Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Witam. My z żonką jesteśmy już po spotakniu z projektantem adaptującym projekt, nawymyslalismy zmian w naszym M04B L, że aż nie wiem czy nie przesadzilismy :) ale co tam....

mam pytanko z seri już pojawiających, czy ktos buduje wspaniłego na ślasku w oklichach Gliwic ??? byłbym wdzięczny za jakikolwiek sygnał.

witam wszystkich serdecznie ,

buduje nasz wspaniały w Mikołowie i jeżeli są jakieś pytania to mogę pomóc........

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sobotę zakończyliśmy budowę w stanie surowym.

Podsumowaliśmy wydatki i wyszło, że dom do tej pory kosztował nas ok.160tys.

Pojawiła się również korekta do cen wykończeniowców

wylewki 5600 za cały dom,

ocieplenie poddasza 56zł/m,

tynki gipsowe 17/m

Brzmi lepiej niż pierwsza oferta.

Rozmawialismy równiez z elektrykami i - Dori nie martw się miejscem ułożenia instalacji u siebie- podobno teraz raczej sie kładzie elektrykę pod wylewką (pod ociepleniem oczywiście) puszki nisko nad listwami i prosto z puszek tam gdzie potrzeba. Jedno mnie przekonuje- ryzyko uszkodzenia przewodu podłodze jest o wiele mniejsze niż w ścianie. U nas tez bedą w podłodze.

Mieliśmy dzisiaj forumowych gości i staralismy sie pokazać wszystkie zalety i wady tego domku.

Małgosia- mam nadzieję, że pomoze Wam to w podjeciu decyzji.

A Magda może się ujawni na forum, bo być moze nowy wspaniały powstanie całkiem niedaleko nas.

P_O_Z_D_R_A_W_I_A_M_Y !!!

:-)

nie pozwiewalo Wam domkow?

u nas od 22ej do 11ej dzisiaj nie bylo pradu....Wialo i wieje dalej,w nocy wichura na maxa byla...ale mam wszystko,jedynie kufy z gruzem mi powywracalo,czyli dawal wiaterek ,co?

Dodalem kilka fotek....maly postep kolejny mam....a tak,poddasza koniec bedzie za kilka dni,potem jazda ze scianami,glifami...i glazurka........Czekam na ostatnia transze i.......coz....dalej uzeranie bedzie i zmaganie sie z dlugami :-)

Pozdroweczki

Póki co nasz wspanialy nie dał sie wiatrowi i mam nadzieję że tak bedzie zawsze. Niestety jednak musiałem dzisiaj poprawić zabezpieczenie drzwi wejsciowych (wiatr wyrwał zabity folią i łatami stelarz).

My podobnie jak kaura mamy stan surowy otwarty, który kosztowal nas ok.150 000 zl. (łącznie z zadaszonym powiększonym tarasem). Jesteśmy na etapie dogrywania ekip wykończeniowych. Oto kilka cen: ocieplanie poddasza + karton gips 45 zł. , tynki tradycyjne cementowo-wapienne 17 zł. , ocieplanie styropianem z tynkiem cienkowarstwowym 40 zł, glazury 40-50 zł. W sobotę obierzano u Nas otwory okienne. Będziemy wstawiać okna PCV obustronnie kelojone w brązie ze szprosami wewnątrzszybowymi.

Elektryke bedzie układał mój kuzyn koty jeszcze nie znam. Instalacje wewnętrzne: centralne ogrzewanie (podłogówka caly dół + górna łazienka, pozostałe pomieszczenia grzejniki) ciepła, zimna woda, kanalizacja, piec gazowy kondensacyjny firmy BROTJE (wraz z kominem z kwasówki dla potrzeb tego pieca) oraz rozprowadzenie poziomów kanalizacyjnych ( to już oczywiście wykonane) będzie nas kosztowało 34 200 zł. (robocizna + materiały).

Ciekaw jestem jakie wybraliście szamba, co byście polecili i za jakie pieniądze

No i nie ustająco powracajace pytanie z mojej strony sposoby wykończenia elewacji chodzi mi czy deskujecie w jaki sposób i jak to kosztuje w Waszych stronach. My chcemu wykonac deskowanie elewacji układajac deski pionowo na zakład.

Pozdrowienia

http://grzelid.fotosik.pl

U nas wod-kan-co w trakcie wykończeń. Właściwie została tylko podłogówka do położenia bo piec wczoraj ruszył!! Stalmark 25 na eko-groszek za 6800. Kaloryfery tylko u góry - wszystkie gorące. Co za radość :) Wspaniałe uczucie...!

U nas wylewanie posadzek kształtuje się między 10a 15 zł za m2 robocizny plus materiał pewnie około 1500-2000zł (cement i żwir) plus styro i papa.

Szambo mieliśmy w pozwoleniu ale dokonaliśmy zmiany na przydomową oczyszczalnię. Już wkopana.

Elewację chcielibyśmy mieć drewnianą ale raczej deski w poziomie - żeby pasowała do poziomych elementów bramy garażowej.

Mały szkopół: chcieć a móc... :)

witam

jak już Kasia napisała w sobote obejrzałam jej wspaniałego..wrażenie było ale po wiekszych przemyśleniach stwierdziłam ; jak projektanci w domach prywatnych mogą zaprojektować tak małe łazienki , przecież ja teraz na metrarzu 47m2 mam wiekszą łazienke niż ta na parterze , a ta u góry jak sie jej nie powiększy to też niezła dziupla...

nie chodzi mi o zniechęcanie do wspaniałego bo sama od początku jestem za tym projektem .. ale jak tylko macie możliwość to odwiedzajcie naszych przyjaciół z forum bo całkiem inne wrażenia oglądać zdjęcia a co innego pochodzić po danym pomieszczeniu..

Kasiu pewnie sie zastanawiasz czy zrezygnuje z tego projektu , raczej nie będa chciała go powiekszyć

pozdrawiam wszystkich.

Szkoda, ze nam się w weekend pogoda nie udała, a dzisiaj gdy siedze w pracy cały dzień to oczywiście było piękne słonce.

Ciekawa jestem Małgosiu jaką decyzję podejmiecie. Zzastanawiam się też czy gdybym jeszcze raz miała podjąć decyzję to wybrałabym Wspaniałego. Domek owszem mozna trochę rozciągnać w pewnych miejscach, ale po co skoro można wybrać podobny projekt i wybudować bez kombinowania.

Ale co sie stalo to sie nie odstanie.

Widze,ze wietrzne pogody jakies dolujace refleksyjki wymusily.No u mnie tylko kubly 2 x z gruzem wywalilo,dach caly....ale ciezka dola wiezby i calego dachu.....

...prace wra...kasy za malo...coz wiecej...za jakis czas...pokaze Wam reszte...a tymczasem...Lookita bedzie sledzil Wasze watki....jakos weny nie mam...oczekuje na realizacje pomyslow,drzac lekko myslac o efekcie....a jak sie nie uda?

Oj się uda!

Ja jeszcze nie zacząłem budować, ale codziennie utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze wybrałem...

Projekt pokazuje wszystkim na około i cały czas słyszę - fajny ten Twój projekt...

Ostatnio przeglądełem projekty do 180 m2 powierzchni urzytkowej i żadnej rewelacji nie znalazłem...

A zamiast inwestować w kolejne metry wolę zacząć zbierać na zagraniczne studia mojego małego urwisa...

W ostateczności, kiedyś jak zostanę prezesem dobrze prosperującej firmy, to wybuduję drugi... :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę więcej optymizmu...

Nie chcę nikogo przekonywać do budowania wspaniałego zresztą nie temu służy to forum a raczej do wymiany doświadzczeń. Projekt wspanialego nie jest projektem idelanym, ale myślę że po paru zmianach udało nam się go zaadoptować do naszych potrzeb. Wszystko zależy od tego jakie są oczekiwania domowników. Nam zależało na dużym salonie więć powiększyliśmy go kosztem gabinetu. Na górze dalej pozostały 4 sypialnie (dla naszej rodzinny to powinno wystarczyć) i to wcale nie najmniejsze ( pomimo,że nie podwyższaliśmy ścianki kolankowej bo zależało nam na zachowaniu proporcjonalnej bryły domu). Życie rodzinne będzie toczyło sie na dole na górze będziemy tylko spać. W związku z tym (jak można to zobaczyć na naszych zdjęciach) powiększyliśmy i zadzaszyliśmy taras aby traktować go przez ciepłe dni jako dodatkowy letni salon. Na górze ppołączyliśmy diwe łazienki i wyszła całkiem przyzwoita z oknem. Planujemy rodzinę 2+2 i w przyszłości możemy liczyć sie z problemami braku drugiej łazienki na górze więc przyszłościowo wykonamy wyprowadzenia aby zaadoptować małą garderobę ( bez większych demolek) na nasza prywatną łazienkę. Słyszałem tez glosy o zbyt małej kuchni. Faktycznie nie należy ona do największych ale my nie zamierzamy kucharzyć w niej godzinami a naprawde można ja przyzwoicie zgospodarować(mamy do dyspozycji spiżarkę). Pomieszczenie gospodarcze może okazać się za małe i to niestety jest niewątpliwy mankament. Ale unas bedzie piec gazowy oprócz niego zmiesci sie pralka, suszarka oraz zlew. Nawet gdyby pomieszcenie to byloby większe nie trzymałbym w niej kosiarek, węży ogrodowych itp. Na ten cel wybudują sobie drewniany szopo - warsztat z dwuspadowym wysuniętym dachem po to aby przy jego ścianach sezonować pod zadzszeniem drewno do kominka.

My osobiście gdbyśmy mieli wybierać projekt domu wybralibyśmy wspaniałego ponownie. Budujemy wersje M04a kolo Legionowa i zapraszam wszystkich chętnych zobaczenia domu w realu.

http://grzelid.fotosik.pl

A co do samych projektów...

Jeden z forumowiczów zamówił projekt indywidualny...

Napisał, że wydał około 20 tys. złotych i jest bardzo niezadowolony...

A ja wydałem 2100 i jestem zadowolony a za różnicę kupię żonie samochód, żeby mogła nadzorować ekipę budowlaną... :)

Ja buduję wersję energooszczędną i z tego względu projekt jest naprawdę bardzo dobry i całkiem przemyślany...

Stąd dodatkowy plus dla WSPANIAŁEGO!!!

Kaura

Dzięki za dobre słowo. Jesteś kolaejna osoba , ktora wróży nam bliźniaki następnym razem. To nie to że nie chcialibyśmy tylko już teraz widze ile wysiłku kosztuje wychowanie jednoego dziecka coi dopiero mówic o dwójce. Mam kumpla , ktory ma bliźniaki i powiedział mi , że pierwsza przespaną noca była ta noc kiedy rozdzielili bliźniaki i spali jedni w domu drudzy u teściów.

Jesteśmy na tym samym etapie budowy. Kiedy chcielibyście się wprowadzić. Ciekaw jestem na ile szacujecie koszty wykończenia domu. Ja powiem szczerze mam nadzieje wykończyć wspaniałego za 250 tys. Powodzenia na budowie

Chcielibyśmy wprowadzic sie do zimy..a jeśli chodzi o koszty wykończenia to niestety musimy wydac wiecej na ogrzewanie i oszklenie.

Z wykończeniowką tak jest, że nie ma górnej granicy kosztów, aczkolwiek jeśli chodzi o wykończenie na przyzwoitym poziomie to Wasza ocena- (Grzelid) wydaje się być realna.

My ostatnio tez zrobiliśmy wyliczenie przy zalożeniu że porządne podłogi, drzwi i okna, podstawowe wyposazenie kuchni i łazienek- nie z gónej półki, ale tez nie z najniższej chcemy wstawić i 250tys powinno starczyć. (No w porywach do 300) Oczywiście bez kosztów PC i ogrodu zimowego.

Pogodziłam się z ewenualną koniecznością dokonywania wyboru pomiędzy czymś potrzebnym a luksusowym, i jeśli bede miała do wyboru ogrodzenie lub skórzaną kanapę, to sama wezmę łopate i zaczne kopać pod słupki. :D

Wiele rzeczy taniej mozna znaleźć na allegro, lub bezpośrednio u producenta.

Damy radę... nawet z bliźniakami (a czemu by nie)

Ups... chyba odeszłam za daleko od wątku :wink:

Już za chwileczkę, już za momencik... wylejemy może w końcu posadzki. Piec funkcjonuje dobrze, ciepło jest na górze. Na dole podłogówka, więc na razie dogrzewamy kozą. Pozwiedźcie - ile w takich warunkach będzie schła posadzka? Jestem tym bardziej ciekawa bo niebawem muszę się przenieść na ten beton :) Rany - się dzieje...

ale Wam dobrze .... już planujecie jak urządzić i ze za chwilę bedziecie sie wprowadzać ;-)

u nas etap zakupu betonu komórkowego ..... no i bedziemy czekać aż ekipa zdecyduje się stawiać mury ;-) ....ja chcę żeby już było cieplo !!!

cały czas zastanawiamy się czym ogrzewać ?? gaz odpada bo pozostaje płynny a to wychodzi drogo :-(

myslimy o eko-groszku ewentualnie o pelletach .....mamy dylemat :-(

dori co ile godzin ( dni) trzeba dorzucać do tego kotła???? mozesz pokazac swoją kotłownię z tym piecem jak to wygląda????

pozdrawiam serdecznie Wspaniałych

hej,Doroto...u mnie wylewki schly 2 tyg. ostatecznie.....a chodzilem po nich juz po niecalych 20 godzinach, po 36 montowali mi okna....

Wlaczenie podlogowki nastapilo miesiac po wylaniu ....popekalo najbardziej jakies 4-5 tyg. od polozenia,juz nie widze nowych pekniec...

Koledzy rozmawiaja o wykonczeniowce-ten koszt,ktory Grzelid i Kaura napisaliscie-to...250 tys. za same wyposazenie,czy razem z kwota za stan sur. zamkniety????

Ciekawy jestem, bo mi jakies inne kwoty wychodza ;-)......ale wypowiem sie za chwil kilka,po Waszych odpowiedziach.Ja juz businesplan mam...i.....cienko widze to...choc....nie oszczedzam,przyznam sie...ale BEZ KAWALOW Z TYMI KWOTAMI!!!! :-)