Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

hej Lookita ... czyzby lekkie załamanie nastroju?

Co z tymi Twoimi ścianami?

Mnie sie już nie chce jeździć na tą budowę i patrzeć na moje gołe cegły poraz kolejny. Ekipa wykończeniowa chyba nas olała, mozemy jedynie się tego domyślać po kolejnych przesunięciach terminu.

Szef firmy, a raczej koordynator okazuje się być zupełnie niepoważnym facetem, nie odbiera telefonów, wymyśla coraz to inne terminy, nie dzwoni, generalnie robi z nas idiotów, więc chyba rozwiazemy z nimi umowę.

Znaleźliśmy na szczescie inną brygadę- są do wziecia na początku sierpnia, a zaraz po tym mają robic wylewki.

Witam Nowych fanów Wspaniałego-

kuchnia- no cóż, wg mnie niezbyt udany punkt tego domu... moja ma dwa okna, wiec światła jest w niej dużo, ale 10m.kw. nie daje wielkich możliwości aranżacyjnych.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Katarzyna jak zawsze mnie wspiera pocieszajac i...dzielnia trzymajac sie swoich dzialan niepowodzeniowo-budowlanych,fundowanych z winy cwaniako-pijakow-pseudo-fachmanow naszego cudnego Kraju :-)

Nastroj mam -zmeczony-kolejna 12tka,praca w 2 miejscach jednoczesnie bedac w jednym-Kaura wie o co biega ;-)

Sciany -mam oki,wczoraj rozmawialem z kilkoma fanami i wlascicielami Ytonga,mamy wlasne zdanie,jak ktos,kto broni swego.....

Ja na razie chwale i cenie sobie moje biale klocki,drogie...ale....trendy sie zmieniaja...

Jak napisalem kuchnia w pt,czesciowo-montaz.Czekam na agd....deszcz pada,jest fajnie out,ale....zameczyla mnie cholota....

Slucham sobie Comy,Zona siedzi gdzies tam w salonie naszym ;-)skalary plywaja majestatycznie,bacznie na mnie lookajac....poslucham pozniej trojki...odplyne na 6 h ,by wstac znow do kolchozu....ale jutro bez dzialan ostrych...papiery,fajka z szefem...pomysly na ...zycie :-)zycze dobrej nocki Panstwu...

..Zaprzepaszczone siły wielkiej armii świętych znaków,

Niepożądane myśli, klęska wiary, fale strachu,

Z nieodwracalnym skutkiem burzą trwały senny azyl

I oto trzeba będzie dumnym krokiem iść bez twarzy...

W kolejny dzień.

Mówicie, że kuchnia nie jest najlepszym punktem tego domu...

Coż, trzeba będzie coś wykombinować :)

W projekcie oryginalnym w salonie jest mały stół (4-osobowy) + sofa z ławą przed kominkiem. Czy w rzeczywistości zmieści się tam duży stół? + wypoczynek koło kominka? Duży stół mam na myśli 8-10 osobowy.

Miłego dnia!

W projekcie oryginalnym w salonie jest mały stół (4-osobowy) + sofa z ławą przed kominkiem. Czy w rzeczywistości zmieści się tam duży stół? + wypoczynek koło kominka? Duży stół mam na myśli 8-10 osobowy.

O której wersji myślisz?

my mamy wersję A (ze schodami w salonie) i w tej wersji moim zdaniem

1.nie ma szans na powiększenie kuchni (no chyba że kosztem spiżarki co niektórzy z nas robią)

2.nie widzę dużego stołu + wypoczynek w salonie bez powiększania salonu (co niektórzy z nas również zrobili :D tak zwane rozciąganie wspaniałego :lol: )

NIe wiem jak to jest w wersji B? Może inne usytuowanie, lub rezygnacja stołu w kuchni da taką możliwość.

Życzę udanych wyborów :D

Ok. Ten pomysł na kuchnię podoba mi się. Zwłaszcza zamiast pokoju 6 – powiększenie salonu :D

Bez rozciągania się chyba jednak nie obejdzie. Myślę o tym, żeby zmniejszyć ganek – za spiżarką prosto i dopiero koło samych drzwi wejściowych załamanie na ganek, ale w ogóle bez ganku, jeśli powstanie jakaś śmieszna dziura :D

Ja myślę o projekcie B – w wersji energooszczędnej, czyli schody przy garażu, zamiast w salonie. Chociaż kuszą mnie te schody w salonie :D

Czy ktoś z Was rozważał kwestię zrobienia antresoli (wówczas w grę wchodzi wersja A – ze schodami w salonie), tj. rezygnacji z pokoju 14 i w zamian za to salon „za wysokim sufitem”? Czy sądzicie, że strata energii będzie bardzo duża i koszt ogrzewania bardzo wzrośnie?

