Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Dori za info i wyjasnienie o scianie ceglanej , widocznie sa jakies przepisy formalne i garaz musi byc oddzielony od czesci mieszkalnej sciana o jakis specjalnych wlasciwosciach ale pewnie tego nikt nie przestrzega w przypadku domku jednorodzinnego.

Moze jakas dobra dusza podac wymiary okien z sypialni nad tarasem w wersji A.

My budujemy wersje b ale chcemy zlikwidowac balkon.

Drugie pytanie do posiadaczy projektu energooszczednego, w jaki sposob

jest podniesiona scianka kolankowa zeby zmiescic 30 cm welny i nie zmiejszac

powierzchni poddasza. W normalnym projekcie jest tylko 20cm welny i jezeli dam dodatkowe 10cm to jeszcze dodatkowo zmiiejszymy i tak male pomieszczenia.

Pozdrowienia,

Jarek , maz Marzensy

Drugie pytanie do posiadaczy projektu energooszczednego, w jaki sposob

jest podniesiona scianka kolankowa zeby zmiescic 30 cm welny i nie zmiejszac

powierzchni poddasza. W normalnym projekcie jest tylko 20cm welny i jezeli dam dodatkowe 10cm to jeszcze dodatkowo zmiiejszymy i tak male pomieszczenia.

My budujemy wersję B energooszczędną i w projekcie jest tak: 20 cm wełny między krokwiami, a później na krokwie przybija się w poprzek ruszt 5 x 10 cm i tam się układa kolejną warstwę wełny 10cm.

Jeśli chodzi zaś o ściankę kolankową, to w projekcie ona nic nie zmienia, tylko jedynie ma wpływ na ściankę działową, która jest odsunięta od muru, tak że osiąga wysokość 109 cm... także i tak się traci trochę pokoju..

My z kolei podnieśliśmy o 2,5 pustaka i w ten sposób mur zewnętrzny będzie jednocześnie ścianą pokoju.. bez dodatkowego budowania kolejnej ścianki..

Dodatkowo poprzez to podniesienie mogliśmy zrobić większe i szersze okna na całym poddaszu...

I tak z przodu mamy okna (likwidowaliśmy drzwi balkonowe) wysokości 168cm (takie jak w kuchni), zamiast 131.... a te z tyłu nam wyszły też całkiem spore, bo tak około 150 x 150 cm. Jeszcze sobie zwężyliśmy ściankę pomiędzy tymi oknami z 74 na 59 (szerokość bloczka z gazobetonu).

Na razie jesteśmy na etapie więźby i ścianek działowych, więc jeszcze nie możemy się pochwalić oknami...

Marzensa - wpadnij i po prostu obejrzyj sobie naszego wspaniałego:) Balkonu nie likwidowaliśmy, więc mozesz sprawdzić co możesz stracić 8)

Pozdrawiam wszystkich!

A może jakiś zjazd wspaniałych zorganizujemy? :p

A co do kuchni - ja nadal dysponuję, może kiepskiej jakości, ale zawsze jakimiś podglądowymi zdjęciami naszego projektu:

http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/404181.html

Marzensa - wpadnij i po prostu obejrzyj sobie naszego wspaniałego:) Balkonu nie likwidowaliśmy, więc mozesz sprawdzić co możesz stracić

Dzieki, na pewno przyjedziemy bo kwestia balkonu i wysokosci sciany

kolankowej wciaz otwarta i tak naprawde nie mozemy sie zdecydowac co robic.

Pozdrowienia

hello...

czy ktos juz ogrzewa domek swoj?w sensie pogody,u mnie szaroweczka,deszczowo,chlodno ....

w domku mam 21 st. i nie wiem,czy sobie nie odpalic kominka?

Dorota,kotlujesz juz???tak sie pytam,bo mowili,ze ida przymrozki,hmmmm

a tak,to prace trwaja ,slysze tu i tam,zmiany,dylematy,ech....przypomnialem sobie znow ,rozterki i wqrzenia z tamtego roku,teraz znow nieslownosc pewnego sklepu i roztargnienie sprzedawcow wlasnie przypomnialo mi ten ohydny 2007 r. budowlany :-)))

Kaura-u mnie prog jest zlicowany z pierwsza warstwa Ytonga,wiec nie jest beton zwykly,prog alu nalezacy do drzwi,drzwi grube i ocieplone...nie wiem,w tamtym roku nie mailem szronu wokol,drzwi masywne,superek,ale posledze w tym roku specjalnie dla Ciebie czy mam dobrze zrobione.....

dla budujacych-welny min 30 na poddasze,styro min 15 w podlodze...a reszte to....sami wiecie.....

a witaj nowy WspanialoBudowniczy....

czy ktos polaczyl 2 lazienki w jedna,szczerze nie slyszalem,moze za slabo sledzilem watki....

zamknales stan surowy,ale jaki?tylko taki masz dylemat?wiele zmieniles?i jakie masz odczucia po tym etapie?jakies ciekawe rozwiazania planujesz?podziel sie....;-)

znalazlem Twoj pierwszy post ;-),no prosze....

A więc stan to surowy otwarty, co do zmian to troszkę ich jest, mianowicie zaczynając od parteru to salon powiększony kosztem gabinetu, a co za tym idzie zamiast dwoje drzwi balkonowych i jednego okna wstawiłem witrynę na 3 metry szeroką i standardowo wysoka 240. Kolejna zmiana to kosztem garderoby na dole powiększyłem kotłownię i łazienkę. Jeśli chodzi o parterek to do tej pory zastanawiam się nad spiżarka czy ja robić czy nie, i tak wyglądają zmiany na dole, na poddaszu w sumie niewiele zmieniliśmy z żoną. Po pierwsze zamiast dwóch łazienek zrobiliśmy jedną i tu się troszkę zdziwiliśmy ze względu na jej wielkość jest ogromna. Ostatnią rzecz jaką zmieniliśmy to zlikwidowaliśmy ściankę działową miedzy sypialniami nad salonem, i tu wyszła piękna duża sypialnia o jakiej z żona marzyliśmy, porównując z sypialnią w 50 metrowym mieszkaniu w bloku.

Z końcowego efektu WSPANIAŁEGO ogólnie jesteśmy zadowoleni, i bardzo nam milo gościć w gronie Wspanialych

I to tyle na razie.

Pozrawiam

Z tym jeszcze mam mały mętlik w głowie, wstępnie jednak wygląda to tak, na dole ogrzewanie podłogowe i tu piec na Pellet firmy Reco do tego kominek z płaszczem wodnym na jesienne wieczory i do tego kolektory. Gość który będzie mi to robił, mówi że da się to razem wszystko spiąć żeby pięknie z sobą współpracowało, zobaczymy, jednak ten etap jeszcze troszkę poczeka na realizacje, zakładam że do przełomu listopada i grudnia. Teraz skupiam się na oknach, bramie garażowej i drzwiach, równocześnie będę robił elektrykę, ale na to też dałem sobie troszkę czasu, muszę odsapnąć, ale tylko do końca września, bo elektryk umówiony na początek października.

A więc stan to surowy otwarty, co do zmian to troszkę ich jest, mianowicie zaczynając od parteru to salon powiększony kosztem gabinetu, a co za tym idzie zamiast dwoje drzwi balkonowych i jednego okna wstawiłem witrynę na 3 metry szeroką i standardowo wysoka 240. Kolejna zmiana to kosztem garderoby na dole powiększyłem kotłownię i łazienkę. Jeśli chodzi o parterek to do tej pory zastanawiam się nad spiżarka czy ja robić czy nie, i tak wyglądają zmiany na dole, na poddaszu w sumie niewiele zmieniliśmy z żoną. Po pierwsze zamiast dwóch łazienek zrobiliśmy jedną i tu się troszkę zdziwiliśmy ze względu na jej wielkość jest ogromna. Ostatnią rzecz jaką zmieniliśmy to zlikwidowaliśmy ściankę działową miedzy sypialniami nad salonem, i tu wyszła piękna duża sypialnia o jakiej z żona marzyliśmy, porównując z sypialnią w 50 metrowym mieszkaniu w bloku.

Z końcowego efektu WSPANIAŁEGO ogólnie jesteśmy zadowoleni, i bardzo nam milo gościć w gronie Wspanialych

I to tyle na razie.

Pozrawiam

To prawie tak samo jak u mnie :)

Gdzie pod Krakowem budujesz? Moze się okazać że całkiem blisko siebie jesteśmy. Zapraszam to i łazience pogadamy i o małej :wink: kuchni...

Pozdrawiam

Witam buduję niedaleko Skawiny to jest jakieś 11 km od granicy Krakowa, a co do zaproszenia to bardzo chętnie, mam nadzieje że w najbliższym czasie nadarzy się okazja, a tak poza tym to milo mi poznać. Dosyć dobrze znam "Ciebie" jak i wszystkich na tym forum bo od jakiegoś czasy go śledzę.

Pozdrawiam

Witaj jakuzakk:)

u nas sypialnia - tak samo; salon z gabinetem również :)

Ze spiżarki nigdy w życiu nie zrezygnowałabym! Mała, pojemna i wszystko można w niej upchnąć :)

Co do Twojego dylematu - raczej nie pomogę, Ty masz chyba wersję A, my jesteśmy ci "be" i wprawdzie mamy dwie łazienki u góry, ale między nimi są schody, więc połączyć je to spore czary-mary :)

Lookita - na razie nie grzejemy, jeszcze dupska nam nie zmarzły :D

Ale w razie czego - kominek na pierwsze chłody najlepszy.

Teraz szukamy niedrogich papierowych 9jak mówi mój mąż;) ) drzwi wew. Może DRE, nie są złe, widziałam w innych domach? Hmm Jakieś inne polecacie? Oczywiście pamiętając o tym, że jesteśmy na etapie już wyczerpanego kredytu ;( :lol:

Ja też nie zrezygnowałabym ze spiżarki, jeszcze jej nie używam, a już mi się podoba.

Wydaje mi sie tylko, ze lepiej spizarkę oddzielic od kuchni ścianką z k-g, bo mniej miejsca zajmuje. W naszej kuchni przez brak 3cm musieliśmy przestawić lodówkę w miejsce najwygodniejsze, ale nie najlepsze, czyli pomiedzy wejsciem do spizarki a mniejszym oknem.

Cholernych 3cm zabrakło!

Udało nam sie ostatnio wybrać płytki na podłogi i sciany. Teraz czas na ceramikę i armaturę. Jak sobie przegladam allegro, to lekko mi słabo z powodu cen..

Wyieramy sobie nasz kredycik i zastanawim się czy jest szansa na dopięcie sie w kwocie.. :-?

Wczoraj tez patrzyłam na drzwi... odlecieć można z wrażenia.

Tak, że rozumiem Dori, rozumiem...

:-)

a ja mam cargo duze-cena wyszla jak za scianke kg z mleczna szybka,wiec nie mielismy skrupolow,kacik mamy fajny za boxem mebli,tam powiesze waz od co,wody trzymam,zero komplikacji....z ta spizarka to sie pozarlismy kiedys,ale pozniej...caluski byly ,ze Lukaszek taki madry ;-)

o drzwiach nie wypowiem sie,bede miec namierzonego miejscowego stolarza,ale...na razie mam inne wydatki,bez drzwi dajemy rade,choc ,gosci lekko irytuje,ale tak ich malo mamy,swojacy,wiec spoko....mlodzi jestesmy,dajemy rade ze wszystkim ;-)

Gośmar,

nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz...

byłam u Ciebie pod domkiem - na żywo wygląda cudnie!!! Dużo lepiej niż na zdjęciach. Mój mąż zauważył go już z głównej drogi :) Wyróżnia się mimo, że nie jest okazałych gabarytów :) Pierwszy raz miałam okazję zobaczyć Wspaniałego w realizacji i podoba mi się jeszcze bardziej niż projekt i wizualizacje. Wyobrażałam sobie, że jest trochę większy, a to jest taki domek w sam raz :) Zauważyłam też, że masz zaczątek ogrodu... tuje dumnie wyglądają wzdłuż ogrodzenia :)

Pozdrawiam gorąco i szybkiej przeprowadzki życzę :D

poddaliśmy się - od wczoraj dogrzewamy się kominkiem:)

no i pierwsze bardzo chłodne dni wrześniowe nadeszły:(

jurto kolejny termin, kiedy kominkowy zapowiedział wykończenie kominka właśnie, czyli zrobienie obudowy wreszcie. Ciągle a to jemu psuł się samochód, albo nam nie pasowało albo coś nie tak z odbiorem kamieni... To już trwaaaa No zobaczymy - może się uda.

Od środy ocieplamy i chcemy też od razu nakładać tynk. Oczywiście najważniejszym, niestety, kryterium doboru będzie cena. Tak więc ogłaszam, że niestety nie robimy deskowania - bardzo żałuję :( :( :(

Tak więc pozostaje dylemat: tynk mineralny plus farba silikatowa, czy od razu tynk akrylowy w kolorze...?

A właśnie - kolory...? Otóż dach mamy w ciemnym brązie, okna na zewnątrz orzech i elewacje też chyba zrobimy w kolorach: czekolada (zamiast deskowania) plus bordowo-czerwono-ceglasta czerwień. Czyli ciemna elewacja. Nasycona i w konkretnych kolorach.

No ja tez,ale do okresowego podgrzewanka wody i grzejniczkow w sypialni-tam mialem ponizej 19-18 st...dol- 21-20 st. po ost. chlodach,ale mialem tez taka temp. bo zapomnialem wylaczyc nawiew letnim kanalem w reku i wialo mi zimnem z zew. bezposrednio do domku,zapomnialem tez zredukowac bieg reku-efekt-gardlo mi padlo moje glupie lekko po psadku temp. w nocy w sypialni 18-17....zalaczylem kominek,by-passy wylaczylem,gwc zalaczylem,na biegu 1 reku biega...jest milo....chatka trzyma ciepelko ,ze heja....

kominek to piekeny bajerek-ogien,eksponat-gdy sie zrobi fajna obudowe,a dla mnie praktyczny gadzet-grzeje 300 l wody w 30 min do temp. 65 st...a potem wrzucam na obwod i mam cieplo dluzej w rurkach innych...polecam,polecam kominek z pw......