kaura 03.08.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Rzeczywiście dajesz "popalić" tym kominkiem.. My nie mamy PW, więc zadnej wody grzac nie bedziemy. GWC też nie zrobiliśmy z różnych powodów, głownie z nadmiaru prac ziemnych U nas trzeba wkopać kolektor do PC, POŚ+ drenaż i zbiornik na deszczówkę. Nie chcę już nic więcej co wymaga wynajęcia ludzi i koparki, kupienia żwirku, kruszywa, rur, drenów itp. Poza tym nie mam przekonania, ze powietrze wychodzące z GWC jest dobrej jakości. A w antybakteryjnie powłoczki w rurach po prostu nie wierzę. Jak na razie jestem przerażona koniecznoscią dokonywania ustawień, regulacji i różnych eksperymentów ze sprzętami na kóre się zdecydowaliśmy. Kiedyś wszystko było prostsze... piece węglowe w chałupach, deszczówka do pralki Frani.. szamba dziurawe i warzywa na polu rosły ze hej! A co do skuterka.... tu jest mój faworyt: http://moto.honda.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=15&przedm=2300393&pwd[15]=%2F1172927%2F1173106%2F1173179&grp=&sortuj=kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bellapablo 04.08.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Witam wszystkich Wspaniałych, my jesteśmy dopiero na etapie wyboru projektu,przewertowaliśmy kilka katalogów, ale wspaniały M04 nam najbardziej odpowiada (chcemy budować wersję energooszczędną), prosimy was o pomoc, chcielibyśmy zobaczyć ten dom w realu chciaż przez parę minut. Za parę dni jedziemy na trasie Rzeszów - Kielce - Łódź - Sieradz - Wrocław - Jelenia Góra, prosimy odezwijcie się, jeśli ktoś jest z tego regionu, okolic, ma lub buduje ten dom,, możemy trochę zmodyfikować trasę, nie ma problemu. Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc. Bardzo nam to pomoże, w końcu to decyzja chyba na całe życie, a tak na papierze to nie to samo, ciężko sobie to wszystko wyobrazić. Z góry dzięki,m czekamy na "pomocną dłoń " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 05.08.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 a ja mam takie pytanie z innej beczki: do tych co podnosili ściankę kolankową: na którym pustaku ją robiliście?Wiadomo strop, pustaki i wieniec... tylko mamy wątpliwości czy 3 czy 4? i jakie macie wysokości tej ścianki w domu po całkowitym jej wykończeniu?W piątek nam zalewają strop i już wtedy musimy wiedzieć na jaką wysokość wypuścić zbrojenie ścianki kolankowej, a sami już się trochę pogubiliśmy w tej całej dokumentacji….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Hi,hi..domek za maly co? W moim albumie,fotosik,Lookita,sa fotki jak to robilem u siebie.Oststecznie ,w wykoczonym domku mam jakies od podlogi 90 kilka cm,93-4 jakos tak.Moje Ytongi maja wys. 20 cm,podnisolem o 4 plus wieniec....Nie zaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrudmaNN 05.08.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Witam Cieszę się że mogę dołączyć do grona wspaniałobudowniczych Buduję swojego Wspaniałego na przedgórzu Karkonoszy, na stoku z widokiem m.in. na Śnieżkę (prawie 30km w linii prostej !). Przez to muszę stawiać podpiwniczony dom, bo bez sensu murować frontową ścianę na 3m, a potem to wszystko zasypać ziemią. Na razie jestem na etapie murowania ścian piwnicy (fundamenty i ich 32m3 betonu mam już za sobą). Udało mi się tak wszystko zaplanować, że piwnica będzie mniej więcej pod połową budynku. Nie chcę mieć potem zbyt dużo do ogrzewania. Do piwnicy spadły: kotłownia, skład na opał, "rekuperatorownia" i jeszcze zostanie mi miejsce na stół do pingla Każdy opisuje swoje zmiany. U mnie nie będzie spiżarni, bo chcę mieć z kuchni wyjście na taras. Budynek jest ułożony tak, że ściana kuchni/spiżarni i drzwi wejściowych jest od wschodu. Taras od wschodu bo od tej strony mam drugą, pustą działkę, a poza tym od zachodu u mnie zawsze wieje i zacina deszczem, więc tu tarasu nie będzie. Kolejna zmiana to przeniesienie drzwi wejściowych ze ściany wschodniej (u mnie) na północną - czyli do tego narożnika przy bramie garażowej. Dzięki temu ściana wschodnia będzie równa, bez wiatrołapu przy wejściu - co w rezultacie da mi foremny i duuży przedpokój. Jeśli ktoś chce to mogę przesłać przerobione skany projektu. Całość mam w warstwach w fotoszopie. Teraz prośba - jeśli ktoś naryzował swojego Wspaniałego M04b w wersji z podwójnym garażem w CADzie i mógłby się tą pracą podzielić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 To co to za wersja ?Wspanialszy...ale ile?:-)Jak mozesz pusc mi te planiki na [email protected]Chetnie obejrze Twoj projekt...ja nie dysponuje zadnym...wiec...niczym sie nie pochwale...Karkonosze-POd Strzeche wjechalem rowerem,Na Sniezce pare razy bylem...Ech,mlody bylem,bardzo mlody.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.08.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Hej Grudmann! A moze wkleisz na forum te przerobione skany? Chętnie zobaczę... a kogoś może to zainspiruje U nas tynki ciagle się robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrudmaNN 05.08.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Oznaczenie projektu to M04b - wariant II. Według rysunku z projektu podpisanego jako PLAN DZIAŁKI budynek będzie położony względem stron świata jak 3 od góry z kolumnie WERSJA PODSTAWOWA - czyli brama garażu na wschód. Dzięki temu z tych 3 dużych okien od południa (kuchnia, jadalnia, salon) będę miał widok na panoramę Karkonoszy, a po wyjściu z kuchni na taras (bo go tu przeniosę ze ściany zachodniej) mam widok na wulkan (!) - Ostrzyca. Cud, miód, cycuszki lizać )) Tylko całe to zamieszanie wokół budowy, pozwolenia, kredyty jest trochę dołujące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Katarzyno-a Tobie po co ????:-)Milas sprawdzic ,z jakiej grubosci Ytonga sasiad stawia dom.Pewnie 24 i styro...Moze pojdziecie na zapoznawczo-inzynieryjne spotkanko?Pouczycie goscia co,jak,dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrudmaNN 05.08.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Tyle wstępu z mojej strony - zabieram się do dziennika budowy. Opracuję kilka fotek to je tam wsadzę razem z rzutami piwnicy i parteru po przeróbkach.Teraz mam wiele, wieleee pytań i wątpliwości...- to mi będzie potrzebne już zaraz: czy dajecie styropian pod chudziaka na posadzkach w piwnicy (parterze jak ktoś nie ma) czy najpierw chudziak, potem styro i potem właściwa wylewka podłogi ? Pytam bo w opisie domów pasywnych znalazłem że na gruncie, przed wylaniem posadzek układano 20cm styro. Ja pasywnego nie robię ale 10cm styro bym dał.- jak to jest jak ktoś sobie sam wymodzi wentylacje mechaniczną ? Chodzi mi o sytuację w której projekt tego nie przewiduje, a inwestor na własną rękę uzbraja dom w taki wynalazek. Czy można to policzyć i wykonać samemu i liczyć na odbiór kominiarza o ile wszystko jest zrobione lege artis ? Czy jednak trzeba najpierw zlecić wykonanie projektu $$$komuś uprawnionemu$$$ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Gdybys mnie na piwek wiele zaprosil,to bysmy pogadali.....Na wejsciu-poczytaj moje ''fascynacje'' o wentylacji mechanicznej......Moze odpuscisz )) Mam ciekawy efekt w salonie-scislej w podlodze-nie zaizolowalem cokolu pod kominkiem,na styku glazury przed kominkiem i z reszta plytek-jakies 20 cm...czuc wyrazna roznice w temp. podlogi-lodowata przy cokole bez styro,reszta cieplejsdza w stopy gole -styro 20 cm. Mostek klasyczny...ale rzuce welenki w obudowie kominka i ...bedzie lepiej....Nie wyobrazam sobie domu z wieksza iloscia izolacji,w calym domie,bez sprawnej wentylacji.Musisz skupic sie i rozroznic slowa-instalacjae-wentylacja mechaniczna i rekuperacja,dodac gwc-odroznic znaczenie gwc w ochladzaniu od schladzania-klimatyzacji...Mylac pojecia,oczekujac wiele przy niewlsciwej instacji-w sensie roli,mozesz lekko sie rozczarowac,jak ja....Ja nie zaluje,ze mam wm,ale...troszke zaluje,ze nie poszedlem do domu z nia...Upaly mnie lekko zadziwliy,system tez...ale dziala...troszke moze mam rozregulowany doplyw ciepla-brak rolet,p...ne veluxy...i calosc mnie lekko zdziwila,niemniej...zima powie o wiele wiecej....Kasy poszlo,ale wentylacja ciagla -to podstawa w obecnych domach,nie mowie o cieplych-pasywnych,tam to juz inna sprawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 05.08.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Lookita! No co Ty! Kazesz mi sąsiada pouczać??? Se wybrał, to niech się martwi.. Trochę się nas radzi, pomagamy na ile umiemy. Też chce PC montować i od producenta żąda gwarancji stałej temperatury w domu Styro nie daje na zewnątrz I dziwi sie, że jego pompa jest wieksza (i droższa niż nasza) Co ja się tam będę mądrzyć Sorry za off topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.08.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 A co,jego dom wiekszy??))Konkursowy to klitunia chyba przy...naszych....A Wy Wasza pompke juz macie?Nie zalapalem,czy juz macie zamontowana,czy nie,chyba nie skoro pustostan......Gosc niezly....Ja powiem szczerze,ze na razie ustawianie wm mnie intryguje,a juz reszta pomp...cw i tp. to mnie przerazalaby,ale lubie zabawki duzych chlopcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 06.08.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Witam. Dawno się nie odzywałem, ale prace nad naszym Wspaniałym postępują. Mam już projekt M04b wraz ze zgodą Muratora na proponowane przeze mnie zmiany. Po otrzymaniu projektu i zapoznaniu się z częścią pod nazwą "Zakres adaptacji projektu gotowego" szczęka mi z lekka opadła. Możliwe zmiany są dużo szersze niż te podane na stronie Muratora i prawie pokrywają się ze zmianami które chciałem wprowadzić. W każdym razie projekt poszedł do architekta adaptującego, działka jest uzdatniana do postawienia domu - wycinka drzew, wszystko postępuje we właściwym kierunku Teraz prośba - jeśli ktoś naryzował swojego Wspaniałego M04b w wersji z podwójnym garażem w CADzie i mógłby się tą pracą podzielić to będę bardzo wdzięczny. Cześć GrudmaNN. Narysowałem sobie Wspaniałego w AutoCADzie i mogę Ci go podesłać tylko musisz mi dać znać jaki format pliku Cię interesuje. Ja mam AutoCADa 2004. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 06.08.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 to ja sie pochwale ze nasz "wspanialy" nabiera wygladu. a dokladnie sa juz fundamenty. i niestety na ten rok to koniec. ale to juz cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 06.08.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 a ja mam takie pytanie z innej beczki: do tych co podnosili ściankę kolankową: na którym pustaku ją robiliście? Wiadomo strop, pustaki i wieniec... tylko mamy wątpliwości czy 3 czy 4? i jakie macie wysokości tej ścianki w domu po całkowitym jej wykończeniu? W piątek nam zalewają strop i już wtedy musimy wiedzieć na jaką wysokość wypuścić zbrojenie ścianki kolankowej, a sami już się trochę pogubiliśmy w tej całej dokumentacji….. zdecydowanie 4 , pomieszczenia na poddaszu beda bardziej użyteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 10.08.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Mam kolejne pytanie dotyczące więźby. Jakie wymiary krokwi koszowych zastosowaliście? W projekcie mam 24 x 30 cm. Wydaje mi się to strasznie dużo. Pozatym patrząc na zdjęcia z innych Wspaniałych nigdzie nie widziałem takich wielkich krokwi koszowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 11.08.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Trochę grubawe te krokwie koszowe macie.W naszym projekcie mają wymiary 116/28mm i z tego co pamiętam nie były zmieniane. Dom pokryty dachówką ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Mam kolejne pytanie dotyczące więźby. Jakie wymiary krokwi koszowych zastosowaliście? W projekcie mam 24 x 30 cm. Wydaje mi się to strasznie dużo. Pozatym patrząc na zdjęcia z innych Wspaniałych nigdzie nie widziałem takich wielkich krokwi koszowych. Może i grube ale w dachach kopertowych wlasnie krokwie koszowe są najważniejsze ja bym nie mieniał , co z tego ze duzo? Nie jest to chyba zancząca róznica w cenie a jest 110% gwarancji ze sie nie poskręcają ani nie wygną klimat mamy coraz bardziej pogibany silne wiatry i inne trąby powietrzne niech tam sobie bedzie solidniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 11.08.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Dzięki Kaura. Wymiary jakie podałaś wyglądają znacznie lepiej. Nurtuje mnie jednak dalej czy to co jest u nas ma jakieś podstawy w obliczeniach czy jest to błąd lub duże przewymiarowanie. Nie jest to raczej literówka (czy raczej cyfrówka:), bo ten sam wymiar występuje też w częsci opisowej. Gaweł - krokwie jakie mamy w projekcie (wersja EM04BL kupiona w zeszłym roku) bedą wyglądać jak w bunkrze przeciwpancernym. A nasz dach to raczej nie koperta. Jutro muszę potwierdzić wymiary więźby i wpłacić zaliczke. Napiszcie proszę jakie macie wymiary krokwi koszowych w waszych projektach (jaka wersja projektu), i jeśli zmienialiscie to też jakie zastosowaliśćie. Jak zamówie 24x30cm to jedna bedzie ważyła dobrze ponad 300 kg. Cieśla się załamnie jak bedzie mial je wciągać i mocować. Pewnie poprosi o dźwig Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts