dori 02.09.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Magda - ogromne dzięki! Teraz siedzę i jak dziecko maluję sobie elewację domku Jak przyjemnie... Pozdrawiam serdecznie! D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 02.09.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Hello,dzialania trwaja?U mnie tez-w tym miesiacu plytki na balkon i balustradka,w pazdzierniku podbitka-grafit,siding,jutro zamawiam... Jak to zrobia mi znajomi fachmani,na 1-2 lata koniec z robotami zew.Na elewacje poczekam-dalej mecze srodek-kosmetyka,ale nadal jeszcze troche zostalo. Piotr-chodzilo Tobie o kominek z dgp czy nawiewem z zewnatrz?Mam Makroterma z dolotem z zew. ,mam wm i nie widze problemu......Chyba,ze sie nie rozumiemy....Balkon-jak dla mnie chyba zgodnie z Twoimi pogladami,mam bo ZOna chciala..ale....coz....Pierwszy projekt,jaki kupilismy mial miec 3 balkony ))) Piotr -montujesz okna polaciowe? A tak....idzie jesien..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 02.09.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Lookita - z tego co wiem, przy wm dom powinien być szczelny. Przy nawiewie z zewnątrz znacznie zwiększa się ilość nawiewanego powietrza (chyba, że po włączeniu nawiewu z kominka zwiększysz wydajność wywiewu wm aby to zrównoważyć) - to tylko takie moje przemyślenia, jeżeli taki układ nie sprawia Ci problemów to tylko się cieszyć. Nie jestem specem od wentylacji - tylko sygnalizuję potencjalny problem. Okna połaciowe montuję, bo muszę niezbędne minimum i będą możliwie ciepłe. Na parterze prawie wszystkie okna - fixy. Balkon wyleciał z projektu, podobnie kominek i wszystkie kominy - Żona nie protestowała - nie miała wyboru Chcę postawić Wspaniałego na płycie fundamentowej zewnętrznie ocieplonej styropianem, ale mój architekt ostro oponuje i nie wiem, czy uda mi się go przekonać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 03.09.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Lookita - z tego co wiem, przy wm dom powinien być szczelny. Przy nawiewie z zewnątrz znacznie zwiększa się ilość nawiewanego powietrza (chyba, że po włączeniu nawiewu z kominka zwiększysz wydajność wywiewu wm aby to zrównoważyć) - to tylko takie moje przemyślenia, jeżeli taki układ nie sprawia Ci problemów to tylko się cieszyć. Nie jestem specem od wentylacji - tylko sygnalizuję potencjalny problem. Wydaję mi się że kominek zaciąga do komory spalania powietrze z zewnątrz, które bierze udział w procesie spalania i jest wyrzucane przez komin. Komora kominka jest zamknięta więc nie ma tu nawiewu powietrza do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.09.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Mialem wczesniej odpisac,ale pisze w watku o lodowkach Moj kominek ma dolot z zew. zamykany taka klapeczka.Jak drzwiczki otworze zaciaga komin pow. z domu,co rzeczywiscie zaburza uklad w went.mech.Niemniej...klapka jest i otwiera sie ona w momencie palenia w kominku.Nie ma zadnych otworow w obudowie kominka,ktore bylyby otwarte i zaciagalyby pow. z domu.Wentylacje moja pieknie dziala ,wszystko superek,jestem zachwycony,pomimo pewnych zaburzen opisywanych przeze mnie w watku o WM i jej walorach.Wszystko minelo... Piotr-powiem tak,im mniej gadzetow tym lepiej,mniej punktow do wyst. awarii,pracy,zachodu,zainteresowania,mniej stresowe zycie,jednak....fajny ten kominek i pomimo okropnego momentu czyszczenia szyby,mnie sie to podoba i swietnie dogrzewa wode w baniaku,przy braku odpalania gazu.Testy zima,bede wowczas testowac i kominek,i wm z ''gienkiem'',i Ytonga;-). Koszty budowy nizsze-brak kominow...ale....jest fajnie PS>Wczoraj byl u mnie fachowiec od budowy domow-od razu wyczul ,ze tu jest inne powietrze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 03.09.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 U mnie w domu też jest inne powietrze- na razie zaduch jak cholera. Wylewki oddają wilgoć. Ja również nie widzę problemu w funkcjonowaniu kominka z DGP i rekuperatora. Nawet jeśli więcej powietrza będzie dostarczane do domu, to przecież jakoś się z niego wydostanie, a ciśnienie powstające w domu na pewno nie wtłoczy nadmiarowej ilości powietrza do reku Z kominka na pewno nie zrezygnowałabym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmw 03.09.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Moj kominek ma dolot z zew. zamykany taka klapeczka.Jak drzwiczki otworze zaciaga komin pow. z domu,co rzeczywiscie zaburza uklad w went.mech.Niemniej...klapka jest i otwiera sie ona w momencie palenia w kominku.Nie ma zadnych otworow w obudowie kominka,ktore bylyby otwarte i zaciagalyby pow. z domu. No i sprawa się wyjaśniła. Jeżeli kominek jest z zamkniętą komorą spalania to wszystko gra pod warunkiem , że się pamięta o możliwości zaciągnięcia przez wm dymu z kominka podczas np. dokładania do ognia kolejnej szczapy drewna. Rzeczywiście zasugerowałem się "nawiewem" rozumiejąc przez to dgp - w kominkach występuje raczej "zasysanie" z zewnątrz świeżego powietrza. Piotr-powiem tak,im mniej gadzetow tym lepiej,mniej punktow do wyst. awarii,pracy,zachodu,zainteresowania,mniej stresowe zycie Co do gadżetów to będzie ich w naszym wspaniałym sporo. Z racji zawodu i zamiłowania bawią mnie tego typu urządzenia i nie przeraża ewentualna awaria Testy zima,bede wowczas testowac i kominek,i wm z ''gienkiem'',i Ytonga;-) Mam nadzieję, że dasz znać na wiosnę jak wyszły testy zimowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.09.