamy do tematu salonu! Ja chce salon połączyć z gabinetem. Zlikwidować łazinkę i przenieśc ją w miejce garderoby na dole pod schodami. Pytanko czy zmiesci się tam prysznic?

Ponadto czy wpłynie to w jakiś sposób na konstrukcie stropu gdy zlikwidujemy tyle ścian.

Kuchnia też wydaje mi się mała i jakoś niezbyt ustawna.

generalnie trwa burza mózgów i wiem że to dopiero początek

Powodzenia wszystkim.

LOOKITA;wysłałam ci na priv wiadomość gdyż chciałabym zobaczyć Wspaniałęgo w realu