dori 23.12.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Kochani! Pachnących choinką i piernikiem Świąt we własnych wspaniałych domkach w cudownej atmosferze rodzinnej dla Wszystkich a szczególnie dla tych jeszcze w brzuszkach od naszej, już nie trójki, bo na Święta sprawiliśmy sobie prezencik do pary - córeczkę! Wspaniałości, pyszności i radości! dori z rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anda1978 24.12.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 Przyłączamy się do życzeń Spokojnych, pogodnych Świąt BożegoNarodzenia spędzonych w rodzinnej atmosferze życzymy Wam wszystkim. Mamy nadzieję że w przyszłym roku będziemy spędzać wigillę w Wspaniałym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 06.01.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 witam i pozdrawiam wszystkich po świętach:) może będę monotematyczna, ale potrzebuję informacji szczegółowych na temat oświetlenia parteru w wersji B. Otóż zastanawiam się jak wygląda u Was usytuowanie włączników świateł: kuchnia, hol, jadalnia, salon... itp.. Czy wyprowadzaliście kabel od furtki/domofonu do domu? Jeśli tak, to czy tylko na parterze czy też gdzieś na piętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 06.01.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Nowy Rok już mamy... a problemy te same Dziś przeszłam przez horror rozkminiania instalacji elektrycznej w naszym domu.. czyli gdzie jakie włączniki i gniazda. (Magdo z Michałem- nie odpowiem, bo u nas wersja A stoi) Na szczęście elektryka mam łebskiego- wszystko sobie poopisywał, ale calkiem niedawno zmieniliśmy ostatecznie parę światełek, wiec trzeba to było na powrót rozeznać. Wybraliśmy całkiem podstawowego Berkera- polską serię- prostą i niedrogą.. a i tak wyszło tego wszystkiego na 1000zł. Nic to w porównaniu do kosztów całego sprzetu AGD. Poza tym: górę domu mamy gotowa do malowania- mają zacząć jutro. Na podłodze leży deska dwuwarstwowa- dab wedzony- przepiękna dla mnie i jeśliby ktoś miał wątpliwości co do dzialania podłogówki pod drewnem- to zapraszam do mnie- można się osobiście przekonać Łazienki we flizach- czekają na kosmetyczne poprawki fug i zamontowanie sprzętu. Dziś zamontowali rekuperator: odpaliliśmy maszynę do ustawień nawiewów... i... działa super. Na 1 biegu nic nie słychać, na drugim taki szum wentylatora w laptopie, na trzecim lekko szumi- ale tak przewiało chałupę, że sądzę, ze ten najwyższy bieg rzadko bedzie używany. I najlepsze- temperatura nawiewu pod anemostatem to 14 stopni, przy minus 10 na zewnątrz i 16st. w domu. Teraz przechodzę męki wyboru sprzetu do kuchni, od numerów modeli i firm już mi się w głowie kręci, ale idziemy raczej w kierunku niemieckiej solidności. Wyjątkiem jest pralka bo zakochałam sie w takiej jednej z Hoovera, jesli mogę tak to wyrazić. Pozdrawiam budowniczych z Nowym Rokiem Życzę abyście podejmowali same racjonalne decyzje budowlane i zeby robota szła, ze hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 07.01.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 kauro, czy dobrze zroumiałam, że masz podłogówkę pod podłogą dębową?? My też zakładamy podłogówkę, ale tylko na dole i w łazienkach. Myślałam o merbau na podłogę ale dąb bardziej mi się podoba... skoro piszesz, że się sprawdza to może też się skuszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 07.01.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ewosek zajrzyj tutaj: http://www.holzexport.com.pl/oferta_dab_czarny.html Mamy wesje merkant 11mm grubości najwęższa klepka (4,5mm warstwy dębu). W realu są ciemniejsze i bardziej zróżnicowane odcieniowo, ale klepka jest super, równiutka i pieknie położona. Przyjechała gotowa do położenia. Zobaczymy za jakiś czas, czy beda szpary, bo jeszcze nie wyczuliśmy podlogówki i za dużą mamy temperature. Wrzucę zdjecia po malowaniu. nad tym producentem też się zastanawialiśmy- firma Dąbex http://www.dabex.ig.pl/v2/media/oferta/parkiet_gotowy/dab_czarny.jpg Nawet wygląda podobnie jak u nas - bez stoliczka jeszcze- oczywiście Parkiet dwuwarstwowy ma jeszcze firma biadki- ale klepka ma 15mm. Ogólnie polecam rady forumowych parkieciarzy, mnie bardzo pomogły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewosek 09.01.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 dzięki za odpowiedź, kauro muszę się rozejrzeć na rynku i może pójdę w Twoje ślady. Czekam niecierpliwie na zdjęcia Twojej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.01.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 HelllllllooooooooooooooooooooWitam Panstwa w Nowym Roczku....Zima za oknem,podobno znow przyjda mrozy......wiec prace mozna w srodeczku kontynuowac,gdy ogrzewanko sie ma....Szkoda czasu,ale....z glowa wszystko.....Z moich doswiadczen pwoiem,ze folia dachowa moze 2 rok ,druga zime sobie byc bez podbitki,mojej nie ma,gdyz olal fachman.....Zobaczymy,moze 3 rok przezyjemy.....Domek zapelniamy powoli,zyjemy pierwsza zime,na razie wszystko ladnie dziala,grzeje....jest dobrze.....ale warto zwrocic uwage ,na pewne rozwiazania,jak sie sprawuja zima....Testuje reku,gwc....Pewnie kazdy z nas,juz robi plan kosztorysowo-wykonawczy na najblizszy rok.....Ciekawy jestem o ile poszly w gore uslugi,materialy specjalnie pewnie nie....A tak to....trzymajcie sie i powodzonka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 17.01.2009 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 witam wszystkich wspaniałych Lookita małe pytanko jak się sprawuje podłogówka ? masz ją na dole w całym domu ? czy jest ciepło? pytam, bo jestesmy na etapie rozmów z hydraulikami, i jeden proponuje , ze podłogówka -podłogówka ale i tak trzeba dołozyc grzejniki na dole bo w takie mrozy to zimno bedzie ja chce podłogówke na dole a na górze grzejniki. A na górze w łazience czym ogrzewacie ? dori a Twój piec jak się sprawuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.01.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Hejo, dol caly mamy w podlogowce plus grzejnik w kotlowni malutki i drabinka w lazience dolnej,na gorze podlogowka tylko w lazience,reszta grzejniki.Na holu dalismy jeden,hydraule chcieli dwa,ale odpuscilem... Podlogowka chula,ze hej,pamietaj o jej bezwladnosci i dostosowaniu zrodla ogrzewania pod instalacje i na odwrot.Ja mam kondensata i kominek z pw-polecam. W ost. -25 st. u mnie zimniej sie zrobilo bo ja glupiutki nie podnioslem temp. zasilania podlogowki i jechalem na nastawach jesiennych :-)Jak podnioslem to przegialem,a ze maluskiego czlonka rodziny mamy od niedawna,balem sie przegiac palke w duga strone,jednak juz wrocilem do moich nastawow,a nie tescia,ktory uwielbia,gdy mu cieplo w nogi,wowczas u mnie okolo 25 st.Kominek tez promieniuje dobrze,wiec latwo o 26 na dole....Niezaleznie od ustawienia dolu,czy saloon,czy salonik z pokoikiem,uwazam,ze pieknie sobie podlogowka poradzi i nie pakuj grzejnikow do salonu na sciany!!!Masakra chyba w tym maluskim domku bedzie z nimi na scianach...Caly czas nurtuje mnie mysl,nie umiem nadal odpowiedz. sobie,czy nie warto czasem bylo podlogowki walnac po calosci,mimo,ze pompy nie mam....Mam watpliwosci ,co do odczuwania w sypialni temp. z ogrzewania podlogowka i grzejnikami,czysto moje subiektywne odczucia,znam kogos z forum,komu swietnie calosc w podlogowce dziala .....Ale to kwestia indywidualna....Ja majac Ytonga 40 cm,bez docieplenia,elewacji,z reku z gwc,drugi rok dom stojacy,mieszkajac od maja i majac Wspanialego-185m.pow. uwazam,ze...ladnie mi piec spala,chalupka jest dogrzana,choc nie mamy wiecej ,jak 21-22 st. w domku...Wyzej nie da sie zyc,a ponizej 20 ja nie zasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 17.01.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 dzieki za odpowiedz nie, no my tych grzejnikow nie załozymy na dole ...zdziwiona bylam ze hydraulicy maja takie pomysły tego malusieńkiego członka rodziny zazdraszczam GRATULACJE ja jestem z tych ciepłolubnych niestety ... piszesz, ze wspaniały jest malutki hmmmm, moze jak sie wstawi wszystko bo teraz to dla mnie jest olbrzymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.01.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Oryginalne wymiary domu....robia z niego domek,skosy poddasza ze sciankami przeddzialowymi,wprowadzaja zamet...widzialem poczatkowo ile bym stracil,zyskalem w sordku sporo-ponad 40 m.kw. i moze stracilem na wygladzie domu,ale...wole miec i zyc,niz widziec i patrzec....;-)Jaka masz wersje?Przemysleliscie instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rybka74 17.01.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Projekt EM04b energooszczędny instalacje ... hmmmmm myslimy ..... jakieś porady ? sugestie ... mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.01.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 to w projekcie pare juz macie ,pomyslcie sami...mam gaz,mialem przylacze,ale gdyby nie,o pompie bym mocno pomyslal,mam reku z gwc,fajna rzecz-trwa testowanie,ale znamy juz wady i zalety,kominek z pw-rewelka dla chcacych brudzic i palic ...;-)okna energooszcz.dobra izolacja,wiecej niz stand. projekt...precz z oknami polaciowymi i balkonem...i tylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 17.01.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Po przerwie, zdjecie wspanialego budowanego przez zime i jesienpod bydgoszcza. Zaczynam znowu czytac grupe maz Marzensy http://picasaweb.google.pl/lh/photo/89ejR3X_U-AcA8Gj5sw90g?authkey=1su2tfDfTL4&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 17.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Jako ze dom sie sam budowal pod moja nieobecnosc, mam takie pytanie: w projekcie jest wieniec na pietrze W3, krokiew jest oparta i zakotwionana wiencu ktory przebiega przez cala szerokosc sciany szczytowej, na zdjeciupost wyzej widzicie ze jest tylko nadproze i krokiew przed i za scianaszczytowa zeby latwiej przybic podbitke, sciana szczytowa stoi sama sobienie zwiazana zabardzo z dachem i moze sie obalic od wiatru wg mnie,na kier bud nie bardzo moge liczyc bo chyba nawet projektu nie miala w reku.Mozecie powiedziec jak wy macie to zrobione ?????? maz Marzensy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.01.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 zrob lepsze zdjecie,ale...nie panikuj...nie ma sie o co martwic.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 17.01.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Obejrzalem wszystkie zdjecia na forum i nikt nie ma wienca przez cala szerokosc sciany pietra, wyglada na to ze to norma, krokwie z tego co widzeto tez w wiekszosci nie sa oparte na scianach szczytowych i podobnie jak u mnie przed i za sciana, wyglada ze to norma skora wszyscy maja podobnie.Pytanie tylko czy to norma socjalistyczno/wykonawczo wygodnicza, sam jestem ciekawy jakie parcie wiatru tzn do ilu km na godzine moze wytrzymacsciana szczytowa zanim sie przewroci jezeli nie jest zakotiona z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 17.01.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 o matko....wyluzuj,predzej poleci dach zle umocowany niz te sciany.....u mnie,moze i w innych projektach,na scianie szczytowej opiera sie krowkiew glowna ,nosna...zapomnialem jak ona sie zwie...na jednej, i drugiej, i trzeciej scianie szczytowej....stawiam na klej oryginalny Ytonga i...nie martwie sie tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Nie możesz liczyć na swojego kier-buda?? To za co bierze pieniadze?? Nie pomogę rozwiać Twoich wątpliwosci, na budowaniu sie nie znam, ale uważam, ze jeśli problem spędza Ci sen z powiek, to powinieneś pogadać z fachowcem. W końcu kierbud bierze odpowiedzialnosć za to co podbija. Z najnowszych odkryć budowlano-wykończeniowych wynika, ze taki detal jak przycisk do spłuczki trzeba mieć przemyślany jeszcze przed wyborem stelaża (np. geberitu) Nie wszystkie przyciski pasują do każdej spłuczki, o czym boleśnie przekonałam się dzisiaj i szlag trafił pragnienie posiadania eleganckiego gadżetu. Wyboru nie było, wiec wzięłam co pasowało. Koszmar- niepraktyczne urządzenie do zbierania linii papilarnych i odcisków wszelakiego rodzaju. Chińszczyzna, brzydota, fuj! Uff, ulżyło mi. Zainteresowanym wklejam zdjecie parkietu: http://lh6.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SXL96ZPiY6I/AAAAAAAABsQ/uEeC0c6yKtc/s160/_MG_2209.JPG http://lh3.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SXL9_fvvQHI/AAAAAAAABsc/tGGUOA640dA/s160/_MG_2216.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts