Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Już za chwileczkę, już za momencik... wylejemy może w końcu posadzki. Piec funkcjonuje dobrze, ciepło jest na górze. Na dole podłogówka, więc na razie dogrzewamy kozą. Pozwiedźcie - ile w takich warunkach będzie schła posadzka? Jestem tym bardziej ciekawa bo niebawem muszę się przenieść na ten beton :) Rany - się dzieje...

Dori mam nadzieje że znikniesz z tego forum i opowiesz nam jak sie mieszka we Wspaniałym.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem jak kolega Grzelid, ale ja liczyłam wydatki które jeszcze mnie czekają, a nasz dom ma dach i gołe mury (co kosztowało nas 0k.160tys.)

Zaczynając od takiego stanu oceniam, że aby doprowadzić wspaniałego do poziomu komfortu mieszkalnego potrzeba conajmniej drugie tyle, choć raczej trudno mi sie wypowiadac precyzyjnie, bo nie znam całej rozpiętości cen.

Patrzac na powolny aczkolwiek ciągły wzrost kosztów materiałów i robocizny zakładam że bedzie mi potrzeba więcej pieniedzy. :cry:

Lookita

Pisząc o kwocie 250 tys. miałem na myśli środki potrzebne do wykończenia domu do zamieszkania od momemtu stanu surowego otwartego. Do dnia dzisiejszego za stan surowy otwarty (patrz fotosik) + przyłącza podciągnięte do domu (woda,prąd, gaz) zaplacilismy ok. 150.000. Liczę zatem, że pomimo ciagle rosnących cen uda nam się zamieszkać we wspaniałym za 400.000 - 420 000 zł.

http://grzelid.fotosik.pl

Chciałabym podziękować za udostępnienie Wspaniałego w trakcie budowy. Z wizytą byliśmy u Lookity. Polecam wszystkim myślacym o tym projekcie wizytę w realu. Wiele jest opini co do projektu i każdy wprowadzana coś od siebie - dostosowując projekt do swoich potrzeb.

Lookita widział naszą minę :o gdy zobaczyliśmy kotłownię. Niestety będziemy grzać kotłem na eko-groszek. Mamy doświadczenie w tym temacie i wiemy ile potrzeba miejsca. A kotłownie przniesiemy do garżu kosztem jednego stanowiska (na którym bardzo nam nie zależało) w projekcie musimy poprosić architekta o komin do spalania z odpowiednimi otworami (w tym miejscu istnieje już komin ale wentylacyjny)

Na dole tak jak większość będziemy likwidować ścianę pomiędzy salonem a gabinetem

Skopiujemy schody - będą takie jak u Lookity.

Tak naprawdę to zmiany w większości na dole.

Na górze zrozumiałam o co chodzi z ścianką kolankową i ściankami przeddziałowymi.

Jutro po 11 miesiącach :evil: oczekiwania otrzymujemy decyzję o warunkch zabudowy. Powodzenia

dori co ile godzin ( dni) trzeba dorzucać do tego kotła???? mozesz pokazac swoją kotłownię z tym piecem jak to wygląda????

pozdrawiam serdecznie Wspaniałych

Mieszkamy w domu 70 m2. wybudowany w latch 80 - pustaki. Nie ocieplony. temperatura na piecu 46c w taką pogodę jak teraz - zasobnik 150 kg. - zasypany wystarcza na 7 dni. W domu chodzimy w podkoszulkach temperatura w domu 23C. W mróz -15 C - zasobnik starcza na 4 dni temeratura na piecu 54C. jesteśmy bardzo zadowoleni. Wybieranie popiołu 2 razy na zasobnik. Jak rozpalicie to zgaśnie gdy zabraknie paliwa lub wygasi się samoczynie gdy zabraknie prądu (dłuższy czas conajmniej 12 h) U nas była awaria w dostawie prądu po 6 godzinach piec samoczynie się rozpalił. Model pieca PER-EKO Starachowice koszt 5900.

Pozdrawiam Wspaniałych

:-)

prosze bardzo...mnie rowniez bylo milo...

Napisze wreszcie odpowiedz wlasna na koszta wykonczeniowki...

Tak tez sadzilem,ze kwoty macie za samo wnetrze....

Mnie w tej chwili,z businesplanem do konca ...wychodzi,ze na 400 duzo mi zabraknie....Ujalem tu cene w zasadzie stanu bez mebli,drzwi wew. i bez wykonczenia zew.Ale to moje wycenki,czasem puscilismy wodze i...poszlo...Jednak bardzo czasem...glownie poziom wydatkow decyduja uslugi,wykonawcy.Patrzac na region,ceny uslug sa istotnie rozne.Pomijajac gusta sa pewne poziomy,ponizej ktorych nie da sie zejsc.Ceny wybudowania domu sa bardzo rozne i one w tej chwili decyduja o calym prawie koszcie.Reszta to...juz troche,ale troche mniej istotna.

W tym roku znow bedziemy miec chore rozrzutnosci cenowe...nie licze,ze potanieja...

JA powiem tyle,ze mam dosc juz budowy....to pasmo wyrzeczen,a jeszcze nie doszedlem do konca...Wylize niebawem ostatnia transze kredytu...Domek z zew. bedzie goly, wokol wlasnym sumptem juz otoczenie wymodelujemy....

Modlic sie bede o nizsze koszta utrzymania domku,ale to wyjdzie nastepnej zimy.

Obiecuje,ze nie bede juz pisac slow krytyki domku...wiem swoje i tyle.

Teraz szukam oszczednosci...np. schody we.Kombinuje ,jak zrobic tansze ale...takie by mi nie obrzydzily domku ;-)

Pozdroweczki-trzymajcie sie....

A!!!! nie zalapalem,Dorota bedziesz juz mieszkac na swoim etapie budowy, w srodkuuuu?????:-)No ,ladnie......Pamietam,ze opchnelas lub mialas opchnac mieszkanko....zatem......proponuje aby Dori zaczela watek pod tytulem

BEZDOMNA WE WSPANIAŁYM-historia Inwestora z zycia wzieta......

:-))))

No ale mi dokopałeś!!! :lol: :lol: :lol:

Rzeczywiście - nie mamy jeszcze wylanej posadzki a juz za miesiąc wprowadzamy się! Ale aż tak się nie przejmuję. Byle obeschły posadzki, których jeszcze nie ma :p a reszta jakoś będzie. Tak prawdę mówiąc i tak jesteśmy ciągle na budowie. Zrzucimy graty w kąt i będziemy jakoś wykańczać siebie i dom. Ciepło jest, woda ciepła-zimna jest, oczyszczalnia też więc coś do spania i tyle. :p

Anda 1978 piec włączyliśmy kilka dni temu. I nie możemy jeszcze określić co ile będzie uzupełniany - bo w tej chwili palimy w nim i mamy rozszczelnione okna, żeby suszyć środek domku (tynki, poddasze). Także niestety nie mam konkretów. Na razie niezłe przepały przez te okna. :roll:

Nasz piec zmieścił się w naszej kotłowni bez problemu - jak już pisałam wcześniej - mamy piec na eko-groszek a w związku z tym, że kotłownia jest rozmiarów mini to i piec jest mini i odpowiedniej konstrukcji. Nie jest to piec i obok zasobnik, tylko piec i z tyłu za nim zasobnik. Zresztą zobaczcie raz jeszcze wklejam zdjątko. Zmieści się w nim około 75kg groszku. Postawiliśmy go na ścianie na przeciw wejścia. Piec jest więc skierowany do okna a zasobnik ma dojście od wejścia. Swobodnie można się poruszać, wisi też zasobnik na wodę pod syfitem. Jestem zadowolona. Kurcze znowu mam problem z wklejeniem zdjęć, bo w moim-niemoim już mieszkaniu wyłączyliśmy już internet, a w pracy nie mam dojścia, ale może się zbiorę i wkleję kotłownię też. Jak wejdziecie do kotłowni to właśnie tak on wygląda:

http://www.stalmark.pl/images/rght.jpg

Stan surowy zamknięty u nas to plus-minus 150tys (z dachem i oknami)

Na wykończenie mamy 150 tys i koniec, więcej nie mamy. Nie wiem z czego będziemy musieli zrezygnować bo obawiam się, że te 300 tys nie wystarczy... Chociaż będzie kuchnia plus nowy sprzęt (płyta, kuchnia, zmywarka, lodówka) w tej właśnie kalkulacji. Tak więc w sypialni stare graty z mieszkania i wykładziny zamiast desek :)

A pieniądze wypływają strumieniami...!!! :o :-? 8) :wink:

Dori mam nadzieje że znikniesz z tego forum i opowiesz nam jak sie mieszka we Wspaniałym.

No co Ty KAura! Potem jak już wszyscy skończymy (przecież Ty też szybciej niż się tego spodziewasz) to będziemy tutaj wklejać zdjątka z naszych imprez forumowych - będziemy co tydzień spotykać się w innym wspaniałym i opijać go do konca naszych dni!

Widze,ze Panie snuja plany....:-)....

Doroto-nie placz,po prostu podziwiam za sile i odwage zapewne podyktowana sytuacja rzeczywista....Ja kiedys sie zarzekalem,ze wejde mieszkac sobiue nawet jak kranik jeden i lampka na kablu bedzie wisiec...ale...Opadly mi emocje :-)

Dokopac nie chcialem,ale maly podziw wyrazilem...moze jakos tak....malo delikatnie ;-)

Cham ze mnie powiedza :-)))eeeeeeeeeee...

Ja szukam baterii i ceramiki...dzisiaj kafle odbieram do pok. na dole i suszarni....i w sumie to moze sie popytam...Gdzie,w sensie sklepu i firmy zamierzacie kupic ceramike sanitarna i baterie?Robie rozeznanie i ...jakos ciezko mi to idzie.Ceny katalogowe mam w sklpie zaprzyjaznionym,upust 20 % ale...Roca np. me ceny tansze i bez lachy w e-sklepach....Czy warto pchac sie w takie zakupy?Jak cos wawe mam blisko ale....po co mi to ewent. jezdzenie?

Macie panie pomysly...ja chetnie poslucham....

Ja wiem,ze swoje Urodziny bede miec w sierpniu w domku ;-) ...oj posiwetuje lekko...ale bez wielkiej biby,ja skromny chlopaczek,nie lubie rozglosu...

Witam,

Przymierzamy się do budowy wspaniałego, jednak z czasem mamy coraz więcej wątpliwości. Czy ktoś może je rozwiać i pokazać nam domek w rzeczywistości? Niestety nie zauważyłam, aby ktoś budował wspaniałego na terenie Pomorza. Czy jest ktoś taki?

Z pozdrawieniem

Lookita- to wtedy beda te tańce przy słupie? :D

Co do armatury- ja ostatnio przyjrzałam się ceramice Koła... całkiem całkiem

tez mam zaprzyjaźniony sklep (we wsi obok 8) ) licze na dobre ceny

niestety maja tylko polskie produkty, a jeśli chodzi o płytki to dla mnie nie ma fajniejszych niz hiszpanskie... ale ja generalnie mam jakies takie iberofilskie zapedy. :D

poszperam troche na internecie- podesle linki

pozdrawiam

Witam,

Przymierzamy się do budowy wspaniałego, jednak z czasem mamy coraz więcej wątpliwości. Czy ktoś może je rozwiać i pokazać nam domek w rzeczywistości? Niestety nie zauważyłam, aby ktoś budował wspaniałego na terenie Pomorza. Czy jest ktoś taki?

Z pozdrawieniem

My mieliśmy gości za Szczecina - bo sami też nie znaleźli nikogo bliżej... Więc jakby co - ja zapraszam. Ogromnie się cieszę naszym domkiem i chętnie go pokazuję :)

Łukasz - spokojnie - nic się nie dzieje :p Nie płaczę :) Marzę tylko o posadzce! reszta mnie na razie nie przeraża i nie martwi. Może poza wjazdem na działkę... Ale to skomplikowana troszkę sytuacja - nie będę się rozwodzić nad tematem 8)

A dziś robiłam sobie listę gości na parapetówkę! Was też wszystkich zapraszam! :) Jakoś na maj planuje ogromną imprezę :lol: :lol: Myślę, że może to i lepiej, że nie będzie jeszcze podłóg wykończonych :lol: :lol: :lol:

Dori to ja pisałam o tym piecu na eko-groszek a nie "Anda 1978" :lol: no ale dzieki za odpowiedz.

Mój mąz właśnie nad stalmarkiem sie zastanawia, bo w sumie to on się z tych nielicznych zmieści w tej kotłowni .... ech dobrze, ze Ja tej kotłowni na zywo nie oglądałam hehe :wink:

fajnie ze jest to forum :-)

:-)

a moze Pani wrzuci jakies swoje foteczki z budowy?

Dorota to juz widze....Luzaczka-Wspaniala...betonu nie ma,na chudym juz Jej sie szalec chce....a moze i Pani tez uaktualni fotki?W koncu B macie....

U mnie w pon dojdzie zasobnik i wtedy chyba juz prawie wszystko bedzie...Dzisiaj zamontowane zostaly gniazdeczka..w kotlowni wlasnie....

Dori to ja pisałam o tym piecu na eko-groszek a nie "Anda 1978" :lol: no ale dzieki za odpowiedz.

Mój mąz właśnie nad stalmarkiem sie zastanawia, bo w sumie to on się z tych nielicznych zmieści w tej kotłowni .... ech dobrze, ze Ja tej kotłowni na zywo nie oglądałam hehe :wink:

fajnie ze jest to forum :-)

Rybko droga - rzeczywiście Ty pisałaś a Anda potem powtórzyła Twoje zapytanie - a jakoś tylko do niej się zwróciłam :) A Stalmark mi się podoba - a co do użytkowania - się okaże.

Pogoda słuchajcie - u nas przedwiośnie. Właściwie to i dobrze - z naszego punktu widzenia. Budować można, kłaść posadzki i inne prace wykonywać. Ale powiem Wam, że brakuje mi śniegu! Brakuje mrozu! Rany jak dopadną nas później te wszystkie robale, muszyska, komary i inne meszki które nie wyginą od mrozu - to nas żywcem zjedzą. Brrrr.... No i ferie są a dzieciaki zamiast na sankach ... przy komputerze... No i rodzice - jak widać - też :lol:

Pozdrawiam Was wszystkich gorąco!

Lookita zerknęłam na Twoje zdjątka - cudnie wygląda Wasz kominek :p Powiedz - co to za wkład, kamień ? ile Ciebie to kosztowało? My wstępnie jesteśmy umówieni z gościem od kominków - montaż z obudową 1500zł za samą robociznę. Materiał - to zależy co wybierzemy. Już mielibyśmy go zrobionego ... gdyby nie co? Zgadnijcie?? :) - POSADZKI!!! Chyba jak mi je w końcu wyleją to ja ze szczęścia się zaleję :lol: :lol: :lol:

My mieliśmy gości za Szczecina - bo sami też nie znaleźli nikogo bliżej... Więc jakby co - ja zapraszam. Ogromnie się cieszę naszym domkiem i chętnie go pokazuję :)

Dori,

Dzięki wielkie za zaproszenie, chętnie zobaczę wasz piękny domek. Co prawda decyzje już podjęliśmy. Budujemy Wspaniałego, już się cieszę na samą myśl i błądze oczami wyobraźni po wnętrzach :D

Dori jak będziemy wiedzieć coś konkretniejszego odezwę się.