Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Optymistyk powiem szczerze, że już nie pamiętam... Musiałabym się dokopać do notatek a te po przeprowadzce po prostu rozpełzły się gdzieś :)

Wiem, że zamawiałam zgodnie z rozpiską w kosztorysie :)

Ale jak masz wątpliwości i kerownika lub majstra pod ręką, a sam nie chcesz policzyć - to niech Tobie powiedzą. Tylko musi im się chcieć przeliczyć :) .

Bo to też zależy od wielu czynników, np. jak masz wykonane ławy- jeżeli dokładnie, zaszalowane to ubytków nie będzie i nie będzie wylewał się beton.

Wiem, ze stali zamówionej z kosztorysu wystarczyło, zabrakło trochę bloczków.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie - dobrze Kaura, że przypomniałaś - Optymistyk pamiętaj o powiertzu do kominka!

Drzwi fajne. My już mieszkamy ale... bez wejściówek :D A to z powodu mojego niezdecydowania 8) Najprawdopodobniej (już ok. 90% pewności) będą okrągłe CAL-a:

http://drzwi-cal.pl/files/image/drzwi/zewnetrzne/Okragle.jpg

A na razie wchodzimy drzwiami tylnymi, przez garaż :lol:

kaura, drzwi super, mi też się podobają właśnie w tym stylu i też się za takimi rozglądam.

Osobiście bardziej mi się podobają te pierwsze.

Znasz może ich cenę, bo podobne ma Urzędowski i za nie chce coś ponad 4,5 tys.

A widziałaś gdzieś je na żywo, czy na razie robisz tylko rozeznanie?

Do zakładu produkującego drzwi mam jakieś 15 km, ale z tego co wiem mają sieć dystrybucji. Drzwi widziałam na żywo- ale inne- wygladały na solidne- oczywiscie sa drewniane. Ceny- 3-4 tys, ale nie znam szczegółów- jakie okucia, klamki, zabezpieczenia itd. Bedziemy je zamawiac po świętach.

Podobnie jak Wy jestem w temacie poszukiwań drzwi wejściowych. Jeszcze nie znalazłem odpowiedniego modelu pasującego do stylu w jakim chcemy wykończyć elewacje naszego wspaniałego choć przedstawione przez Was propozyjcje są ciekawe. Póki co na czas wykończeniówki wstawiliśmy stalowe drzwi tymczasowe. Kilka dni temu wstawiliśmy okna (PCV ze szprosami) w kolorze orzech. Zamówiliśmy bramę garażową Normstahla. Po świętach na budowę wchodzi elektryk a na początku kwietnia hydraulik. Zamówiliśmy też drewniane schody firmy rintal model Bitra Gara.

A teraz dopiero się zacznie...

Drzwi fajowe.Lubie ten styl....

Urzedas kosztowal pare tyg. po moim zamowieniu w lutym 2007 juz okolo 4500,ja dalem kolo 3400 za wszystko.

Polecam tego producenta,przede wszystkim za solidne i ladne drzwi...O oknach nie wspomne...

Czyli dzialacie,niebawem boom budowlany na budowach zaczetych i nie zaczetych nastapi....Pogoda szaleje...ale bedzie dobrze.

Wam ,moi Znajomi,Towarzysze budowlani zycze Spokojnych i Wesolych,Smacznych,obfitych w relaks i nowe pomysly i marzenia budowlane Swiat Wielkiej Nocy.

Zycze,abyscie,abysmy (bez Dori ;-)nastepne spedzili w naszych domkach,aby byly ladne i kolorowe jak nasze marzenia i byc moze przyszle elewacje pisanki na stolach swiatecznych -sklada Wam i Waszym Rodzinom

Łukasz vel Lookita.

Małgosia 06 - my poszerzeliśmy garaż o 0,8 m tak aby było przejscie z kotłowni do garażu, a nie gdzieś w środku domu. Pod tym względem lepsza jest wersja M04A i skopiowalismy to wesji A.

Architekt (znajomy) za

800 zł - zakres usług to adaptacje projektu i zlikwidowanie kilku okien, zmniejszeniu pozostałych, przeniesienie łazienki, piony wentylacyjne w kuchni są w wiatrołapie, i górej łazience, zmianie schodów takie jak u Lookity :wink:dalej to zlikwidowanie ściany pomiędzy salonem i garażem i powiększenie tarasu

1800 zł - kosztuje to co ww + poszrzenie 0,8 m garazu opisane wyżej i podniesienie ścianki kolankowej na wysokość docelową 90cm.

Koszt 1000 to przerysowanie na nowo konstrukcji dachu i ściany kolankowej.

Ceny u innych architektów w mojej miejscowości wynosiły 2400 za opisane czynności.

Reasumując koszt zakupu projektu 1800 + koszt zmian i adaptaji 1800 razem 3600. Jest to cena z dużą górką dla projektu indywidualnego Indywidualny ok.2400. Mnie urzekł wspaniały, jednak po fakcie myślę że mogłam zaoszczędzic z 1000. Uważam że ceny projektów są zawyżone.

Wiem na pewno zmnieniając dół - poszerzenie, wydłużenie budynku trzeba przerysować rzuty poszczególnych konstrukcji inaczej nie przejdzie w Starostwie. :(

A poza tym życzę wszystkim budowniczym Wspaniałego Wspaniałych świat, spędzonych w gronie rodzinnym, mokrego dyngusa i dUUUUUUzo jaj kolorowych :wink:

Hej! Jestem zaskoczona cenami projektów indywidualnych. U nas 2 lata temu ceny zaczynały sie od 5 tys i to nas zniecheciło. Powiem szczerze, że gdyby różnice w cenach pomiedzy gotowym a indywidualnym były tak małe jak u Was, to na pewno zdecydowalibyśmy sie na indywidualny.

Cene zaje... 3850 :o A ja myślałam że u nas drogo.

Róznica 1000 w moim przypadku przekłada się na satysfakcję, że mam Wspaniałego takiego o jakim marzyłam :D Wiem że pewnie nastapi kilka kryzysów :wink: co niektórzy wytrwali o tym piszą ale jestem optymistką i już nie mogę doczekać się kiedy bedzie wybudowany. Udalenego lanego poniedziałku :wink:

my zastanawialismy sie nad indywidualnym. kosztowaloby tyle co dalismy za wspanialego (czyli ok 2 tys). ale skoro znalezlismy ten projekt to go kupilismy.

teraz za adaptacje jeden nam krzyknal 900zl+ kazda zmiana 50zl. podziekowalismy temu panui po znajomosci uslyszelismy: zrobie za vat :D (czyli nie tak zle)

KAURA

zgadzam się że u was ceny są droższe ... koleżanka chciała zamówić projekt w krakowie powiedzieli jej 30000 /projekt dużego domu/ a poszła u nas w jaworznie i zapłaciła 7000 więc jest różnica ..

Ooooo :o no ładna różnica...

W takim razie jak bedziemy budować następny dom, to projekt zamóimy w Jaworznie :D

Małgosia- ja się wcale nie nabijam.. i mówię bardzo serio- Wspaniały nie jest moim wymarzonym- jeśli chodzi o rozwiązania architektoniczne- wiesz przecież- rozmawiałyśmy o tym.

Po prostu jeśli bedziemy budować następny dom, a takiej sytuacji nie wykluczam- to wtedy zamówimy projekt "szyty na miarę" i jeśli różnice w cenach będą tak duże, to na pewno wybierzemy tańszy projekt.

A tak w ogóle to ciekawe skad się biorą takie ceny jak u nas?

Zycze,abyscie,abysmy (bez Dori ;-)nastepne spedzili w naszych domkach...

No pięknie!!! To miałyby być moje JEDYNE Śwęta w moim domku?! Aleś wymyślił... :lol:

Ale powiem Wam, że wczoraj przy kominku rzeczywiście poczułam klimacik mieszkania w tych cudnych 4 własnych kątach. Ahhhh.... co za przyjemność....

No a w ogóle to jak brzuszki po Śwętach? :p

Czepia sie...;-)

wiadomo,ze w nastepne na pewno Ty bedziesz juz drugi raz swietowac,ja....na 99.99999 % takze juz Swieta spedze....

A teraz pisze z mojego motherfatherlandu i za 3 godz. spadam do siebie-w mazo cholerne :-)

Pogoda super,ale figla splatala....Roboty trwaja,juz mnie od rana meczyli..ale od czego ma sie Zone-niech gada ,a Lookitka zdrowieje po spotkaniu z przyjaciolmi...Zatrulem sie lekuchno ;-)

Te ceny projektow sa dziwne....ale wlasnie moj przyjaciele planuje budowe domu i z pracowni krakowskiej,za kompletny projekt,z adaptacjami,z aranzacjami wew. chcili kolo 20 000.Niezle co?

Robia u naszego miejscowego...:-)