nel1 11.03.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Co do kuchni my mamy ściankę działową ok metrową żeby kuchenkę zakrywała. Jutro jadą nam poprawić okna ( oczywiście po lekkich bojach zamontowali naszym zadaniem za nisko na pietrze. Mam jeszcze takie pytanko - czy wy też macie taki słup ni przypioł ni przyłatał przy drzwiach do łazienki na piętrze ? coś takiego znalazlam u dori http://images21.fotosik.pl/405/5c8f4057afaaee99m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 11.03.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nel-budujesz wersję A- tak? Słup... tez taki mamy w planach. Nasz majster przesunął go tak, ze wylądował w garderobie, ale jak wykończylismy łazienkę, to się okazało, ze super by się przydał w łazience- moznaby było wstawić półki na łazienkowe pierdułki bez zbędnych ceregieli. Nie rozpaczaj Nel- być może przeda Ci się w tym miejscu- choc oczywiście wszystko zalezy od rozplanowania łazienki- myślałas coś nad tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 11.03.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam jeszcze takie pytanko - czy wy też macie taki słup ni przypioł ni przyłatał przy drzwiach do łazienki na piętrze ? coś takiego znalazlam u dori http://images21.fotosik.pl/405/5c8f4057afaaee99m.jpg Dori ma wersję B i faktycznie taki słup tam istnieje. My też mamy B. Najpierw oglądając rzut projektu na stronie nie wiedzieliśmy co to jest, natomiast jak się wgryźliśmy już w otrzymaną dokumentację, to faktycznie jest słup, na którym oparta jest belka podtrzymująca koszową. My mamy jeden słup na korytarzu, natomiast drugi ustawiliśmy w linii ścian. Można ten na korytarzu gdzieś przesunąć, tylko warto pamiętać, aby odpowiednio przygotować miejsce, w którym ma stać, czyli aby słup nie wypadł np. na garze. Nam coraz mniej ten słup przeszkadza i w sumie, jak sobie pomyśleliśmy, że oszlifujemy go i pomalujemy w kolorze poręczy od schodów, to może całkiem ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ....dokladnie tak zrobilem...wygladda oryginalnie,upierajac sie,moge zrobic malutka ,ale wysoka szafke z polkamina jakies pierdolki....denerwujace jest to,ze trzeba przemyslec wczesniej jego ustawienie,by czasem nie miec pozniej problemow...to jedna z kilku ulomnosci proj.Wspanialego....drugi slup zamaskowalem wraz z kanalem pionowym od wm...wyszla fajna wneka i ..mam polke z k-g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nel1 11.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Kurcze czasami się zastanawiam czy projektant/ architekt pomyślał zanim narysował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.03.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ...odwalil-a masowke....ale usprawiedliwiam swoj wybor podwojnie:dzialka darowana i ziemia,jako calosc podyktowaly wybor,ponadto,nie wiem,czy projektujac dom indywidualnie,nie popelnilbym tez bledow,moze i byloby ich wiecej???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 12.03.2009 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Tak jak obiecałam wklejam skany naszego projektu po zmianach http://lh3.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbjVD9SzP2I/AAAAAAAAB_k/xt_qk8ifIBw/s576/parter.JPG http://lh3.ggpht.com/_22HWvtH4gXg/SbjUy4gTgjI/AAAAAAAAB_Y/p1iYj99X4Ac/s576/pi%C4%99tro%20wymiary.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosia60 13.03.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 witam wszystkich. czytając wasze postępy o wykańczaniu wspaniałego to czuje lekkie ukłucie zazdrości. ja wiem że każdy musi przejść swój etap budowy . wszysko mam wreszcie pozałatwiane od poniedziałku mam pozwolenie na rozpoczęcie budowy, tylko ta pogoda coś nie sprzyja . geodeta wytyczy i można wpuścić koparke na działke . kaura pozdrowienia. zimą tamtego roku oglądzłam u ciebie wspaniałego w stanie surowym a teraz ŁAŁ , ładne schody w salonie no i kuchnia pierwsza klasa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 13.03.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Hej Małgosia! Pamietam jak sie martwiłaś tą małą kuchnią... powiem Ci nie jest tak źle, kuchnia jak dla mnie jest w sam raz (jak na moje możliwości ) Nie ma miejsca na wiele szafek, ale spizarka jest ekstra. U mnie gary bedą w szafce narożnej, sztućce i talerze w szufladach, szkło, kubki, herbatki, kawki i przyprawy w szafkach wiszących. Wieszak na ściery tez powędował do szafki. Stolik robimy z blatu,który pozostał z mebli, wymiary 60/100cm. Mam już uparzone taborety w ikei. Cały zestaw powinien się zmieścić pod mniejszym oknem. Mało miejsca narzuca pewną dyscyplinę oraganizacyjną czego mi trzeba, bo mam tendencje do bałaganiarstwa No i sprzątania bedzie mniej. Pozdrawiam i sukcesów życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.03.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Mam drzwi.............uuuuffffffffffff,jaki to komfort i zmiana domku http://lh5.ggpht.com/_EBMeYU7mARM/Sbv7Pc1sh5I/AAAAAAAAAx0/9icFXS5x8bY/s144/_IGP4842.JPG http://picasaweb.google.pl/LukaszRS/DomDrzwi?feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 15.03.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Hej Łukasz... rzeczywiscie zrobiło sie zupelnie inaczej z tymi drzwiami... Są bardzo ładne- zresztą... mi się takie proste kształty najbardziej podobają. Przejrzałam Twoją galerię i tak sobie myślę, że następne to chyba barierki na górze będą -prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 16.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Mi sie też dżwi podobają, napisz jakiej firmy i czy z bliska tez wygladają porządnie. Ciekawy jestem jak masz zrobione schody że nie masz jednego stopnia w korytarzu tak jak w projekcie i schody kończą się równo ze ścianą, powiększaleś klatkę schodową ???, jaką masz wysokość stopni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 16.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Hello....milo mi ,ze sie widza drzwiczki...Coz,firma-regionalna,domowy stolarz ale wyksztalcony u mistrzow....Drzwi sosnowe,klejone,5x lakierowane,silikonowane...mala uwaga,mnie to nie irytuje az tak,ale....framugi,czy listyw maskujace rame drzwi,sa zamocowane do skrzyni lownej gwozdzikami wbijanymi pistoletem pneumatycznym....Sa malutkie otworki w regul. odstepach... Co do stopni-przxemysleilismy te schody,zrezygnowalismy z latarniowych schodow,odcielismy pierwszy stopien projektujac podest.Wymiarow klatki nie znam i nie pamietam,wyszlo,jak wyszlo,ale nie da sie wejsc z meblami calymi,trzeba montoweac je na gorze....albo balkonem.....Schody-stopnie-wys. kolo 20 cm,moze,jak potrzeba,zmierze w domu.... Teraz sie przymierzam do barierki gornej,nie mam wycen,ale kolo 150-200 za m.biezacy biora...Ech...mam inne zakupy jeszcze,ale...dla dziecka i w zasadzie dla naszego bezpieczenstwa,gdy w srodku nocy latamy kolo niego,warto miec juz,bo krzywde mozna sobie zrobic...A nie chcialbym i nie moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzensa 16.03.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Moj murarz sie zaparł że wygodne stopnie muszą miec wysokość 17cm ,ani mniej ani więcej i koniec dyskusji. Z tego powodu podłoga w salonie wyszła 5 cm wyższa niż planowana no i dużo komplikacji przez to ale to juz mu nie przeszkadza. Dlatego się zapytałem bo dla mnie logicznie byłoby zrobić stopnietroche wyzsze, szczególnie że jesteśmy coraz wyżsi z pokolenia na pokolenie i mamy dłuższe nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 16.03.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Moj murarz sie zaparł że wygodne stopnie muszą miec wysokość 17cm ,ani mniej ani więcej i koniec dyskusji. Z tego powodu podłoga w salonie wyszła 5 cm wyższa niż planowana no i dużo komplikacji przez to ale to juz mu nie przeszkadza. Łukasz zmieniał schody, robiąc m.in. pół-spocznik i jeszcze obniżając wysokość pomieszczeń na parterze, przez co schody zrobiły mu się wyższe tylko o jakiś 1 cm (ok.). Ja z kolei chciałam sobie podnieść wysokość pomieszczeń na parterze do 3m, ale właśnie przez komplikacje ze schodami (dodatkowe 25 cm musiałoby się rozłożyć na 17 stopniach, co w sumie dawałoby każdy schodek o wys. 19,4 cm (17,9 + 1,5)) i zwiększenie i tak nie małej już ich wysokości, odpuściliśmy sobie. Wbrew pozorom 17,9 cm nie jest wcale takie niskie i zwiększenie tego wg mnie mogłoby okazać się męczące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 16.03.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No dobrze,20 min szukalem metrowki,ale mam pomiarki.. Wysokosc stopni 19 cm-mowie teraz z trepami,szerokosc trepow 29 cm,wys. pom. podestami 17 cm....Wysokosc dolu 2.60,zmniejszylem,bo nie potrzebuje wyzszego salonu...Zreszta zrobilem mikro-salon,ale nie wracajmy do tego juz Schody sa wg. mnie bezpiecznijesze niz zabiegowe,chyba szersze wyszly mi,a moze sie myle.....Wiele rzeczy warto sobie naszkicowac,ale jednak zrobic na zywo ,np. tyczyc granice scian,to bardzo ulatwia spojrzenie w realu i daje rozeznanie przed wyborami koncowymi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zimny 19.03.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A Wy jeszcze żyjecie . Mnie już mdli na myśl o budowie. Ale jeszcze zaciskam zęby i jadę dalej. Góra prawie skończona - zostało malowanie. Podłogi prawie wszędzie położone oprócz kuchni (kafelkarz za euro pojecdo niemcowni ). Ocieplenie zrobione (teraz szukam pomysłu na elewację). No i tak pomalutku się wykańczam ... dosłownie i w przenośni. Kasy zostało jak na lekarstwo... a jeszcze schody drzwi i wyposażenie. Jakaś masakra normalnie. Jak kiedyś najdzie mnie wena to pocykam fotki. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 19.03.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A Wy jeszcze żyjecie . Żyjecie U nas właśnie się tynki robią, niedługo ogrzewanie, wylewki i regipsy... Mam ustawiony front robót na przynajmniej 1,5 miesiąca.... W kontekście czasowym może to i mało, ale ile się przez ten czas zmieni tak wyglądało we wtorek: http://lh5.ggpht.com/_N4gg370PUvc/ScJHb5FP9TI/AAAAAAAAA90/AHGqTCU3KmA/s400/tynk021.JPG a jutro panowie mają skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 19.03.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 He,he... Pan Zimny sie odezwal....a mnie na gg olewa...oj,oj..... JA sie dalej wykanczam,choc nie mam juz codziennie tych fachmanow....Ale wiele jeszcze....Pamietam te mokre sciany,ten smrodek....suszenie..... Magda i Michal-jaka wys. macie na gorze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 19.03.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 A Wy jeszcze żyjecie . pozdrowionka To TY żyjesz??? Już myślałam , że ten dom sprzedałeś Nie załamuj sie zimny, przy końcówce każdemu kasy ubywa z prędkoscią kosmiczną. Nie przypuszczałam, ze my się tak spłukamy... a teraz jeszcze (przy zwiekszonej racie kredytu) do odłożenia nie zostaje wiele. Ale spoko- wcześniej czy później wszystko się zrobi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts