Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Adamol i Lookita

Dzięki za krytyczne spojrzenie na moje przeróbki :)

Zanim rozpoczniemy budowę (mam nadzieję, że uda się to wczesną jesienią - sprawy formalne dotyczące działki) mamy jeszcze czas aby przemyśleć i ewentualnie przeprojektować niektóre elementy naszego domku. Zawsze dobrze jak na zaadaptowany projekt spojrzy ktoś z zewnątrz - jest szansa, że dostrzeże rzeczy które umykają osobie zaangażowanej w zmiany.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...sledze Wasze projektowania,podziwiam,pamietam,kiedy zylem tym,jak Wy teraz :-))

w tej chwili wykancza mnie balagan wykonczeniowy w polowie wytyczonych zadan i wizji....

apropos-bede miec kuchnie z wyspa ;-)

lapie sie na tym,ze zapominam juz jak oryginalnie wygladal pierwotnie moj projekt...

tak wiec....pozostaje w ukryciu,trzymajac kciuki za Was....i za siebie....jutro wstawiam parapetki kamienne w liczbie 4...gladzie pociagniete raz,szlify niebawem,elektryke lekko poprzesuwano mi bo cos zle rozmiescilem....a w ogole to...jest zabawa i cholerne watpliwosci...

aha-Bretka moja ma kolege-Biawara 300 l. i mam juz wode zimna faktycznie,cieplej jeszcze nie grzeje.....

bywajcie....

Hej Wspaniali! Ale weny i rozpędu nabraliście! Super. Tak 3mać! Bardzo ciekawe pomysły z nowym rozmieszczeniem w projekcie - choć jak spojrzałm na poddasze, które masz Piotrmw, to żal mi się zrobiło pokoju nad garażem. Zgodnie z projektem, a tak go wybudowaliśmy - jest śliczny, duży i symetryczny, jako jedyny z tych na górze.

Na dole - super. Z kilku względów - kotłownia połączona z garażem - duży plus. Tylko należy pamiętać o piecu i zasobniku na wodę - żeby się zmieściło wszystko - z piecem na eko-groszek - błyby problem raczej.

No a co z kominami? Gdzie one będą poprzestawiane? Czym będziecie ogrzewać dom?

U nas dziś zalewają posadzki... Nareszcie...

Zostały mi 3 tyg do przeprowadzki!

Łukasz mam już od jakiegoś czasu ogrzeawnie w domku. Na górze grzejniki plus 1 w garażu. Ekipa od posadzek mówi, że co najmniej na kilka dni muszę nie grzać - bo w posadzce idzie ogrzewanie od nich. A Ty kiedy włączyłeś grzejniki?

Wiem, że podłogówkę to dopiero po miesiącu włączę.

Pozdrawiam serdecznie!

żal mi się zrobiło pokoju nad garażem. Zgodnie z projektem, a tak go wybudowaliśmy - jest śliczny, duży i symetryczny, jako jedyny z tych na górze.

Dori, może tego nie widać na planie ale pokój nad garażem jest niemal tej samej wielkości co oryginalny i ma tylko jeden skos - fakt, nie jest pod tym względem symetryczny. Dodatkowa przestrzeń wynika z poszerzenia części garażowej domku.

No a co z kominami? Gdzie one będą poprzestawiane? Czym będziecie ogrzewać dom?

Mamy gaz w drodze - wystarczy przyłącze, kocioł kndensacyjny i koncentryczny przewód spalinowo powietrzny przez ścianę. W całym domu będziemy mieli ogrzewanie podłogowe wodne z dużym buforem ciepła. Do tego, jako wspomaganie, solary na południowej połaci dachu. Będzie oczywiście wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła oraz GWC wodny 1. To wszystko tłumaczy brak 3 kominów z wersji M04B. Czwartego nie ma bo nie będziemy mieli kominka. W przyszłości jak już stwierdzimy, ze jednak nie jesteśmy w stanie żyć bez żywego ognia w metalowej skrzyneczce :wink: to w rogu salonu zainstalujemy kozę salonową z zewnętrznym kominem.

To co napisałem o gazie jest rozwiązaniem alternatywnym. Mam zamiar grzać nasz domek prądem (poprzez bufor ciepła) i dlatego walczę ze wszelkimi mostkami cieplnymi już na etapie projektu.

Pozdrawiam

Wspaniałowcy

Ceny materiałów budowalnych znów idą po woli do góry może niet ak szybko jak w zeszłym roku (to co siedziało to był niezły szok) ale jednak. W związku z tym zaczynamy kupować materiały wykończeniowe. Kupiliśmy już m.in. styropian na cały dom. Mam przy okazji do Was pytanko: jakie tynki planujecie na waszych elewacjach. Zastanawiam sie nad wyborem pomiędzy tynkami akrylowymi a silikatowymi. Slyszałem że tynki sylikatowe są lepsze. Ale słyszałem również dobre opinie o tynkach akrykowych. Przy wycenie tynki sylikatowe wyszły 1200 zł. wiecej. Więc zastanawiam sie które wybrać - poradźcie. Muszę przy tym powiedziec, że działkę mam oddaloną od lasu a dom stoi 8m od ślepej drogi o małym ruchu wykonanej z kostki betonowej.

http://grzelid.fotosik.pl

Do tego, jako wspomaganie, solary na południowej połaci dachu. Będzie oczywiście wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła oraz GWC wodny 1. To wszystko tłumaczy brak 3 kominów z wersji M04B. Czwartego nie ma bo nie będziemy mieli kominka. W przyszłości jak już stwierdzimy, ze jednak nie jesteśmy w stanie żyć bez żywego ognia w metalowej skrzyneczce :wink: to w rogu salonu zainstalujemy kozę salonową z zewnętrznym kominem.

To co napisałem o gazie jest rozwiązaniem alternatywnym. Mam zamiar grzać nasz domek prądem (poprzez bufor ciepła) i dlatego walczę ze wszelkimi mostkami cieplnymi już na etapie projektu.

Pozdrawiam

Piotrze, jaki planujesz rekuperator i gwc? Jakiego producenta, o jakich prametrach?

Co do kozy, to pamiętaj, że nie bardzo można zastosować coś takiego z otwartą komorą spalania. A jężeli zamknięta komora spalania, to za wczasu warto pomyśleć o rurze doprowadzającej powietrze...

Co masz na myślić, pisząc o walce z mostkami? Jakie planujesz ocieplenie?

Pozdrawiam

No powitac, powitać kolejnych Małopolan..

Czyli jednak kuchni z wyspą nie będzie? :wink:

Niestety, wyspy nie będzie. Ale za to Wspaniały ma kilka innych zalet ;)

U nas na razie nic sie nie dzieje, co z jednej strony pozwala troche odpocząć przed najgorszym etapem, a z drugiej juz mnie lekko denerwuje, bo ja - narwaniec juz bym chciała mieszkać.

Ja już nie mogę się doczekać takiego stanu jak u Was. Marzy mi się też chwila spokoju... tydzień w trakcie którego nie miałbym nic do załatwiania... Chociaż z drugiej strony, dzięki temu bieganiu po urzędach, czuję, że coś się dzieje i jestem bliżej realizacji celu.

Życzę powaodzenia w załatwianiu formalności i do dzieła. My jesteśmy na etapie stanu surowego otwartego i budujemy ten sam wariant domu co Ty. tj M04aL. W moich wcześniejszych postach (zacząłem pisać na forum w grudniu zeszłego roku) mozesz przeczytać o zmianch, które my wprowadziliśmy w naszym wspaniałym. Może będziesz chciał wybudować zadaszony taras. Na naszym fotosiku możesz zobaczyć nasza propozycję.

Bardzo podoba mi się Wasz taras. Zastanawiam się nawet czy nie podkraść Wam pomysłu. Albo może lepiej wybudować altankę... Albo to i to...

Za dużo tych decyzji do podjęcia. ;)

Adamie, zarówno rekuperator jak i gwc zamierzam zmontować sam. Kupię wymienniki i wentylatory, odpowiednio to poskładam dodając filtry i pozostały osprzęt. Pozwoli mi to optymalnie dobrać parametry urządzenia do kubatury wentylowanych pomieszczeń. GWC wodny typ1 jest dość dobrze opisany na forum muratora - w skrócie jest to 150 - 250 mb rury takiej jak do podłogówki zakopanej ok. 1m pod ziemią (wokół fundamentów, pod podjazdem, ...), pompka obiegowa i odpowiedni wymiennik na czerpni powietrza. Po zalaniu instalacji glikolem unikniemy ryzyka zamarznięcia wymiennika rekuperatora w czasie mrozów, a w upały będziemy cieszyć się schłodzonym powietrzem w domu. 8)

Co do kozy (i kominka), to przy wentylacji mechanicznej wchodzi w grę tylko zamknięta komora spalania z czujnikiem otwarcia komory. O rurze też myślimy :)

Mostki cieplne: rezygnujemy z balkonu, prawdopodobnie tarasu, zastosujemy wzmocnione ocieplenie nadproży, odpowiednie osadzenie okien, bramy - miejsca wielokrotnie opisywane w muratorze i na forum. Domek planujemy ocieplić 20 cm styropianem, dach - 30 cm wełny.

Adamie, a Ty planujesz jakieś zmiany w swoim energooszczędnym Wspaniaym? Gdzie umieścisz rekuperator, czerpnię, wyrzutnię?

Pozdrawiam

Wspaniałowcy

Zastanawiam sie nad wyborem pomiędzy tynkami akrylowymi a silikatowymi. Slyszałem że tynki sylikatowe są lepsze. Ale słyszałem również dobre opinie o tynkach akrykowych.

Grzelid - niestety w temacie tynków nie mogę na razie nic powiedzieć.

Za to szukam desek (lub imitacji desek) które nadawałyby się na deskowanie na elewacji.

Podrzuccie jakieś namiary jeśli wpadły Wam w oko.

kaura

Jeśli chodzi o deski na elewację to też jestem na etapie poszukiwań odpowiedniego producenta. Dowiedziałem sie , że jesli chce sie montaować deski elewacyjne o grubości 1,9cm (bo tyle ma deska po obrobieniu jej ze standartowej grugości 2,5cm) jej szerokość nie może być większa niż 15cm. w przewciwnym razie deski mogą ulegać tzw. "łódeczkowaniu". Jeśłi chciałabyś montawać deki szersze np: 20 cm to grubość deski musi wynosić min.2,5cm. Oczywiście układać należy deski wysuszone. Jesli w tzw. między czasie dowiesz się coś o tynkach to daj znać. Pozdro.

jarek 1979

Jeśli bedziesz chciał wybudować taki sam taras jak nasz mogę Ci przesłać na wskazany adres papierową wersję rysuneku konstrukcyjnego tarsau z mojego projketu. Prześlij mi wtedy swoje namiary na mojego priva

Witam,

jeżeli mogę doradzić , to proszę nie oszczędzac na tynku zewnętrzym,

będzie on wizytówką całego domu,

w skali całości kosztów wykonania elewacji ta różnica nie jest duża,

proszę przycisnąc trochę dystrybutora o lepszą cenę ...:)

A tynk silikatowy jest na pewno lepszy od akrylowego,

ma właściwości samooczyszczające się , nie przyciąga brudu jak akryl,

polecam.....

Wspaniałowcy

Ceny materiałów budowalnych znów idą po woli do góry może niet ak szybko jak w zeszłym roku (to co siedziało to był niezły szok) ale jednak. W związku z tym zaczynamy kupować materiały wykończeniowe. Kupiliśmy już m.in. styropian na cały dom. Mam przy okazji do Was pytanko: jakie tynki planujecie na waszych elewacjach. Zastanawiam sie nad wyborem pomiędzy tynkami akrylowymi a silikatowymi. Slyszałem że tynki sylikatowe są lepsze. Ale słyszałem również dobre opinie o tynkach akrykowych. Przy wycenie tynki sylikatowe wyszły 1200 zł. wiecej. Więc zastanawiam sie które wybrać - poradźcie. Muszę przy tym powiedziec, że działkę mam oddaloną od lasu a dom stoi 8m od ślepej drogi o małym ruchu wykonanej z kostki betonowej.

Adamie, zarówno rekuperator jak i gwc zamierzam zmontować sam. Kupię wymienniki i wentylatory, odpowiednio to poskładam dodając filtry i pozostały osprzęt. Pozwoli mi to optymalnie dobrać parametry urządzenia do kubatury wentylowanych pomieszczeń. GWC wodny typ1 jest dość dobrze opisany na forum muratora - w skrócie jest to 150 - 250 mb rury takiej jak do podłogówki zakopanej ok. 1m pod ziemią (wokół fundamentów, pod podjazdem, ...), pompka obiegowa i odpowiedni wymiennik na czerpni powietrza. Po zalaniu instalacji glikolem unikniemy ryzyka zamarznięcia wymiennika rekuperatora w czasie mrozów, a w upały będziemy cieszyć się schłodzonym powietrzem w domu. 8)

Co do kozy (i kominka), to przy wentylacji mechanicznej wchodzi w grę tylko zamknięta komora spalania z czujnikiem otwarcia komory. O rurze też myślimy :)

Mostki cieplne: rezygnujemy z balkonu, prawdopodobnie tarasu, zastosujemy wzmocnione ocieplenie nadproży, odpowiednie osadzenie okien, bramy - miejsca wielokrotnie opisywane w muratorze i na forum. Domek planujemy ocieplić 20 cm styropianem, dach - 30 cm wełny.

Adamie, a Ty planujesz jakieś zmiany w swoim energooszczędnym Wspaniaym? Gdzie umieścisz rekuperator, czerpnię, wyrzutnię?

Pozdrawiam

Piotrze chylę czoła!

Ja mam problemy z wbiciem gwoździa, więc nawet nie próbuję robić coś bardziej skomplikowanego...

Jeżeli chodzi o mojego wspaniałego, to zamierzam:

- ocieplić fundamenty warstwą 16 cm styroduru

- na ściany wrzucić 20 cm styropianu z Neoporem

- zastosować rekuperator przeciwprądowy (może z wymiennnikiem entalipicznym), który umieszczę w garażu pod sufitem (inaczej nie zmieszczę się samochodem)

- gwc rurowy z rur rehau - 73 m

- okna z pakietem trzyszybowym

- kocioł gazowy kondensacyjny

To chyba tyle...

Zobaczymy co z tego wyjdzie

Pozdrawiam serdecznie

Hej...jak zyjecie Budowniczowie ?Jak zdroweczka i kondycje psychiczne?Zima sliczna wiec zapewne prace ida :-)

Ja rzadziutko odpisuje,ale sledze watek.Za jakis czas puszcze pare fotek...bo juz konczymy powoli ;-) powoli.....

Ktos pisze,ze da 16 cm styroduru....chyba za duzo.POza tym styrodur to droga izolacja...ja mam Urse xps 5 cm grubosci...i chyba to calkiem dobrze i nie trzeba wiecej...POza tym mam teren gliniasty wokol...wiec jak trzeba to sie daje.Pamietam,ze koszt plyt wyszedl mnie na cokol 1400 pln...

Kolega z Gdanska pisze ,ze sam zrobi GWC-podziwiam i ciekawy jestem dzialania i kosztow.Czasem mozna zaoszczedzic jak sie umie,a jak nie...to ja nie ryzykuje...

Dorota-mieszkasz juz?Jak z podlogowka?Wlaczylas juz?Chyba jeszcze troszke...U mnie nic nie peklo bardziej...

Robie ostateczne kosztorysy,stawiam na farby Beckersa-bedzie jeden kolor scian i sufitow.....A tak to...chce juz mieszkac...Pozdroweczki

No hej!

Ja również śledzę wątek :) Nie - nie mieszkam jeszcze, nie włączyłam podłogówki, jest zbyt wcześnie... Ale piec chodzi, kaloryfery na górze grzeją. A kominek będzie zakładany może w przyszłym tygodniu.

Ale za to za tydzień w weekend przewozimy już nasze graty z bloku do domu :) Wow to dopiero będzie się działo.

Wczoraj kupiłam już wykładzinkę dywanową do pierwszego pokoju - tego z balkonem (u nas jest to jeden pokój z połączenia dwóch). Z wyprzedaży w Nom i:) . We wszystkich pokojach na górze będzie wykładzina dywanowa. Będą to sypialnie więc ma być przytulnie. I będzie niedrogo.

Na dole będzie gres. Widziałam różne płyty imitujące dechy podłogowe... Podobają mi się i wbrew wszystkiemu najfajniej na dziś wyglądają chińskie Wool... Kosztują 99zł/m2. Chciałabym mieć coś takiego w salonie.

Co do podłogi - wczoraj w jakimś czasopiśmie widziłam super rzecz w nowoczesnym extrime klimacie. Otórz podłoga zrobiona była z betonu polakierowanego na połysk! Do tego listwy przypodłogowe były z inoxu. Takie podłoże w nowoczesnej kuchni... Super. Tylko pewnie ściera się taki lakier. Pewnie jak z parkietu. Jak myślicie?

Wybraliśmy też niedrogie gniazdka Legrand z linii Cariva. Proste, białe - takie mają być. Ceny w marketach znam, a nasz elektryk dla nas je ściągnie z hurtowni taniej:)

Cały czas nie mam drzwi zewnętrznych :o Nie moge się zdecydować :lol: Wchodzimy i tak przez garaż - u nas z tyłu mamy drzwi wyjściowe na tyły domu.

Na ocieplenie kupiliśmy już styropian Genderkę 12cm. Ceny rosną więc nawet jak będziemy ocieplać na koniec lata - warto chyba było już go kupić. ostaliśmy go i tak już w cenie 110zł/m2. szaleństwo!

No i tak powolutku, ale skutecznie, do przodu :)

Pozdrowienia dla wszystkich!

A nam luty upływa na pomiarach:

okna, drzwi, brama, ogród zimowy, markiza, schody,

i wstępnych rozmowach z fachmanami:

instalacja elektryczna i alarmowa, wod-kan, wentylacja, kominek etc..

W poniedziałek wchodzi ekipa do izolacji p/wilgociowej- bedzie papa.

Tynki robimy klasyczne+ gładzie.

Znalazłam fajny parkiet na podłogówkę, robimy przymiarki do drzwi wewnętrznych, zewnętrzne najprawdopodobniej będą z oknoplusa- tak, tak robia tez całkiem przyzwoite drzwi.

UUFFF! Dużo tego.

witam wszystkich.

od jakiegos czasu myslimy z narzeczonym o budowie domu. po przejrzeniu kilkuset projektow stanelo na "wspanialym" M04b.

jak dla nas jest idelany. usilnie sie w niego wpatrujemy i nawet nie beda potrzebne przerobki (no moze tylko zamkniecie kuchni od strony salonu).

mam do panstwa 2 pytania:

1. widze ze koszty budowy stanu surowego sa dosc duze. ale czy w cenie jest duzo kosztow ktore byly placone wykonawcom, czy tez wiekszosc byla robiona systemem gospodarczym (zawsze cos samemu mozna zrobic).

2.bylabym bardzo szczesliwa gdyby mozna bylo obejrzec ten domek "na zywo". czy ktos wybudowal ten dom w okolicach warszawy. widzialam wpisy z Legionowa ale moze ktos zbudowal bardziej od wschodniej strony albo w okolicach Siedlec itp.

Cześć kropka!

Można oczywiście zrobić cześć prac bez pomocy ekipy majstrów, jeśli ktoś się na tym zna. Warto przy tym dokładnie ustalić zakres prac ekipy, bo z doswiadczenia wiem, że różne pojecia niekonecznie znaczą to samo dla inwestora i wykonawcy.. np: okazało się ze dach bedziemy miec z podbitką, ale już wymalowanie jej to robota dodatkowa. Zapłaciliśmy, choć mogliśmy to zrobić sami.

:(

Ale na szczęście irytującego majstra mamy już za sobą.

Powodzenia życzę.