Grzech35 08.04.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 a co znaczy gwc i cwu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.04.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Grzesku....musisz sporo podciagnac sie ze skrotow budowlanych ustrojstw domkow Ale pisales cos,o budowie przez przyjaciela Twego domu-zatem,mow co chcesz,on bedzie wiedziec,co ma miec,zrobuc,by Tobie paswalo CWU-ciepla woda uzytkowa-w kranie ciepla woda,ktora sie i w ogole cos myjesz....Najczesciej masz ja dzieki kociolkowi,pompie ciepla,solarom..... GWC-element instalacji wentylacji mechanicznej,w wersji rozbudowanej,najdrozszej....Gruntowy wymiennik ciepla.Nie pytaj po co to,poczytaj,np. tu : http://www.warebud.pl reklama firmy,ktora mnie robila wszystko, w zakresie wentylacji mechanicznej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 08.04.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Oj Lukasz, ciezkie moje zycie ) heh I to na wlasne zyczenie ... Tak, teraz juz w miare rozumie, jedno i drugie planuje u siebie w domu, ale w szczegoly sie nie wgryzalem, chociaz po przeczytaniu tej strony Twojego wykonawcy, troche jednak warto ! Ile ma dlugosci Twoj GWC ? Rozumiem ze masz go w wersji tej "rury" pozawijanej po ogrodzie ? I na jakiej glebokosci ja ukladales ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.04.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 NIe ,mam plytowca.....sprawdza sie dobrze,parametry w rzeczywistosci,jak w teorii,czyli takie,jakie powinny byc....Glebokosc zakopana-nie wiem dokladnie,nie bylo mnie przy montazu,ale okolo 75 cm.Sam wykop pod niego,9x6 m,ale sama konstrukcja o polowe mniejsza jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nel1 09.04.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 kauro lukaszu wielkie dzięki za odpowiedź Nie wiem czy nie wproszę sie jeszcze do Ciebie Kauro na wizje lokalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.04.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Spoko,ale ,popatrz w moim fotosiku,pierwsza polowa fotek....Tam masz z grubsza zarys rur ukladanych pod wylewkami,w poziomie poddasza,jak cos,podaj maila,posle jakies fotki,ktorych nie ma w fotosiku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 10.04.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Wesołych , Spokojnych,Smacznych Świąt Wielkanocnych , życzy Wspaniałowcom i Ich Rodzinom Łukasz wraz z Rodzinką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 10.04.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja tez sie dolaczam do ztyczen Wesolych Spokojnych Swiat i duzo slonca w Waszych domach ... tych ktore stoja i tych ktore jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 11.04.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 kauro lukaszu wielkie dzięki za odpowiedź Nie wiem czy nie wproszę sie jeszcze do Ciebie Kauro na wizje lokalną A zapraszam, zapraszam, tylko już po przeprowadzce...OK? Najlepsze życzenia świąteczne od nas - kaurów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośmar 13.04.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Gośmar- fajna elewacja i barierki- gdzie takie można dostać, zamówić, no i z czego one są? Witam, balustradę mamy z nierdzewki koszt 4900 zł - całość. Wykonawcę polecam: http://www.wolmar.pl Pozdrawiam i lecę dalej świętować ostatnie godziny wolnego! http://gosmar.fotosik.pl/albumy/285494.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymistyk 13.04.2009 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 WitamWspaniałowcy poradzcie w sprawach, które juz za wami a umnie tuz tuż:- ile liczyli metrów kwadratwoych posadzki (parter + poddasze) wachowcy do wylewek końcowych- ile m2 liczyli na tynki (gipsowe maszynowe)- jak liczyć m2 płyt G-k na zabudowe poddasza (skosy + sufit) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 14.04.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam Wspaniałowcy poradzcie w sprawach, które juz za wami a umnie tuz tuż: - ile liczyli metrów kwadratwoych posadzki (parter + poddasze) wachowcy do wylewek końcowych - ile m2 liczyli na tynki (gipsowe maszynowe) - jak liczyć m2 płyt G-k na zabudowe poddasza (skosy + sufit) My mieliśmy poszerzony garaż o jeden rozstaw krokwi, czyli o jakieś 0,9 m. Wylewek nam wyszło 224 m2. Co do tynków, to części ścian nie robiliśmy, więc trudno powiedzieć ile tak naprawdę jest wszystkiego. U nas wyszło prawie 600 m2, ale nie robiliśmy: sufitu w garażu, ściany wewnętrznej garażu(tej na której jest wejście do domu), sufitu w: łazience, kotłowni, spiżarce, wiatrołapie. K-G - będziemy robić 20-ego, ale tak pobieżnie wyszło mi ok. 150 m2 + 50 m2 ścianki kolankowej, którą będziemy obklejać K-G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslaw 15.04.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Witam Wspaniałowcy poradzcie w sprawach, które juz za wami a umnie tuz tuż: - ile liczyli metrów kwadratwoych posadzki (parter + poddasze) wachowcy do wylewek końcowych - ile m2 liczyli na tynki (gipsowe maszynowe) - jak liczyć m2 płyt G-k na zabudowe poddasza (skosy + sufit) Pozdrawiam! Hello! Po dłuższej przerwie, mieszkam we Wspaniałym od grudnia, jest ok! Dziś znalazłem hasło do forum Mam wspaniłego z garażem jednostanowiskowym, ale za to z dobudowaną kotłownią posadzki ok 200 m2 (nie wszędzie wylewałem np w garazu, w salonie-legary i podłoga z deski) tynki 580 metrów, ale moim zdaniem troche przesadzili bo się targowałem o cenę metra :0 zabudowa poddasza u mnie to jak dobrze pamiętam 140 m2 Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 16.04.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witaj LookitaMam do ciebie zapytanko, jeśli mogę, jak sprawują się twoje płaskie kanały od wentylacji na poddaszu?Czy ich kształt ma wpływ na głośność w użytkowaniu, i czy brałeś pod uwagę zwiększone opory tych kanałów przy doborze reku?Ja cały czas zastanawiam się pomiędzy spiro, okrągłymi pcv lub stal, no i niestety będzie mijsce gdzie bez płaskich się nie obejdzie.Inna sprawa że te płaskie są faktycznie najwygodniejsze na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dori 23.04.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A ja z innej beczki... Tynkujemy naszą chałupę. Tynk 2mm. Baranek. Wpadłam na pomysł, że skoro nie będzie niestety desek, jak w projekcie oryginalnym, może fajnie mimo wszystko byłoby zachować kolorystykę. Tak więc góra będzie ciemny brąz, niżej jasny. Ale do tego pomyślałam, że może udałoby się strukturą tynku zrobić pasy a'la dechy. I tak np zrobić pasy barana na przemian z pasami gładkimi i to właśnie na górze, na tym ciemnym brązie. np. 20-sto centymetrowe. I tym samym zróżnicowanie tej struktury może dać taki efekt - no właśnie- jaki? Co o tym sądzicie? Majster spojrzał na mnie dwuznacznie no ale jeszcze dopowiedział, że może warto byłoby wtedy jeszcze te pasy zrobić nie w jednym ciemnym kolorze a delikatnie je zróżnicować. O pół tonu. Jak zrozumieliście o co biega - pomyślcie i odpowiedzcie co Wy na to? Zrobić próbe mogę ale to i tak na jakiejś płycie k-g. Ale może coś wyjdzie z tej próby... No a potem, jak wyjdzie ładnie będziecie przyjeżdżać oglądać Gośmar - wysłałam link na kuchnię - dotarło? Pomogło? Pozdrawaim!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda i Michał 23.04.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 A ja z innej beczki... Tynkujemy naszą chałupę. Tynk 2mm. Baranek. Wpadłam na pomysł, że skoro nie będzie niestety desek, jak w projekcie oryginalnym, może fajnie mimo wszystko byłoby zachować kolorystykę. Tak więc góra będzie ciemny brąz, niżej jasny. Ale do tego pomyślałam, że może udałoby się strukturą tynku zrobić pasy a'la dechy. I tak np zrobić pasy barana na przemian z pasami gładkimi i to właśnie na górze, na tym ciemnym brązie. np. 20-sto centymetrowe. I tym samym zróżnicowanie tej struktury może dać taki efekt - no właśnie- jaki? Co o tym sądzicie? Majster spojrzał na mnie dwuznacznie no ale jeszcze dopowiedział, że może warto byłoby wtedy jeszcze te pasy zrobić nie w jednym ciemnym kolorze a delikatnie je zróżnicować. O pół tonu. Jak zrozumieliście o co biega - pomyślcie i odpowiedzcie co Wy na to? Zrobić próbe mogę ale to i tak na jakiejś płycie k-g. Ale może coś wyjdzie z tej próby... Dori: Doskonale zrozumiałam co napisałaś. Sama też rozważałam elewację z ciemną górą. Chcieliśmy zrobić ją w brązie i w poziome pasy, a tynk zrobić kornikiem w poziomie, tak aby bardziej udawał strukturę drewna. Później myślałam o tym, aby te pasy zrobić trochę bardziej wypukłe, np. za pomocą boni. Jednak ze względów lokalizacyjnych (domek w lekkim dołku) i powiększonego dachu, odpuściliśmy sobie brąz. Z tego co pamiętam, to nie podnosiłaś ścianki kolankowej, a więc może wyglądać wg mnie całkiem ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 27.04.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Nie chciałbymn nikogo z Was urazić ale wydaje mi sie , ze na naszych domach najlepiej wyglada deskowanie tradycyjne lub wyróznienie w innym kolorze szczytów budynku. Rozumiem ,ze wzgledy finnsowe mogą spowodować brak mozliwosci wykonania deskowania tym bardziej ,że robi się to w końcowym etapie realizacji i z finansami moze być krucho. Ja osobiscie bałbym sie kombinowania i robienia struktury "ala desek'. Chyba lepiej po prostu wyróznić szczyty w innym kolorze tynku aniżeli dół budynku to zawsze bedzie wygladalo dobrze i nie bedzie przekominowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 27.04.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Dla mnie deskowanie jest najpiękniejsze- lubię naturalne materiały, ale chyba wszyscy boimy się przede wszystkim kosztów no i konieczności konserwacji. Co do tynku, a la deski- widziałam ostatnio taki motyw na dosyć dużym bloku i powiem Wam, że wyglada to super. Jest tak łudząco podobny do desek, że można dać sie nabrać. Mimo wszystko, my coraz dalej odchodzimy od koncepcji "deska na elewacje: Po pierwsze- jesteśmy wydrenowani z kasy, a po drugie- nasz dom wygląda na trochę przysadzisty ze wzgledu na otoczenie głównie, no i chyba zrobimy tylko kamien na podmurówce i ewentualnie na narożnnikach, ale to pieśń przyszłości raczej... no i wszystko się jeszcze może zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzech35 28.04.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A tak na przyszlosc, konkretne pytanie - jakie orientacyjnie oszacowaliscie koszty elewacji w deskach tak jak w projekcie ?? Az tak duzo to wychodzi ? Pytam bo zdecydowanie chcialbym trzymac sie tej oryginalnej elewacji i desek wlasnie ... A prace u mnie posuwaja sie do przodu, narazie malo widowiskowo, ale wszystko zgodnie z terminarzem ktry przedstawila mi firma. Narazie, po miesiacu budowy generalnie jestem bardzo zadowolony z tej firmy, organizacji pracy, jakosci i tempa. Moj kierownik bud. jest jak dotad zachwycony wspolpraca z nimi. A co dla mnie bardzo wazne, malo stresow, na budowe jezdze raz w tygodniu zobaczyc jak ida prace, nikogo nie musze pilnowac, sprawdzac, zachecac czy tlumaczyc ... jak dla mnie takie rozwiazanie jest najlepsze z mozliwych, nawet jesli wyjdzie troche drozej, co wcale nie musi okazac sie prawda przeciez ... Tylko o finansowanie musze martwic sie sam ... heh niestety A i pozmienialem sobie sam wstepnie plan poddasza ma bazie rzutow z projektu. Zobaczcie i napiszcie co myslicie o takim pomysle na "organizacje" poddasza ??? Ciekawy jestem Waszych opinii. Link do galerii w podpisie. Projekt instalacji elektrycznej i sterowania inteligentnego domu oraz wentylacji od dzisiaj wlasnie zaczol sie tworzyc, ma byc gotowy do polowy czerwca. Pozdrowienia Grzech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzelid 29.04.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Na naszej elewacji kladziemy deske o nazwie variant (świerk skandynawski) z firmy DLH . Szerokość krycia desek elewacyjnych 13cm Jesli deska na elewacji to oczywiiscie musi byc automatycznie podbitka drewnianaia szerokośc - krycia desek poditkowych 11cm. Tutaj stosujemy równiz świerk . Podsumowując koszty: desek elewacyjnych i podbitkowych, koszt impregnatów oraz robocizny sądze ze zamkniemy sie w kwocie ok. 20.000 zł. Z tym ,ze trzeba wziać poprawke, że deskowaliśmy i malowalismy również nasz zadzaszony taras o powierzchni ok. 35m2.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts