kaura 08.03.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Hejas! To będzie bardzo "off topic" ale nie mogę sie nie podzielic radością ze spotkania dawno niewidzianych przyjaciół...i... pijemy dzisiaj Łukaszu- pijemy ..dzis- najlepsze w Krakowie Mojito...( polecam knajpę Buena Vista na Kazimierzu) Zapewniam ze nie mam w niej zadnych udziałów a szkoda A jutro pracujemy... no cóż... takieśmy sobie życie wybrali. Obudowy piekne że hej! Cenowo- no cóż- nie mało, ale tez nie dużo. Za obudowę kominka z boczna szybą blachą wg. wzoru jak na zdjeciu A15 powiedzieli 3200. Za duża obudowe wys. ok.140cm z płyty, farby, chromowanej ramki i podstawy powiedzieli 3600. Ta sama duża obudowa z granitu brazylijskiego kosztuje ok.9000- i to dla nas już jest szaleństwo. Jak dla mnie numerem 1 jest ta satynowa postarzana miedz. Lookita- kopara to sie u nas nieżle napracuje, bo w pierwszej kolejnosci musimy zebrać ziemię przed domem, potem wkopać kolektor do PC (na 4 arach ) a na końcu podsypac pod taras i lekko wyrównać do jednego poziomu. ...No i oczywiscie wkopac POŚ. Nie ma lekko... u nas to już pagórecki są.. hej! Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 10.03.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Lookita z teściową sypiasz??? Rany co się dzieje... Kaura - bardzo dziękuję za wiadomość jednak dla mnie te ceny są powalające... Ale zawsze można znaleźć jakiegoś lokalnego wykonawcę, coś podpatrzeć A co do picia cały czas opijam moją graciarnię i zastanawiam się kiedy w tym domu będzie wyglądać wreszcie jak ... w domu No chyba dopiero gdy wstawią kuchnię - ale to dopiero za jakieś 3-4 tyg. Zimny - szacuneczek No trzymajcie się ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 10.03.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 kupilismy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 10.03.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Życzę odnawialnych źródeł entuzjazmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 11.03.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Hej!Poradźcie, podpowiedźcie - zdradźcie co robicie ze schodami? Jakie balustrady??????????? Schody są wąskie i w grę raczej wchodzą mocowania balustrad do policzka biegu schodowego, co nie zwęży ich przynajmniej. Żałuję teraz, że od razu nie zamówiliśmy jakiś gotowych schodów drewnianych. A tak koszta stale rosną - oddzielnie coś do wy łożenia stopni, oddzielnie barierki a i samo wykonanie betonowej konstrukcji za darmo tez nie było. Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 11.03.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Dori- ja teraz żałuje ze nie zrobiliśmy lanych schodów...Ceny drewnianych podwieszanych sa porażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.03.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 11.03.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 LookitaMam pytanie techniczne. Ty masz u siebie wentylacje mechaniczną i stosunkowo duży strych. W jaki sposób wentylujesz ten strych i czy w ogóle. To jest całkiem duża kubatura ale praktycznie bez obecności ludzi. Masz ten strych ocieplony? Z dotychczasowych zdjęć wynika, że nie. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.03.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Strych nie jest ocieplony,wieje rowno,co wiecej,nie ma jeszcze podbitki.Reku bedzie w garazu,mam 30 cm welny pom krokwiami i miedzy jetkami do poziomu sufitu a nie szczytu.Podloge mam z plyt osb 18 lub 16 mm.W miare fajna przestrzen powstala ale...malo praktyczna i trzeba zaizolowac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 12.03.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Dla zainteresowanych kotłem Brotje. Byłem wczoraj na spotkaniu ze znajomym zajmującym sie tymi kotłami. Polecił mi bardzo ciekawy kocioł WGB 20KW, wiszący plus zasobnik 300 l i solary. Kocioł ma moduły do podłogówki i solarów, także sterowanie odbywa się z poziomu kotła. Czekam jeszcze na ofertę cenową całego zestawu. Ale według mnie kociołek bardzo fajny w zestawie ma również pogodówkę. W sumie jeszcze muszę przemyśleć temat solarów, czy pakować się w to czy dać sobie spokój, ale zakłądając że ogrzewać będę propanem to chyba jednak je założe. A tak po za tym to w sobotę zrobiłem wszystkie gniazda prądowe na górze . Zostało mi jeszcze oświetlenie góry i łazienka (bo to osobna bajka). I potwierdzam że samo położenie elektryki to bajka jest. A słyszałem że we wrocławiu biorą za punkt 70 pln i tak się zastanawiam czy nie zmienić zawodu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efka1719502157 12.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam Wspaniałowiczów,Po dłuuuuuugiej przerwie, mój Wspaniały stoi już zamknięty, kończymy elektrykę, od przyszłego tygodnia tynki.Wzdycham sobie po cichutku na myśl jak daleko jesteście przede mną.Muszę przyznać, że załapałam strasznego doła licząc jak wiele i za ile trzeba będzie jeszcze zapłacić. Dzisiaj jadę oglądać jakieś kafelki, żeby poczuć się lepiej.Pozdrawiam http://img90.imageshack.us/img90/6947/image001ib0.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 12.03.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Gratuluję Zimny- z tą elektryką będziesz jakieś 7 kafli do przodu. Lookita- jakiej grubości masz krokwie? Zmieściło Ci się tyle wełny pomiędzy?U nas więcej niż połowę poddasza mielismy "osznurkowane" z 30cm wełny upchniętymi właśnie pomiedzy krokwiami, ale poprosiliśmy majstrów, zeby dali 10cm jednak pod krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.03.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Krokwie 18 cm chyba,juz nie pamietam....Ale pomiedzy nie weszlo 15,a potem na krokwie kolejna 15 tke,pomiedzy jetkami tyle juz nie zmiescilo sie,wiec 15tka-cieta byla i 1/3 grubosci wepchnieta byla od gory sufitu-podlogi strychu juz na zrobiona konstrukcje poddasza z plyt k-g.U mnie upchalo sie wszystko i....30 cm to moze malo jednak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 12.03.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 To może jednak 50cm dać ... ? Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.03.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 33 te 3 znaczyloby juz bardzo wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 12.03.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 kaura Czy znalezliście w końcu jakieś schody drewniane do Waszego domu. Faktycznie ceny sa porażające. Ceny ciekawych (wedlug nas schodów) zaczynają się od 15 000. Póki co do końca marca mamy czas do podjęcia decyzji czy chcemy schody firmy Rintal. Model Bitra z kutymi tralkami z podstopnicami wyceniono nam na 20.000 (oferta z cenami do 29.02.2008 ważna do końca marca). Po 30 marca schody te bedą już kosztować 24 000. Jutro jeśli pogoda pozwoli wstawiają nam okna. Wstawiamy plastki w kolorze orzecha (okleina obustronna). Zamówilismy też bramę garażową firmy Normstahl model Euroflair z mocniejszym napędem Exellent. Od poniedziałku ma wejść elektryk a na przelomie marca i kwietnia hydraulik. Takie są plany a co z tego będzie zobaczymy. Czas płynie szybko, bardzo szybko daodatkowo szybko gdyż nasz synek (dzisiaj skończył 2 miesiące) pochlania każda wolna chwilę (nie żebym sie żalił...). Wiem co powiecie : A teraz dopiero się zacznie Powodzenia i wytrwałości dla wszystkich Wspaniałowców http://grzelid.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 12.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Oczywiście, że znaleźliśmy schody w firmie Domański. Problemem jest cena... Cały czas próbujemy znaleźć coś fajnego, a z drugiej strony oswoić się z myślą, ze na schody bedziemy musieli wydać ....dzieści tysięcy. KOSZMAR, a jeszcze ceny drewna idą w górę, więc wiecej bedzie kosztowało wszystko od desek szalunkowych poprzez stolarkę okienną i drzwiową, aż do parkietów. Mimo atrakcyjnych cen ja chyba nie przekonam się do Rintala. Alternatywą jest zamknięcie schodów i wtedy mogłyby być ażurowe, lub podparte, ale małżonek mój nie chce o tym słyszeć. W każdym razie narady trwają.. już zdecydowaliśmy ze ogrodzenie i taras zrobimy sami, więc ewentualne oszczedności przeznaczymy na schody... (lub samochód ale o tym przed bankiem cicho sza !) Usiłuję się umówić na pomiary z ww firma, ale to troche trwa. Na pewno podzielę się z Wami informacjami aaaaaaa.... kupiłam pierwszy mebel do domu śliczny fotel a la antyk obity nebieskim pluszem.. jest tu: http://picasaweb.google.pl/kasiaura7/PomysYNaWnTrza/photo#5176947149148199106 mam nadzieję ze jakoś będzie pasował do minimalistycznego, prostego stylu wnętrz... po prostu nie mogłam sie oprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.03.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Grzegorzu....dogadales ze szczegolami zakup bramy?Czy powiedzieli Ci,ze otrzymasz instrukcje obslugi silnika?Ja do Tw modelu sciagnalem z netu,do mojego Ultra nie dano mi nic.Szlag mnie trafia,bo czasem rozkodowuje sie automat.Moze fale ,pole z komorek,nadajnikow rozkodowuje,ale rowniez i dluzszy brak pradu.Zanim dochodzilem do programowania-docelowo banalnego,mijaly polgodzinki....Klalem na firme i na silnik.Jestem niezadowolony z mojego reg. przedstawiciela, z kilku powodow...Brama oki,ale silnik czasem plata figle.Najgorsze jest to,ze nadal nie mam klamki-czekam na reklamacje juz 5 miesiac!!!!Z Niemiec jedzie.....podobno. W kazdym razie do Tw modelu mam instr. z netu....a u mnie wersja podobna,ale prostsza...zadzialalo..... Co do wykonczeniowki....zaczynasz zgodnie z planem...Pojdzie,ten etap jest drogi ale widoczny,pozniej sie dopiero zacznie....U mnie powoli konczy sie juz....to z wew.....Na Swieta kapie sie u siebie Dzisiaj panele juz mam,lazienka koniec niebawem....Gora zrobiona....Dol za kilka dni....Okna juz mylismy i powiem Wam....to fajne na razie uczucie.Vele to upierdliwosc maxymalna.A najgorszy jest pyl po szlifach!!!Trzymcia All. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.03.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Do drugiego Grześka Ja walkowalem swego czasu pomysl z zakupem Immergasa,tzw. lodowki.Ladna maszyna,wszystkie sterowanka ma w sobie.Podobno fajnie chodzi z kominkiem z pw,solarkami i w ogole.Jednak...Wychodzil drozej niz moj Breciak i wlasnie owo sterowanie.... Pamietaj,ze jak walnie prad-brak czy cos...nie masz zadnego ogrzewania.Piec-komp w nim wypada i kicha w calym domku.Totez,po mysleniu i checi oszczednosci-kolo 2500 zrezygnowalem z nowosci i wzialem sprawdzony-raz firme,dwa prostszy w sensie automatyki model.Zamerzam miec rezerwe napiecia pod kominek i nim uciagnac chociaz grzejniki lub troche wode w baniaku-do raczek lub grzejnikow.Na pare godzin wystarczy.Wiem,ze nie zyjemy w sredniowieczu ale w glupim krajusoja droga,jednak czasem tego pradu,zwykle w najgorsze mrozy brakowalo...Jakos tak mam dosc tej automatyki. Jak pomysle,przypomne sobie moja szwagierke jak lata do mamusi ,gdy pradu nie ma a chaluba stoi,ziebnie...to czasem zaluje moich bajerkow.Ale mala butle turystyczna z palniczkiem bede miec w pogotowiu,aku z trafo pod kominek ...i jakos bedzie.... Co do solarow....ostudzily sie moje fascynacje i checi posiadania gadzetow kolejnych bo: nie mam kasy na solary, czytalem przez chwile watek o solarach na forum naszym... Polowa to ludzie srednio zadowoleni,podobno nie ma az tak widocznych roznic w funkcjonowaniu prozniowych i plaskich.To mnie dobilo lekuchno.Uwazam,ze warto posluchac ludzi,tych co maja i dziala u nich,niz ..slepo wierzyc teoretykom i firmom.Wielu rzeczy sie dowiedzialem i wprowadzilem wlasnie dzieki forumowiczom.Poza tym....brak dotacji w naszym glupim i zlodziejskim kraju....skutecznie odstrasza.... Poza tym...Broetje polecam,wyprowadzenia pod solary i baniak na wstepie tez....a na razie.....drżę przed niedlugim w czasie odpaleniem reku,oj drżę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 12.03.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Odpalaj Łukasz ten reku, bo ciekawa jestem czy hałasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts