dori 22.01.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 No dobrze. Lookita napisałeś, żeby wkleić choćby zdjęcia z budowy. No i tak robię U nas cały czas goście jak wchodzą słyszą ode mnie, żeby kaski założyli, bo tu budowa ciągle w toku:)) I wszystko ciągle tymczasowe: meble, niepomalowane ściany, brak listew. Kiedy to sie skończy...??? Ta tymczasowość? I dopniemy wszystko na ostatni guzik?? Tak więc zapraszam do obejrzenia całego tego wiecznego (? oby nie...) bałaganu: http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/264843.html http://dorotagracek.fotosik.pl/albumy/404181.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 22.01.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Hejo,nie otwieralem zadnych fotek,jedynie moge,majac chwile wolna cos napisac...Drzwi Dori bardzo fajne,nie prosze o namiary bo za daleko ,za pozno-zamowilismy nasze,podobne,czekamy i nie chce sie stresowac cena....Drzwi niesamowicie daja uroku i wygladu domowi....Marze o nich,nie razi mnie brak elewacji,chodnika,choc w miare da sie jezdzic,chodzic,jak wlasnie razi mnie brak drzwi....Ohyda....Dawno temu pisalas,fotki tez wrzucials,postep niczym skok w nadprzestrzen...Ile to czasu,ile nerwow...Pamietam ,kiedy razem prawie dzialalismy...Ech na forum o Wspanialych bylo cieplo...Umilklo wszystko po troszke,jak nasze emocje i zapaly budowlano-wykonczeniowo-finansowe....:-)Najwazniejsze,domki sa,mieszka sie i zycie toczy sie dalej,na nowo..... Dzieki za gratulki....u mnie sie zycie znow wywinelo,ledwo laze,a musze,ledwo zyje,a musze i ...taki lajf !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 22.01.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2009 Mogę się z Wami podzielić moimi i małża emocjami jak sie okazało, ze wanne musimy podniesć i osadzić na nowo... szlag nas prawie trafiłcholera...były też pozytywne emocje- przyjechało drewno na schody- dąb wędzony na razie surowy, ale przepięknyCo do drzwi -my tez bedziemy mieszkać bez nich na górze, no cóż...nie wiem kiedy sie zdecydujemy.Drzwi zewnętrzne mamy z firmy AFB z Krakowa, solidne drewniane, jak na razie bez zarzutu. Grzelid- prosze... bardzo proszę o zdjęcia Waszego kominka, musi być cudny.Ja swój wkleję, jak bedzie zupelnie skończony.. czekamy jeszcze na drewniane czesci obudowy. Ech... zmeczona już jestem.. wykonczona lekko..Na sprzątanie nie mam czasu, dużo pracuję, jakoś zmniejszyło nam sie parcie na przeprowadzkę.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 23.01.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Kaura - takie nastroje każdy z nas przeżywał bądź jeszcze to przed niektórymi Szczególnie w fazie wykończeniówki:D No cóż u nas też to zaowocowało przestojem, i choćby do teraz niezrobioną łazienką. Trzeba odpocząć. To naturalne. A drzwi wewn mamy z lokalnej firmy Telbox, która jest bezpośrednim dystrybutorem producenta z warmińsko-mazurskiego. Jakby co podaję nr tel do Przemka z Telboxu: 501 463 249. Cena była naprawdę promocyjna. To zależy oczywiście od tego czy futryny regulowane, stałe czy czy pod wymiar (jak u nas). http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ab90f30f99a66f9.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 26.01.2009 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Kaura Jak uporam sie z naprawą aparatu to postaram sie wstawic zdjecia naszego kominka. Po inpreganacji kamień uzysjkkal jeszcze ładniejszy koloryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 26.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Mozecie doradzic gdzie udalo sie Wam zamowic dzwi balkonowe takie jak w projekcie, mowia ze max wysokosc to 2,40 i proponuja gorne doswietlenie podobnie jak dzwi wejsciowe, podobno na suwane tez nie ma szans bo za waskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 26.01.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Co do otworów okien we Wspaniałym głównym problemem jest ich wysokość- na parterze- od górnej krawędzi otworu do stropu jest 20 cm- uważam, ze jest to za mało. Nie potrzeba robić ich tak wysokich, bo i tak widać dużą część podbitki (jeśli nie podnoszona była ścianka kolankowa) Poza tym problem pojawia sie, jeśli ktoś chce mieć sufit podwieszany- jakieś halogenki- bajery- nie wszystkie się zmieszczą. Marzensa- spytaj producenów, może zrobią okna na taką wysokosć, ale bez gwarancji- jeśli możecie to zaakceptować. A co do rodzaju drzwi balkonowych- wydaje mi sie że w tym wymiarze lepsze są otwierane oczywiscie bez słupka pośrodku. Lepsze szersze przejście na taras, fotelik można sobie wynieść, albo suszare na pranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 26.01.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dzieki, piszac balkonowe myslalem o tarasowych. Czyli ogolnie potwierdza sie to dzisiaj uslyszalem ze takie okna sa trudne do zrobienia i renomowani producenci odmawiaja. Co do wysokosci to niestety jest tak ze wiekszosc z nas wybrala ten projekt bo przykul ich uwage a to wg mnie jest spowodowane niecodzienna linia okien i okapu. Jezeli spojrzysz obiektywnie na te domy ze zmienionym oknami i sciankami kolankowymi a takze obnizonymi dzwiami wejsciowymi to dla mnie potworki i jest wiele innych ladniejszych projektow z normalnymi oknami ktore mozna bylo wybrac bez zadnego przerabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 26.01.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Wymiar okna jest podyktowany rama-jej wytrzymaloscia,zwykle drewniane nie chca byc takie wysokie ,plastiki podobno zniosa wiecej,podobno,wowczas tworzy sie jakies slupki,czy cos,co srednio jest praktyczne i wizualne...Pamietajcie Mili,ze okna,oknami,ale...przez okna traci sie sporo ciepelka,wiec...trzeba przemyslec to..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 27.01.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 My mamy okna tarasowe o wysokosci 2,55 czyli tyle ile w projekcie. Do sufitu rzeczywiscie pozostalo niewiele bo ok. 15 cm. Zamontaowalismy okna plastikowe przesuwne na wzmocnionych profilach. Sprawuja sie dobrze. Faktycznie producenci okien nie chcą wykonywać tak wysokich okien ale mój szwagier ma mała firmę, która wstawia m.in. okna i na jego specjalną prośbę wykonano nam takie okna w firmie , z ktora ona współpracuje. Takie wysokie okna wygladaja naprawde fajnie i poza tym optycznie podwyższają salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 27.01.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 A my mamy drzwi balkonowe 2,45 m, czyli obnizyliśmy o 10 cm (tylko niektórzy producenci na taką wysokość dawali gwarancję dla okien bez poprzeczki poziomej). Można zamówić 2,55m, ale wtedy jest poprzeczka poziomo, która podobno jaki pisali niektórzy, że jak się siedzi na kanapie, to wypada na wysokości oczu i psuje widoki na ogród. Okna natomiast zostawiliśmy w rozmiarze z projektu i tak jak pisze kaura, są trochę za wysoko pod sufitem - w kuchni chcemy zrobić obniżany sufit i nie będzie on bardzo obniżony, bo by wchodził w okno.Także szczerze mówiąc, przy wysokości pomieszczenia 2,70 m można śmiało zrobić okna niższe o 10 cm, wg mnie, bez jakiegolwiek uszczerbku dla wnętrza.Czasami 15 cm nadproża może być za mało dla niektórych rozwiązań w pomieszczeniach. Tylko wtedy należy pamiętać, tak przynajmniej ja bym zrobiła, aby zachować górną linię okien i drzwi..... lepiej wygląda.. przynajmniej na każdej ze ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 27.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Fajnie ta dyskusja przyszla w sama pore, ja juz zrobilem awanture murarza i kazalem wyciac nadproza o 10 cm bo mam okna nizej niz w projekcie. Zrobili je na swoj rozum 32 cm pod sufitem i tarasowe maja teraz 245 zamiast zamiast 255. Ja bardzo chcialem zachowac linie dachu tak jak w projekcie i troche sie na nich obrazilem. Po waszych postach i wycenach okien wyglada ze ich przeprosze i zostawie jak jest. Mam tez pytanie jak w swietle waszych doswiadczen z projektami kuchni zostawic dolna krawedz otworow na okna. W projekcie jest 87 cm, czy tak zostawic czy lepiej zmienic na wyzej lub nizej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 27.01.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Z tego co pamietam w kuchni nie zmienialiśmy wysokosci dolnego otworu okiennego. Wyszło jakoś tak, ze blat bedziemy miec na równi z parapetem na wysokości dokładnie 89,5cm. Nie chciałam mieć niżej niż 90cm, (te 0,5cm jakoś się zgubiło) bo ta wysokość dla nas jest optymalna. Wszyscy sie dziwią, bo to wyzej niz standart, ale lepiej dopasować wszystko do siebie, zeby potem garba przy wałkowaniu ciasta nie dostac Ja mam 170cm, mąż 193cm wzrostu. Umywalki kazaliśmy zawiesić na 92cm. Niestety trzeba wszystie poziomy dokładnie ustalić przed wylewkami i nie zmieniać potem np. grubości styro na podłodze, bo potem dodatkowa praca dochodzi. U nas majster wziął poprawkę na grubszą wylewkę na parterze i podwyzszył otwory drzwiowe tak ze musieliśmy potem domurowywać do standartowych wysokości drzwi. Dla odmiany na poddaszu nie wziął poprawki na dodatkowe 3cm styro w podłodze w zwiazku z czym musieliśmy podcinać ościeża o 3cm. Takie uroki budowania pierwszego domu.. W drugim będzie lepiej. A u nas można sie już kąpać... Wczoraj zamontowali drzwi prysznicowe i baterię. Dziś zaczęłam oczywiście psioczyć na wodociagi, bo cisnienie wody płynącej mi się nie podobało, po czym zaraz puknełam sie w głowę, (krażenie sie poprawiło) i przypomniałam sobie, ze przecież mamy baterię z ekostatem. Odkęciłam ją na full i trysnęło jak ta lala.. Odsłoniłam również okna kuchenne z warstwy kurzu. (nie moge nazwać tego umyciem, ale już jest lepiej) Plastikowe okna w połączeniu w drewnianymi parapetami prezentują się całkiem dobrze. Czy ktoś z Was ma sposób na te tony kurzu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 27.01.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Mam tez pytanie jak w swietle waszych doswiadczen z projektami kuchni zostawic dolna krawedz otworow na okna. W projekcie jest 87 cm, czy tak zostawic czy lepiej zmienic na wyzej lub nizej ???? Wg mnie podwyższać nie ma sensu. Najlepiej to u siebie w domu/mieszkaniu sprawdz, jaką masz wysokość blatów w kuchni i zastanów się czy Ci to odpowiada. Zazwyczaj szafli mają wysokość ok. 80 cm, czasami ciut więcej - kwestia grubości blatu. Ja, tak jak Łukasz, nie zmieniałam tej wysokości i mi wychodzi blat na 87 cm. Pozostaje kwestia szafek, czy będziesz brał gotowe (wtedy zmierz ich wysokość) czy na zamówienie. Sporo ludzi robiąc blat w kuchni woli mieć jeden blat roboczy aż pod same okna.. czyli blat staje się jednocześnie parapetem. Rozwiązanie wygodne i praktyczne (to ciągle moja opinia). Raczej niżej nie ma chyba sensu, bo może Ci okno wypaść poniżej blatu szafek i wtedy nie otworzysz okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 28.01.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Zgadzam się z Magdą i Michałem - blat razem z parapetem wygląda bardzo fajnie i jest praktycznym rozwiazaniem- woda, ani różne brudy nie wpadają w ewentualną szczelinę.Jeśli chcecie mieć otwierane okno, to trzeba odpowiednio ustawić zlew i baterię, zeby nie było kolizji. My zrezygnowalismy z otwierania tego okna (i możliwości umycia go z wewnątrz kuchni) i nad zlewem mamy fixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 28.01.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 kaura, nie pamiętam czy podawałaś jakiej firmy masz drzwi zewnętrzne i ile kosztowały, mogłabyś mi odświeżyć pamięć? Jeśli możesz, to podaj... A jak już jesteśmy przy otworach okiennych, to może i o drzwiowych: kaura, Ty obniżałaś coś drzwi wejściowe? Bo masz coś nad nimi dołożone, jak patrzę na zdjęcia... i mam zagwostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 28.01.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Drzwi niestety musieliśmy obniżyć... tzn.. domurować.. okazało się, że przyjechały na 2,45m- podobno maksymalna wysokość na jaką mogli zrobić drzwi z naświetlem... piszę podobno, bo w zamawiałam drzwi przekonana o tym ze będą wyższe... a może zgodziłam się na ten wymiar a potem o tym zapomniałam. W czasie montażu było lekki zgrzyt, ale przyjęłam winę na siebie. Generalnie do firmy nie mam zastrzeżeń, do drzwi także. Firma AFB z Krakowa No właśnie wyszła nam następna zaleta obniżenia górnych ościeży wszystkich otworów... okno może być równo z drzwiami. Miałam nadzieję, że różnica w tych wysokościach nie będzie tak widoczna, ale... no chyba kłuje w oczy prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 28.01.2009 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A u mnie sie robi podbitka,czekalem 1.5 roku...oczywiscie kto inny liczyl,wiec zabraklo...Robota stanie,ale...chalupa wyglada inaczej... No wlasnie,apropos chalupki...Ludzie,jak chcecie miec wieksze niuanse,smaczki w tym domku,to......trzeba bylo wybrac inny projekt )))Mowilem kiedys,oj mowilem....Ja sobie nie pluje w buzke,bo musialem wybrac ten,z racji dzialki,a darowanemu...Nastepny domek bedzie parterowy :-)Juz odkladam,a ten dla Antka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.01.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 A u mnie sie robi podbitka,czekalem 1.5 roku...oczywiscie kto inny liczyl,wiec zabraklo...Robota stanie,ale...chalupa wyglada inaczej... No wlasnie,apropos chalupki...Ludzie,jak chcecie miec wieksze niuanse,smaczki w tym domku,to......trzeba bylo wybrac inny projekt )))Mowilem kiedys,oj mowilem....Ja sobie nie pluje w buzke,bo musialem wybrac ten,z racji dzialki,a darowanemu...Nastepny domek bedzie parterowy :-)Juz odkladam,a ten dla Antka Znaczy się bardziej wyrafinowany ?? Nie masz co sobie pluć bo dom masz bardzo ładny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 30.01.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Powyzej wypowiedzial sie Moj Szanowny Kolega z forum.... Oswiadczam,ze mam PODBITKĘ!!!!!!!!!!!! Zrobiona z deski belgijskiej-sidingowej-grafit,panel 10 cm szeroki. Ile uroki to dodalo domkowi....to tylko ja wiem,widze,czuje!!!Zrobie fotki,zalozymy swiatelka,wkleje w fotosik............prawie 2 lata oczekiwania.....bleee,nadal nie wiem ,ile zaplace ..pertraktacje zostawilem Tesciom....sa znajomymi wykonawcy calego dachu i tejze podbitki.. W marcu drzwi wewnetrzne....i.......za rok dalej....Pozdrowki dla Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts