marcos 01.02.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Piotrmw, Idziemy podobnym tropem z tym powiekszenime garazu i zrownaniem kalenic. Na moich poprawionych planach wyglada to OK. Nie doszedlem jeszcze do wizualizacji, jezeli mozesz sie podzielic to podeslij pliz. Moja zona pewnie chetnie obejrzy bo juz gubi sie z tymi zmianami (na razie) na papierze. Pozdr,Marcos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 01.02.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 wycena schodów na szybko- do wersji A dwuzabiegowe, podwieszane, ze spocznikiem, bejcowane na ciemny kolor, ze szklaną balustradą w wersji jak tutaj:http://www.teko.net.pl/fullbox_e.htm cena ok.26tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 01.02.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 piotrmw Zmiany, które zamierzasz wprowadzic czynią z bazy wspanialego zupełnie inny dom. Trafnie nazwałeś go wersją C. Są to odważne zmiany ciekaw jestem co zrobisz ze wspaniałego. Jeśli masz wizualizacje to na pewno nie bedę odosobniony w prośbie o zamieszczeniu go na forum. kaura Ciekawa propozycja schodów ale trochę droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 02.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Droga, droga...Grzelid, choć nie najdrozsza ( ale to dosyc "wypasiona" propozycja)Na szczescie firma zamiescila na swojej stronie wszystkie mozliwe opcje i mozna samemu sobie obliczyc koszt schodów. Oglądałam schody rintala z bliska- powiem szczerze ze byłam zaskoczona ich wyglądem, uwazam ze nie zasługują na takie ceny jakie mają.Generalnie jest problem ze schodami w naszej wersji- musza wygladać dobrze w salonie- no chyba że ktoś je zabuduje.Pod koniec przyszłego tygodnia powinnam dostac wycenę od firmy "Marchewka" wrzucę na forum ..i ...szukamy dalej. Witajcie nowi rekonstruktorzy Wspaniałego... Zyczę powodzenia w zmianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 02.02.2008 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mam nadzieję, że się nie rozczarujecie, bo pisząc "wizualizacje" miałem na myśli przeróbki oryginalnych widoków Wspaniałego z Muratora. Chciałem sprawdzić czy moja radosna twórczość nie upodobni Wspaniałego do jakiejś stodoły Tak się składa, że widok tyłu (boku) domu mam na innym kompie i najszybciej będę mógł go zaprezentować w poniedziałek. Zewnętrznie nasz Wspaniały będzie w stylu miejskim - usuwamy deskowanie i szprosy w oknach. Mniej więcej tak to będzie wyglądać: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d748ac65792878f4.html Dla rozjaśnienia moich tłumaczeń o zmianach podrzucam plan parteru (zrzut ekranu z QCada - trochę słaba jakość - w poniedziałek wymienię na lepszą): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cecdf84edfc06706.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 04.02.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Obiecany plan parteru lepszej jakości:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9cd3dae200ed4135.htmli widok przerobionego Wspaniałego z tyłu (boku):http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a182ca4bde10eb7.htmlTutaj zmiany widać wyraźniej i od strony estetycznej z całą pewnością są dyskusyjne. Dla nas jest to widok od strony pólnocno-wschodniej. Zastanawiamy się jeszcze czy nie zrezygnować z tarasu przy domu, bo prawie cały czas będzie w cieniu. Drzwi tarasowe byłyby wówczas jedynie wyjściem do ogrodu, gdzie trochę dalej znalazłoby się miejsce, niezacienione przez dom, przeznaczone na wszelkie imprezy i wypoczynek w słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agwes 04.02.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Agwes, kiedy planujesz zacząć budowę? Masz zamiar wprowadzać jakieś zmiany w projekcie? U nas zmian będzie sporo ze względu na położenie działki i drogi względem stron świata oraz nasze wymagania Jak uporamy się z całą papirologią to zaczynamy. Szczerze mówiąc nie wiem jak długo to będzie trwało. W planach mieliśmy rozpoczęcie na wiosnę, ale obawiam się, że to nie nastąpi tak szybko. Na chwilę obecną mamy mapki geodezyjne, zamówiony projekt i umówionego architekta adaptacyjnego. Co zaś się tyczy zmian projektowych to można powiedzieć, że będą niewielkie w porównaniu z twoimi . Urzekła nas bryła Wspaniałego dlatego nie chcemy jej mocno naruszać. Z uwagi na szerokość działki - jest wąska -26 m skazani jesteśmy na garaż 1 stanowiskowy, ale w wersji M04B, a właściwie 1,5 stanowiskowy . Zależy nam na większej przestrzeni wokół domu. Dalsze zmiany to kąt nachylenia dachu o 1 stopień, likwidujemy okna w garażu i montujemy tam od strony ogrodu drzwi i jeszcze podniesienie ściany kolankowej o 3 pustaki, likwidacja łazienki nad garażem na 1 piętrze. Zastanawiamy się jeszcze czy likwidować pokój na dole kosztem większego salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.02.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 No fakt,to juz nie jest Wspanialy...ale zupelnie inny,ciekawy domek....Wyglada na wiekszy... Jak dla mnie ,jedna z cech Wspanialego...sa okna tarasowe....Zawsze takowe wielkie okna mi sie podobaly.Podobnie,okna poddasza nad tarasem....Te dlugie okna...Fajnie to wyglada... Twoje zmiany sa bardzo istotne z zewnatrz.W srodku widze,ze zatrzymujesz wersje ciasniejsza dolu,gory nie znam,wiec...pewnie tylko tu-garaz -sa najwazniejsze zmiany,one rowniez decyduja o wygl. zewnetrznym. Nie jest strasznie,ale to juz nie jest Wspanialy....Wspanialy -inny , jak moj domek.... PS.Wiele przerzuciles projektow zanim Wspanialym sie zajales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 04.02.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Piotrwm - nie zastanawiałeś, żeby jednak zostawić okna w garażu od strony ogrodu?Poza tym, okna nad tarasem nie wyglądają conajmniej średnio? Według mnie wersja pierwotna jest ciekawsza...Pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniu idealnego Wspaniałego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 04.02.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 PS.Wiele przerzuciles projektow zanim Wspanialym sie zajales? Oj, wiele... Moim pierwszym faworytem, jeżeli chodzi o projekty Muratora był M08 "Na każdą pogodę" ale znajoma architektka wybiła mi go z głowy. Wybór padł na Wspaniałego. Na początku nie chciałem wiele zmieniać - jedynie podpiwniczyć część główną domu (jak ktoś chce - mam i taką wizualizację) i tam wsadzić kotłownię, warsztacik i inne "niezbędne" pomieszczenia. Niestety piwnica "utopiła się" w wysokiej wodzie gruntowej - nie mam zamiaru budować Wspaniałego w wersji pływającej Priorytety podczas poszukiwań projektu były może trochę odwrócone i dlatego Wspaniały uległ "lekkiemu" przeobrażeniu. Głównie zależało nam na zmieszczeniu w niezbyt dużym domu odpowiedniej dla nas liczby pokoi w konkretnym układzie (wszystkie sypialnie na piętrze z wydzieloną częścią małżeńską + gabinet na dole). Drugą, równie ważną cechą na której nam zależało była energooszczędność domu, a jak już zauważył Adamol, Wspaniały jest pod tym względem bardzo dobrym projektem. Dopiero na trzecim miejscu znalazł się wygląd zewnętrzny - domek nie może być brzydki. Wspaniały, jak sama nazwa wskazuje, jest pod tym ostatnim względem wspaniały , więc jak go trochę poprzerabiałem to może nie jest już wspaniały ale brzydki tez chyba nie jest Drzwi balkonowe nad tarasem pojawiły się dopiero w wersji B, wersja A ma tam jeszcze mniejsze, pojedyncze okienka. My chcemy tam dać podwójne żeby uzyskać lepsze doświetlenie od północy. Istnieje jeszcze wariant pozostawienia drzwi balkonowych bez balkonu - jak nad wejściem od frontu. Co do ciaśniejszej wersji - nigdy nie zamierzałem rezygnować z gabinetu - jest nam potrzebny. Na górze nie ma dużych zmian - pokoje i łazienka nad główną częścią domu praktycznie bez zmian. Nad garażem małe przeróbki - garderoba powiększona i przesunięta do ściany szczytowej a w jej miejscu powstał mały pokoik hobby (z oknem połaciowym od ogrodu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 04.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 A czy masz może gdzieś rzut poddasza po zmianach? Jeśli tak, to poproszę, jestem bardzo ciekawy, jak to wyglada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 04.02.2008 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Adamol, jeśli Cię to tak ciekawi to wkleję jutro po południu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 05.02.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Super - czekam z niecierpliwością!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 05.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Piętro po zmianach. Plan odpowiada ściance kolankowej o wysokości ok. 50 cm. Brązowa linia oznacza h=190, zielona h=270 czyli płaski sufit:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bdd34b3a0dfeeb6.htmlDocelowo chcę budować ściankę kolankową o wysokości 60-70 cm - jeszcze do ustalenia.Aranżacja łazienek też jeszcze może się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.02.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witajcie! Wariacji na temat schodów ciąg dalszy: http://www.europastairways.com/html/en/geschosstreppen2.php?t=5&p=0&i=30 http://www.europastairways.com/html/en/geschosstreppen2.php?t=5&p=0&i=29&g=3 a tak miało byc u nas http://www.europastairways.com/html/en/geschosstreppen2.php?t=5&p=12&i=9 mimo całej "pokrętnosci" te mi się podobają http://www.europastairways.com/html/en/spindeltreppen2.php?t=1&p=0&i=52 lane i zabudowane http://www.europastairways.com/html/en/geschosstreppen2.php?t=6&p=0&i=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek1979 05.02.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Mieliśmy dzisiaj forumowych gości i staralismy sie pokazać wszystkie zalety i wady tego domku. Małgosia- mam nadzieję, że pomoze Wam to w podjeciu decyzji. A Magda może się ujawni na forum, bo być moze nowy wspaniały powstanie całkiem niedaleko nas. A więc ujawniamy się (my czyli Magda&Jarek) Wielkie dzięki za pokazanie domku i wszelkie cenne uwagi. Wizyta u Was pomogła nam podjąć decyzję... Ostatecznie projekt M04aL został kupiony i mam nadzieję, że w miarę sprawnie uda się go wybudować. Na razie niestety inwestycja jest na etapie biegania i załatwiania papierków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 05.02.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 jarek1979 Życzę powaodzenia w załatwianiu formalności i do dzieła. My jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego i budujemy ten sam wariant domu co Ty. tj M04aL. W moich wcześniejszych postach (zacząłem pisać na forum w grudniu zeszłego roku) mozesz przeczytać o zmianch, które my wprowadziliśmy w naszym wspaniałym. Może będziesz chciał wybudować zadaszony taras. Na naszym fotosiku możesz zobaczyć nasza propozycję. Kaura Dzięki za nowe pomysly na schody. Widzę, że oscylujesz wokół nowoczesnych rozwiązań. My natomiast szukamy schodów które pasowałyby nam do połączenia stulu nowoczesnego z antykami, które chcemy wpleść w naszym domu ( nie chcemy zrobic z domu muzeum ale podobaja sie nam stare meble np: stary 150 letni stojący zegar z kurantem). W katalogu firmy Rintal znależliśmy coś co by nam pasowało połaczenmie drewnianych schodów z kutymi metalowymi tralkami. Ale po wizycie w salonie rintala troche sie rozczarowaliśmy jakościąwkonania tych schodów i chyba jestesmy w punkcie wyjscia. Może uda Ci sie przy okazji znależć coś dla nas wtym stylu Polecam się Grzesiek. http://grzelid.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 05.02.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Piotrze wm,dzięki wielkie za rzut poddasza...Ciekawie to wygląda, tylko się zastanawiam, czy nie panuje za duże rozdrowbnienie...Bo oprócz malutkiego pokoiku z oknem dachowym (5 m2), który może okazać się nie praktyczny powstało jeszcze dodatkowe pomieszczenie po lewej stronie, które może być równie nie praktyczne...Ale szacunek za włożoną pracę...Pozdrawiam serdecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.02.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 No powitac, powitać kolejnych Małopolan.. Czyli jednak kuchni z wyspą nie będzie? Życzę wytrwałości w walce o pozwolenie na budowę. Piszcie jak najwięcej, bo pewnie cześciej bedziemy sie tu spotykać niż w realu. U nas na razie nic sie nie dzieje, co z jednej strony pozwala troche odpocząć przed najgorszym etapem, a z drugiej juz mnie lekko denerwuje, bo ja - narwaniec juz bym chciała mieszkać. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.02.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Grzelid jak coś mi wpadnie przed oczy- to podeśle..A ogladałeś strone http://www.marchewka.pl (troche nietypowo się nazywają jak na producenta schodów)Niektóre z propozycji są dosyc uniwersalne, tylko sadzac po stronie mogą byc drodzy. Myślę ze prędzej czy później znajdziecie coś co Wam bedzie odpowiadało, w sumie wiecej jest na rynku schodów w stylu tradycyjnym, czy rustykalnym niż nowoczesnym. A te ostatnie linki wrzuciłam tak dla żartu, lub inspiracji raczej, bo są nieźle pojechane. Na szklane stopnie musiałabym wchodzic z zamknietymi oczami, a mój pies chyba dostałby śmiertelnej nerwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts