Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Witajcie wszyscy, którzy poddaliście się urokowi Wspaniałego!

To forum śledzę już od jakiegoś roku. No i w końcu mogę się do Was przyłączyć - będziemy budować wspaniałego pod Bydgioszczą. Projekt - M04a, wersja lustrzana. Teraz jesteśmy na etapie adaptacji. Zafascynowały mnie zdjęcia z domu Sławka i Ilony i w ostatnim momencie (już po kilku spotkaniach z adaptatorem) zmieniły sie plany - łączymy salon i pokój gościnny, równocześnie zakładając, że kiedyś będzie tam można postawić ścianę działową. Teraz mój małżonek męczy mnie o wyciąganie wszystkich opinii na temat takiej opcjii (odpowiednio położone ogrzewanie podłogowe, późniejsze odwrócenie kominka). Ale co tam - w końcu mam projekt mojego wymarzonego domu!

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No witam sąsiadów spod Bydgoszczy!

My także mamy salon połączony z gabinetem na dole - fantastyczna przestrzeń tworzy to rozwiązanie. My też uważamy, że zawsze można ściankę postawić - a trudniej byłoby pozbyć się już wybudowanej.

Podobnie - u góry pokoje z balkonem połączyliśmy w jedną supersypialnię:)

Zamówiliśmy wlaśnie płytki do tego salonu. Wyszło ok 51m2, więc nieźle będzie kosztowała ta przestrzeń :) Płytki będą w przyszłym tygodniu dopiero. Ale powiem Wam wszystkim, zresztą rzecz nienową, że w jednym salonie w Bydgoszczy kosztują 99zł, a szukając dalej te same płytki zamówiliśmy po 84zł. Tak więc 15zł przy zamówieniu na 55m - daje mi oszczędności rzędu 825zł! Nieźle. Może gdybym poszukała jeszcze, znalazłabym taniej... Hmmm...

Magda i Grzegorz - powodzenia!

jakby co - mogę polecić dobrą ekipę od dachu :)

Pozdrawiam gorąco wszystkich!

hello...

coraz rzadziej sie odzywam,niebawem zamilkne ;-)

u mnie robota wokol domku, w zasadzie na razie lekka-zburzylismy budyneczki gospodarcze tescia,mamy teraz wielka przestrzan przed i za moim domkiem,ziemi nawiozly ciezarowki i koparki-razem 160 ton....lekko zdebialem....nie pisze o kosztach.....

teraz ogrodzenie wokol i....chyba walka z kuchnia i drzwiami...mamy nadzieje juz na lepsze wyceny i chyba na wrzesien wreszcie bedzie to co nam najabrdziej brakuje-kuchni....

poza tym wrocilem z rejsu,oparzenia mam 1/2 stopien ciala,ale...rejs z przyjacielem to jest niepowtarzalna przygoda-powtarzalna bo juz kolejny raz,ale ten byl jego kawalerskim...spokojne z nas chlopaki,Zony obecne i przyszle w domach,wiec.....meska wyprawa byla typowo zeglarska,Jeziorak byl nasz.....

apropos lajby-mam miejsce wokol domku na jej wstawienie ;-)

gdyby nie te tynki,kostka....i za mala rodzina ,to juz by byla lodeczka...ale to za jakis czas....

Dzieńdoberek

U nas na budowie jesteśmy po posadzkach. Były robione z miksokreta. Wyszly naprawde bardzo równe. W porównaniu z tym co widzialem u mojego kupla gdzie posadzki wyelewali mu z tradycyjnie - ręcznie to roznica jest kolosalna. Poza tym tempo prac bylo imponujące 200m2 w 8 godzin. Koszt robocizny za m2 - 13 zł. + 2 zł za ułożenie styropianu. Czekamy az trochę posadzki zwiąża i w polowie czerwca mają nam wejść nam fachowcy od poddasza, no a potem dopiero się zacznie.... najdoższy i najbardziej czasochłonny etap przed nami. Zamowilismy drzwi zewnętrzne i wewnętrzne koszt ok. 20.000zl. no i trzeba czekać na drzwi zewnętrzne 2 miesiące a wewnetrzne 3 miesiące. Drzwi bedziemy sprowadzać spod Częstochowy z firmy lizurej (http://www.lizurej.pl). Polecam mają naprawdę fajną ofertę.