Miłego dnia!

nel1 w takiej opcji kuchnia będzie naprawdę duża. Więc jeśli komuś zależy na zamkniętej kuchni z jadalnią - uważam, że pomysł trafiony.

My zostaliśmy przy opcji pozostawienia kuchni otwartej, jak na rzucie. Mamy barek trochę wyższy - tak, że jest on swego rodzaju parawanem. Nie widać całego bajzlu w kuchni :)

A i tak mały pokój wciągneliśmy do salonu i tak naprawdę cały dół to jedna wielka przestrzeń... Miodzio. Szczególnie teraz, po ukończonej pracy płytkarza :) Płytki te, które pokazałam na górze tej stony.

Teraz borykam się z małą łazienką na dole...

Chciałabym mieć prysznic cały w płytkach i bez brodzika. Pan, który kładł u nas płytki szczerze wyznał, że robił taki prysznic 1 RAZ :-? Więc trochę się obawiam, ale stwierdziłam, że mogę trafić na takiego, który cuda wianki opowiada a i tak schrzani robotę. A temu - a nuż - uda się :p

Największym jednak problemem jest dla mnie rozłożenie, rozrysowanie - czyli zaprojektowanie łazienki - dokładnie płytek, jakiś dekorów itd. Mebelki, kibelek i umywalka są. tylko brak mi takiego zmysłu jak poukładać płytki... A od tego też zależy ile ich kupić.

Dori

W przypadku dylematów co do łazienek to nie doradzę nic odkrywczego ale wspomóz sie porada lub po porostu zleć projekt łazienki architektowi wnetrz. To na pewno troche kosztuje ale uwierz mi warto. My korzystamy z pomocy projektanta i juz teraz wiemy, że dobrze zrobiliśmy. Ludzi , dla ktorych projketowanie wnętrz to chleb powszedni maja zupełnie inne popdejście do przestrzeni . pomoga uniknąć wielu błędów , ktore na pewno byśmy popełnili. Suma sumarą yslę że wynajęcie takiej usługi zaoszczędzi na m sporo nerwów i pieniedzy ( kosztowne poprawki ewentualanych błędów na które nas nie stać)

Czy ktoś z Was rozważał kwestię zrobienia antresoli (wówczas w grę wchodzi wersja A – ze schodami w salonie), tj. rezygnacji z pokoju 14 i w zamian za to salon „za wysokim sufitem”? Czy sądzicie, że strata energii będzie bardzo duża i koszt ogrzewania bardzo wzrośnie?

quote]

My owszem planowaliśmy antresole, nawet mamy ją wrysowaną w projekt, ale na szczęście zrezygnowaliśmy. Dlaczego?

Po pierwsze szkoda nam było dwóch pokoi na górze ( która to przestrzeń jest akurat u nas na górze najładniejsza)

Po drugie obawialiśmy sie (i nasze obawy sie potwierdziły) że salon z antresolą nie będzie miał dobrych proporcji. Wyszłaby taka raczej wąska wysoka kicha.

NIe wyglądałoby to dobrze. Nasze obawy sie potwierdziły po wybudowaniu domu i postawieniu scian działowych. Całe szczeście, ze nie upierałam sie przy antresoli. My powiększyliśmy salon o ten gabinecik i zabudowaliśmy taras. Wyszła kapitalna przestrzeń na dole.

Naprawdę dobrym pomysłem jest połączenie salonu i pokoju, jeśli tylko można sobie na to pozwolić.

Dori- przynajmniej uczciwie fliziarz sie przyznał... moze teraz bedzie się starał i brodzik wyjdzie super.

Widziałaś takie podłuzne odpływy montowane pod kafelki pod prysznicami bez brodzików? Fajna alternatywa dla zwykłych kratek.

Pozdrawiam

witam witam serdecznie we wspaniałym gronie "wspaniałych" mnie też urzekł ten domek projekt właśnie odebrałem więc po otrzymaniu pozwolenia na budowę zaczynamy. Przybędzie wiec kolejny wspanały tym razem w Szczecinie. Będzie niestety z jednostanowiskowym garażem ale działka na inny nie pozwala :D

Dori a masz gdzieś fotki kuchni ?? :D

http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/404181.html

Tak to mniej więcej wygląda. Są to kiepskiej jakości zdjęcia wydruków projektu :lol: , ale jak już wcześniej pisałam, wygląda to dużo ładniej w realu...

Naprawdę niewiele zmian wprowadziliśmy i osobiście jestem zadowolona.

Naprawdę kiedy próbowaliśmy sobie tę kuchnię wyobrazić, to sądziłam, że będzie taka malutka... A przestrzeń jest spora i to że jest otwarta - sprawia wrażenie naprawdę przestronnej. Dużo blatów roboczych (powiększonych przez to, że blat wchodzi pod okna - nie ma parapetów. Dużo przestrzenie do przechowywania no i plus spiżarka przecież. Jest niezastąpiona! No może szkoda, że tak jak Lookita, nie przesunęliśmy odrobinę okna nad zlewem w lewo (czyli tego przy wejściu)...

Witam Cię stawarek i trzymam kciuki! Przede wszystkim wytrwałości życzę. Reszta to już, poza dniami, że chcesz już to wszystko rzucić - co niektórym i takie się zdarzają :lol: naprawdę budowanie nam sprawiło wiele satysfakcji i dumy. I poczucia świetnie podjętej decyzji :)

Pozdrawiam![/img]

Witaj Stawarek

Dobry wybór :D

Dori ma rację- mimo nerwów i różnych skrajnych emocji (łacznie z chęcią mordu zbiorowego na niektórych ekipach- ale bardzo króttkotrwałą :wink: )

budowanie domu to fajna przygoda.

U nas więcej sie dzieje na zewnątrz niż wewnątrz.

Zafundowaliśmy sobie mur oporowy, który ma zapobiec wywróceniu drzew. Niestety usychają nam 2 brzozy, więc bedziemy sie starac je ratować (podlewać) a ostatecznie z bólem wytniemy.

Jutro decydujące starcie z wykończeniowcem... Małzonek sie szykuje, bo mnie czeka praca. Na razie wewnątrz nic nie robimy.

Pozdrawiam

:-)

Lookita akurat nie zaluje tego okna w kuchni,w sumie dzisiaj montuje tymczasowo parapet....blaty kuchenne niestety zwykle,nie kamienne....zzarlo mnie wiele innych spraw,wiec blaty wymienimy za jakis czas....koszt obecnych jest malutki w por. z kamiennymi,ale efekt adekwatny do ceny...

wlasnie powoli wjezdza kuchnia w klockach,agd wczoraj kupilem w ASPIO-wielki szacunek dla Pana Piotra Czajkowskiego,wyrazam teraz tutaj,pozniej w opinii na Ceneo.....bardzo dziekuje za calosc zalatwionej sprawy,zakupu ,dostawy.Sprzet na czas,w sam raz.

A teraz krytyka-TOPMARKET-porazka,jak dla mnie,moje zamowienie niestety nie dali rady zrealizowac,a co najgorsze-nie zechcieli poinformowac o klopotach w realizacji!!!Nieladnie!!!

Krytyka,jest tylko i wylacznie w oparciu o moje zamowienie,moje sprzety agd,nie wiem,nie powiem,jak sie ma ten sklep w oczach innych kupujacych,mial dobre i liczne opinie,ale u mnie podpadl ;-).

Witam nowych Budowniczych,widze,co rok bardziej ambitni w nanoszeniu zmian we Wspanialym,kusi mnie znow,powiem znow-chyba Pani Marks musi stworzyc na podstawie wszystkich pomyslow nowy projekt,uwaga,chcialbym nazwac adekwatnie do podwalin projektowych---

------Wspanialszy-

projekt domku jednorodzinnego.Numer-a niech sie statystyka martwi,ja nazwe proponuje :-).

Usunieto mi,w 90% awarie instalacji CO,pekla rura i lalo gdzies w podlodze.Wlasnie dzisiaj usunieto,teraz testuje kominkiem i wszystkim,czym sie da szczelnosc ukladu.

Agd bardzo pobieznie testuje,wygrzewam na razie piekarnik,smierdzi fabryka,jak meble...i jestem lekko nacpany.....

No to tyle.....powodzenia Wszystkim......