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Mały Jasio ogląda z wielkim zainteresowaniem swojego siusiaka. - Mamo, czy to mój mózg? - Nie synku, jeszcze nie... to tak z innej beczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.09.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 ha,ha,ha.... facetow nie lubisz czy zazdroscisz? a tak to,bedzie siusiak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 04.09.2008 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Ja nie lubię? Przecież mam już dwóch takich wspaniałych pod dachem wspaniałego Teraz powinna być dziewucha dla równowagi Kaura jak tam Twój "skuter"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nel1 04.09.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam, czytam .. czytam ale do dyskusji raczej dołączyć sie nie mogą bo też nie mam pojęcia o sprawach technicznych - naszej ekipie daliśmy projekt i tyle my i tak się na tym kompletnie nie znamy Na razie wybraliśmy dachówkę - mąż się uparł na grafitową - tylko jak elewacje będzie do tego pasować ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 04.09.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 pochwale sie za 2 lata piekny kolorek,a nie te czerwone oklepane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 04.09.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 pochwale sie za 2 lata piekny kolorek,a nie te czerwone oklepane... i żółta elewacja...brrrrrr Mały Jasio ogląda z wielkim zainteresowaniem swojego siusiaka. - Mamo, czy to mój mózg? - Nie synku, jeszcze nie... nie ma skuterka i chyba długo nie będzie... nie dopniemy się w kredycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 05.09.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 To jeszcze jedno pytanie techniczne. Wie ktos dlaczego w projekcie jest sciana ceglana miedzy garazem i domem ????? Czy tu chodzi ze jest to sciana nosna i ma zabierac jak najmniej miejsca ?????. Czy moze jakies przepisy p-pozarowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.09.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Ta sciana to nosna,ale nie jest tu ,dlatego,ze jest najmniejsza,ale ,ze dzwiga strop....U mnie na niej oparte sa wlasnie schody.Tak ja dodatkowo wykorzystalem. Wspomne,ze nie mam drzwi do garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 05.09.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 No fajnie ale dlaczego musi byc cegla a nie np taka sama jak inne sciany nosne. Dalej nie wiem jaka jest roznica miedzy scianami SZ1 I SZ2, gazobetonklasy 600 to w przypadku solbetu 3 klasa wytrzymalosci, klase 15 maja tylko pustaki ceramiczne . Im wiecej patrze na jakosc takiego projektuto tym mniej sie dziwie obrazkami w telewizji z zawalonymi domami po przejsciu silnego wiatru no i dobrze ze nie ma u nas trzesien ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 05.09.2008 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 ja cegly mam tylko do komina,do drugiego obudowalem z bk,nosne,glowne o roznej gestosci mam z Ytonga,a dzialowe z silki...nie wiem nawet jak mam w swoim projekcie te sciane...jednak mam szer 24 nosne,glowne 40 cm szer,silka 11 czy jakos tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 07.09.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 ściana ceglana garaż-reszta domu: ponoć jest to zabezpieczenie przed oparami spalin z auta, jest to lepsze zabezpieczenie niż suporeks... Czyli zasady p.poż... Nasz kier-bud też sugerował żeby postawić ścianę właśnie z cegły. Więc mamy taką i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.09.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 era cieknacych poldkow i maluchow juz minela ale swoja droga,nie wpadlem na pomysl,ze to ma wieksze znaczenie niz konstrukcyjne.....ale coz.....czyli-chyba dobrze ,ze nie mam drzwi do garazu z domku moja 11-letnia corollka nie gubi grameczka smrodku...ale to przeciez Toyotka.... sledze promocje w Beam'ie,przymierzam sie do zakupu jednostki,opisalem moje odczucia ,co do odkurzacza tradycyjnego w odpowiednim watku,ale coz.....caly czas wydaty...jesu....mam dosc.....ale polecam zainteresowanych oc.....ja juz odliczam miesiace i ciesze sie juz na mysl tego gadzetu....ja lubie gadzeciki...i nowosci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 08.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Wspaniali wybudowani...jak zrobić progi w drzwiach wejściowych i przy bramie garażowej?Wylewkę mam równo ze ścianą, tzn. jej wewnętrzną powierzchnią i nurtuje mnie jak prawidłowo teraz wykonać próg, żeby było ciepło. Dac jakiś styro pomiędzy wylewkę a próg? pod próg?I w którym miejscu powinno być połączenie bruku, (lub innej powierzchni utwardzonej na podjeździe) z wylewką w garażu?Czy tam też próg jest potrzebny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts