Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

Kaura-porzadki?Palilas juz w kominku?Co w ogole sie dzieje u Was?Co u Doroty?Zamilklismy wszyscy....

U mnie zupelnie inny rozdzial zycia,wiec....;-)

Za tydz. bede miec drzwi.....A tak....szarzyzna zycia...choc nie jest najgorzej.....Szukam lodowki,mam konkretna ,ale cos sklepy mnie w jajo robia,zwalajac na kurs pln.....Kryzys mamy przeciez....:-)Pozdroweczki....

W sumie nic konkretnego się nie dzieje, dorabiamy pierdułki i powoli sprzątamy.

Ostatnio zamówiliśmy drzwi na górę, mebelki się robią, kuchnia prawie cała, ale bedzie jeszcze dopieszczana.. na razie mogę pokazać tyle:

http://lh5.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/Sao0RRAhOqI/AAAAAAAAB2s/Ie7aCv1nGZg/s512/_MG_2456.JPG

W sumie moglibyśmy sie przeprowadzać, ale... potrzebują nas w domu...(he he)

Mama niedługo jedzie do sanatorium i boi się zostawić dwóch facetów samych :D :D :D

no i nasz pies- maskota domowa i ulubieniec wszystkich ostatnio zachorzał i .... no cóż... czujemy się potrzebni na starych śmieciach. Nikt nas nie wygania, wrecz przeciwnie chetnie by nas zatrzymali. :)

Kuchnia wg. mnie pasuje do całości- jest dosyć oszczędna w formie jak całe wnętrze, poza tym jest przecież odgraniczona od reszty domu.

Bałam się, ze białe lakierowane fronty będa za bardzo błyszczące i nie będą pasowały do blatu, ale teraz całosć bardzo mi się podoba.

Blat kupiliśmy w Castoramie- palisander, była okazja- złamaliśmy się :)

Najwyższy rzad szafek wkrótce pozbędzie sie uchwytów- będą klik-klaki- koledze się pomyliło..

Przejście do kuchni wyszło zaskakująco szerokie i wygodne, choć kusi mnie zeby tam jakieś półki na pierdułki dorobić.

Ogólnie efekt mi się podoba, biel frontów tą kuchnię jednak optycznie powiększa, a górne szafki wg. nie wygladają masywnie.

Jestem zadowolona :D

Co do pompy- dostalismy rachunek za prąd- od czasu kiedy grzejemy wyszło ok.300zł/miesiąc- myslę, ze nie jest źle- jak na 3 miesiace zimy.

Kolega cały czas się zastanawia nad pompą, za 3 miesiące spalił gazu za 2,7tys.

Odpalamy reku okresowo- super działą jak na razie. Na 1 biegu delikatny szumek słychać w łazience na parterze- najbliżej machiny.

Nie przeszkadza mi to w najmniejszym stopniu, a mam słuch absolutny- nie śmiej się u kosmetyczki nie jestem w stanie znieść ultradźwięków uzywanych do zabiegów. :D :D

A Ty Łukasz jak się masz? Dobrze sie mieszka?

Musimy ruszyc coś ten wątek, bo delikatnie zamiera...

Chyba już nikt nie zaczyna budować Wspaniałego :wink:

No witojcie! (tak mi się jakoś zajechało gwarą troszku :D )

Cóż pisać jak kaski brak :D :D :D

No i Kaura - nie spiesz się jak nie musisz z przeprowadzką - jak najwięcej sobie wykończ w domku. U nas niestety tak nie było, wprowadziliśmy się w lutym, mokre ściany i posadzki i wszystko robiliśmy będąc na miejscu. Teraz ciąg dalszy - robimy łazienkę. Rany - bałagan wszędzie. No i jak kaska nam z nieba spadnie będziemy dalej bałaganić :)

Jedno wiem na pewno - moje i "Stare" i "Nowe" dziecię nie są uczulone na kurz :lol: :lol: :lol:

Kaura a kuchenka śliczna! My także zastanawialiśmy się - białay lakier czy czerwony. I jako, że w poprzednim mieszkaniu meble były białe - teraz wybór padł na czerwień.

Zresztą wszystko co robisz jest gustowne i fantastyczne. :D

Słuchajcie a nasz ostatni rachunek za prąd (okres palących się naokoło lampek świątecznych) wyniósł 550zł/2m-ce :evil: Poprzednie miesiące to ok 300zł/2m-ce - ogrzewanie eko-groszek, płyta i piekarnik elektryczny.

A jak u Was?

No i muszę zamontować w kuchni jakieś rolety also plisy - są takie fajne zamykane od dołu - bo wszyscy we wsi już wiedzą gdzie stoi BigBrother

8) Stoimy przy główniejszej drodze - a ilość okien w naszych domkach jest imponująca przecież :lol:

Serdeczności dla Was!

Ech Moje Kolezanki nie zawodza :-)

Nic nie umiera,po prostu emocje budowlano-konstrukcyjne opadly,sa inne :-)

Koszta-ciezki temat.

Ja nie mam konkretow gazowych,jedynie puscilem kociol na tydzien w grudniu-bylo jakos kolo -10 do -15,Brotka mi jadla kolo 6-8 m3 na dobe-cwu i co.Nie mam kuchni gazowej.Reku okresowo chodzil i chodzi,troszke wyziebia mi,ale...nadmuchuje okolo 16-17 st. non stop...Palilem i popalam w kominku,super bestia...Mam od groma drzewa iglastego-padla wreszcie stodola 40letnia mojego tescia,mam kolejnych kilkanascie m3 drzewa.Dokladam 2-3x na dzien,zalezy jak grubym drzewem.

Od maja mieszkajac,po 6 miesiacach ,na 2 taryfach,rachunek przyszedl mi srednio 120/miesiac za prad.Od grudnia,czy jakos tak,mam juz 1taryfe.Zobaczymy,moje maszyny chodza czesto lub non stop,tescia pila okresowo...zobaczymy.Swiatel nie mamy wszystkich wiec sila sa oszczednosci....A tak,to wszystko dobrze :-)Antek skonczyl 2 miesiace,wazy 5200 g.....daje o sobie znac,zwlaszcza w nocy :-)

No tak- wątek nam się ruszył...

nasz dom też dał znać o sobie- cisnienie nam sie podniosło-

ja opanowywałam chaos w naszym pokoju, a mężuś w nowym domu i przywióżł wieści nienajweselsze..

otóż..

mamy przeciek !!

już kontrolowany na szczeście!

Puściło gdzieś na odpływie kanalizy w górnej łazience. W efekcie mamy trochę zalanego stropu w dolnej garderobie, bo woda poszła głownie do kotłowni, gdzie mamy kratkę odpływową w posadzce.

Prawdopodobnie nieszczelność jest gdzieś na styku odływu z toalety z rurami.

Dżizas! Tragedii nie ma... na razie...

Jakieś szczeście w tym nieszczęściu było, bo akurat był na miejscu hydraulik podłączający wszystkie sprzęty, diagnoże postawił, ale dziś już nie miał czasu.

Więc przez tydzień zostajemy z pytaniem- czy wystarczy odkręcić kibelek, czy trzeba bedzie pruć wzdłuz całego odpływu :-?

Dori dzieki za słowa uznania- :oops:

starałam sie.. efekt jest taki, że już wyczyściliśmy całą dostępną kasę

:cry: :cry: :cry:

Na razie zostajemy u mamusi :lol:

Gratulujemy dzieciaków Tobie, Łukaszowi

No i wszystkim czytającym życzymy wszelkiej pomyślności.

O widzę że wątek się ruszył :) My ostatnio myślimy intensywnie jakie tynki.. jakie ogrzewanie.. ( ostatnio skłaniamy się do pompy..) czy robić rekuperator - a tak a propos to jakie są koszty takiego cuda ???

My robimy rekuperator bez pompy ciepła

Na razie mamy rozprowadzenie rur i to już kosztowało 7 tys. z groszem. Pozostało nam urządzenie (prawdopodobnie Bartosz), jakieś sterowniki plus koszty podłączenia urządzenia - liczę na to, że zamkniemy się w 15 - 16 tys.

Opanowaliśmy troche bałagan przynajmniej w kuchni, wiec moge pokazac wiecej zdjeć. :D

http://lh6.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbQeIwm2m8I/AAAAAAAAB80/KUw2p4Ug0NU/s288/_MG_2509.JPG

http://lh4.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbQe0HNPZXI/AAAAAAAAB9k/9OTANETJ6Tw/s288/_MG_2528.JPG

lodówka bedzie na lewo od wejścia do spizarki, miala byc po prawej, ale zabraklo 3cm :-?

W spizarce beda dzrwi przesuwne biale lakierowane, takie jak fronty.

Okap mamy podłaczony plaskimi kanalami schowanymi w szafkach.

http://lh4.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbQefiupMgI/AAAAAAAAB9M/eAzUjm3R568/s288/_MG_2521.JPG

A tu drzwi do lazienki, po lewej miejsce na drewno kominkowe i nasz swiecacy sufit :wink:

http://lh6.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbQe9YgU9dI/AAAAAAAAB90/eevN4GfreRY/s288/_MG_2549.JPG

Aha- siłę do płyty mamy przyłaczoną pod zlewem

Ściana po lewej stronie od wejscia pewnie poczeka na jakąs (foto)tapete :D

Ok dzieki , myslalem ze pierwsze zdjecie pokazuje sciane z waskim oknem, Teraz rozumie ze zamiast wyspy macie normalna scianke i plyta jest w normalnym miejscu. My zmienilismy znowu koncepcje i powiem fachowcowi jutro zeby wymurowali jednak scianke do spizarki jak w projekcie. Mamy

w mieszkaniu otwarta kuchnie i chyba przy takiej zostaniemy chociaz bajzel jest ciagle widoczny z salonu. Duze okno chyba masz tez przeuniete blizej komina bo w orginale jest 23 cm od sciany spizarki i na lodowke zero szans

Kauro-te drzwi od lazienki sa???

Ja o takich marzylem do mego nieszczesliwego pokoiku na dole.....ale sie nie dalo ;-)

Sufit-extra!!!!!Swietlowki sa w nim?Ja mysle o plafonach,2 identyczne w holu zamontuje......Oswietlenie juz tez w planach,jego brak i wyglad kikutow zarowek lekko mierzi.....Co do drewna kominkowego...

Zauwazylem,trzymajac je w kotlowni,ze wykluwaja sie owady....Larwy owadow sa poskladane w drewnie,mwoie glownie o iglastym,choc debinki troche poprzynosilem na specjalne okazje...Jednak ewidentnie wylatuje rozne typowe owady z drewna....Tylko wiem,ze z drewna,gdyz u mnie sie nie wietrzy :-)

Ok dzieki , myslalem ze pierwsze zdjecie pokazuje sciane z waskim oknem, Teraz rozumie ze zamiast wyspy macie normalna scianke i plyta jest w normalnym miejscu. My zmienilismy znowu koncepcje i powiem fachowcowi jutro zeby wymurowali jednak scianke do spizarki jak w projekcie. Mamy

w mieszkaniu otwarta kuchnie i chyba przy takiej zostaniemy chociaz bajzel jest ciagle widoczny z salonu. Duze okno chyba masz tez przeuniete blizej komina bo w orginale jest 23 cm od sciany spizarki i na lodowke zero szans

Marzensa- mamy wersje A- w niej kuchnia jest prawie zamknięta, a za ścianą z okapem mamy schody na pięterko :D

Lookita- drzwi -tak do łazienki, szkło matowe, ale nic nie przebija :)

W suficie świetłowki i pleksa, w sumie bardzo proste do wykonania.

robaczki z drewna? No tak podejrzewałam... :-? A duże one??? Żreją drewno konserwowane?

Duze okno chyba masz tez przeuniete blizej komina bo w orginale jest 23 cm od sciany spizarki i na lodowke zero szans

Tylko że Kaura ma wersję A, gdzie są 2 okna. W wersji B są 3 i to podwójne faktycznie jest tak blisko ścianki spiżarki.

A wy jaki rozkład planujecie, bo rozumiem, że macie wersję B?

Kaura: a kiedy będzie lodówka? Jestem strasznie ciekawa takiego ustawienia.