Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Hej..

ja rowniez obliczam i doliczam i odliczam...grube tysiace :-)))

Sluchajcie-mowie do tych,ktorzy juz wiedza ile tynkow maja kupic :-)-ile meterkow srednio wychodzi scian zew?Jakiego rzedu sa to koszty-robocizna i material,jaki tynk i ile?Bardziej chodzi mi o ceny bez ocieplenia,jak sie uda odjac polozenie izolacji na zew. to odejme sobie sam.

Podbitka wazna rzecz-dzisiaj mam na wlasnej skorze doswiadczenie-majac folie na dachu-mam slady wilgocenia na wyszpachlowanej scianie w pok. nad garazem-powoli rozumiem dlaczego tak sie dzieje.Otoz nie mam podbitki,wiatr zawiewa mi pod dachwoki i pod folie na polac poddasza.Mam w tecj cwili dosc duza roznice w grzaniu gory i dolu,wilgoci troche w srodku od mas szpachlowych, a mam rowniez wylaczone ogrzewanie na gorze.Grzejniki dio malowania scian sa posciagane.Totez wykrapla mi sie wilgoc w miejscu najwiekszego przewiewu od zew. polaci a sciana na styku kolankowej czesciowo i polaci dachu od wschodu.Tak sobie to tlumacze.Dzisiaj sie to pojawilo,wczesniej zadne descze ani wichury nic nie wkraplaly bo widzielibysmy.Nie mam dodam w tej chwili wentylacji grawitacyjnej-kanaly od reku sa zatkane zeby ich nie zasyfic.Tak wiec...znow pogoda mi weszla nie w pore...Juz pare razy tak mialem....

Ale idziemy do przodu ....

Gniazdka elektr- mam 2-3 podwoje Berkera czy jakos tak,mam zwykle polskie-roznica straszna w montazu i jakosci trzymania.Warto dac wiecej bo....widac i czuc.Legrand tez fajny,ale bede komponowac kolory pozniej,na raty...jednak tu bede kupowac dobre marki gniazdek...Merten?Tez jakies fajne,mozna zmieniac kolorki ramek i klawiszy...

Kolorki powoli juz komponujemy-bedzie prosto-bez wykrzykow-jeden kolor na wszystko i juz.Kalkuluje znow kuchnie,firma, a raczej jej glowny projektant-pracownik ,po 6-7 miesiacach okazyjnych spotkan i dzialan z nami....zachowal sie jak wielki rozkapryszony , rozpieszczony dzieciak-chlop.Wielki jak dab a dupa-fajtlapa jak u slonia i slaby jak wykonczony psychicznie i maltretowany przez homoseksualistow facet :-))))Rece mi opadly,przelknalem smak porazki,goryczy lekkiego ponizenia,ale zalezalo mi na jakosci mebli lokalnej fabryczki.Mysle, jak tu pozalic sie wlascicielowi fabryczki....A ja nic naprawde wielkiego nie zadalem i nie wymagalem..po prostu-klient to ma prawo pytac,drazyc,aranzowac.Ech...szkoda mi reki ale bym w ten wielki cwany i glupi leb walnal...koszem na smieci albo czyms.Z najglupszymi murarzami tak nie gadalo mi sie i nie zakonczylo , jak z gostkiem z wyzszym wyksztalceniem i kultura osobista.A tu taki palant i mazgaj....Bleeeee-nie lubie takich.Ale co tam ;-)

Nie ma nic gorszego jak facet - pierdola :-)))

Kauro-a czemu nie zrobilas podbitki z pcv?Fajne robia, pod kolorki i koszta mniejsze...troche popracuje i porozpreza sie ale...nie ma malowania co jakis czas,i montaz i finito...Ja planuje takowa...ale pod graficik...Koszt orientacyjny wychodzi robocizny u mnie okolo 3500-3800 za domek....

Mam juz kafelki w pralnio-suszarni,fajny widok na tle surowizny reszty domku,gladzie wszedzie,szlify od dzisiaj...i kafli reszta juz od srody-wszystko zwioza z wawy....Baterie Deante beda,ceramika...coz kombinujemy.

Czy znacie lub mozecie cos powiedziec o meblach firmy http://www.antado.pl ?

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej

Długo się nie odzywałam.

Z żalem zawiadamiam, że żegnamy grono wspaniałych. Znaleźliśmy projekt, w którym musimy zrobić tylko kilka kosmetycznych przeróbek. Salome z Archpelagu wygrał ze Wspaniałym ze względu na ustawniejszą kuchnię i większą kotłownię (rezygnujemy z garderoby -tylko szafa wnękowa). Życzę wszystkim wspaniałych "Wspaniałych".

Witajcie.

Przemyśleliśmy nasze potrzeby, możliwości, uwagi krytyków :wink: oraz wcześniejsze wypowiedzi na temat małej szerokości garażu i zdecydowaliśmy się pójść jeszcze jeden krok dalej. Poszerzamy garaż o 90 cm. Efekt: Szerokość garażu - niemal 6,5m, damy bramę garażową 5m, na górze poszerzenie "małej" łazienki i delikatne sypialni. Generalnie podnosimy ściankę kolankową o dwa pustaki i zostawiamy ścianki przeddziałowe [o wysokości 130cm], ale lekko cofnięte (w przestrzeni między nimi a kolankowymi chcę poprowadzić niektóre instalacje, np. rury wentylacji mechanicznej). Dodatkowo kosmetyczne zmiany na górze: połączenie małych dodatkowych pokoi i lekkie przesunięcie drzwi sypialni nad naszą kuchnią.

Aktualny rzut parteru:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/65a1bc52f8779833.html

aktualny rzut piętra:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e95e87f2b77f9479.html

i poprawiona wizualizacja zmian frontowej części domu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/11ea0beb62894112.html

Widać tu:

- podniesioną ściankę kolankową (bez wydłużania krokwi),

- poszerzenie garażu i przesunięcie bramy garażowej do przodu (odpowiednie podniesienie kalenicy nad garażem)

- powiększenie bocznych okien na parterze frontowej ściany (u nas są to: gabinet i garderoba-szatnia)

I co Wy na to?

A tak przy okazji - zauważyliście, że wszystkie wizualizacje w Muratorze są robione w taki sposób jakby aktualnie oglądana ściana była oświetlana bezpośrednio przez słońce - niezależnie z której strony widok oglądamy. Nierealne? Ale jaki efekt marketingowy :wink:

Pozdrawiam

Hello,

zyski...ale jakie?Materialne czy niematerialne?

Ja nie mam jeszcze dzialajacej,ale na materialne zyski nie nastawiam sie.

Bardziej na komfort,a ten na pewno bedzie-ciagla wymiana powietrza,cyrkulacja...wiec to zyski niematerialne sa.

Koszta-15 tys reku z instalacja, gwc-ceny rozne-u mnie gruntowy,plytowy,bezprzeponowy-czyli pracujacy non stop-13 tys.Za 3-4 miesiace mam zamiar wszystko odpalic.

Podobno odzysk ciepla bedzie,moze i tak,ale nie licze na tow taki sposob,bym mogl tylko tym ogrzac domek.

Dzisiaj uswiadomilem sobie,ze po podniesieniu scian kolankowych i powiekszeniu pow. uzytkowej moj Wspanialy ma okolo 185 m.kw. Doszly koszta kolejne w wykonczeniowce,ale ...warto i tak.

Tak jak pisze Łukasz powyzej:

przede wszystkim komfort.

Przy kalkulacji warto wziac pod uwagę tez inne czynniki, które wpływają na energoszczedność domu. Instalacja wentylacji mechanicznej na nic bedzie, jesli z domu bedzie ciepło uciekało dachem, ścianami, oknami, podłoga...etc..

wtedy na peno sie nie zwróci.

A co nas skłoniło do wentylacji mechanicznej?

Obecnie w domu mamy CO z piecem z podajnikiem w postaci rąk taty lub meża, (moich czasami tez) efekt taki ze wietrzymy dom prawie cały czas, ciepło ucieka w kosmos..

a jeszcze niedawno wymieniliśmy okna na super szczelne..

Efekt- ciepło, ciepło, gorąco przy wilgotności ok30%.

Dlatego u nas wentylacja mechaniczna bedzie na pewno.

Halo Kasia :-)

jak zdroweczko?Ja wlasnie zalatwiam majac wolny dzien rozne wazne rzeczy-rzeczoznawce z firmy ubezp. bo mi ciezarowka wjechala do srodka mojej toyotki,nie mam szyby i drzwi uszkodzone,wiec zebram o samochod u Zony ;-) a moim za zimno by chulac,ale Lukasz jakos sobie daje radke,dzisiaj wycenki paneli porobilem,chlopaki szlifuja i ....bieda Pani , oj bieda :-)))Trzymaj sie.

Byliśmy u Dori, widzieliśmy jej wspaniały domek i to nas jeszcze bardziej utwierdziło w przekonaniu, że wybraliśmy dobrze. Warto oglądać już zbudowane domy zmienia to spojrzenie niekiedy zupełnie. W naszym przypadku raczej na korzyść.

Dori Wasz domek jest naprawdę piękny no i położony w pięknym miejscu. Bryła zewnętrzna jest jak dal mnie niemalże idealna :) .

Cieszę się , że miałam okazję spojrzeć na niego od środka. Kilka rzeczy „zgapię” na pewno :D Dori mi wyostrzyła czujność na drobnostki które są tak ważne w końcowym etapie- urządzania wnętrza. (np.: podniesienie okien w kotłowni i spiżarni- nie burzy całości bryły a pozostawia więcej miejsca w środku , przesuniecie o kilka centymetrów drzwi, grzejników w celu lepszej funkcjonalności) .

Po połączeniu salonu z gabinetem na dole jest sporo miejsca my jednak zostawimy oddzielone pokoje. Generalnie całość prezentuje się nieźle, wnętrza jak dal mnie raczej funkcjonalne.

Nawet wielkość kotłowni nie jest dal mnie tak wielkim problemem jak-no właśnie jest jeden duży minus-rozmiar kuchni. Jest naprawdę mała nie myślałam, że aż tak, okna w niej fajna sprawa, ale zajmują sporo miejsca przez co zabierają miejsce meblom. Tutaj trzeba będzie się sporo nagimnastykować, żeby to dobrze zagospodarować.

Tak poza tą nieszczęsną kuchnią Wspaniały jest wspaniały.

Dori jeszcze raz wielkie dzięki, za umożliwiłaś nam obejrzenie waszej chatki.

Po przyjeździe mój chłop dostał niezłego powera, skanował plany, ustawiał, przestawiał, przesuwał, burzyła, ciekawe co z tego wyjdzie :D

Pozdrawiam wszystkich

Dori mi wyostrzyła czujność na drobnostki które są tak ważne w końcowym etapie- urządzania wnętrza. (np.: podniesienie okien w kotłowni i spiżarni- nie burzy całości bryły a pozostawia więcej miejsca w środku , przesuniecie o kilka centymetrów drzwi, grzejników w celu lepszej funkcjonalności) .

Dori, możesz trochę opiszesz na czym np. polegało:

- podniesienie okien w kotłowni (czy one nie są i tak prawie pod sufitem?)

- przesunięcie o kilka centymetrów drzwi.. chodzi o wyjściowe? co przez to zyskałaś?

A co do kuchni, to ja będę sobie przesuwała okno kuchenne od frontu... tak aby na ścianie, która sąsiaduje z korytarzem postawić lodówkę i aby nie wchodziła mi w okno... tak aby meble były ustawione w L...

pozdrawiam

Cześć kropka!

Można oczywiście zrobić cześć prac bez pomocy ekipy majstrów, jeśli ktoś się na tym zna. Warto przy tym dokładnie ustalić zakres prac ekipy, bo z doswiadczenia wiem, że różne pojecia niekonecznie znaczą to samo dla inwestora i wykonawcy.. np: okazało się ze dach bedziemy miec z podbitką, ale już wymalowanie jej to robota dodatkowa. Zapłaciliśmy, choć mogliśmy to zrobić sami.

:(

Ale na szczęście irytującego majstra mamy już za sobą.

Powodzenia życzę.

dzieki za odpowiedz. wiem ze cen materialow sie nie przeskoczy ale reszta...

biorac pod uwage cala budowe to:

-geodeta za darmo,

-koparki i inny sprzet co by porzadek na dzialce zrobic i wykopac fundamenty tez

-brat zajmuje sie ocieplaniem

-inny kladzie dachy

-jeszcze inny robi instalacje eletryczne

kolejny jest glazurnikiem

-a moj narzeczony tez juz jakies doswiadczenie w budowie ma (pomagal murarzom stawiac dom) no i jest stolarzem meblowym co znacznie zmniejszy koszt umeblowania :wink:

wiem ze na takich rzeczach nie oszczedzi sie nie wiadomo ile ale...grosz do grosza i zawsze to cos

no i ponawiawm pytanie. czy mozne ktos zbudowal w okolicy Warszawy wspanialego i moglby go udostepnic do obejrzenia. narzeczony jest gotowy budowac w ciemno ale ja wolalabym go najpierw zobaczyc

no i ponawiawm pytanie. czy mozne ktos zbudowal w okolicy Warszawy wspanialego i moglby go udostepnic do obejrzenia. narzeczony jest gotowy budowac w ciemno ale ja wolalabym go najpierw zobaczyc

nie pamiętam na której stronie, wróć do poprzednich, tam jest cała lista, kto gdzie buduje Wspaniałego i jaką dokładnie wersje...

my np. pod Warszawą - Rusiec, ale dopiero zaczynamy budowę.... więc na razie nic pokazać nie możemy. ale za pół roku... kto wie?:)

nie pamiętam na której stronie, wróć do poprzednich, tam jest cała lista, kto gdzie buduje Wspaniałego i jaką dokładnie wersje...

my np. pod Warszawą - Rusiec, ale dopiero zaczynamy budowę.... więc na razie nic pokazać nie możemy. ale za pół roku... kto wie?:)

dziekuje juz znalazlam liste.

widze ze Grzelid i Lookita buduja niedaleko. ja jestem z Mińska Mazowieckiego. pytanie do ww. forumowiczow: czy bylaby mozliwosc obejrzenia domu.bardzo by mi to pomoglo w podjeciu ostatecznej decyzji.

Dori, możesz trochę opiszesz na czym np. polegało:

- podniesienie okien w kotłowni (czy one nie są i tak prawie pod sufitem?)

- przesunięcie o kilka centymetrów drzwi.. chodzi o wyjściowe? co przez to zyskałaś?

A co do kuchni, to ja będę sobie przesuwała okno kuchenne od frontu... tak aby na ścianie, która sąsiaduje z korytarzem postawić lodówkę i aby nie wchodziła mi w okno... tak aby meble były ustawione w L...

pozdrawiam

Magda i Michał

Co do okien - to niezupełnie tak - my ich nie podnieśliśmy tylko zmniejszyliśmy bodajże o połowę, jakby ścięliśmy od dołu. Co powoduje więcej przestrzeni w spiżarni i kotłowni i jakby z założenia uważam, że okna w takich pomieszczeniach nie powinny być duże. Zresztą do spiżarni zbyd dużo słońca by mi wpadało,a tam wiadomo: zapasy, warzywka - za ciepło byc nie może.

Co do przesunięcia drzwi - nie chodzi o wejściowe. Mamy dodatkowe drzwi wyjściowe na ogród z garażu. To raz. A Agwes chyba myślała o tym, że na górze jest łazienka (ta mniejsza) i jest tam zaplanowana w projekcie prysznic w rogu - który i jak nic nie zrobisz z wejściem czy przesunięciem ścianki - to nie wiem co za prysznic ma z tego wyjść o szerokości 60-70cm ...

Z oknem kuchennym - to naprawdę trafiony pomysł!

Agwes cała przyjemność po mojej stronie :)

-geodeta za darmo,

-koparki i inny sprzet co by porzadek na dzialce zrobic i wykopac fundamenty tez

-brat zajmuje sie ocieplaniem

-inny kladzie dachy

-jeszcze inny robi instalacje eletryczne

kolejny jest glazurnikiem

-a moj narzeczony tez juz jakies doswiadczenie w budowie ma (pomagal murarzom stawiac dom) no i jest stolarzem meblowym co znacznie zmniejszy koszt umeblowania :wink:

SZCZĘŚCIARZE Z WAS!!!

Mąż- stolarz skarb największy! Gdybyś kiedyś chciała go wypożyczyć to zapisuję się na liste :wink:

My oprócz braku czasu nie mamy jeszcze zmysłów konstrukcyjno- budowlanych.. W mojej rodzinie to raczej zapedy kupieckie mają, ale dzieki temu materiały mielismy po dobrych cenach.

Łukasz- odpowiadając na pytanie o podbitkę powiem tak:

jestem od początku budowy w temacie urządzania wnętrza i temat podbitki zlekceważyłam zupełnie jako mało istotny i nie wpływajacy na wystrój tychze wnętrz (cholera! cholera! cholera!) i teraz zła jestem na siebie, bo faktycznie gdybym sierota pomyślała wcześniej, to teraz byłaby szansa na zgranie koloru podbitki z kolorem elewacji.

Ale kichać na to! Mam piękne zastrzały- przypierdolniki podhalańskie (nie chce nikogo absolutnie obrazać) pod dachem i bedę je z duma eksponować na tle elewacji. A jak!

Lookita- a da sie jeszcze coś zrobić z Twoim samochodem?

Wymierzyliśmy w koncu okna (tzn. Spec z Oknoplusa) i właśnie oknoplus bedzie. Stwierdzilismy również ze na razie nie wstawiamy dwóch okien dachowych w pokoju nad salonem (właściwie są niepotrzebne) i 2 tysiaki zostaną w kieszeni :D

brama- Wiśniowski segmentowa, kolorowa, z napędem wychodzi 5600.

Zakochałam się w markizie z krakżalu (dwukolorowy bluszcz na kremowym tle) pięknota... Jutro jadę do lokalnego producenta schodów... zobaczymy jaka kwota padnie.

Pozdrawiam Młodych i Starych

Cześć Wspaniali..:)

właśnie zaczynam czytać informacje o oknach tarasowych i trochę się zmarszczyłam... piszą, że okna plastikowe w okleinie kolorowej przy wysokości powyżej 2,20 powinny mieć poprzeczki poziome inaczej się będą wypaczać.. albo że producent nie udziela na nie gwarancji jeśli takowej nie mają.. jednocześnie niektórzy nie chcą robić słupka ruchomego..

Proszę napiszcie jak u Was wygląda sprawa z Waszymi oknami tarasowymi...

jakie macie: drewno czy plastik? białe czy kolor? jaka wysokość? otwierane czy przesuwne? no i wreszcie jakiej firmy i jak wygląda kwestia gwarancji?

Dori jak tam sie sprawuje piec ? czy mozesz powiedzieć, ile kosztowało Ciebie całe załozenie tego pieca,instalacji ,bojlera itd .. ?

Piec działa niezawodnie. Co do kosztów eksploatacji - cóż nie ma o czym pisać bo mamy ogrzewanie góry włączone cały czas i przy tym rozszczelniane i uchylnie otwarte okna - bo suszymy środek (posadzki betonowe zalane 2 tyg temu plus szpachlowanie i malowanie na górze). :o

Co do kosztów zakupu - piec 6800zł a reszta ujęta w kosztorysie całego wod-kan-co... A papiery teraz odnaleźć no to wielka sztuka - bo PRZEPROWADZILIśMY SIę !!! :p W sobotę. O rany - skąd człowiek nazbierał przez te kilka lat tyle tobołów, rupieci, gratów??!! Przeprowadzka to poważne przedsięwzięcie! No ale poszliśmy, jak zwykle, na wariata :lol: Za dwa tyg odpalimy podłogówkę. Sypiamy jeszcze w campingu - to nasza ulubiona sypialnia od kilku miesięcy :)

Aha - co do uruchomienia kotłowni to instalator chce za to wziąć dodatkowo jakieś 700-800zł! Nie wiem jak to u innych wygląda?