Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Hej,ja dalem petle w spizarce tak na wszelki wypadek,w zasadzie pod oknem zeby mimo wszystko dzialala jako straznik p/mrozowy pod oknem,lekko ogrzewajac powietrze.Dla mnie to istotne,gdyz nie mam zamknietej spizarki. Na gorze,pod moim oknem na holu mam duzy grzejnik,na razie nie wiem jak dziala,czy warto bylo ale mam i wlaczalem go.Zima wszystko wyjdzie.Na razie mam za cieplo i nie trzeba....

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas nie ma grzejnika w spiżarni i kotłowni. W spiżarce ma btyć chłodno. Będzie ona zamknięta. Kiedyś :D

U góry na korytarzu mamy grzejnik. Jest to jednak duża, bardzo duża przestrzeń - więc będzie zapewne przydatny. Wolę żeby było za ciepło (zawsze można skręcić ogrzewanie) niż miałoby być zimnawo...

OOO! Ilona sie odezwala :-)

No widze postep prac.....tak milczeliscie,a tu prosze,prawie dom na ukonczeniu....

Super schody i prezentacja z zewnatrz!!!

Nie zalapalem na poczatku,czemu zrobiliscie te podciagi wzdluzne w salonie....

Wiele sie zmienilo.....

Trzymajcie sie i powodzenia...tez przechodzimy przez piekielko....wykonczeniowe,stanelismy w dlugach...i....na ten rok w srodku postoimy....

Ilona... no jak miło widzieć Was tutaj. Przejrzałam zdjątka i nie odpuszczę Tobie! Musisz mi (a zresztą może i nie tylko mi się to przyda :) ) powiedzieć:

- co to za deski na zewnątrz domu? Deskowaliście wszystkie szczyty? Ile taka przyjemność kosztowała? No i czy już podczas ocieplania styropianem domu już były elementy mocowane do późniejszego deskowania?

- w salonie (przynajmniej pod schodami) zauważyłam jodełkę - to są płytki? jakie???

Pozdrawiamy Was serdecznie!

Mamy odeskowane wszystkie szczyty. Nie było nic przygotowane przed ocieplaniem styropianem - poradzili sobie z mocowaniem przez styropian. Ile w sumie kosztowało nas to deskowanie to trudno powiedzieć, bo: deski dostaliśmy od rodziców, farba do malowania ponad tysiąc, robocizna około 2tys.plus za wykończenia jeszcze trochę, dokładnie nie wiem, bo jeszcze tynki nam robili

Na podłodze w salonie jest gres hiszpański z firmy Alcorense Azzurejro. Kupowaliśmy u importera. Wymiar 30x60 i ułożony w jodełkę właśnie;)

Dzisiaj zamontowali nam kuchnię:) Brakuje jeszcze tylko drzwiczek do dwóch szafek, jak będzie komplet to pstryknę fotkę.

Hej u nas powoli rusza budowa wpsaniałego.

Prosiłbym o wasze doświadczenia a zwłaszcza tych co wiedzą z jaką kwota trzeba się liczyc jesli chodzi o robiciznę za dach (całość: wieźba, dachówki cermiaczne, orynnowanie do ziemi). Własnie zaklepuję potencjalnych ludzi od dachu i chciałem troche skonfrontowaćinne opinie (u mnie dach trochę sie powiększy bo powiekszamy garaż w wersji M04BL o 90cm w lewo i 70cm do tyłu).

Pozdrawiam

Otymistyk-u,zapewne podejdziesz optymistycznie i ...podasz jakis swoj budzet zaproponowany na stan surowy zamkniety ;-)

My bedziemy miec inne zdanie,bo kazdy z nas co innego ma,w innym regionie...inne podstawy materialne i wykonawcze ...

Tu do stanu surowego zamknietego mysle,ze wiekszych,drastycznych roznic nie bylo...sledzac forum porownywalne kwoty mielismy,oczywiscie...zalezne to bylo,jak powyzej-czytaj uwarunkowania lokalno-osobowe.

Z tgeo co pamietam-stan surowy zamkniety z gwc wyszedl mnie okolo 190-195 000.Ale bez elewacji domu i plytek na schodach i tarasie oraz balkonie-mowie o wersji B...balkon podraza koszta...ale to pikus...

Dach-wiezba w cenie budowy domu-pokrycie-Braas z 5 veluksami,3 typowymi,2 drozszymi,rynny Siba stal,czy jakos tak...robocizna 42 000, folia a nie deskowanie...Region-mazowieckie,bliskosc stolyyycy pie...nej ;-) ( tu zabraklo mi literki ''k'' ) . :-)

Powiem tylko tyle,ze wykonczeniowka to 2-3 x wiecej kosztuje :-)))))niz stan sur. zamkniety.....

Poza tym-powiekszenie garazu jest dobrym pomyslem...ale dawno mowilem,juz wiecej nie wycisniesz ze Wspanialego,dalej to juz inny domek ;-)

My miescimy sie 2 autami,ciasno jest,ale rowerki wchodza,klamoty inne tez,umywalka i reku i kola zimowe...faktem jest,ze z 2 aut jednoczesnie wysiasc sie nie da ,lepiej tez parkowac tylem-wjazd niz normalnie....Ale to nie jest najwazniejsze.....

Witajcie WSPANIALI

Wreszcie i na mnie nastał czas.... Od tygodnia trzymam w ręce - po długich bojach i zaprawach - pozwolenie na budowę :) - EM04b Wspaniały - wariant II (energooszczędny) z małymi przeróbkami, Teraz się zacznie.....

Chwilowo utknęłam na czytaniu Waszych postów....

Liczę na Waszą pomoc - zapewne będziemy mieć milion pytań :)

pozdrowienia dla Wszystkich

Lookita

Z tego co pamiętam to na podlodze na stryszku ukladałeś płyty OSB. Jaka Grubość plyty dawałeś 18mm czy 22mm. Pytam dlatego, że płyta 18mm kosztuje 50 zł mniej niż 22.

U nas na budowie skończylismy tynki wewnetrzne i ocieplenie zewnętrzne. Hydraulicy rozlożyli podlogówkę oraz rury do grzejników i w przyszłym tygodniu zalewamy posadzki. Mamy juz też bramę garażową. Zmówliśmy drzwi zewnętrzne oraz wewnetrzne. Czas oczekiwania na drzwi zewnętrzne to 8 tygodni a drzwi wewnętrzne to 12 tydgodni.

Hej,

plyty mam 18tki,pare stow wiecej mnie by kosztowala calosc zamowienia,a dodam,ze nie zrobilem z plyt podlogi na calym strychu,jedynie na okolo 40 m.kw.Reszte ,waska czesc strychowejpodlogi zrobili mi ze zwyklych dech.Uwazam,ze nie ma sensu dawac grubszych,w moim przypadku zbyt rzadko zagladac bede na gore,totez spokojnie podloga moze byc troszke ciensza.Co innego przy czestym korzystaniu lub wrecz zaadoptowaniu strychu np. na silownie,czy tez pomieszczonko dla relaksu.Wowczas raczej trzeba dac legarki jakies i grubsza plyte albo deski.Ale to juz kolejny koszt-i izolacja skosow,jak ktos nie ma...

Grzelid-do przodu,powodzonka....

Ilona i Sławek- ale u Was pięknie.. poczułam ukłucie zazdrosci, bo u nas dopiero skończyliśmy instalacje.

Optymistyk- stan surowy kosztował nas cirka 160tys. bez okien oczywiście, z dachówką ceramiczną Roben i ze zmianami jak w albumie. .(w okolicach Krakowa tez jest drogo)

Na szczęście dla budujących w tym sezonie juz nie ma szaleństwa z materiałami budowlanymi, ceramika raczej zalega na składach, (nie wiem jak z innymi materiałami) więc ceny lekko spadły.

Grzelid -my tez daliśmy płyty OSB na stryszku te grubsze, bo małżonek słusznej postury i wagi jest, więc nie mogliśmy ryzykować :D

Ostatnio posprzątaliśmy trochę i odkryliśmy dwie niewielkie (tzn. nieszerokie, bo na długość to 1-2m ) ryski na płycie nad parterem, troche sie denerwujemy przed przyjazdem kerbuda, bo jak nie będzie to normalny efekt pracującego betonu- to co? :o

Zakończyliśmy instalacje, z tym że jedna (jak na razie) rura og kanalizy nachyla sie w nie tą stronę co trzeba. Czeka nas zatem latanie po domu z poziomicą i sprawdzanie wszystkiego po majstrach.

Zastanawiam się również jak zabezpieczyć rury od odkurzacza centralnego przed tym niszczycielskim wężem od agregatu do tynków- zalać to chudziakiem, czy odeskować- sama nie wiem...

Może coś podpowiecie kobiecie w nerwicy budowlanej :lol:

Pozdrawiam

Katarzyno-ryske to ja mam dopiero teraz,po pomalowaniu ,w miejscu gdzie prawdopodobnie plyta balkonu jest polaczona z belka stropowa,w salonie,sufit,2 m od nadproza lewego okna salonowego..dlugosc jakies 30 cm, od okna salonowego ale elewacyjnego, byla wieksza przed szpachlowaniem...Bedzie dluzsza jeszcze jak polozymy balustrade i plytki na balkonie-ciezar dodatkowy dojdzie.Coz,takie sa realia budowy domku i jego pracowania po wybudowaniu.Za kilka lat tremoncik i wyszpachlujemy te i inne linijki :-). Teraz juz wiem,skad te dziwne trzaski czasem bylo slychac podczas koncowki wykonczeniowki....domek wydaje glosy ;-)Teraz to ustapilo,kiedy juz siedzimy non stop prawie,moze w nocy ,gdy spie,ale zdecydowanie juz niczego nie slychac...fajnie pracuja na zew rynny pcv...jak sie nagrzeja...dlatego mam stalowe,a nie jak u tescia...Tez pracuje-puka doplyw glownej wody do budynku,podczas ogrzewania domku,moze do ukladu doplywa woda,do ukladu kominka takze,tu sa braki czasem przy podgrzaniu zbytnim calosci...W ogole dziwne sa odglosy,jednak juz sa dla mnie typowe.

Co do rur od c.odk.tesc zbil korytka na te rurki i bylo oki.Te rurki sa slabsze niz od podlogowki...

oczywiscie!!!!! takie specjalne pekniecia wzdluz dolnego biegu przyszlej oscieznicy...

generalnie ochlaptusy lubelskie zrobily dosc dobrze,na dole spitolili,wiec klejem trzeba bylo nadlozyc....jak ktos planuje glazurke na dole,to musi miec rowno,jak nie to kleju pojdzie wiecej,a to juz drozsze...ja mowie,sam nie sprawdzilem az tak dokladnie by to wyczuc...jednak,to takie niuanse,ja znam sie duzo lepiej na czyms innym niz budowanie,wiec wybaczylem sobie i tym biednym polskim pijaczkom,szkoda bo byli w moim wieku....

Optymistyk ceny z ub roku to juz przeszłość... My daliśmy za robociznę - ciesielkę ze wstawieniem okien, obrobieniem ich, deskowaniem całej połaci dachu, i dachówką , orynnowaniem, obróbkami blacharskimi - jakieś kilkanaście tys. No i nie robimy już podbitki bo mamy krokwie wykończone ładnie i widoczne. Kurde jak się to nazywa - taki sposób wykończenia dachu? Hmmm, skleroza! Także to wszystko nie przekroczyło bodajże 15tys.

Lookita no nasz domek też żyje i słychać to szczególnie nocami. Na początku mówię- rany dach nam się wali - a to pewnie osiadały karton gipsy nad naszymi głowami:)

Takich dźwięków jest sporo. Włącznie z żabą w nocy w salonie i ptakiem w kominie :lol: Po prostu meksyk.

A na stryszku mój małżonek w wolnych chwilach nabija deski, nie płyty osb, były drogie a desek nam trochę zostało więc warto było je wykorzystać.

Pęknięć nie widzę bo mam już wykładziny u góry - jednak nie będę odkrywała ich i szukała pęknięć. Jeśli tam sa to trudno. Na suficie w salonie, kuchni nic nie widać.

Dylatację mamy nie tylko w otworach drzwiowych, ale przy powierzchniach szerszych niż 5-6m. Także między kuchnią i salonem. W salonie i między salonem a miejscem gdzie miała stanąć ściana dzieląca go z gabinetem. Ściany nie ma ale dylatacja jest. No i jeszcze gdzieś po wejściu do domu między kominkiem chyba.

Dzieki Wam za rady dobrzy wspaniali

Dzisiaj wykonali u nas wylewki. Na pierwszy rzut oka jest ok. ale jakośc ich roboty okaże się z upływem czasu. Lookita wylewki robili nam ludzie z lubelskiego.

Przy okazji chchciałbym Was zapytać o schody składane prowadzące na stryszek. Gdzie je zdobyliście, za jakie pieniądze i może możecie coś powiedzieć o ich eksploatacji. Pozdarwiam

Dzieki Wam za rady dobrzy wspaniali

Przy okazji chchciałbym Was zapytać o schody składane prowadzące na stryszek. Gdzie je zdobyliście, za jakie pieniądze i może możecie coś powiedzieć o ich eksploatacji. Pozdarwiam

Hej - no byle do przodu! :)

Schody kupiliśmy tam gdzie wszystkie materiały na dach. Jak zwykle chcieliśmy jakieś najtańsze, zwykłe, bo w końcu ile razy będziemy z nich korzystać? No ale stwierdziliśmy, że klapa ma być ocieplona i drabinka nie ma się załamać pod nami - i kupiliśmy jakieś firmowe (nie wiem teraz czy to jest Velux czy jakieś tego typu, musiałabym sprawdzić) po zniżkach płaciliśmy za nie ok 200zł chyba.

Sprawują się ok. Biegamy po nich z deskami żeby zrobić podłogę na stryszku. Fajnie się je otwiera i zamyka.

Trzeba tylko je dobrze wycyrklować (z umiejscowieniem) żeby swobodnie, po ich rozłożeniu, można było wchodzić - żeby np nie opadały tuż przy schodach na poddasze :)