Powodzenia dla nowych budowniczych wspaniałego

witam

śledzę forum i jestem pod wrażeniem jak u was prace sie szybko posuwają .

wreszcie dzisiaj odebrałam projekt po adaptacji . projektantka miała jakiś problem z powiększeniem dachu po dobudowaniu kotłowni za garażem ale udało sie . złożyłam dokumenty o pozwolenie na budowę. i znowu muszę czekać .

ALOHA!

Witam Nowych i Weteranów,

tych na początku drogi (Małgosia już myślałam, że poddałaś się z tym projektem)

i na końcu budowlanej udręki ( jak ja wam zazdroszczę)

U nas przestój do przyszłego tygodnia- zbieramy siły do zabezpieczeń przed tynkami i wylewkami. Szczerze mówiąc to strasznie nam się nie chce, bo kilkudniowy urlop bardzo nas rozleniwił i słońce tez pozostawiło swoje znaki.

Na razie nuda... i bezruch, i pomysły się kończą, i zapał już nie ten

Nic mi się nie podoba :( i w ogóle nie mam na ten dom czasu.

Ale nie dajcie sie zniechęcić moim narzekaniem... tak naprawde, to nie mogę się juz doczekać, aż sobie usiądę przed kominkiem z butelką wina z Egeru...

ech..

Dori !

Będziemy Waszymi sąsiadami nawet nie spod Bydgoszczy, ale z Murowańca :)

Tak sobie kiedyś jechaliśmy, żeby popatrzeć, jak budują się domy dookoła naszej działeczki i jakie otoczenie będzie miał nasz Wspanaiały, wyjeżdzamy z lasku, a tu Wasz Wspaniałły w całej krasie. Napadliśmy na Twojego męża, który - biedny - jeszcze spał (wtedy to był etap przyczepy) i zasypaliśmy go setką pytań.

Teraz zawsze zatrzymujemy się i podziwiamy Wasz domek. I wszystkim zainteresowanym możemy w realu pokazać, jak będzie wyglądać realizacja naszego projektu ;)

mamy działkę między bocianią (bocianową) i czajczą :)

Jak zobaczycie bordową vectrę stojącą kiedyś wieczorem naprzeciwko Waszego domu i świecącą Wam w okna, to na pewno będziemy my ;). Bo o różnych porach dnia tam bywamy :D

witam

wreszcie dzisiaj odebrałam projekt po adaptacji . projektantka miała jakiś problem z powiększeniem dachu po dobudowaniu kotłowni za garażem ale udało sie . złożyłam dokumenty o pozwolenie na budowę. i znowu muszę czekać .

to jestesmy na tym samym etapie :) tez wlasnie czekamy na pozwolenie. ale juz zaczynamy dzialac powoli, murarz wchodzi zalewac fundamenty w sierpniu, reszta dopiero w przyszlym roku...

witam

to jestesmy na tym samym etapie :) tez wlasnie czekamy na pozwolenie. ale juz zaczynamy dzialac powoli, murarz wchodzi zalewac fundamenty w sierpniu, reszta dopiero w przyszlym roku...

Działajcie dziewczyny- spokojnie i heja do przodu.

Życze dużo entuzjazmu i powodzenia!

Ano dzialamy :-)

ogrodzenie zaczete,slupki,niebawem lawy....ech,masa roboty,kasy,ale mam material wlasny no i Tescia i wlasne lapki :-)

trawka zielona, nie inna , rosnie,krzaczki tez....powoli to nabiera wygladu. Balkonik,moje nieszczescie rowniez niebawem....masa pracy.Ale juz inaczej jest,jak czytam odpowiedzi poczatkujacych budowniczych ,to....pamietam swoje rozterki,uczucia i emocje...ale pozniej,sa inne ;-)

Łukasz- ale macie równo przed domem!!

I tarasik jaki ładny.. uch.. zazdroszczę- u mnie dalej krajobraz gliniano-chwastowy choć już mniej ksieżycowy niz wczesniej.

Spychacz dzis szalał po naszych włościach i regulacje poziomów ziemi mamy za sobą. Jeszcze tylko kolektory i POS..wkrótce.

A tu efekt mojej pracy: osłona rur od odkurzacza centralnego warstwą styro, który i tak pójdzie pod wylewkę.

Dosyć szybko to szło, tylko te cholerne styropianowe kuleczki były wszędzie.

http://lh6.ggpht.com/kasiaura7/SFAyiM_953I/AAAAAAAABMk/NrC_9oJHC8g/s288/DSC00069.JPG

magda&grzegorz - jakoś nie zdążyłam jeszcze Was namierzyć :)

Pozdrawiam serdecznie!

Nie wiem jak u Was - ale jakoś mam weekendy zapracowane i nie ma nas w domu nawet w te wolne dni. Pierwszy wolny od właściwie kilku tyg dzień - był wczoraj. No i jak to na wsi - znajomi i rodzinka wyczuli bluesa, i się zjechali. Naliczyłam 14 osób dorosłych, 3 dorastające i 5 dzieciaków.

Nie ma jak to wypoczynek w ciszy i spokoju wśród najbliższych... :lol: :lol: :lol:

Fajnie się mieszka na wsi :p :lol:

Czesc Dori - faktycznie, trochę Wam odpuściliśmy, ale to dla niepoznaki ;)

Oddalismy projekt do adaptacji (zmienielismy fachowca, bo poprzedni na kazda propozycje zmiany, odpowiadal, ze on nie wie, czy tak sie da zrobic. no i projekt bedzie czerwony (magiczny kolor, ktory decyduje o cenie uslugi;)). Teraz czekamy na dalszy bieg wydarzen. W tym roku chcemy wylac fundamenty. a w przyszlym, jak sie tylko ociepli, ruszyc dalej :)

Życzcie nam powodzenia!

Jakaś dziwna cisza na forum wszyscy zapracowani, a może się urlopują.

Aktualnie jesteśmy na etapie poszukiwań materiałów wykończeniowych. Mamy parę opcji na płytki. Strasznie podobają nam sie plytki PORCELANOSA oraz TAGINY sa naprawdę super tylko te ceny. Kwota , którą trzeba wyrzucić na płytki oscyluje wokół 200zł. za m2 ale sa naprawde piękne. Jeśli kogoś stać to naprawdę polecam.

Przy okazji co kładziecoie na podlogi w pokojach na górze. Nam podobaja sie deski firmy IPOWOOD. Moze ktoś je polożył u siebie lub coś słyszał o nich od znajomych.

Cześć Grzelid!

My wybraliśmy na podłogę w salonie płytkę chińską (zresztą, która teraz to nie chińska?! Większość producentów różnej branży właśnie tam produkuje swoje wyroby, masz polski reserved ale metkę made in china itd itp) wygląda mniej-więcej tak (no może niezupełnie ten kolor jest adekwatny do rzeczywistego:) )

http://wema.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/6c1cb349aa3994f5e14a33e659a4d40c.jpg

Jej wymiary to 20x100cm.

Natomiast u góry w naszej sypialni, i pozostałych pokojach - położyliśmy wykładziny. Szybko, bez konieczności zatrudniania fachowców, niedrogo i bardzo przytulnie.

Natomiast w korytarzu u góry - mąż kładzie z kolegą panele - będą one także w garderobie.

cześć Dori!

Powiedz - dlaczego zrezygnowaliście z drewna w salonie? Faktycznie nie nadaje się na ogrzewanie podłogowe? Bo mi sie marzy taka przytulna i "miekka" podłoga. tocze boje z małżonkiem. no i ni w ząb nie ma widoków na jakiś kompromis ;)