Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zakończyliśmy II etap kanalizacji oraz elektrykę. Dzisiaj na naszą budowę wchodzą spece od tynków wewnętrznych i zewnetrznych. Tynki wewnetrzne robimy tradycyjne ręcznie kładzione zacierane drobnym piaskiem kwarcowym. Ciekaw jestem moze ktoś z Was kladzie takie tynki i za jakie pieniadze. Za ściankę przedziałową położymy wełnę mineralną. Po zakończeniu tego etapu rzucę na forum jakieś nowe zdjęcia.

Witam wszystkich,

Dzisiaj skończyli u nas tynki wewnętrzne, tradycyjne, ręczne z ostatnią warstwą drobniutkiego piasku (koloru bialego). Tynki wyglądają jak gipsówka (chodzi o gladkość). Koszt za 1m2 24 zł (robocizna plus material). Cena za 578 m2 plus oprawa 6 parapetów - 14 000 zł.

Zdjęcia wkleimy po niedzieli.

Pozdrawiam,

Gośmar

Reku dziala-na razie czuc jakby inne,przemieszczane powietrze....kanaly dzialaja ladnie z przepustowoscia z tabelek...wiec na razie milo i wszystko gra.GWC tez dziala....nic nie smierdzi po 3/4 roku zalegania pod ziemia...

Okolo roku-dokladnie dzisiaj 11 miesiecy minelo od wkopania pierwszej lopaty,jedno z moich marzen budowlanych zaczelo dzialac.Wspolpraca z firma WAREBUD przebiegala i przebiega bardzo dobrze.Szczerze polecam,powolajcie sie na mnie,jak cos....

Czekam na listwy...i pomalowanko hollu...reszta juz,juz...Za tydzien przenosimy sie...

Mnie wykonczyla lekko wykonczeniowka,przeliczylem sie...na szczescie wnetrz-wyposazenia,choc elewacji i wokol domu nie mam za co....Coz...przede mna jeszcze sporo...nie zalamujmy sie...chcialo sie domku,to mamy ;-)

gośmar

Jaka wersję wspaniałego Ty budujesz? My budujemy wersje M04a bez podwyższania ścianki kolankowej. Jeśli Ty budujesz taka samą wersję to Twoje zestawienie ilości M2 tynków oszczędziłoby mi liczenia. Zapytam tez o liczbę metrów kwadratowych ocieplania zewnetrznego i poddasza w karton gipsie. Z góry dziekuje Tobie lub innymm formułowiczom za te dane.

Hej,o elewacji mam zerowe pojecie,ale wiecej bedzie u mnie niz u Katarzyny,czy u innych osob,ktore nie podniosly chaty.

U mnie poddasza wyszlo 143 m.kw. a dom w obecnej chwili ma po powiekszeniu 185 m.kw. bez garazu...wyszlo wiecej...jakos tak ;-)

Welny zakupilem 60 rolek...ale ile to wyszlo-wiem,ze weszlo wszystko...2x po 15 cm.

Powoli dane ulatuja mi z glowy...juz nie wracam w te czasy....zyje obecnymi dodatkami,te niszcza zdrowie ;-)

Wspaniali

Na izoilację termiczna podlogi na gruncier daje 12 cm stropianu (wiecej nie moge), na ściany zewnetrzne 15 cm styropianu na sufit w garazu 10cm styropianu , na sciane pomiędzy garazem a częscią mieszkalna 5cm styropianu. Na izoalcje termiczna poddasza planuję dać 20 cm welny mineralnej. Myślicie, ze w odniesieniu do wartości grubości poszczególnych izolacji termicznych warto dać na podaszu większą warstwę welny?

Myślę, ze warto dać więcej na dach. W końcu tam ucieka najwięcej ciepła.

I koniecznie w dwóch warstwach.

U nas podłoga na gruncie w sumie 18cm styro, ściany 20cm, dach 30cm wełny, w garażu 10cm styro na suficie będzie- garaz nieogrzewany.

Mnie nurtuje jedna sprawa: planujemy rekuperator tak jak u Lookity- w garażu i zastanawiam sie czy nie dać tam jednak jakiegoś ogrzewania. W opcji mamy jakieś pętle podłogówki, lub grzejnik (w bezposrednim sąsiedztwie rekuperatora), którego bedziemy uzywać w momentach dramatycznych spadków temperatury. Rozważania właściwie sprowadzają się do jednego pytania: czy możliwy jest w nieogrzewanym garażu spadek temperatury ponizej 5st, lub ponizej zera??? :(

Wiało tam raczej nie będzie, tzn nie bedzie bezposrednich uderzeń wietrzyska w dzrzwi garazowe i wszystkie szczeliny.

Więc grzejecie garaże Wspaniali czy nie???

Nie sadze by temp spadla w calym garazu do takich wartosci,moze przy samych drzwiach i zima naprawde sroga,po podlodze....Ja nie mam ocieplonej podlogi,kaloryfer mam...duzy,pod garaz....co do reku...i odkurzacza centralnego-dosc istotne sa zmiany temperatury,jesli chodzi o wilgoc a nie o sam mroz...Wilgoc przewlekla uszkadzac moze,jak ona to mroz i mamy...zastoj...Z tego co moiwli od reku,zima on sobie podmuch puszcza z gwc przez samego siebie w obudowie,dopiero wrzuca w obwod rur...Zamarzac moga skropliny odprowadzane od reku...o tym nalezy pamietac....

Co do ilozacji-styro pod podloga -15, gora 7cm, welna 5 cm w garazu od gory i z boku.

Myślę, ze warto dać więcej na dach. W końcu tam ucieka najwięcej ciepła.

I koniecznie w dwóch warstwach.

U nas podłoga na gruncie w sumie 18cm styro, ściany 20cm, dach 30cm wełny, w garażu 10cm styro na suficie będzie- garaz nieogrzewany.

Mnie nurtuje jedna sprawa: planujemy rekuperator tak jak u Lookity- w garażu i zastanawiam sie czy nie dać tam jednak jakiegoś ogrzewania. W opcji mamy jakieś pętle podłogówki, lub grzejnik (w bezposrednim sąsiedztwie rekuperatora), którego bedziemy uzywać w momentach dramatycznych spadków temperatury. Rozważania właściwie sprowadzają się do jednego pytania: czy możliwy jest w nieogrzewanym garażu spadek temperatury ponizej 5st, lub ponizej zera??? :(

Wiało tam raczej nie będzie, tzn nie bedzie bezposrednich uderzeń wietrzyska w dzrzwi garazowe i wszystkie szczeliny.

Witam!

Planuję mały grzejnik w garażu, ale tylko będę go używał przy skrajnie niskich temperaturach.

Generalnie podłoga w garażu powinna być ocieplona (u mnie 20 cm styropianu EPS 200), ściany garażu też są ocieplone, drzwi garażowe mają wypełnienie z pianki (5 cm), więc temperatura nie powinna nigdy spaść poniżej 0%.

Jeżeli chodzi o rekuperator, to on jest ocieplony standardowo, a w zależności od modelu dociepla się go dodatkowo, więc nie powinno być problemu z niską temperaturą...

Zamontowanie dodatkowego kaloryfera nie jest wielkim kosztem, a zawsze będzie święty spokój...

Pozdrawiam i udanego budowania....

Witam!

Planuję mały grzejnik w garażu, ale tylko będę go używał przy skrajnie niskich temperaturach.

Generalnie podłoga w garażu powinna być ocieplona (u mnie 20 cm styropianu EPS 200), ściany garażu też są ocieplone, drzwi garażowe mają wypełnienie z pianki (5 cm), więc temperatura nie powinna nigdy spaść poniżej 0%.

Jeżeli chodzi o rekuperator, to on jest ocieplony standardowo, a w zależności od modelu dociepla się go dodatkowo, więc nie powinno być problemu z niską temperaturą...

Zamontowanie dodatkowego kaloryfera nie jest wielkim kosztem, a zawsze będzie święty spokój...

Pozdrawiam i udanego budowania....

Zgadzam się. My także mamy grzejnik w garażu. Super sprawa. A koszty - żadne (ten jeden grzejniczek...) a jaki komfort.

My też dajemy grzejnik w garazu nie po to żeby go ogrzewać a jedynie utrzymywac temaperature w granicach 10-12 stopni. Zaczeliśmy tynkować góre domu i jednoczesnie ocieplać go styropianem. Powiem Wam ze teraz na działce i w domu jest większy bajzel aniżeli wtedy kiedy działali murarze. W końcu zdecydowaliśmy tez o deskowaniu domu. Bedziemy układać na trzech szczytach wspanialego deski w układzie poziomym

http://grzelid.fotosik.pl

helllo

ach,dzialacie,domki rosna,tak ma byc!

wczoraj nadano mi numer porzadkowy dzialce,spoznilem sie z papierami-nie powiedziano mi,ze do elektrowni to jest potrzebne,zeby elektryk zdal dom.

u nas juz ...wprowadzka,wczoraj wnioslem pralke,lodowke tymczasowke,pospinalismy pare gniazdek,tam gdzie potrzeba ,powiesilem tv na scianie i....pranko pierwsze bylo,winko wieczorkiem przy kominku....fajnie....zrobie pare fotek....

jutro pierwsza noc :-)jakis przesad jest,ze od srody lub soboty sie budowe zaczyna...my jutro jakos sobie tak ustalilismy.....

wentylacja dziala..

Lookita! Gratuluję! Świetne uczucie - nie musieć już dojeżdżać na budowę, tylko zamieszkać w DOMU! Ciężko się przestawić ze zwrotu: "jadę na budowę" na "jadę do domu" :lol:

U mnie, oczywiście po którymŚ tam praniu, w związku z tym, że nie wszędzie jest już obieg zamknięty wodą - w łazience na górze są tyczasowe plastikowe zatyczki - oczywiście puściły i zalałam łazienkę na górze i kotłownię pod nią :lol: Dobrze, że sąsiadów pod nami nie ma!!!

Udanej - nie tylko pierwszej - nocy :wink:

gośmar

Jaka wersję wspaniałego Ty budujesz? My budujemy wersje M04a bez podwyższania ścianki kolankowej. Jeśli Ty budujesz taka samą wersję to Twoje zestawienie ilości M2 tynków oszczędziłoby mi liczenia. Zapytam tez o liczbę metrów kwadratowych ocieplania zewnetrznego i poddasza w karton gipsie. Z góry dziekuje Tobie lub innymm formułowiczom za te dane.

Witam,

My budujemy wersję M04bL bez podwyższania scianki kolankowej czyli zgodnie z projektem. Niestety nie mamy jeszcze danych dot. ocieplenia zewnętrznego i poddasza. Te prace dopiero są przed nami. Na razie w środę gaz wewnątrz domu (koszt z planem 2200 zł plus ok. 200 zł kominiarz) , a centralne ogrzewanie gazowe po weekendzie majowym (koszt łącznie z wodą i kanalizacją wewnętrzną 29000 zł z firmy Buderus).

LOOKITA, gratulacje i powodzenia we Wspaniałym

Ale jeszcze przed Tobą zagospodarowanie dzialki, pomysł na ogród itp.

Pozdrawiam wszystkich

Gośmar

Hej, jesteśmy po rozmowach z potencjalnymi budowlańcami - facet ma stawke 900 zł za metr domu czyli u nas jest to 200 m2 (po podłogach) - stan surowy z dachem z dachówki ceramicznej i z porothermu - i nie obchodzą nasz żadne materiały itp... Co sądzicie ??

kaura jeszcze raz dzięki za zwiedzanie :wink:

nel1

Biorac pod uwagę,że my budowę naszego wspaniałego prowadziliśmy w zeszłym roku kończąc stan surowy otwarty z dachówka ceramiczną w październiku w kwocie ok. 150 000 zl. uwazam że cena podana przez Wasza ekipę jest przystepna. Plusem jest to,że nie obchodzi Was latanie z materiałami a to kosztuje zachodu. Jestem na tak. Nie wiem w jakim rejonie Polski budujecie ale np: dziś w okolicach Warszawy myślę, że taniej trudno bedzie wybudować taki dom jak nasz