Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fajnie słyszeć ze nasze domki urastaja w piórka. U nas okna wstawione (PCV ze szprosami). Aktualnie elktrycy kończa instalację, chydraulik zakończył I etap ralizacji instalacji wod-kan. W przyszłym tygodniu maja wejść tynkarze (kładziemy tynku tradycyjne cementowo-wapienne ręcznie kładzione wykańczane drobnym piaskiem kwarcytowym) i ekipa od ocieplania. Ekipa od ocieplania musi nam wykonać ruszt pod deskowanie szczytów elewacji, które chcemy wykończyc deskami kładzionymi w układzie pionowym. W tym moomencie muszę Wam napisac o pomyśle, który nam podsunął znajomy architekt. Otóż jego zdaniem dobrze byłoby ułożyc deski na elawcji frontowej prawie na całości pozostawiając do tynkowania jedynie podcień wejsciowy, deskować od góry do dołu elewację ogrodową ( u nas to elewacja z zadaszonym tarasem. W ogóle nie deskować szczytu ze ścianą garażową. Oczywiscie pozostałe ściani to juz tylko styropian + tynk. Ciekaw jestem Waszych opinii na tenm temat. Dodam tylko, że chcemy zrobić deskowanie z desek o szerokości 18-20 cm lub deskować deskami na zakład wzorem domów z Mazur. Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat Po tynkarzach wejdzie hydraulik na II etap (podłogówka + grzejniki). Po nim posadzki. a jak to wszystko obeschnie to wtedy zabieramy się do osieplania poddasza. Nie mamy jeszcze wybranych drzwi wejściowych. Schody drewniane zamówione. Taki jest harmonogram prac na najbliższe dwa miesiące. Zobaczymy ja to wyjdzie w praniu.

http://grzelid.fotosik.pl

Grzelid- my "idziemy w deski" na elewacji, zwłaszcza, ze powiążemy to potem z ogrodzeniem. Bardzo podoba mi się Wasz pomysł i jeśli nie masz nic przeciwko być może też coś takiego zrobimy. A jaki macie kolor podbitki?

Na jakie schody w końcu się zdecydowaliście???

(u nas dalej impas w tym temacie) Aha i jeśli bedziesz miał namiary na jakieś fajne dechy to daj znać.

Nel1- budujemy w okolicach Wieliczki, zapraszam.

kaura

Czy mogłabyś sprecyzować jakie deskowanie sie Wam podoba tylko same szczyty czy też pomysł naszego architekta tzn deskowanie od kalenicy do samego dołu z tyłu domu oraz od kalenicy do samego dołu z przodu z wyłączeniem podcienia wejściowego. Wtedy szczyt od strony garażu byłby tylko tynkowany. My się trochę tego boimy żeby z naszego wspanialego nie wyszła stodoła. Co wy na to. Zamówilismy w końcu schody firmy Rintal model Bitra Gara z kutymi metalowymi tralkami. Koszt schodow 20 000 zł. Podbitkę będziemy mieli drewnianą jesli chodzi o kolor to chcemy ciemny brąz ktory bedzie pasowal do okien. Zestawimy to z jasnym kolorem tynkowanej części elewacji. Deski na elewacji też chcemy ciemnym brązie.

Wspanialowcy moze ktoś z Was jest magikiem komputerowym i bedzie potrafił zrobic wizualizacje wspanialego z deskowaniem według pomyslu naszego architekta. Prosze o pomoc.

Bardzo podoba mi się takie deskowanie jak w projekcie, ale myślę, ze ciekawie wyglądałyby deski na całości elewacji (ściany szczytowe i ponizej, oprócz tej sciany od strony garażu)

Wydaje mi się, że nie bedzie "efektu stodoły" bo przecież większa cześć elewacji będzie otynkowana. Odnośnie kolorystyki- ja bym chętnie dała jakieś jaśniejsze od mojej podbitki deski i malowane tak, żeby widać było usłojenie.

Jak np. tu:

http://lh3.ggpht.com/kasiaura7/SAI8EyjBYRI/AAAAAAAAA84/JI1TiRch88Y/s288/304628332.jpg

niestety nie pamiętam skąd mam to zdjęcie.

a tu z galerii producenta schodów i parkietu:

http://www.romanowscy.com/inne_zdjecia/22.jpg

Niestety mój jedyny znajomy architekt jest strasznie zapracowany i nie wiem czy uda mi się uzyskać od niego jakąś wizualizację :(

kaura

Widze po zdjęciach ze zaczeliście ocieplać dom styropianem. Pisałaś, że podobnie jak my chcecie deskować elewacje. Nie widziałem jednak żebyście wykonywali ruszt drewniany do przymocowania desek. Chyba ze Wasi fachowcy maja inny patetent na mocowanie desek po ociepleniu. Ciekaw jestem jaki macie no to sposób. U nas tez mają w przyszłym tygodniu zacząć ocieplać dom. Gbyby był dobry patent na mocowanie desek po ociepleniu miałbym troche wiecej czasu na dezcyzje w jaki sposób deskowac elewacje. Caly czas się łamiemy. Nasz dom niby jest na wsi ale tak naprwde to tylko wieś administracyjnie. Wszystkie domy dookoła są nowe, nowoczesne. Boimy sie aby nasz dom nie wyglądal na tle innych jak ze skansenu, choć coraz bardziej sklaniam sie do deskowania wedlug pomyslu naszego architekta. Wizualizacje nowego deskowania na pewno pomogly by nam w decyzji więc pomęcz proszę sowjego architekta. Nasz nie zdążył nam tego zrobić przed swoim miesiecznym wyjazdem do Londynu.

Przy okazji pomysł z ogrodem zimowym w Waszym przypadku ( wspaniała panorama - tego Wam zazdrościmy) jest rewalacyjny.

Grzelid

Pisałeś o frontowej ścianie ale nie jestem pewien czy chodziło Ci o samą ścianę z wejściem czy także część z bramą garażową, dlatego zrobiłem dwie przeróbki. Sporo im brakuje ale to tak na szybko. Wersja pierwsza (sama ściana z wejściem):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9620567f92ea6db4.html

Wersja druga (razem ze ścianą garażową):

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c5aa849ae1efa32.html

To tyle jeśli chodzi o front. Jeżeli taka jakość Ci pasuje to mogę przerobić widok z boku ale raczej bez zadaszenia tarasu.

Pozdrawiam

piotrmw

Dzieki za szybki odzew, ale póki co nie mogę zobaczyć Twojej pracy gdyż komputer w miejscu mojej pracy ma pozakladane zabezpieczenia przez ktore nie moge otworzyć Twoich załączników. Po powrocie do domu zaraz zobacze jak to wyszło i pewnie Cie będę troche meczył w tej kwestii. W każdym razie chcemy wykonac deskowanie na calej elewacji frontowej z wyłączeniem podcienia wejściowego. Nie bedziemy tez deskować ściany z bramą garażową. W zwiazku z tym że elewację ogrodową mamy "poprzecinaną" tarasem radzą nam zrobić na tej elewacji deskowanie do samego dolu. Proponują nam tez deskować całą elewacje boczną garażu (tą elewację z dużym oknem). To by miało sesns i konsekwecje w całości tzn. trzy szczyty deskowane pozostałe elewacje tynkowane

Grzelid

Kolejny obrazek. Tym razem widok z boku. Ty chyba budujesz wspaniałego w wersji A - dlatego zadaszony taras, a ja przerabiałem wersję B (takie fotki miałem pod ręką) - balkon może robić za dach nad tarasem :wink:

Ogólnie widać jak powiększenie deskowania wpływa na wygląd wspaniałego.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bca7099568cb0acc.html

Dodałem jeszcze fotkę z jaśniejszymi deskami - wydaje mi się, że przy stosunkowo dużej ilości desek lepiej wyglądają jaśniejsze.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fd6d5fe8bd7829f6.html

Pozdrawiam

Hej Piotrze!

Kawał dobrej roboty wykonałeś, dziękujemy bardzo.

Trochę się łamałam, jak zobaczyłam deskowanie od frontu, bo jakoś mi nie pasowało- nawet nie wiem co- czy kolory nie te, czy układ desek?

Nie wiem. Natomiast ta ostatnia wizja jest bardzo fajna, elewacja jest ciekawa i niesztampowa.... najbardziej mi sie podoba wersja z deskowaniem trzech ścian.

Zastanawiam się jeszcze nad układem desek- poziomo, czy pionowo.

Poziomo chyba jest lepiej, bo przy pionowym układzie być może uzyskamy "efekt stodoły". Być moze, sama nie wiem.

Ostatnio w ogóle odpowiadam "nie wiem" na coraz więcej pytań. Chyba zbyt dużo dzieje sie naraz i osiągamy powoli stan gdzie prace wyprzedzają pomysły.

Trafiła nam się ekipa-burza i elektryk-błyskawica. (dzięki o Panie!!!)

Nie trzeba ich namawiać i pospieszac, a raczej oni pospieszają nas, a przy tym są dokładni.

Powracając do tematu elewacji-

Grzelid- szczerze mówiąc nie pytałam do tej pory o sposób zamocowania desek do styropianu, ale bedę miała okazję jeszcze dzisiaj, wiec postaram sie dowiedzieć. Aha- co z podmurówką? My myśleliśmy o kamieniu, albo o jakiejś okładzinie kamienopodobnej.

Rybka- jak tam? strop zalany?

Nie martw się, już niedługo bedziecie dach robić, bo te scianki na górze to szybko idą. No i piękne widoki macie... co to za wielka rzeka? Czyżby Wisła?

... pogoda piękna, oby jak dłuzej nam sprzyjała.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych

Wypytałam naszego fachowca od elewacji o sposób montażu desek.

Wycinają w styropianie rowki dokładnie pod wymiar rusztu z kantówek, ruszt kotwią w murze i do rusztu przykręcają deski.

Nie powinno być problemów, po prostu przy naszej 20cm grubości ocieplenia muszą dac dłuższe kotwy.

Moga tak zrobić mimo tego, że w niektórych miejscach mamy położoną siatkę.

Dzieki Wam za pomoc ale podobnie jak Ty Kaura zbyt wiele razy nasuwa mi sie na myśl odpowiedź nie wiem. I w przypadku deskownia elewacji dalej tak jest ale chyba coraz bardziej skłaniam sie do oryginalnego pomyslu na deskowanie wspanmiałego tzn deskowanie tyloko szczytów. Rozmawialem ostatnio niezałeznie od mijego zaprzyjaźnionego architekta z trzema innymi z ktorymi sportakałem sie w miejscu gdzie pracuję. Wszvczyscy zgodnie chwalili wyważoną bryłę wspaniałego i deskowanie szcytów budynku zgodnie z oryginałem . Bardzo sceptycznie odnosili si e do zaproponowanych przeze mnie zmian deskowania. Zreszta tak naprawde to jednym z elelementów, który zdecydował o wyborze tego projektu bylo deskowanie elewacji. Więc chyba pozostaniemy przy deskowaniu w wersji oryginalnej. Otwarta pozostaje sprawa ukladu deskek na elewacji chociaż sklaniamy do desek w ukladzie pionowym. Układ poziomy bedzie zdecydowanie lepszy dla tych domów, gdzie ścianka kolankowa została podwyższona. Spowoduje to wtedy wyważenie bryly budynku ( optycznie obnizenie).

Dzieki Wam za pomoc ale podobnie jak Ty Kaura zbyt wiele razy nasuwa mi sie na myśl odpowiedź nie wiem. I w przypadku deskownia elewacji dalej tak jest ale chyba coraz bardziej skłaniam sie do oryginalnego pomyslu na deskowanie wspanmiałego tzn deskowanie tyloko szczytów.

:) :) :)

A wiesz że przed chwilą z Najlepszym Mężem omawialiśmy tę kwestię?

I całkiem prawdopodobne, ze my również zostaniemy przy oryginalnym projekcie. Na razie postanowiliśmy odsunąć tę decyzję... pomyślimy, poczekamy.. z tym na razie nie musimy się spieszyć.

Pozdrawiamy

Zobaczcie jakie cacka robi się w naszej pięknej Bydgoszczy: http://www.sd.com.pl/

Normalnie gdyby nie fakt, że mam już drzwi zamówione - zmieniłabym plany na elewację i w ogóle na klimat domu z zewnątrz TYLKO ze względu na TAKIE drzwi!!!

No i jakie schody... Piękne

Koleżanka z Bydzi będzie u nich zamawiać schody, stwierdziła, że cena nie jest zabójcza.

Sorki - ale nie mam zbyt wiele czasu dla siebie -- budowa, pisanie podyplomówki, dziecko nr 1 i dziecko nr 2 czyli szanowny małżonek i masę innych spraw na głowie - stąd brak odzewu i zdjęć...

A elewację raczej jak nam gotówka się cudnie rozmnoży - zrobimy taką jak w projekcie. Z deskowaniem poziomym.

Pozdrawiam!

hej....

Ja podobnie jak Dori,na elewacje to kiedys moze odloze,oczywiscie...zartuje,ze kiedys,ale ...nie mam teraz pieniedzy i potestuje Ytonga bez docieplenia, a dwa,ze moja wizja na pewno nie bedzie z deskowaniem...

pochwale sie tym,ze od wczoraj WISI w garazu rekuperator...spiete wszystko,ale bez odpalenia,czekam na wtorek,prawdopodobnie ekipa pojawi sie wtedy i ....odpalimy!!!Drze z niepokoju...emocji i niewiedzy,jak to bedzie dzialac....

Schody dzisiaj wewnetrzne malowane lakierem,wczoraj bejca przyciemnione....malowania dolu,doslownie ostatnich metrow...i kosmetyka...reszta zrobiona...choc jak pisalem,wiele brakuje podstawowych rzeczy....Wykonczeniowka mnie zjadla....pieniedzy nie mam juz dawno,a nerwy mam podjadane....wlasnie przez wykonczeniowke,to najgorszy etap w ciagu tych 11 miesiecy budowy....

Pozdrawiam Was serdecznie....

Mamy bramę i okna... wreszcie choć na poczatku było trochę nerwowo i o mało co nie odesłałam ekip z materiałem, bo okazało się że gość który miał nam otynkować kawałek muru pod bramę nie skonczył swojej pracy :evil:

i sobie poszedł. Szlag mnie trafił, bo dwa tygodnie wcześniej mówiliśmy ze jest to BARDZO WAZNE.

Ale w końcu mając wizję montazu okien za miesiąc zdecydowalismy sie zrobić to dziś mimo tej gołej ściany w garażu.

Z oknami przyjechało dwóch macherów- uwinęli sie w 5 godzin.

Z bramą przyjechało 3, dojechał 4-ty, który okazał się być ich szefem i jedyną osobą znającą się na rzeczy. Montaż bramy zajął im 10 godzin, a jeden z nich ciągle się gdzieś wywalał, gubił klucze, na samym końcu rozciął sobie rękę...dramat po prostu.

udało się im zakończyć nierówną walkę z czasem ok. godz.20.30.

Teraz siedzimy wykonczeni i musimy coś walnać na sen, zeby się nie stresować, że nam okna wyprują z ościeży.

Mam dość tej budowy!

Dobranoc!

Oj widzę doły łapiemy??? :roll: :lol:

Spokojnie... Ja też mam kryzysy czasem. Właściwie przede wszystkim bo ciągle (przynajmniej u nas - ktoś wpada: rodzinka, znajomi) no i wiecznie jest nieskończone, jest bajzel... Właściwie ... - co z tego?!! :wink:

...a jak zaświeci słoneczko... Ohhhh... Nie ma nic fajniejszego niż Twoje słońce nad Twoją działką !!! Twój kawałek nieba!!!

No i nawet mieszkając już na tym niekończącym się placu budowy, bez podłogi w salonie i mebli i w ogóle drzwi i innych ważnych detali - np pieniędzy na to wszystko :lol: :lol: :lol: siadam sobie i nie przejmuję się tym! Przecież to nie wyścig, przecież nie muszę mieć już wszystkiego na tip top. Ważne, że jest.