Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Hejka :)

Prośba do tych co zakończyli stan surowy otwarty - proszę podajcie koszty robocizny. Własnie rozglądamy się za ekipą budowlaną

na razie odpowiedzieli jedni i wycenili nam 34.000 budowa od fundamentu do ścian kolankowej w tym kominy, tarasy, schody.

Za dach 60 zł za m2 robocizna i-pokrycie blachą wychodzi za dach 120.000 zł.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

????

ta ostatnia kwota to chyba o jedno 0 za duzo???

cena za ''murarke'' przyjaza,jak na mazo...chyba,ze ekipa nie z mazo to sporawo...ale nie tak zle,a wiezba?rozumiem,ze cena z dach kompletny -wiezba,pokrycie,deskowanie,papa,okna-total robocizna???12 000????bo nie lapie...a koszta materialow?mnie stan zamkniety surowy,z gwc wyszedl okolo 190 000.....w tamtym ,diabelskim roku....

Hejka :)

Prośba do tych co zakończyli stan surowy otwarty - proszę podajcie koszty robocizny. Własnie rozglądamy się za ekipą budowlaną

na razie odpowiedzieli jedni i wycenili nam 34.000 budowa od fundamentu do ścian kolankowej w tym kominy, tarasy, schody.

Za dach 60 zł za m2 robocizna i ich materiał- pokrycie blachą wychodzi za zach 120.000 zł.

Hej,

my się budujemy pod Warszawą - okolice Janek.

Murarze mieliśmy zaklepanego na ten roku, już rok temu i wtedy podał nam cenę 35 000, teraz jeszcze nie skoczył pracy, a już mówi, że ceny wzrosły, paliwo podrożało i że raczej przydałaby się jakaś podwyżka.

Robi nam wszystkie ściany, tarasy, schody i więźbę.

Co do dachu, to wycenę mamy z tego roku, i sama robizna na nasz dach (tylko że mamy garaż poszerzony o jeden rozstaw krokwi, czyli o jakieś 90 cm i robimy dach dłuższy o jeden rząd bachówki) wyliczyli nam na 13 900. Robocizna obejmuje położenie folii, przybicie łat, kontrłat, dachówkę i orynnowanie.

(Za murarkę 34.000)a ekipa aż z Sochaczewa. Może coś urwę 8)

Ale chciałam skorzystać z Waszego doświadczenia i opinni.

Lookita

Masz rację pomyliłam się o jedno 0 zł :oops:

60 zł za m2 w tym więżba, łaty, murłaty, papa i blacha. Czyli 12.000 Nic nas nie obchodzi

Byłam u ciebie z mężem w realu na poczatku tego roku. I podnieśliśmy w projekcie ścianke kolankową. Korzystamy już na poczatku z waszych doświadczeń. Polecma wszytkim takie rozwiązanie :)

A swoją drogą gdzie twoja fotogaleria??? Szukam twojej umeblowanej kuchni i :o

Magda i Michał

My w Grodziku Maz. prawie sąsiedzi :wink:

Dzięki za wasze informacje - bardzo mi się przydadzą. My poszerzyliśmy garaż. Więc mamy trochę zmian w ...długości krokwii.

Ale z wyceną dachu muszę zerknąć czy nam policzyli folię i rynny.

A swoją drogą bliżej was w Starej Wsi już jest pobudowany i zamieszkany Wspaniały. Zerknijcie na poczatek forum Aga&Seb

Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.

A witam,kope lat,zapomnialem :-)Pozdrawiam....

Ciesze sie,ze cos pomoglem...co do galerii-w fotosiku pod moja ksywa,zdjalem link,a po co to....

Sciana kolankowa,hmmm,jak sie podnosi Wspanialego...hmm;-) no faktycznie,takie cos wowczas trzeba by miec....ale po co podnosic Wspanialego?;-).......

ceny w miare,na tamten rok mialem takie miec,ale urosly...macie calkiem przyzwoite....ciekawe ile reszta cen sie zmienila,cement za bardzo nie...ale inne gadzety?Aha,w projekcie jest ciezsza wiezba...zatem kto ma dachowke podrozeje mu wiezba,ale tansza dachowka niz blacha...w sumie podobnie wyjdzie....ech,ile ja juz zapomnialem rzeczy....trzymajcie sie...

aha....a moze przemyslicie sprawe deskowania dachu?....ja dzisiaj chyba bym to zrobil...tu sie klania cizsza wiezba,koszty wieksze,a jak...wtedy dla mnie jakies 7-9 tys za material i moze robocizn e..ale nie wiem,jak patrzylem na huragany,to widzialem nowiuski domek,zwialo mu dachowke i mial wtedy okolice kosza bez dachowki,jesli blachodachowka,to chyba nie zwieje,ale ...jak juz zwije,to decha i papa jednak chroni...pomyslcie....

Magda i Michał

My w Grodziku Maz. prawie sąsiedzi :wink:

Dzięki za wasze informacje - bardzo mi się przydadzą. My poszerzyliśmy garaż. Więc mamy trochę zmian w ...długości krokwii.

Ale z wyceną dachu muszę zerknąć czy nam policzyli folię i rynny.

A swoją drogą bliżej was w Starej Wsi już jest pobudowany i zamieszkany Wspaniały. Zerknijcie na poczatek forum Aga&Seb

Bylismy kiedyś oglądać z zewnątrz dom Agi&Seby - jeśli mamy jakieś wątpliwości co do wyglądu zewnętrznego, to mamy gdzie podjechać i popatrzeć.

My już mamy więźbę, teraz czekamy aż skończą nam działówki i w listopadzie będzie dach...

Także jak macie ochotę obejrzeć wersję B, to śmiało można zajechać i poplątać się po domu...:)

człowiek czasem to już nie wie co powiedzieć, ręce opadają:

zgodnie z umową nasz wykonawca kominka pojechał po zamówiony marmur (my wybraliśmy niestety miejsce, on kontaktował się tylko w sprawie wymiarów).

No i oczywiście jedna wielka lipa!!!

otóż:

1. marmur nie został przycięty w odpowiednich wymiarach - pomimo przygotowanego wzornika :o przez naszego "kominkowego" - nie pasuje!

2. kamień miał być cięty z jednego kawałka - tak aby tworzył całość. Chcemy żeby była to jedna płyta z wyciętym oczkiem na kominek. Jako, że nie udało się tego zrobić w całości, miał być przecięty, a nie dopasowywany z jakiś innych płyt czy odpadów! :evil:

3. No i oczywiście na jednej z krawędzi został lekko wyszczerbiony i wyszpachlowany.

Poprosiłam naszego kominkowego żeby zawiózł całość spowrotem! Łącznie z dwoma parapetami, które zamówiliśmy z tego samego kamienia do salonu (do okien na przeciw kominka).

Niestety oni są górą - zapłaciliśmy im. :( Ale jutro jedziemy z mężem na wojnę! Nie taka była umowa (dupa, bo słowna, no ale zawsze!) i nie za takie odpady chcieliśmy zapłacić!!! :evil: :evil: :evil:

Pozytyw - dziś przyjechał majster od ocieplenia. Zaczęli. Oby się przyłożyli.

A u Was jak samopoczucie? :lol:

A u Was jak samopoczucie? :lol:

U nas też tak średnio.. Jak w sobotę się cieszyliśmy, że ekipa się uwinęła w 1,5 tyg. z więźbą, i że do końca września skończą ściany szczytowe, działowe, taras i ganek, tak we wtorek lekko się wkurzylismy.... bo ekipa nie przyjechała, bo mają wykopki... i nawet nam o tym nic nie powiedzieli, że ich nie będzie...

Także czasami może i warto dać trochę więcej za ekipę, która się uwinie raz dwa, a nie jak nasza.. raz jest a raz nie ma... bo a to wykopki, a to u kogoś dach deskują, a to jeszcze u kogoś podnoszą poddasze.. I gdybyśmy się spieszyli, to byłabym jeszcze bardziej wkurzona, ale że mamy czas do dachu (3-4 listopada), to mam nadzieję, że do tego czasu zdążą skończyć... no chyba, że ich śnieg i mróz zastanie..:) co w sumie też się może zdarzyć, przy obecnych warunkach atmosferycznych..:)

Pogoda- dramat...

Ale spoko, ja już się zdażyłam przyzwyczaić do tego, że wszystkie istotne etapy budowy wykonujemy w niesprzyjajacych warunkach.

Dzisiaj tez kolejna ekipa demoluje mi dom wnoszac tony błota na gumiakach- wierca pod kolektory do PC. Podrzuciłam im trochę kartonów i folii do rozłozenia na wylewkach, ale i tak płakać mi sie chce jak widze te grudy błota wnoszone do domu. Znowu trzeba będzie poraz dziesiaty pozamiatać.

Koszmar!

Z najnowszych niepomyślnych wiadomości:

Brama garazowa coś sie blokuje i wygina :-?

oraz wylewka nam się ugina w kilku miejscach- tak zresztą majster prorokował.

Więc drodzy wspaniali, jak macie instalacje w podłodze i wiecej styro to zadbajcie o jego super dokładne ułożenie.

Dori- powodzenia w walce o obudowę. Daj znać jak poszło.

Pozdrawiam

NO Dziewczyny,widze,ze pogoda dolow dodaje...Teraz pada,jest zimniej,ja w pracy,ale wieczorkiem Luki spada do domku,do Zoneczki i kominka ;-).

Doroto-od dluzszego czasu bujasz sie z kamieniarzem....Zycze powodzonka w zalatwieniu.

Katarzyna-styro ja sam ukladalem na gorze..jest oki,dol tez...ale mam ugiecia-stekanio-trzaskania w 2 miejscach,ale to moja wina,dalem za duza dylatacje-styro 2 cm :-)))).

Czasem o pompie ciepla marze,ale....nie mam i nie bede miec bo nie mam warunkow...ale fajny gadzecik bylby ;-)Uwielbiam krecic kureczkami,pokretelkami,komputerkami...ach!!!W domku mam cieplo,wczoraj dokladalem chyba z 4 x do kominka,najpierw palilem debinka,potem chlamem iglastym-nawet jak krokwie iglaste rzucilem do kominka,to i tak daleko bylo ich kalorycznosci do debinki.Szok...iglaste to qpa w por. z lisciastym drzewem,ale w chalupce po zalaczeniu podlogowki,grzejnikow po czesci wszystkich,po zagotowaniu 2x kominka ;-) mam dzisiaj bez grzania nadal 23 st. -podlogowka na 27 st. temp. zasilania-wody goracej mialem sporo,ale wystudza sie,dzisiaj zapale znow zeby nie zuzywac gazu-wcz. nacialem z tesciem-pily sie boje ;-)-drzewa,mam sporo ,sporo ale chlamu...ech.Trzeba palic co sie ma,choc zal komina i kominka.

Z ciekawostek-porazek-tydz. temu pekl na spawie grzejnik drabinkowy Luxrada-drogi a chlamowy...szlag by to.Ciekawsze jest to,ze firma pospawa go znow a nie wymieni.Takie jakies glupie sa wymogi reklamacji.Sam szef firmy mi sciagal go,bo milei z serwisu zjechac i medrkowac.Qrcze-wyrob polski,sporo tanszy ale drogi i tak,i te palanty w Poslce medrkuja,uprzedzam,firma Luxrad jest nieprzyjazna klientowi,zobaczymy co po zwrocie i naprawie.Ale zapowiedzialem,ze na forum sie pochwale ;-).

Grzejnik uzywalem 5-6 razy normalnie...i padl mu spaw...niezle,co?

Łuki - no to superr grzejnik masz :wink:

A Ty to maniak jestes - te pokrętełka, guziczki, temperaturki... Wpadnij kiedyś do nas i pobaw się naszym co - bo jak na razie rozpaliliśmy piec i pali worek dziennie - trochę dużo chyba. Dobrze byłoby właśnie go jakoś wyregulować.

Kaura - powiem Tobie, że mój małżonek narzekał na nasza bramę latem - jego zdaniem pod wpływem ciepła, słońca - latem sie jakby wybrzuszała. Miał nawet zaprosić serwis - ale tak jakoś lato szybko zleciało :roll: :p

Magda - no nieźle - może powinnaś dołączyć do tych wykopków, mogłabyś rozładować trochę stres rzucając ziemniakami :wink: najlepiej w majstra!

:lol:

Witam

Wraz z mężem rozpoczęliśmy budowę wspaniałego wersja II lustrzana. Mam prośbę czy któryś z forumowiczów zechciałby dostarczyć zdjęcia lub co jeszcze milsze zgodziłby się na zaprezentowanie ww. domeczku w rzeczywistości gdzieś w okolicach Warszawy.

Będę wdzięczna.

Ps. My jesteśmy na etapie wylanego chudziaka.

Pozdrawiam.

Witam

Wraz z mężem rozpoczęliśmy budowę wspaniałego wersja II lustrzana. Mam prośbę czy któryś z forumowiczów zechciałby dostarczyć zdjęcia lub co jeszcze milsze zgodziłby się na zaprezentowanie ww. domeczku w rzeczywistości gdzieś w okolicach Warszawy.

My jesteśmy na etapie więźby, ale jeszcze nie mamy ścianek działowych. Budujemy w Ruścu, koło Janek.. więc to kawałek dla Was, ale jeśli macie ochotę, to można obejrzeć.. jeśli chcecie zdjęcia, to nawet założyłam albumik, tylko jakoś kiepsko mi idzie wrzucanie tam zdjęć.. jak się zmobilizuję, to umieszczę w stopce.

A koło Was mieszka Lookita, więc może on?

Witam

Będę wdzięczna.

Ps. My jesteśmy na etapie wylanego chudziaka.

Pozdrawiam.

Zapraszam do galerii poniżej :)

Witam

Będę wdzięczna.

Zapraszamy do naszego fotosika. My budujemy M04bL, ale w okolicach Częstochowy.

Gośmar,

nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz...

byłam u Ciebie pod domkiem - na żywo wygląda cudnie!!! Dużo lepiej niż na zdjęciach. Mój mąż zauważył go już z głównej drogi :) Wyróżnia się mimo, że nie jest okazałych gabarytów :) Pierwszy raz miałam okazję zobaczyć Wspaniałego w realizacji i podoba mi się jeszcze bardziej niż projekt i wizualizacje. Wyobrażałam sobie, że jest trochę większy, a to jest taki domek w sam raz :) Zauważyłam też, że masz zaczątek ogrodu... tuje dumnie wyglądają wzdłuż ogrodzenia :)

Pozdrawiam gorąco i szybkiej przeprowadzki życzę :D

Zaglądam często i czytam Was na bieżąco, ale nie zawsze mam czas pisać.

Wy też jesteście z Częstochowy? Gdzie budujecie się lub macie zamiar budować? Zapraszamy ponownie. Piszcie na priva.

pozdrawiam

Gośmar

P.S. Czy ktoś może rzucić fotki schódow? My mamy jak w projekcie.

http://gosmar.fotosik.pl/albumy/285494.html

Gośmar,

budujemy w Lgocie, tuż za Cz-wą w stronę Kłobucka. Mamy już stan zero, a od wczoraj mamy murarzy - którzy chyba w tydzień mają zamiar nam dom postawić, bo po 6 godz. pracy wczoraj było już prawie pół parteru :) No może trochę przesadziłam, były wszystkie narożniki do połowy wysokości, połowa ściany z tyłu domu (połowa na wysokość - na długość w całości) :p Muszę dodać, że jest ich tylko dwóch + pomocnik :D

Kiedyś się z Tobą kontaktowałam, żeby umówić się na oglądanie domku... i jakoś nie mogliśmy się z mężem zebrać...

Pamiętałam, że pisałaś że budujesz w Jaskrowie i jak wracaliśmy z Rędzin od cieśli zboczyliśmy z trasy na poszukiwania Wspaniałego :D

Gośmar, możesz napisać gdzie kupowaliście okna i czy to są wymiary takie jak w projekcie, czy wymiary typowe?? Drewniane czy PCV??

Pewnie jeszcze sporo pytań sie pojawi, więc zaglądaj na forum :)