Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Oczywiście nie musisz już korzystać dalej z usług Expandera, oni mają za zadanie doradzić Tobie, w którym banku wziąć kredyt, kto ma jakie warunki najlepsze dla Ciebie. Korzystając z nich o znacza to w, że wszelkie formalności oni załatwiają za Ciebie z bankiem, ja wolę te formalności sama załatwić, tak więc rozmawiam już bezpośrednio z bankami.

mBank jest dobry, tak jak napisałam mam tam od jakiegoś czasu konto i jestem z nich zadowolona, natomiast ich oferta kredytu w PLN jest niejasna, to znaczy oprocentowanie, ukrywają ile w tym jest ich marża i od czego będzie mi zależało to oprocentowanie (w innych bankach wiem, że marża jest stała, a zmienia mi się WIBOR, a w innych jeszze bankach marża czasem jest zmienna + WIBOR TZN. PRZEZ PIERWSZE DWA LATA KREDYTOWANIA MAM marżę 1%, a na resztę lat będzie 1.5% itp), dlatego chcę wiedzieć co się na to składa i od czego zależy, a mBank nie chce tego powiedzieć, za udzielenie kredytu też biorą i do wpisu w KW hipoteki też mają droższe ubezpieczenie.

Aga

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie to raczej niewielki:

Dopasowanie wielkości okien do standardowych wymiarów, okno w garażu jedno zamiast czterech, z pokoju 05 (parter) nie będzie wyjścia na taras okno może też mniejsze, takie jak w salonie na ścianie bocznej. Schody w salonie zostają (tak mi się podoba). Na górze jedna łazienka (połączone pom. 16 i 17 ), ścianka dzieląca na dwie łazienki zostanie w kawałku jako tylna część kabiny prysznicowej, ta odbicie lustrzane, bo pod oknem wanna, żeby nie tracić światła dziennego wspomniana ścianka od kabiny prysznicowej będzie z luksfer. Kabina prysznicowa przy drzwiach usunięta. Zastanawiam się czy nie wydzielić małego pomieszczenia kosztem części garderoby na samą ubikację, ale tu jeszcze decyzja nie zapadła. Nie będzie okna dachowego nad schodami.

Jeżeli chodzi o technikę budowy to będą ściany dwuwarstwowe z max-a plus styropian, dach z blacho dachówki.

To tak na szybko

Pozdrawiam

Rusek

Witam

Jesteśmy na etapie szukania działki (już dłuższy czas, niestety) i wyboru projektu. Wspaniały jest jedną z opcji i muszę przynać, że Wasz entuzjazm jest zaraźliwy. Bardzo podoba mi się umieszczenie gabinetu - dużo pracuję w domu a uwielbiam pragować na zewnątrz, więc wejście z gabinetu na taras jest dla mnie rozwiązaniem optymalnym. Na górze chyba zrezygnowałbym z jednego pokoju na rzecz dużej garderoby i oczywiście połączłbym łazienki. Mam jednak kilka uwag. Czy nie obawiacie się zbyt małej ilości (i powierzchni) tzw. pomieszczeń gospodarczych ? Trzeba zrobić kotłownie, gdzieś trzymać różne duperele techniczne itp. - czy te 4,8 m2 obok garażu faktycznie jest wystarczające ?

I czy macie już jakieś pojęcie na temat kosztów budowy? Te wyliczone w Muratorze ok. 209 tys chyba jest do zbicia ale nie wiem czy naprawdę i ew. o ile.

Pozdrawiam

Z dużym zainteresowaniem szukam zdjęć lub komentarzy z realizacji domu. Wyglada na to, że nikt jeszcze nie zbudował M04aI ... :(

Mam nadzeję, że widzac doświadczenia innych nie popełnię akademickich błędów; dom to zupełnie coś innego niż mieszkanie. Oczywiście M04aI jest najwspanialszy na wąską działkę, planuję też przeróbki:

1. pom. 1 i 9 połączone (we wnęce przy okienku bedzie garderoba),

2. w miejcu pom. 8 i prysznica - kotłownia,

3. łazienka jest na szerokość gabinetu,

4. gabinet jest połączony z pokojem dziennym (taras w zaciszu między pokojem dziennym a garażem - można się czasem ukryć w cieniu lub zamontować markizę na lato),

5. schody zasłania ścianka, co mam nadzieję, będzie trochę tłumić hałasy dochodzace z parteru do sypialni na górze.

Na piętrze zmiany zupełnie kosmetyczne.

Czy ktoś ma przemyślenia nt nowoczesnego/ekologicznego sposobu ogrzewania? Chętnie wymienię myśli. :)

• 5 weeks później...

Cóż za cisza na "wspaniałym" gronie ?! Witam po dłuższej przerwie wszystkich "starych" i "nowych", pewnie wszyscy zajeli się już budowaniem, no cóż, u mnie ekipa wchodzi 15.05. i jestem przerażona :o , mam tylko nadzieję, że wszystko pójdzie OK.

Co tam U Was "Wspaniali" ?!

Pzdr,

• 1 month później...

Witam po dłuższej przerwie!

Właœnie zalałem strop na moim "Wspaniałym" domku. Schody przeniosłem w miejsce garderoby. Na górze nie ma żadnych problemów z komunikacjš. Dodatkowo podwyższam jeszcze o ok. 35 cm œcianę kolankowš. Pozwoli to zwiększyć mieszkania na poddaszu i uniknšć budowy dodatkowych œcian na gorze.

Pozdrawiam :p

Witam po dłuższej przerwie!

Wła�nie zalałem strop na moim "Wspaniałym" domku. Schody przeniosłem w miejsce garderoby. Na górze nie ma żadnych problemów z komunikacjš. Dodatkowo podwyższam jeszcze o ok. 35 cm �cianę kolankowš. Pozwoli to zwiększyć mieszkania na poddaszu i uniknšć budowy dodatkowych �cian na gorze.

Pozdrawiam :p

Waldass, czy mozna wiedziec gdzie budujesz? Obecnie wybieramy projekt i wspanialy to nasz faworyt. Czy moglibysmy zobaczyc postepy na budowie na zywo? Mieszkamy w Warszawie.

Pozdrawiam,

Joanna

No, cieszę się, że o "wspaniałych" jeszcze nie wszyscy zapomnieli :D

My właśnie przekonstruowaliśmy strop, z tego co jest w projekcie na żel betowy, i też podnosimy o dwa bloczki górę, by zwiększyć "ukryte" pomieszczonka.

Roboty biegną ?!

Od niedawna sledze temat Wspanialego (to nasz faworyt, rozwazamy jeszcze M02a) i przesledzialam wszystko co pisaliscie. Nie bardzo rozumiem dlaczego pokoj dzienny ma 21 m2, skoro wszedzie pisza ze 30,3. Rozumiem ze odpada powierzchnia schodow, ale gdzie jest reszta tych metrow?

Jak postepy na budowie? My wlasnie kupilismy dzialke.

Czy nie mysleliscie o zrobieniu tarasu typu loggia w pomieszczeniu 16? (jest w projekcie M02a ) Oczywiscie kosztem garderoby. Taki taras to super sprawa w domu. Jest gdzie suszyc pranie caly rok.

Pozdrawiam,

Joanna

Hej Joanno,

Gorąco polecam Wam ten projekt, jest naprawdę śliczny i wdzięczny. Byliśmy u autorki tego projektu, zadałam Jej pytanie ile ma salon, po odjęciu schodow (czyli >1,9) i komputerowo wykazała, że 21m2, więc nie wiem jak to jest.

U nas fundamenty stoją, ścianki idą w górę, no i w końcu nie budujemy gabinetu na dole, będzie ładny, duży, przejrzysty dół / salon, w miejsce gabinetu dajemy jadalnię, taras robimy na całym tyle i boku (NIE tam gdzie jest garaż), bo u nas jest tam południe i będzie gdzie się wylegiwać na słoneczku :D (kkiedyś)

Jeśli macie tylko ochotę na zobaczenie domku na tym etapie, to zapraszam, napisałaś, że mieszkasz w W-wie ?!

Mysle ze sie zdecydujemy na ten projekt. Na razie rozpatrujemy wszelkie za i przeciw. Zawsze marzylam o duzym pokoju dziennym i jadalni przy kuchni. Nie za bardzo potrafie sobe stół za tymi schodami. Jest nas 2+2. Niestety nie chcemy zrezygnowac z gabinetu aby powiekszyc salon. Opcja przedluzenia domu odpada ze wzgledu na koszty (poprawki w projekcie i wieksza powierzchnia domu). Chetnie zobaczylibysmy wasza budowe, jesli mozna to po dlugim weekendzie. Moze ta wizyta rozwieje nasze watpliwosci i ostatecznie nas przekona do wyboru. Jesli mozecie przeslac dokladniejsze namiary, moze na priv, to bedziemy wdzieczni. W ostatnia sobote bylismy w wiosce budowlanej Muratora w Urzucie. Mielismy nadzieje "cos" zobaczyc. Male rozczarowanie...

Pozdrawiamy

Witaj Margareto,

Szkoda, że wchodzi to dopiero teraz, bardzo nam zależało na przeniesieniu tych schodów gdzie indziej (zresztą sama wiesz), no cóz, budowa w toku teraz nie możemy już nic zmienić, ale z czystej ciekawości, czy możeż przesłać plany, bądź napisać jak to zostało rozplanowane ?!

No witam,

Przyznam, że rozmowa z Wami (i nie tylko) natchnęła nas do rozważenia takiego rozwiązania. (Swoją drogą to mieliście zadzwonić, bo rezerwowałam dla Was czas :( i dopiero z forum się dowiedziałam, że nie zamierzacie się ze mną kontaktować )

No i powstał projekt. Narazie jest w weryfikacji, więc nie mogę ujawniać szczegółów. jak wszystko będzie klepnięte to oczywiście pokażemy.

Pozdrawiam

Margareta

Witam!

Chętnie dołączę do grona fanów tego domu.

Zaczynamy budowe pełną parą dopiero w przyszłym roku, a w tej chwili czekamy na pozwolenie na budowę wykonując różne prace na działce...pod Krakowem.

Po wielkich przemysleniach i dyskusjach zdecydowaliśmy się na parę zmian, które zaliczam do drobnych..generalnie budujemy zgodnie z projektem, choć bardzo mnie kusiło wykonanie antresoli w obrębie salonu. Mam tez chęć powiększyc salon o gabinet, co da nam piękną przestrzeń po południowej stronie domu. W każdym razie plan poszedł do urzędu z kosmetycznymi poprawkami typu dwa okna w garażu zamiast czterech, brak okna dachowego nad schodami.

Mam nadzieję na wymianę doświadczeń.

Pozdrawiamy....

Kasia i Przemek

Margareto, bardzo przepraszamy za kłopot, ale to co mieliśmy zrobić, czyli wydłużyć domek, nie wzieliśmy pod uwagę, że aż o tyle zwiększy się nam powierzchnia całego domku, tak więc z tego zrezygnowaliśmy, nie chcieliśmy napsocić :oops:

A wariant z przemieszczeniem schodów, to faktycznie świetny pomysł, zbyt wielu ludzi na to liczyło :p

Kaura serdecznie witamy w gronie "wspaniałych"

Właśnie dotarłam do majowego wydania Muratora, gdzie była płytka (dzięki wielkie :D Joannad) z naszym "wspaniałym" domkiem w 3D, można sobie połazić po pokojach już umeblowanych i teraz o wiele łatwiej wszystko zaplanować, gdzie co ma stać, jak będzie wyglądać, a co jeszcze zmienić, koniecznie polecam pobuszowanie po domku, super sprawa.

Pzdr,

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...