Lookita 18.04.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja jutro piwko albo winko z Zonka pospijamy. Wczoraj odpalilem baniak buforowy i zalaczylem ciepla wode:-) jutro pierwsza kapiel...w lazience bez drzwi )))) a co! zalamki sa i beda,Kauro nie daj sie,bo bedzie ich wiecej.... Dorota juz psychicznie uzdrowiona bo domek ma,goly bo goly ale wlasny, doly Jej nie sa straszne.Malo swoja droga plakala Mowie,jeszcze sporo przed nami,choc blizej , jak dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.04.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Wiedziałam że mogę Was liczyć!!! Na budowie wszystko gra. alarm skonczony, brama się otwiera i zamyka, mamy okna i dziś finał montazu oranzerii. Dlatego byłam taka podkręcona wczoraj, bo tak naprawde mieliśmy dom niezamkniety i baaaaaardzo bujną wyobraźnię. Jutro bedzie wielkie sprzątanie... ognisko znaczy się.. Kto bedzie w pobliżu niech wpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.04.2008 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 jasne,ja mam jakies 350 km....ale jutro nie moge....weekend free a ogniska juz byly....jakis grilik na smieciach bedzie czy solo? Katarzyno daj fotki,poogladam sobie kwiatki czy co tam macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Łukasz- specjalnie dla Ciebie parę kwiatków: http://lh6.ggpht.com/kasiaura7/SAj5bCjBYTI/AAAAAAAAA98/O9PKzL5kNfw/s288/DSC00761.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.04.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 supeeer,jak ladnie pachna i...smakuja to chyba polka w jakims zagranicznym sklepie?Zywczyk posrod zahodnich piwek.... wstyd sie przyznac,ale nie umiem wklejac zdjec na forum..... piekne kwiatuszki...ach,gdybym mogl...ale nie...praca...wlasnie,jeszcze 10 godzin....bleeeeeeeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 20.04.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 kaura Z tego co pamiętam to Wy tez budujecie wspaniałego bez podwyższania ścianki kolankowej budujac ściankę "przedziałową". Czy za ta ścianką zgodnie z projektem ukladacie na stropie styropian ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 21.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 kaura Z tego co pamiętam to Wy tez budujecie wspaniałego bez podwyższania ścianki kolankowej budujac ściankę "przedziałową". Czy za ta ścianką zgodnie z projektem ukladacie na stropie styropian ?. Moze nie do mnie było to pytanie - ale ... u nas nie było styro na tym fragmencie stropu. Oczywiście między tymi ściankami ociepliliśmy grubo watą. No a u nas z większych postępów - hmmm mój szanowny małżonek podłączył stąjącą bezużytecznie od 2 tyg zmywarkę!!! Co za radość Muszę przypomnieć co niektórym, że zmywarka w naszym przypadku nie jest zaliczana do kosztów wyposażenia domu, lecz bezwzględnie do kosztów budowy Jest to niezbędnik w naszym domu. Niezbędnik od wczoraj. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 21.04.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 kaura Z tego co pamiętam to Wy tez budujecie wspaniałego bez podwyższania ścianki kolankowej budujac ściankę "przedziałową". Czy za ta ścianką zgodnie z projektem ukladacie na stropie styropian ?. Moze nie do mnie było to pytanie - ale ... u nas nie było styro na tym fragmencie stropu. Oczywiście między tymi ściankami ociepliliśmy grubo watą. No tak- rzeczywiscie w tej przestrzeni w projekcie jest cała wylewka Podobnie jak u Dori - leży u nas gruba warstwa waty Cholernie bez sensu są te ścianki przeddziałowe. Lepiej było ich nie robić w ogóle, a przestrzeń zabudowac niskimi szafkami z karton-gipsu, byłyby fajne schowki, a tak mamy puste niewykorzystane przestrzenie. Dla zainteresowanych schodami namiar na wykonawców ostatnio znalezionych: http://www.romanowscy.com/index1.php?dzial=galeria Już się z nimi umówiliśmy Jestem pod wrażeniem- spotkaliśmy się z jednym z braci Romanowskich u nas na budowie. Obadał dziurę wstropie, powiedziałam jakie schody chcemy i w ciągu pół godziny mielśmy wszystko wyjaśnione. Bez ściemniania i wymyślania. Narysował nam 3 warianty schodów przy naszych wymiarach, objaśnił co jak sie użytkuje, na szybko podał zakresy cenowe poszczególnych czynników kształtujących cenę, opisał konstrukcję schodów i rodzaje balustrady. Zrobił wrażenie dobrego fachowca, który żyje tym co robi, więc nie zastanawialiśmy się długo. Już się nie denerwuję tym domem, właściwie stały mi sie obojętne wszelkie kiepskie rozwiązania i zepsute realizacje, bo wszystkie złe decyzje równoważy jeden element- nasz ogród zimowy. Wiem ze zaburza bryłę domu, zajmuje elewację, ale muszę Wam powiedzieć ze widok ze srodka wynagradza mi wszystko i jednak była to najlepsza decyzja jaką do tej pory podjęliśmy w zwiazku z domem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.04.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Hi, w przyszlosci moze zaplanuje ogrodek zimowy,na razie...nie mam kasy na te dodatki.Choc ktos pomysli,ze reku i gwc to tez dodatek. Dzisiaj wielki dzien mam nadzieje bedzie-podlacza po poludniu reku!!! Garaz pomalowany,w srodku koncowki prac...i juz 2 x kapalem sie w lazience;-) Podlaczyli mi wreszcie ostatecznie piec z kominkiem i mam od diabla cieplej wody.Kominek laduje zasobnik jak trzeba.Troche drewienek i o malo co,nie zagotowalem kominka:-) 92 st. na ''mietko''. Jeszcze raz polecam kominki z plaszczem , a nie te na ''gorace powietrze '' W weekend czyscilismy poddasze-myc trzeba z 10 x zeby dojsc do ladu....Pozdrowkeczki. Odezwe sie niebawem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 22.04.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 tylko Wam pozazdroscic juz tego etapu my czekamy na zmiany u projektanta i pozwolenie na budowe. i wmawiamy sobie ze do 2010 juz sie wprowadzimy-marzyciele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 22.04.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 tylko Wam pozazdroscic juz tego etapu my czekamy na zmiany u projektanta i pozwolenie na budowe. i wmawiamy sobie ze do 2010 juz sie wprowadzimy-marzyciele... Ja jestem na tym samym etapie, ale 2010 to data NIEPRZEKRACZALNA!!! Kaura - niezłe postępy... aż przyjemnie popatrzeć, najchętniej znów byśmy Was odwiedzili kiedyś... Jednak wracacie do deskowania elewacji? Myślę, że te deski to prawie znak rozpoznawczy Wspaniałego. Ja deskuję na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 22.04.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Zakończyliśmy II etap kanalizacji oraz elektrykę. Dzisiaj na naszą budowę wchodzą spece od tynków wewnętrznych i zewnetrznych. Tynki wewnetrzne robimy tradycyjne ręcznie kładzione zacierane drobnym piaskiem kwarcowym. Ciekaw jestem moze ktoś z Was kladzie takie tynki i za jakie pieniadze. Za ściankę przedziałową położymy wełnę mineralną. Po zakończeniu tego etapu rzucę na forum jakieś nowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 22.04.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Ciekawa jestem Łukasz jak Twoje wrażenia z rozpoczęcia "sezonu wentylacyjnego" My jutro jedziemy podpisywać umowę na wentylację- stanęło na ofercie z rekuperatory.pl, nie najtańsi, ale najbardziej rzeczowi. Co do kominka my wybraliśmy ten na gorące powietrze Już teraz jak widzę ile mam rurek i przewodów, to lekko kręci mi się w głowie, a jeszcze gdyby doszło sprzęzenie PW z PC, to na pewno nie umiałabym nad tym wszystkim zapanować. Na razie rozpaczliwie poszukujemy koparki, bo już najwyższa pora na prace ziemne, tylko co mamy termin, to leje, potem obsycha i tak w kółko macieju. Pawelcool zapraszamy- wpadajcie, jesteśmy teraz na budowie dosyć często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 22.04.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 My jutro jedziemy podpisywać umowę na wentylację- stanęło na ofercie z rekuperatory.pl, nie najtańsi, ale najbardziej rzeczowi. Co do rzeczowości i doświadczenia mam zastrzeżenia do Pana z Krakowskiego oddziału Rekuperatory.pl. Sprawdzałaś ofertę ASK? http://www.rekuperatory.krakow.pl/index.php?id=kontaktNa mnie zrobili o wiele lepsze wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 22.04.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Niestety trochę nas gonił czas, bo 2 miesiące czekaliśmy na reakcję krakowskich instalatorów Bartosza, na który wstępnie byliśmy zdecydowani i kiedy nas olali wróciliśmy do rekuperatorów. Nie dotarłam do ASKa. Katorgą było dla mnie ( i dalej jest) przebijanie się przez większą ilość ofert i koniecznosć dokonywania wyborów w działce, na której kompletnie się nie znam. Nie mam na tyle czasu, zeby przekopać się przez to wszystko. A akurat przedstawiciel rekuperatorów.pl był o niebo lepszy od przedstawicielki Bartosza, która rozejrzała się po domu i powiedziała coś w tym stylu: "no, no, rury damy tu i tu, przebicia przez strop się zrobi tu, tu i tu" Przy czym "zrobi się" oznaczało "MY TEGO NIE ROBIMY".Więc podziękowaliśmy firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nel1 22.04.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam, tak się zastanawiałam nad tym projektem, ze w końcu go kupiłam ( tzn, mąż kupił ) Mam do was pytanko czy gdzieś na tych 21 stronach znajdę jakieś kosztorysy ? przynajmniej stanu surowego ?? : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 23.04.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Nel1 Z tego co pamietam to szczegółowego kosztorysu na forum nie znajdziecie. Wiekdszość formułowiczów w swoich postach przemyca gdzies informacje o swoich kosztach budowy. Oczywiscie trzeba brac poprawke na zmieniajace sieceny materiałów budowlanych szczególnie w zeszlym roku. My zaczęliśmy budowę w maju 2007 (wyż cenowy) i za stan sutrowy otwarty z zadzaszonym tarasem ( poatzrz zdjęcia) i dachem pokrytym dachówką ceramoiczną zaplacilismy ok. 150.000 (materiały + robocizna). Obawiam sie ze dzisiaj do tej ceny musisz doliczyć 20% . http://grzelid.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 23.04.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 W miarę szczegółowy kosztorys, prowadzę sobie na bieżąco więc jak coś to na priv mogę ci podesłać. KAura... Nieźle idziecie do przodu ... szacuneczek Ja skończyłem robić elektrykę i tynkarze kończą robić tynki. Pomału zabieram się za ocieplenie poddasza. Wełna już leży tylko jeszcze wiedzy mało mam i muszę doczytać i dowiedzieć się co i jak . No i lada dzień wchodzi instalator. Tyle że chyba wcześniej kolesie od posadzek ułożą styro... no chyba ze sam to zrobie . Generalnie przestałem się speszyć bo prąd bedziemy mieli najwcześniej około października , więc nie wiadomo czy w tym roku się wprowadzimy. Troche mnie przeraża brak kasy. Chciałem ocieplić domek wełną i odeskować, ale wątpię aby mi wystarczyło szmalu. Ogólnie masakra... lekki dołek ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelcool 23.04.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Kaura,Byłem dzisiaj u Ciebie na budowie i widziałem live Twój ogród zimowy... po prostu brak mi słów . Coś pięknego i w połączeniu z Waszym widokiem... Szczerze zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 23.04.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Kaura, Byłem dzisiaj u Ciebie na budowie i widziałem live Twój ogród zimowy... po prostu brak mi słów . Coś pięknego i w połączeniu z Waszym widokiem... Szczerze zazdroszczę. Właśnie mówił mi elektryk, że był jakiś fotoreporter... zdjecia robił... że niby w gazecie bedzie.. Ogród- nam też sie cholernie podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts