Marti05 12.01.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 BSz a nie lepiej zamiast komórki przedłuzyc troszke garaz i wygospodarowac tam miejsce na to cos co bedzie tam przechowywane? Pozdrawiam i trzymam kciuki za rozmowy z Projektantka i szczesliwy jej powrót z nartek Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 12.01.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Marti, to nie jest takie proste jak Ci się wydaje bo: 1. przedłużenie garażu to kolejne zmiany w bryle domu, 2. przedłużenie garażu to problem z dachem, który też trzeba "naciągnąć" (ależ słownictwo mi tu wylazło ) nad ten garaż. 3.A to są kolejne koszty!!! I to jakie!!! 4. Poza tym uważam że z tego garażu to z czasem zrobi się graciarnia. Więc póki co to my się na to nie piszemy. Pozdrawiam. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 13.01.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 B. wczoraj odpisałam Tobie, ale teraz patrzę, że coś poknociłam, bo mojej odpowiedzi w ogóle nie ma ?! Może za duży skrót myślowy zrobiłam, więc chodzi o to, że architekt nanosząc Ci zmiany do projektu, kompleksowo także robi plac zagospodarowania działki, co potrzebujech do dalszych formalności, a do celowo do otrzymania zgody na budowę. My zrobiliśmy inaczej i teraz wiem, że źle o tyle, że płacimy podwójne koszty, to znaczy jedna osoba nanosi nam (autorak) zmiany w projekcie (za co płaci się), a druga osoba nam robi plan z. działki (za co też płacimy). W sumie płacimy duże pieniądze tu i tu, a teraz wiem, że należy to robić wszystko u jednej osoby i wychodzi o wiele taniej. To takie tylko ostrzeżenie dla Was, co by nie zrobić takiego błędu !!! Komórka za garażem - wówczas ten domek straci swój urok wydłużając garaż, trzeba wydłużyć koniecznie resztę domu, bo to już by w przeciwnym razie nie było to samo. My robimy później oddzielnie wolno stojący garaż w rogu na końcu działki, ma to być pomieszczenie też na różego typu pierdółki (kosiarki, leżaki, ogrodowe różne gażety itp), a garaż przy domku w tety jest i wygląda jak pierwsza klasa. Marti na Twoją działkę jak znalazł, a B. jakie masz wymiary działki ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 13.01.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 B. ale jak wydłużysz dom to dobrze by było aby proporcje zostały te same wydłuzyc garaż. Co do dachu to spokojnie wówczas mozna zachowac proporcje- tez tak myślałem jak Ty ale narysowano mi to i okazuje sie ze mozna to jakos tam zrobić Jeśli nie cóz zostane przy tym co jest. Aga czyżbyś nakłaniała mnie takze do postawienia na końcu działki takiego pomieszczenia czy też optujesz za wydłuzeniem garażu? A czy projektantka wydłużając bryłe części mieszkalnej domu mówiła takze o wydłuzeniu grazu dl azachowania proporcji??? Pozdrawiam Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 13.01.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2006 Marti, osobiście uważam, że wybudowanie na końcu działki takiego pomieszczenia, jest lepsze i sama tak też robię !!! a mam działkę znacznie krótszą niż Ty !!!! nie jestem natomiast za ruszaniem garażu, a wydłużając o dwa metry bryłę domku, nie muszę w ogóle ruszać garażu, go pozostawiam bez zmian, natomiast, to już jest takie moje spostrzeżenie - wydłużając garaż powinno się wydłużyć część mieszkalną (zachowanie proporcji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 16.01.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Czyli czekamy na powrót pani architekt z ferii zimowych. A moze macie jeszcze jakies przemyślenia? Mnie Projektantka powiedziała ze nie podnosiłaby ściany kolankowej, bo to z pewnościa zaburzy wyglad domy ( a ta bryła nas przeciec urzekła )no i nie poleca stawiania na podwyższonym fundamencie- ale tak naprawde to ostanie musze rozwazyć. Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betola 17.01.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ja bym chciała, żeby stół był na połączeniu kuchni i salonu, czyli własnie tam, gdzie teraz są schody! Zrób kuchnię tam, gdzie teraz jest gabinet. Można przedłużyć tę nową kuchnię o mały przedpokój i częśc łazienki, zamurować ścianę od strony wejścia do domu i dać tylko pół ściany od strony salonu. Wtedy na połączeniu kuchni i salonu można postawić stół i zrobić jadalnię. Pozdrawiam, Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 24.01.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Oj inwestorzy zostali chyba zmrozeni. Pozdrawiam goraco u mnie tylko minus 28.Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldass 27.01.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam wszystkich budowniczych Jesienią zacząłem budowę "wspaniałego". Dotychczas stan zero, kontynuacja od wiosny. Proszę wszystkich o informacje (najlepiej graficznie) na temat przemieszczenia schodów w miejsce garderoby. Z moich wyiczeń wynika, że pzeróbka taka jest całkiem możliwa przy niewielkim podwyższeniu ściany kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 27.01.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 pomyślicie, że zwariowałam, ale projekt będzie budowany w 100% zgodnie z oryginałem, bo wydłużenie o 2 m salonu powoduje zwiększenie całego domu prawie o 30 m, co mnie troszkę przeraża wielkość !!! Ponad dwie godziny siedziałam z autorką projektu i naprawdę, jest problem z przeniesieniem schodów, to jest naprawdę najrozsądniejsze dla nich miejsce (po tylu przejściach dopiero to do mnie dotarło i to zrozumiałam), optymalne rozwiązanie do bydłużenie bryły, ale my się jednak na to nie decydujemy Obecnie zdobyłam komplet dokumentów na budowę hurra ! i będę je składać niebawem, co by już tą zgodę mieć i ruszyć z fundamentami. Mam cykora ! Gorące pozdowienia dla wszystkich "wspaniałych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 30.01.2006 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Gratuluje Agi i trzymam kciuki. J abede jednak próbował wprowadzic zmiany - wydłuzenei z przodu i z tyłu budynku bo musze zostac przy prijekcie z jednym garażem. Zdałem sobi ebowiem sprawe ile czasu pochłonie mi uzeranie sie z urzednikami.Agi jak mozna osobiście skontaktowac sie z pania archotekt. Chciałbym takze przedyskutowac moje problemy, które dobrze znasz. Czy jest za to jakas opłata?Pozdrawiam Marti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 01.02.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Marti podaję Ci numer do salonu Muratora, gdzie autorka "urzęduje" (022) 590 52 33, jest przemiła, zresztą sam się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 04.02.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Aga,tak się zapaliliśmy do tego Twojego "wydłużonego" projektu, a Ty teraz rezygnujesz?! Koniecznie prosimy o wytłumaczenie! Co się stało??? Długo nad tym rozmyślaliśmy ale sami chyba się na te zmiany nie zdecydujemy... Jesteśmy więc w kropce. Gorąco pozdrawiamy wszystkich. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 06.02.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Marti 27 stycznia napisałam, dlaczego rezygnujemy z wydłużenia bryły, nie jestem z tego bardzo zadowolona, bo sama byłam bardzo już 'napalona" na ten ruch, no ale pierwotnie nie chciałam mieć dużego domku, intereowało nas ok 120-140 m, a w tym momencie, gdzie "wspaniały" ma 143 m, wydłużenie bryły o 2 m, powoduje, że całość ma 173 m, to już jest za dużo dla nas (ogrzanie itp) myślę, że dojrzałam do tego w końcu. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 06.02.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Aga, to nie tak - bo w sumie to masz rację że chałupka będzie sporo za duża.I nie wiedzieć czemu ale olśniło nas dopiero jak o tym napisałaś.Wcześniej skupialiśmy się tylko i wyłącznie na samym salonie-no ale wydłużenie salonu to również wydłużenie obu pokoi na górze i gabinetu na dole - no i wychodzi co wychodzi.Krótko mówiąc, masz rację...Niestety... W każdym razie pogaduchy z Wami dały nam bardzo dużo dobrych przemyśleń (na górze zostawimy chyba jednak obie łazienki...). Meldujcie o postępach w załatwianiu i budowaniu!!!! Waldass, bardzo proszę o informację na temat dotychczasowego ubytku Twoich finansów.A schodów to w sumie chyba nikt z nas ruszać nie będzie, choć mogę się mylić. Spójrz wyżej na wcześniejsze linki - Aga fajnie tłumaczyła tę kwestię po wizycie u Projektantki. Gorąco pozdrawiam. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 06.02.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 B.SZ. bardzo dziękuję za wsparcie, również uważam, że super, że się tak zgadaliśmy, ponieważ razem nad czymś myślimy, każdy ma jakiś nowy pomysł i każdy patrzy od swojej strony i od razu wychwyca plusy czy minusy danego posunięcia, czego drugi może nie zauważyć, czy też wziąść pod uwagę - super.Ja jak narazie złożyłam papiery - komplet dokumentów i czekam od 1-2 miecięcy na uzyskanie zgody na budowę, a między czasie dogadywanie konkretów z ekipą budowlaną.Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 08.02.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 No to jesteśmy umówieni na bieżące pogaduchy z realizacji planów budowlanych!Pozdrawiam gorąco.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaSeb 09.02.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 B. koniecznie, wymiana postępów i dochodzenia do celu, jakim jest zamieszkanie już we własnym "wspaniałym" domku musi być.Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Sz. 10.02.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Znalazłam propozycje elewacji w "naszym" projekcie.Podaje namiary:Murator, nr 5/2005, str. 88. Pozdrawiam.B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marti05 13.02.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Ratunku!!! Wróciłem z "desek" a tu telefon od sasiada, ze moze by tak wspólnie podprowadzic wodąciag a potem kazdy w swoja trone. Stad pytanie, poniewaz nie mam jeszcze projektu, z której strony i gdzie dokładnie jest wejście wody we Wspaniałym???? Prosze o o odpowiedź. PozdrawiamMarti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts