Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Witam Nowych i Starych! :D

Powiem Wam, że cofam wszystkie moje żale i grymasy na temat wielkości Wspaniałego. Mamy wszystkie scianki na dole, góra w trakcie realizacji, ale już teraz mogę powiedziec ze pomieszczenia rosną w miare postępu budowy.

Nie wiem czy jest to kwestia opatrzenia się i przyzwyczajenia, ale nie mam już tak wielkich jak kiedyś obaw pt. O Boże jak ja tam zmieszczę "n" rzeczy!

Spiżarka jest w sam raz, kuchnia dla mnie jednak wystarczająca, przedsionek wygląda na duży, pomieszczenie gospodarcze duże jak na nasze potrzeby, garderoba na dole i lekko powiększona łazienka tez są w sam raz.

Salon- ach ten salon- chyba już jestem nudna w zachwytach... zachecam do powiększenia, jeśli tylko ktoś moze sobie na to pozwolić.

Optymistik - odnośnie jednego większego wyjścia na taras- wszystko zależy od szerokości. Do pewnego stopnia mozesz to załatwić z majstrami, oni mogą wstawić większą belkę, ( zwróć uwagę, że fragment sciany z tym mniejszym okienkiem pomiedzy dwoma tarasowymi to ściana nośna) natomiast my musieliśmy uzgodnic wszystko z ker-budem

i inzynierem który obliczył parametry dla tej wielkiej belki ( nasze wyjscie na taras ma 5,5m szerokości)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

anda 1978

Możesz zobaczyć nasz zadaszony taras na naszym fotosiku z tym ,że my budujemy wspanialego wersję M04a. W wersji M04b, którą chczesz budować na górze jest zaprojektowany balkon chcąc wybudować taki sam taras jak my musielibyście zrezygnować z balkonu i oczywiście zamiast drzwi balkonowych musiałyby sie pojawić okna.

Kilka dni wcześniej pojawiły się odpowiedzi na moje zapytanie co do kosztów budowy wspaniałego. Na dzien dzisiejszy budowa mojego wspaniałego (stan surowy otwarty z dachówką ceramiczną) wraz z przyłaczami (prad woda,gaz) kosztował nas ok. 150 00 zl. Mamy nadzieję zamknąć budowę wspaniałego pod klucz w kwocie 400 000 zł. Myślicie, że nam się uda. Mam nadzieję, że Ci którzy kończą swoje domy będą mogli coś otym powiedzieć.

Pozdrowienia dla nowych wspaniałowiczów widzę, że większość nowych wybiera wersję M04b. W starej wersji zapewne drażnia was schody w salonie. Ale tak naprawde to odpowiednio dobrane schody nie musza szpecic salonu a wrecz tworzyć jego ozdobę.Tak ja uwazam - pozdrowienia i powiodzenia na placu boju.

Naszego wspaniałgo budujemy koło Legionowa.

http://grzelid.fotosik.pl

Tlumaczylem sobie wiele razy....ze Wspanialy jest w miare na nasze mozliwosci.Kosztuje sporo...ale nie oszukujmy sie,ze nie jest to dom przestronny.Robiony jest dla mlodych ludzi,dla niewielkiej rodzinki....,ktora nie potrzebuje wiekszej swobody.Wszystko jest w tym domku w granicach zdrowego rozsadku ale nie wygody.Zobaczcie ile zmian kazdy z nas zrobil by miec komfort pod siebie.Patrzac z tej perspektywy,uwazam,ze zaden normalny projekt nie wymaga takich zmian w trakcie budowy.Domek jest scisly,troche daje mozliwosci zmian...ale odstaje sporo od reprezentacyjnego stylu.Krytykuje ten domek,bo wiele zmian wprowadzilem pod siebie.Nie pogodzilem wszystkiego-jedno kosztem drugiego.Wymienie kilka zasadniczych udrek ,w moim odczuciu we Wspanialym.

Ale musze powiedziec,ze i tak,taki domek kosztuje sporo,nie wiem ile eksploatacja wyjdzie...ale to juz inna rzecz.Ja bardzo dobrze wiem,ze decyzje o Wspanialym musialem podjac rezygnujac z budowy innego projektu- z27 z pracowni z500. Jak ktos chce niech sobie odnajdzie,co Lookita mial w reku,ale sprzedal i ...w sumie ciesze sie...Inne czynniki zawazyly o zmianie samego domu poza materialnymi,ale....

Wady domku: -bardzo malo praktyczne,uzytkowo poddasze przy scianie kolankowej z projektu-kpina wg. mnie.Marnotrastwo miejsca przez jakas scianke przedzialowa

- garaz jest na 2 Fiaty Pandy :-) a nie na srednie auta, wcisnac sie da..ale komfort jest sredni....

-kotlownie-malutkie-problem na tych,co grzac chca stalym surowcem

-uklad lazienki i garderoby na dole,glownie w wersji B

-lazienka w wersji B na gorze, ta wieksza,druga to debilizm :-)

-koszowe krokwie w wersji B,chyba tu,A jakos ma inaczej...da sie przerobic ale znow ingeruje sie i trzeba znawcy by to zmienic,slupy sa na holu i w sypialni...jesli Pani Architekt tego nie potrafila zmienic,to....dlaczego inwestor ma tyle sam kombinowac,to wg. mnie swiadczy o Pracowni.

-kuchnia w wersji B-okno w kuchni istotnie wymusza dosc niewygodna aranzacje umeblowania

-okno elewacyjne w pokoju nad garazem-widzac u mnie jego brak...uswiadmiam sobie,podobnie jak w kuchni, co by bylo z meblami,gdyby ono bylo-brak racjonalnego ustawienia mebli,da sie owszem powiecie,ale kosztem praktycznego korzystania z nich....moze stol bilardowy,wersja mini wejdzie i da sie kijami machac...ale ...inne role sa tych pokoi...

-komin w kuchni w wersji B-idiotyzm totalny

-okno polaciowe w wersji A na poddaszu,w klatce schodowej-idiotyzm, nie wspomne o glowieniu sie przy stworzeniu schodow i zajeciu przez nie dosc sporo miejsca....

-schody zabiegowe w wersji B-kombinacja ale tu juz w zasadzie kwestia chodzenia,ja wole miec sprawne st. skokowe a nie na trojkaciku sie rozlozyc wchodzac,czy schodzac :-)

-pokoiki na poddaszu nad salonem sa male...ja mam sypialnie-komnate...nie widzialy mi sie te pokoiczki,wiec 2 w 1

Utyskuje na domek,a moge sobie pozwolic bo mam juz go w zasadzie w fazie koncowej,moze wyjde na kogos,kto chcialby wiecej ale nie moze,bo tak jest....

Majac to narzekam-a co,widze,ze to nie jest najwlasciwszy i bezproblemowy projekt.Sa lepsze,nie wiedzialem o paru jego mankamentach...teraz pisze i mowie szczerze.

Dlaczego?Dlatego,ze nowi Wspanialowcy juz marudza,co to bedzie..nie widzac realu.Pamietam swoje plany,wizje wnetrza,ktore wyjasnily sie z chwila postawienia scianek dzialowych.Uwazam,ze za duzo trzeba nagiac projekt by miec w miare komfortowy domek...Teraz bym inaczej interpretowal projekt,jesli chodzi o wnetrza...Kasa swoja droga..ale sa lepsze projekty.Sporo przejrzalem ich...ale patrzylem na koszta szacunkowe.Nie wiedzialem,ze tyle bede glownowac by dostosowac ten domek pod siebie.

Walne prosto z mostu-Ci ,ktorzy teraz mowia,ze obawy byly na poczatkuzwiazane z metrazem domku,komfortem w nim zycia, a teraz twierdza,ze juz wszystko sie rozjasnia,tak naprawde oszukuja sie,bo wiedza,ze wyciskane sa metry ze Wspanialego w sposob rozciagany i kombinowany :-) .Kombinujemy,zeby bylo dobrze.

Najbardziej mnie wqrza,to,ze poprawiamy czyjs pomysl...nie do konca dobry....Czytam posty najnowsze,widze tam moje obawy....

Czego zaluje-ze moglem porownac projekt z innym bardzo podobnym....i nie meczyc sie tak z bledami projektu i rozwiazaniami jego tworcow.

Ale co tam.Sie wybudowalo,teraz trzeba zyc i mieszkac dalej.

Pomimo tej krytyki,uwazam,ze zrobilem sobie po czesci sam domek przytulny i w miare moich potrzeb.Doswiadczenia mam,chetnie majac za jakis czas mozliwosc,wybudowalbym inny domek,sprawdzilbym sie w kolejnej budowie :-). Na razie...jakos sobie poradzilismy,zycie pokaze :-)

Grzelid - dziękuję za fotosy. Super sprawa ułatwia decyzje.

Ale nie zrezygnujemy z balkonu na górze więc zadaszonego tarasu nie będzie.

Kaura - Salon połączymy z gabinetem. Z łazienką zastanawiamy się.

Wyczytałam w waszych postach o problemie przy stropie terriva tzn. brak 8 elementów po 4,52 nad salonem.

Pytam o to ponieważ kupujem materiał już teraz. Kupiliśmy bloczki fundamentowe, gazobeton, stal a teraz chcemy kupić bloczki terrivy.

Nie wiem czy to normalne ale w ciagu dwóch tygodni ceny gazobetonu poszły w górę o złotówkę ja kupiłam jeszce po 10.40 brutto. Już jest na placu. W niektórych miejscach tylko na zamówienie pod koniec lutego. Jestem zdziwiona i zastanawiam się nad kupnem styropianu, reszta na bieżąco.

Nasz plan na ten rok to stan surowy zamknięty.

A wogóle uważam że jesteście super. :D Teraz będę częstym gościem. Licze na "owocną" wymianę doświadczeń.

dzieki za miłe powitanie

Grzelid - dziękuję za fotosy. Super sprawa ułatwia decyzje.

Ale nie zrezygnujemy z balkonu na górze więc zadaszonego tarasu nie będzie.

Kaura - Salon połączymy z gabinetem. Z łazienką zastanawiamy się.

Wyczytałam w waszych postach o problemie przy stropie terriva tzn. brak 8 elementów po 4,52 nad salonem.

Pytam o to ponieważ kupujem materiał już teraz. Kupiliśmy bloczki fundamentowe, gazobeton, stal a teraz chcemy kupić bloczki terrivy.

Nie wiem czy to normalne ale w ciagu dwóch tygodni ceny gazobetonu poszły w górę o złotówkę ja kupiłam jeszce po 10.40 brutto. Już jest na placu. W niektórych miejscach tylko na zamówienie pod koniec lutego. Jestem zdziwiona i zastanawiam się nad kupnem styropianu, reszta na bieżąco.

Nasz plan na ten rok to stan surowy zamknięty.

A wogóle uważam że jesteście super. :D Teraz będę częstym gościem. Licze na "owocną" wymianę doświadczeń.

dzieki za miłe powitanie

hej :wink:

nie mam czasu pisać, ale muszę stanąć w obronie Wspaniałego po przeczytaniu już drugiego eseju Lookity na temat jego wad :roll:

Jesteśmy BARDZO ZADOWOLENI z naszego Wspaniałego A :) Żałuję jedynie tego, że nie mamy dwustronnego koloru okien, ale żal mogę mieć tylko do siebie.

Każdą stawianą lub likwidowaną ścianę gruntownie przemyśleliśmy i dzięki temu teraz nie mamy takich dylematów. I co więcej, każdy kto odwiedza nasz domek jest zachwycony jego przestronnością :o najpierw zachwyca się wielkim salonem, a następnie jest w szoku, że na poddaszu są takie przestronne pokoje :o i zaje...fajna ogromna łazienka, czyli moje domowe SPA - już się nie mogę doczekać korzystania! A garaż spokojnie mieści nasze samochody :wink:

pozdrawiamy :D

:-) i Ty Brutusie....

Ilonko-zapomnialas dodac ile podniesliscie domek ;-)

Dlatego poddasze jest ogromne,a pomysl,spojrz na poddasza nie podniesione....

Czy nie zrobiliscie zmian na dole?

Ja tylko pisze,ze trzeba sporo samemu pozmieniac w domku by z niego wydusic to ,co sie chce....

Kazdy chwali swoje...Ja uwazam,ze brakuje troche miejsca we Wspanialym.Zrezygnowalem ku niezadowoleniu Zony z salonu wiekszego jak u Was, ale mam pokoj ,ktory potrzebuje miec na dole,by nie mieszac czesci prywatnej z ogolnie dostepna. I o ten pokoj jest za malo. Gora-pokoj nad garazem jest trudny do zaaranzowania mebelkami.Malutki owszem,ale kombinatoryka wymuszona. Pokoje nad salonem sa chyba tylko do spania, bo nie daja przestronnosci w korzystaniu. Wspanialemu brakuje 15 m. kw. dodatkowych.Lazienki to akrobatyka w urzadzaniu-u mnie gorna tylko ma jakis sens po podniesieniu sc. kolankowej i dopasowaniu wanny 6-katnej.Kazdy inny uklad jest niewygodny.Nie bojmy sie krytyki,teraz to wszystko przejdzie test :-))

Domek mi sie podoba-mam , bo na taki stac mnie i pasowal do dzialki mej troszke wymagajacej. Bardzo cenie sobie zmiany nasze tworcze i uwazam,ze wyszlo w miare dobrze.Ale jakim kosztem....Od samego poczatku byly bledy w projekcie,a pisze tez to, ku malej przestrodze,ze projekt wymaga zastanowienia sie, dla tych, co dopiero maja tylko go w lapkach.

Ilono i Slawku-u mnie byliscie daaawno temu- zapraszam teraz-w ciagu kilku dni bedzie komiek obudowany i ...wiem,ze tylko salonem bedziecie zdegustowani,ale gorato u mnie jest naprawde przestronna :-)))

Jak obrodzilo w ''B-owcow'' :-)

Kiedy zaczynalem,to chyba Dorota tylko byla...albo odwrotnie....

Zapraszam do czytania naszych wypocin,ja mieszkam kolo Wolomina,wiec jak cos...zapraszam....

Niestety nie moge wysłać maila ani wiadomości na priv wyświetla błędy w przesyłaniu i coś tam. :oops: :cry:

W każdym razie ja nie mogę skontaktować się w celu umówienia spotkania na wizytę w realu. Bardzo mi na tym zależy przed spotkaniem z architektem.

Prosba o kontakt z waszej strony na mojego maila [email protected] intereuje mnie wersja B z okolic Warszawy. Dostosuje się do każdego terminu. Wiem że to ja powinnam zabiegac o kontakt ale na razie nie wiem jak rozwiazać ten problem.

Pozdrawiam

OK, zapomniałam o podniesionej ściance kolankowej :wink: Ale to właśnie było przemyślane na etapie stawiania murów. Jak dla nas domek w obecnej formule jest wystarczający.

Lookita dzięki za zaproszenie, przyjedziemy przyjedziemy, tylko kiedy... brakuje nam czasu na doglądanie naszego Wspaniałego :roll:

Ilona i Sławek

Chętnie obejrzałbym Wasz domek domek. Ja też buduję wersję A z tym że nie podwyższałem scianki kolankowej i szczerze powiem nie załuję. Każdy z nas chociaż buduje teotertycznie ten sam dom to ma co do niego nieco inne wymagania. W zwiazku z tym niektóre wymiany opinii na naszym forum kojarzą mi się z dyskusją o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. Ilona i Śławek jezeli jest to możliwe przeslijcie mi na mojego emaila [email protected] kontakt do Was. Ja oczywiście zapraszam do Legionowa wszystkich którzy chcieliby zobaczyć wersje M04A

http://grzelid.fotosik.pl

Masz racje Grzelid, nie ma sensu przekonywać kogokolwiek do jakichkolwiek zmian. W koncu każdy z nas buduje dla siebie i sam będzie ponosił konsekwencje swoich decyzji.

Niestety projekt ma niedociągnięcia, które wychodzą dopiero na etapie realizacji, no chyba ze ktoś posiada umiejętnosć wnikliwego czytania planów. Ja tego projektu nie przerabiałam 10 tysięcy razy i wprowadziłam tylko kilka zmian próbując dostosować dom do swoich oczekiwań. Tak jak juz napisałam wczesniej- na obecnym etapie żałuję, ze nie poszerzylismy garażu o metr i że nie podnieśliśmy scianki kolankowej o 2 pustaki.

Reszta wg. mnie wygląda dobrze i chyba trudno mi zarzucać ( a tak trochę poczułam Lookita, że do mnie się zwracasz) że podoba mi się coś co wymyśliłam. Fakt- było trochę kombinowania, ale wydaje mi sie że z każdym innym projektem byłoby podobnie.

Mój ideał domu- to prosta, nieskomplikowana bryła bez skosów, jasne komfortowe wnętrza, dużo zieleni i przestrzeni. I czy to że Wspaniały taki nie jest oznacza, że mam sobie wyrzucać do końca życia, ze zdecydowaliśmy się na taki projekt? Po prostu na tym etapie zycia jest to dom na naszą miarę i nie draznią mnie już niedoróbki w projekcie.

Dla pocieszenia powiem Wam że mój majster powiedział że do tej pory nie budował wg. projektu bez skazy ( a ma dosyc duże doświadczenie) a te błędy w naszym projekcie to mały "pikuś" w porównaniu z tym co jest, a raczej czego nie ma w projektach indywidualnych.

Ja również zapraszam do obejrzenia naszego Wspaniałego w realu.

Pozdrawiam

Jak obrodzilo w ''B-owcow'' :-)

Kiedy zaczynalem,to chyba Dorota tylko byla...albo odwrotnie....

Zapraszam do czytania naszych wypocin,ja mieszkam kolo Wolomina,wiec jak cos...zapraszam....

LOOKITA :D dziękujemy za zaproszenie. Przepraszam, że tak póżno właśnie wróciliśmy do domu. Jeżeli można to jutro bądż w wtorek. Potwierdz na maila oraz dopisz dokładniejszy namiar- bedziemy jechac z GPS.

Pozdrawiam :wink:

Łukasz! Ale się Tobie zebrało... :) ja też jestem z tych, co trochę zmian wprowadzili i nie do konca jestem zadowolona z pewnych rozwiązań we Wspaniałym. oczywiście, jak mieliśmy gości, którzy oglądali nasz domek, chcą taki wybudować - próbowałam wszystkie te minusy pokazać - ale nie przekonałam ich :p Nie wszystkim podoba/nie podoba się to samo. Właściwie to jedynie projekt indywidualny mógłby nas w pełni zadowolić. A tak - wybieramy ten najbliższy naszym oczekiwaniom i dostosowujemy go do naszych potrzeb.

Teraz mam problem - nie wiem jak zaplanować kuchnię. Jest okropnie nieobstawna! 2 okna, drzwi do spiżarki i otwarta przestrzeń na salno. Do tego mała powierrzchnia. Rany! Czy ktoś z Was ma już kuchnię zrobioną/zaprojektowaną? Czy jest w niej miejsce na szybkie sniadanko nie musząc korzystać ze stołu w jadalni? I chciałabym w części jjednak przysłonić widok z salonu na kuchnię... Pomóżcie... Nie mam zupełnie smykałki do zagospodorowywania przestrzeni! I ten komin w kuchni -Łukasz Ty go wywaliłeś jakoś, tak? Co mogę z nim teraz zrobić, gdy już jest...

Poza tym kocham ten domek! :lol: :p :p

No to fajnie. Po roku czytania tego forum wlasnie zaplacilam za projekt w wersji B. Dzialka jest w Niemczu . Drugim kandydatem byl delikatny. Umowilem sie na adaptacje a teraz

po waszych postach mam znowu watpliwosci. Zrezygnowac ???, jakie zmiany

wprowadzic ??? wszystkie pytania wrocily. Dori jakies szanse zeby zobaczyc wasz domek ???? Lukasz piszesz ze podobaja ci sie teraz inne projekty mozesz podac jakie. Mial byc prosty i tani na 5 osob (troje dzieci) czas leci a ja nie moge sie zdecydowac.

Marzena

Dori- nie mam projektu kuchni, ale dla Ciebie pewnie nasza wersja nie byłaby przydatna. Tak sobie właśnie popatrzyłam na wersję B i rzeczywiście kuchnia wydaje się trudniejsza do aranżacji, choć ma prawie takie same wymiary jak w wersji A. Gdzie dokładnie wychodzi ten komin? A myślałaś o umieszczeniu zlewozmywaka pod oknem blisko spiżarki, (wiem wiem chlapie się na szyby itp. ale to jakaś propozycja) Bo wydaje mi się że nawet jeśli cześciowo zasłonisz blat roboczy jakąś wyższą ścianką, to zlewozmywak pod małym oknem może być widoczny z salonu.

Ja jak na razie śpię spokojniej, pomysły na urządzenie tego domu powoli się klarują.

...i też zakochana jestem! :D

Marzensa - zapraszam serdecznie do Murowańca :) Powiedz tylko kiedy :))

My też myśleliśmy o delikatnym:)

Kaura - dokładnie zlewozmywak tam jest zaprojektowany :) Komin jest miedzy oknami z boku - czyli wymusza w pewien sposób bliskość płyty grzewczej :( bo nie ma gdzie jej postawić ew. zrobić półwysep lub w ogóle zamknąć przestrzeń między jadalnią a kuchnią ścianą i wtedy nie byłoby problemu. Nie byłoby gdyby kuchnia była większa...

Gdyby babcia miała wąsy... :lol: :-? :roll:

Ale rozpetalem male piekielko,mala zawieruszke :-)

Nie wstydze sie szczerosci,nie bede przepraszac za slowa Nikogo :-)

ale moje slowa to opinia a nie zarzuty,Katarzyno czytasz??;-)Nie krytykuje Twojego domku, tylko projekt Wspanialego zakladajacy praktycznie zerowa sciane kolankowa.Czy mnie zrozumiano?KAzdy z nas ma inne cele, potrzeby,lubi PiS,PO ;-) i bardzo dobrze-roznorodnosci rodza dyskusje i jest inaczej,mniej monotonnie !!!

Ale przewrazliwione sa osoby,te co sa i maja byc twarde :-)))

Pisze o swoich opiniach i prawdzie,mam wersje B i tyle.

Ale....Kochani,widzicie sami,ze potwierdzacie moje slowa.Nikogo do niczego nie namawiam,projekty inne....coz.Na pewno tego domu bym nie wybral gdybym byl duzo bogatszy :-)Odpisze pozniej pozostalym z watpliwosciami....

Doroto-na raty bede odpisywac.

Ja nie mam 2 kominow bo mam rekuperator miec,wiec nie potrzebuje tamtych.W kuchni jak wiesz zrezygnowalem z okna bo nie mialbym gdzie wstawic mebli.Na tejze scianie planujemy ciag meblowy-box z najwiekszymi agd.Umieszczamy zmyware i piekarnik na wys. ok. 60 cm od podlogi zeby wygodniej z nich korzystac.Sprawdzone i mamy projekt kuchni pod te widzimisie.Bedziemy miec wysepke.Zawsze chcialem ja miec i uda sie ja wcisnac.Bedzie pod oknem kuchennym blat do zlewu ale konczacego sie na krawedzi obrysu spizarki.My nie zrobilismy tam drzwi i spizarka jako taka nie istnieje.W nia wkladamy ciag meblowy z szafa cargo i bedzie ta wneka wlaczona optycznie do kuchni.Bez przedzialu i podzialu.Bede miec okap wyspowy podlaczony pod wentylacje mechaniczna.Na razie przebujamy sie bez okapu bo i tak smrodki beda uchodzic do reku...z pewnymi ograniczeniami.Kuchnia wymagala zmian na wstepie,ktore poczynilem dawno temu wiedzac,ze do d...y jest ustawic w tym projekcie wiekszosc rzeczy,jak tradycja i normy mowia ;-)

Jak bedzie?Zobaczymy...jutro jedziemy finalizowac projekt kuchni ostatecznie....Od paru miesiecy zmieniamy go,najlepiej,taka moja rada,ukladajacie sobie z naturalnych przedmiotow aranzacje w domku.Wykorzystujcie stoly,plyty styro,krzesla...daje to duzo wieksze wyobrazenie niz miarka.Przechodzcie obok tych wymiarow,zobaczcie jak sie stoi przy takim stole wsadzonym w przyszle pomieszczenie.Jak przechodzicie z wlasnymi gabarytami obok stolu,w danym miejscu :-)Tak ustawialem scianki dzialowe pod przyszle szafy wnekowe,ktorych nie ma w domku,a sa niezbedne do zycia.Tak zmienilem uklad lazienek,kuchni i innych pomieszczen.Czesciowo olalem czyjes wizje w projekcie i zrobilem pod siebie,gratuluje sobie pomyslow i mam nadzieje oczekiwanych efektow :-)

No widze ze ladnie nam sie watek rozwinal w kierunku rozmyslan strategicznych :p Powiem wam ze my ciagle planujemy, patrzymy na plany i zastanawiamy sie co i jak ewentualnie zmienic. Podliczylem i wyszlo mi ponad 30 (slownie trzydziesci) ktorymi mozna probowac ulepszac Wspanialego. Badzmy realistami, na pewno kazdy z nas przewertowal mnostwo innych projektow i w koncu wybral TEN projekt. Szukanie posrod tych gotowych nigdy nie da 100% zadowolenia, zawsze cos bedzie za male/nie tak. Za to mamy 'baze', ktora spelnia nasze oczekiwania na 80, 90 lub wiecej procent. Reszta to juz nasze indywidualne mozliwosci na etapie adaptacji i juz samego budowania. My lubimy Wspanialego za zwarta bryle, mozliwosc polaczenia salonu z gabinetem w ustawna przestrzen, idealne ustawienie na dzialce wzgledem stron swiata i pare innch zalet..

Oczywiscie mozna zaszalec i zrobic unikalny projekt na specjalne zamowienie ale koszty..... Widzialem super projekt, jak spojrzalem na szczegoly mial ponad 350 metrow... moze i lepiej zaprojektowany ale coz, na rezydencje przyjdzie jeszcze czas :)

Rozmawiajmy o naszych przemysleniach, dzielmy sie uwagami, w koncu mamy wspolny cel!

Marcos.