Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Hej

Ja dalej ostro męcze nasz projket M04BL i już po dokonanych zmianach został złożony z wszystkimi papierami o pozwolenie na budowe.

Ruszam wkrótce i znów mam pytanko do doświadczonych budowniczych wspaniałego, a mianowicie chodzi o nie raz wspominane błęde w projekcie. W najblizszym czasie planuje już zamówić całą więźbe aby sobie juz czekała i co do tych blędów czy w wyliczeniu ilości i rozmiarów drewna na więźba są jakieś błędy ??? Nie chce mieć później nie miłych nie spodzinake jak zamówie na podstawie projektu a się okaże coś nie tach.

A druga sprawa odnosnie izolacji fundamentów, jaką stosowaliście? i jaką proponujecie hydroizilacje i ewentualnie ocieplenie dla gruntu przepuszczalnego wode???

... jestem wdzięczny za wszelką opinie i porade, obecnie zbieram wszystko by tak za miesiąc ruszyć z budową.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas fundamenty były lane do wykopów wyłozonych folią. Ściany fundamentowe pomalowane dysperbintem, obłożone styrodurem 5cm i folią kubełkową. Dodatkowo bedzie odwodnienie- od strony największych spadków terenu.

Co do więźby- nie mogę się wypowiedzieć- drewno zamawiał majster :)

A u mnie schody będą z duzym prawdopodobienstwem takie:

http://lh3.google.pl/kasiaura7/R-1V2y6ODHI/AAAAAAAAA4w/kUAvMboUYAA/s144/schody%201.jpg

Niestety jest za mało miejsca, zeby zrobic spocznik

Hejka :)

Rozmawialiśmy z dwoma ekipami od budowy. Jedni powiedzieli 50 tyś od zerwania kumusu do dachu obitego papą.Bez tynków. Drudzy 35 tyś bez tarsu, schodów i dachu. I to są na razie najtańsze wersje i ekipy sprawdzone. Pierwsi buduja niecałe 2 miesięcą a drudzy 1 miesiąc. Co myślicie? a może macie namiary na ekipy warte polecenia i tańsze? Planujemy rozpoczęcie od czerwca

Hej

Ja dalej ostro męcze nasz projket M04BL i już po dokonanych zmianach został złożony z wszystkimi papierami o pozwolenie na budowe.

Ruszam wkrótce i znów mam pytanko do doświadczonych budowniczych wspaniałego, a mianowicie chodzi o nie raz wspominane błęde w projekcie. W najblizszym czasie planuje już zamówić całą więźbe aby sobie juz czekała i co do tych blędów czy w wyliczeniu ilości i rozmiarów drewna na więźba są jakieś błędy ??? Nie chce mieć później nie miłych nie spodzinake jak zamówie na podstawie projektu a się okaże coś nie tach.

A druga sprawa odnosnie izolacji fundamentów, jaką stosowaliście? i jaką proponujecie hydroizilacje i ewentualnie ocieplenie dla gruntu przepuszczalnego wode???

... jestem wdzięczny za wszelką opinie i porade, obecnie zbieram wszystko by tak za miesiąc ruszyć z budową.

Pozdrawiam

Ja z tego co pamiętam mam bloczki wysmarowane z obu stron dysperbitem na to od zewnętrznej strony styropian 10 cm na styropian siatka , klej na to jeszce raz dysperbit ale tylko do wysokości gruntu i na wierzch zwykła czarna folia budowlana. Grunt mam pod 40 cm warstwą humusu piaszczysty.

Co do zestawienia wieźby to w projekcie w ver.A były duże błędy. Najlepiej daj rzut dachu do tartaku i niech sobie sami wyliczą albo tak jak u mnie cieśla wyliczył i zamówił w tartaku.

Witamy wszystkich

LOOKITA, ogladałam Twoje fotki. Piękne masz już poddasze. I nawet moja ulubiona kolorystyka ścian. Jaką deskę kladłeś na podłogi?

Zdecydowaliśmy się wreszcie na drzwi wejściowe z Oknoplast-u z Krakowa ADECO koszt 5100 zł ze świetlikiem i 2 zamkami, kolor dąb bagienny (jak okna).

Mamy już elektrykę (koszt robocizny ok. 4000 zł w tym kable do alarmu). W poniedziałek przychodzą tynkarze. Drzwi będą ok. 15 maja.

Pozdrawiamy wszystkich

Gośmar

http://gosmar.fotosik.pl/albumy/285494.html

No dobra, jako, że kiedys obiecałam, że postaram się wkleić projekt kuchni, czynię to poniżej.

Jeżeli komuś to pomoże to fajnie. Zdjęcia są robione aparatem w tel komórkowym, wieczorkiem, stąd cudna ich jakość , poza tym są to sfotografowane kartki z wydrukiem :lol: :lol: :lol:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8d300b74d2631220.html

Kuchnia - zrobiłam zdjęcie wydruku projektu, tak po prostu :) jakość kiepska - myslę, że wykonanie będzie o niebo lepsze:))

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fb5adfe8be58874.html

Kuchnia - widok od strony salonu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb8e51a3a6131203.html

lodówka i piekarnik

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/67a7803a5c70af9d.html

Kuchnia - płyta. Tutaj nastąpiły jeszcze zmiany - zamiast wymyślonej koncepcji wsuniętych szafek pod wysunięty blat - tak aby móc przysiąść na szybkie śniadanko - po prosztu będą szuflady - podobnie jak pod płytą...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2105ffbe096937a.html

Kuchnia - no a to już - nie do końca szara, choć mocno przykurzona - rzeczywistość :))

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0bcb60cd82d4d765.html

Kuchnia - płytki made in china :D :D :D

Ja tez się nie moge połapać...bo to nie dosć, ze wersja Be, to jeszcze lustrzana... o matko...

Niestety zmysł orientacji mam lekko kulawy :-?

Ale zdjęcia fajne.. ciekawy efekt daje połączenie brązu z pomaranczem/czerwonym? Choć pewnie w realu bedzie wyglądało jeszcze lepiej.

U nas robi się elektryka, a od następnego tygodnia wchodzą majstry od ocieplenia i zaczynamy montować ogród zimowy... oj przeżywam to bardzo.

Marzę żeby byc już po tynkach i wylewkach.

Pogoda jak zwykle mnie wkurza, bo ja dalej tak będzie śląpiło, to nie będziemy mogli zdjąć ziemi sprzed domu i dalej bedziemy wchodzić jak do piwnicy.

lipa miały wyjść zdjęcia, a nie wyszły:(

wklejam więc link do albumu - tam prościej będzie podejrzeć wszystkie na raz:

http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/404181.html

Witam!

Bardzo fajna kuchnia. Bardzo mi się podoba.

Stalaż baru oddzielającego kuchnię od pokoju jest wykonany z gipsokartonu?

Czy wyciąg jest jakiś standardowy? Jakiej jest firmy?

Kolorystyka jest bardzo ciekawa.

Pozdrawiam

Cześć!

Słuchajcie, ja wiem, że nie wypada się tak cieszyć i chwalić - ale kuchnia jest już zamontowana i wizualizacja to pikuś z tym co jest w realu!!! Cudo! normalnie nie sądziłam, że tak wyjdzie!. Czerwień jest niesamowita w połączeniu z brązem - typ zebrano. No i cały nowiuteńki sprzęt - wybraliśmy Whirlpoola - zmywarkę, piekarnik, płytę grzewczą i lodówkę do zabudowy.

Jeśli chodzi i wyciąg jest wyspowy - czyli "wolnowiszący" :lol: firmy teka. Podgląd np tutaj:

http://www.agdexpert.pl/okapy-kominowe/teka-dh-isla

Stelaż baru jest częściowo wykonany z płyt - jednak główny filar został zrobiony z pustaków - suporeksu.

Łukasz Ty nie pij więcej :)

Oczywiście kuchnia jest otwarta, jednak barek jest jakby elementem przysłaniającym blaty robocze - tak więc siedząc w salonie nie będzie widać blatów roboczych i bałaganu na nich :)

Zrobię zdjęcia moim niezawodnym telefonem i przy okazji i odrobinie czasu wkleję do albumu abyście mogli popatrzeć :)

Kaura - nie spiesz się tak do tej wykończeniówki. Naprawdę, wg mnie, postawienie domu w stanie zamkniętym z tynkami nawet i ociepleniem poddasza to dopiero początek drogi :roll: Oj nalatasz się za pierdołkami typu kuchnia właśnie, płytki do niej, sprzęt, kolor ścian itp... i pomnóż sobie to razy ilość pomieszczeń, bo do każdego będzie taki zestaw potrzebny :lol: Koszmar (jak dla mnie) ja już miesiąc wybieram się wybrać kamień do kominka... A drzwi wejściowe z pół roku zamawiałam :lol: Szybciej postawilibyśmy drugi dom niż wykończymy naszego wspaniałegio 8)

Pozdrowionka!

Czy moglibyście się podzielić jaką wełne dajecie (daliście) w poddasze. Chodzi mi o firmę. Zastanawiam się nad Ursą , Isoverem i ewentualnie rockwool.

Wszystkie o lamda = 0,39. W zasadzie najtaniej wychodzi mi póki co Isover, ale negocjacje dalej trwają.

Jak u Was kształtują się ceny.

U mnie jeśli chodzi o Isover to narazie mam 200mm - 24,95 i 50mm - 6,95, Ursa wychodzi 27,59 i 6,64.

pozdro

Luk budowniczy :)

no i dalej rebus mam.

Mam w tej samej cenie Isover-a i Ursę. I teraz nie wiem co wybrać.

Podobno Ursa więcej pyli i śmierdzi. Łukasz prawda to ? Sam będę układal więc ma to dla mnie trochę znaczenie.

Najlepiej mnie rozwalają sprzedawcy. Jeden mówi że Isover lepszy a drugi że Ursa lepsza :), ale jak już się zapytasz dlaczego to jakoś tak na okrętkę odpowiadają.

Hej Wspaniali!

Co się dzieje..

Czyżby wszyscy zarobieni ???

ZACZĘŁO SIĘ!

U mnie wczoraj było pierwsze przesilenie- 4 ekipy, 4 frony robót, jedni popędzali drugich, a raczej przeszkadzali co poniektórzy...

Elewatorzy rozstawili rusztowania i zabrali się za ocieplenie scian ( muszę nadmienić, że idea była taka zeby ocieplić południową elewację wcześniej, zeby nie rozstawiać rusztowania nad ogrodem zimowym- ryzyko uszkodzenia itepe..) Niestety nie zdażyli zrobić całej ściany kiedy przyjechali montażyści oranżerii i stwierdzili, że bez sensu ten stropian, bo oni teraz muszą w dziury wycinac, wiec elewatorzy przesuneli sie na front wschodni..

Przyjechali lepikarze- którzy chcieli już zaizolować chudziaka w całym salonie- nie mogli- no bo ten ogród itd.

Mamy konstrukcję ogrodu przymocowaną do ścian i zabezpieczoną przed ewentualnymi uszkodzeniami przy ociepleniu. Dziś rano jednak elewatorzy rozstawili rusztowania pomiedzy drewnianymi profilami i ocieplają elewacje.

Do tego cały czas działa elektryk- na szczęście- po tym jak kiedyś wymęczyliśmy się ustalając co i jak, teraz po prostu kuje i kabluje.

UUfff...

Jestem lekko padnięta.

Drugie przesilenie szykuje nam się za tydzień- bo okna przyjadą, brama, no i szyby do oranzerii i jeszcze alarm... i bedziemy miec domek zamknięty.

Potem jeszcze odkurzacz, DPG, powietrze do kominka, hydraulika, i wentylacja.

A potem spokojnie tynki i wylewki i jeśli do tego czasu uda mi sie zachować równowagę psychiczną to jedziemy na urlop.

Pozdrawiam

:-)

piekne chwile,ach piekne!!!!tyle sie dzieje,wowczas oko i dusza sie ciesza ;-)

zastoj-u mnie nie....ale wykonczeniowka trwa,schodu gotowe do malowania,glazury wszedzie,montaz bialy,dopracowanka i POPRAWKI P...NE bo przeciez poniszczyli mi scian troche...dopieszczenie fug....i czekam na listwy,2 szafy sie montuja...i za tydzien koniec...moze ciut wiecej....

za 2 tyg. juz chce zanocowac...ale czyszczenia juz 3 wydania byly,jeszcze z 2-3 przed nami.....

fotek nie robie...pozniej,juz po wyjsciu ekip...bedzie ladnie i ....golo....