Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Sliczne te plytki....ale mam to juz za soba...jesu,ile ten dom ciagnie,jak chce sie miec ladnie ....

Czasem zaluje,ze warto moze by bylo wpakowac w pasywniaka,miec skromnie,prostoooo,ale miec taniej mieszkajac,podonbno te domki malo kosztuja w eksploatacji....

Grzelid-jaki bedziesz miec system ogrzewania?Zapomnialem....Katarzyna-czekam na pompke ;-)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

proponując aby schpdy zaczynały się na wysokosci podciągu i dalej przyt ścianie na górę. Co wy na to.

Czyli o ile dobrze to sobie wyobrażam to schody nie zaczynają się przy ścianie z kuchnią tylko mają swój początek od strony salonu i zakręcają później w lewo do góry?

Jeśli tak to mi by coś takiego nie odpowiadało - przy takim układzie pozostaje trudna do zagospodarowania dziura po środku klatki schodowej. Przy ukladzie oryginalnym przestrzeń pod biegiem schodów idącym na górę powiększa salon o te kilka metrów.

Witam wszystkich!!!!

Mam pytanie dotyczące projektu Wspaniały wariant energooszczędny, czy

warto wydać 600 zł więcej na ten projekt czy lepiej dać sobie spokój i kupić wersję podstawową i tu ewentualnie wprowadzać jakieś zmiany????

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź

marrob1

Witam wszystkich!!!!

warto wydać 600 zł więcej na ten projekt czy lepiej dać sobie spokój i kupić wersję podstawową i tu ewentualnie wprowadzać jakieś zmiany????

marrob1

To zależy ile zmian chcesz wprowadzać.

Ja mam wersję energooszczędną i mogę Ci mniej więcej powiedzieć, jakie są zmiany:

- grubsza warstwa styropianu na ścianach - 20 cm

- grubsza warstwa wełny na poddaszu - 30 cm, 20 cm między krokwiami i 10 cm w poprzek krokwi... nie wiem jak to jest w wersji podstawowej (natomiast strasznie wielka pojawiła się koszowa - nie wiem skąd to wynika)

- nie ma kilku kominów - wentylacja mechaniczna... załączony jest projekt rozprowadzenia takiej wentylacji wraz z umiejscowieniem rekuperatora na samym strychu...

na chwilę obecną więcej nie pamiętam..... jeśli chcesz, to mogę Ci przesłać całą dokumentację, gdyż mam ją zeskanowaną, tylko podaj maila.

Witam wszystkich!!!!

marrob1

biorąc pod uwagę zmiany o jakich pisze koleżanka w poscie powyżej oszczędzasz na projekcie wentylacji mechanicznej jakieś 600zł.

Witam wszystkich!!!!

marrob1

biorąc pod uwagę zmiany o jakich pisze koleżanka w poscie powyżej oszczędzasz na projekcie wentylacji mechanicznej jakieś 600zł.

Trudno powiedzieć, czy oszczędzasz... bo i tak naprawdę przy robieniu rekuperacji przeważnie ekipy robią swoje projekty. A z tego co rozmawiałam, na razie tylko z jedną osobą, to nie za bardzo są za umiejscawianiem rekuperatora na nieogrzewanym strychu - bardziej sugerują pomieszczenia mieszkalne np. kotłownie, garaże. W gotowym projekcie rekuperator jest właśnie na strychu, czyli w części nad poddaszem, gdzie już nie ma ocieplenia. Ocieplenie idzie w krokwiach i zawija na jętkach, więc dach nad częścią strychową jest nieocieplony.

Sporo rzeczy można zrobić samemu, tylko grunt mądrze je zrobić i wybrać te właściwe, które będą pasowały.

:-)

ja taki projekt energooszczednego sobie w zasadzie sam zrobilem...

moja rada,olac projekt drozszy,poczytac,pozmieniac i samemu minima izolacyjne wprowadzic samemu...za proj. wm musisz zaplacic,bo firma zrobi instalacje ale na wlasnym proj. i obliczeniach....a poza tym,projekt Wspanialego pozostawia troche do zyczenia....troche ;-)

Tak- firmy robią swoje projekty WM ale nie za darmo- koszt to jakieś 1000-1200zł. Mozesz to odjąć jeśli zamawiasz całość akurat u wykonawcy.

Przy gotowym projekcie WM inną sprawą jest czy firma wykona instalację wg. nieswojego projektu.

Podsumowując: zgadzam sie z Lookitą-

nie warto dokładać kasy do projektu, lepiej do ocieplenia :D

Pozdrawiam

Witam

Z tego co piszecie wynika, że rozwiązanie i obliczenia dotyczące wentlacji zawarte w tym projekcie są do niczego; że i tak trzeba to wszystko robić od początku.

Wydawałoby się, że wystarczy dobrać odpowiedni rekuperator i wszystko powinno grać... teoretycznie. Jak to jest w praktyce?????????

Witam

Z tego co piszecie wynika, że rozwiązanie i obliczenia dotyczące wentlacji zawarte w tym projekcie są do niczego; że i tak trzeba to wszystko robić od początku.

Wydawałoby się, że wystarczy dobrać odpowiedni rekuperator i wszystko powinno grać... teoretycznie. Jak to jest w praktyce?????????

Nie wiem :D My wzieliśmy zwykły projekt i dołożyliśmy ocieplenia. Osobno zamawialiśmy wykonanie WM.

Najlepiej pytaj w firmach które zajmują się tą działką.

My teraz jesteśmy na etapie rozmieszczania elektryki i w sumie z górą nie było większych problemów, tak z dołem nie do końca mam wszystko wskazane.

Oświetlenie:

- Czy macie podświetlenie budynku dookoła? Jesli tak, to gdzie umieściliście włącznik?

- Czy macie oświetlenie na zewnątrz przy drzwiach wejściowych? Jeśli tak, to gdzie macie umieszczony włącznik?

- Czy macie światełko zapalane na tarasie? Jeśli tak, to gdzie włącznik?

- Pytanie do tych co mają połączony gabinet z salonem: czy starą część salonową macie oddzielnie oświetloną czy raczej cały salon na jednym obwodzie i gdzie macie do niego włączniki?

Gniazdka:

Macie jakieś na zewnątrz? Jeśli tak, to gdzie? Czy robiliście wyłączanie ich w domu?

I jeszcze przypomniało mi się jedno pytanie: do tych co mają półotwartą kuchnię: jakiej wysokości macie blat barowy? Czy był dobierany do wysokości krzeseł, czy raczej tak na czuja?

Pozdrawiam,

Magda

Hej,

Mamy podświetloną podbitkę (w planach) Na razie kable wypuszzcone- włącznik w przedsionku.

Lampa nad drzwiami wejściowymi jest- włącznik w przedsionku

Światła na tarasie na razie nie planowaliśmy ze wzgl. na brak decyzji co do lokalizacji tarasu :-?

W salonie mamy dwa obwody: światło główne idzie w belkach (jak w galerii)

Nad stołem lampa włączana osobno, obydwa włączniki są na ścianie z kominem,

Gniazda na zewnątrz : chyba jedno jeśli dobrze pamietam w okolicy ścianki między kuchnią, a spiżarką- brak możliwości wyłączania wewnątrz.

Wypuściliśmy tez kable w kącie pomiędzy garazem a gabinetem- w opcji podłączenia jakiegoś oświetlenia ogrodu itd.. a przydał się do podłączenia napowietrzaka do oczyszczalni.

Po drugiej stronie domu tzn. w kącie między garazem a kotłownią mamy wypuszczony peszel do przewodów do podświetlenia furtki, ew. podjazdu- włączniki również w przedsionku.

W sumie w przedsionku po lewej stronie drzwi wejściowych mamy listwę z 5-ma włącznikami.

Sensowne rozplanowanie elektryki pochłania trochę czasu, najgorsze jest, że i tak zapomina się o pewnych rzeczach, no i w miarę upływu czasu koncepcje się zmieniają. :evil:

Jesli chodzi o oswietlenie zewnetrzne to my oswielimy nasz dom kinkietami. Na elewacji frontowej będa dwa kinkiety pomiedzy oknami, dalej dwa kinkiety we wnece wejsciowej na scianach od kuchni i pomieszcenia gospodarczego ( właczenie kinetow gornych w sypialni na gorze, kinketów na dole - z zewnatrz na scianie przy wejsciu, z wewnatrz domu z korytarza na górze. Beda dwa kinkiety przy wjeździe do garazu - sciana pomieszczenia gospodarczego oraz nascianie z brama garazowa po lewej stronie bramy. Dalej dwa kinkiety po obu stronach okna sypialni nad garazem włączenie swiatla z tej sypialni. Bedzie tez kinkiet na ścianie pomiedzy oknami na elewacji ogrodowej włączanie swiatla w sypialni. W zwiazku z tym ze mamy duzy zadaszaszony tasras mamy oswietlenie tego tarasu z właczaniem w salonie po lewj stronie okien tarasowych ( drzwi tarasowe may przesuwane na prowadnicy wiec nie bedzie problemu z właczaniem switała w przypadku otwartych okien tarsowych0. jesli chodzi o oswietlenie domu z na elewacji bocznej to tu zakladmy oświetelnie w formie trzech lamp ogrodowych które oprócz oswietlenia elewacji bocznej oświetlą na równiez ścieżkę ktora bedzie prowdizła od drzwi wejsciowych w kirunku tarasu. pod zadaszonym tarsame mamy pomiedzuy oknami gniazdow zewnetrzne., gniazdo zewnetzrne mamy tez zrobione na scienie przy wjeździe do garazu (ściana pomieszcenia gospodarczego). Doadtkowo wyprowadzilismy sobie (póki co lezy zakopany w ziemi ) kabel siłowy który poprowadzimy sobie do pomieszcenia gospodarczego , które planujemy wybudwać w rogu dzaiłki (graciarnia , warsztat itp. powyprowadzalismy sobie tez kable do zasialnia napedu bramy garażowej o tym tez dobrze pamietać. Generalnie moim zdaniem lepiej dawać wicej gniazdek niz później jechac na przedłużaczach. I jeszcze jedno nalezy pamietac o stosowaniu właczników schodowych one naprawde ułatwia obsluge oswietlenia

Jesli chodzi o oswietlenie zewnetrzne to my oswielimy nasz dom kinkietami...(...)

Dzięki za opis.

Jakoś powoli sama dojrzewam do kinkietów.

Ja sobie powiedziałam, że dom musi być ładnie oświetlony z zewnątrz i dopóki myślałam, że podbitkę będę miała prostopadłą do ścian, to nie było dla mnie problemu z tym.

Teraz jednak stwierdziliśmy, że dach jest za wielki (wydaje się duży, a samej elewacji jakoś tak mało) postanowiliśmy, że podbitka będzie równoległa do krokwi i pojawił się problem, gdzie rozmieścić oświetlenie. Na krawędzi dachu, byłoby za daleko wg mnie (prawie 80 cm do muru).

Także jak sobie przeczytałam kilka razy Twój post o kinkietach.. to powoli zaczęło świtać, że tak będzie faktycznie najlepiej.

A masz może jakieś fotki, gdzie będą te kinkiety? Albo może gdzie masz kable na zewnątrz powyciągane?

Czy ktoś z Was ma może już wykończoną elewację i drzwi balkonowe bez balkonu - nad frontem i może się podzielić zdjęciami?

Szukam koncepcji jak to wykończyć tzn. jaką dać balustradę i ja to wygląda finalnie.

Jest jeszcze opcja - zamurować ;-)

Ale jakoś jak dla mnie projekt traci wtedy swój charakter... te wysokie okna są dosyć specyficzne...

Szanowni Wspanialowcy!

Zycze wam z Moja Duza Zona ;-),Wesolych,Spokojnych,Kolorowych Swiat,odpocznijcie od budow,kredytow,wykonczeniowki!

Siadzcie sobie wygodnie,smacznie zjedzcie i badzcie szczesliwi przy stolach wigilijnych,wraz z Rodzinkami.

Serdecznie Was pozdrawia -Lookita z Rodzina,ktora pierwszy raz spedza te Swieta we Wspanialym......