Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

Witajcie....

Alez piekny kwiecien mamy za soba.....

Czytam posciki,ostatnio coraz rzadziej,wyjazdy,praca,brak czasu....itp. ale z mila checia i ciekawoscia,zagladam przede wsz. tutaj.

Elewacje-wariacje-z niecierpliwoscia czekam na zdjecia deskowan,choc my,nie bedziemy deskowac,od poczatku wiedzialem,ze tak bedzie,pojdzie tynk po calosci....

Koszta,jak widac sa rozne,efekty zapewne takze,ja ide na latwizne-nie mam ochoty na drabinie stac i malowac,a nie wierze,ze drewno wytrzyma dlugo bez odswiezanka ,nawet pomalowane super farbami-wlasnie testuje moje dechy rozporowe na zew. podtrzymujace polacie dachu.Pomalowane dobra farba,osobiscie przeze mnie,kilka razy...od 1.5 roku je slonko i wiatry podjadly.....Tak wiec...drewienko,ale tylko do kominka :-)Oczywiscie to moje zdanie.Pomyslu na elewacje nie mam,gdzy musze miec kase na nia-koszt okolo 30 kpln, z wstepnych obliczen.Natomiast,pochwale sie solarkami,chulaja milo,baniak mam cieply,zero gazu,mam czesciej ciepla wode,oczywiscie nic za darmo,ale za slonko nie place :-)

Weekend majowy sie zaczyna,u mnuie gosci bedzie troszke,luzik i slonko ma byc...Pozdroweczki dla wszystkich.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,witaj Grzegorzu.

Co do tynku,pogadaj z ekipa madra,wykonawca,dostosuj pod swoj budulec.Z tego co wiem,nie kazdy tynk mozna klasc na kazde podloze,zwlaszcza izolacje...O rodzaju tynku decyduje otoczenie,klimat.Kolor-rowniez-ja nie bede miec jasniutkiego, z uwagi na sasiadow palacych caly rok w piecy byle czym,zeby miec cwu.Sam mysle,ale wstepnie juz podjalem dec.Bedzie silikatowy,caly czas mysle o izolacji....NA cokol dam mozaikowy,ale o calosci,pomysle w przyszlym roku.Ceny obecne okolo 45 pln/m.kw. robocizny,calosc u mnie wstepnie wyliczona na ok. 25 000.Grzesku,pusc jakies fotki swojego domku,zwlaszcza tych dwoch stylow ;-)

Co do tynku, a la deski- widziałam ostatnio taki motyw na dosyć dużym bloku i powiem Wam, że wyglada to super. Jest tak łudząco podobny do desek, że można dać sie nabrać.

:p Kaura a pamiętasz więcej szczegółów??? Czy ten motyw był zrobiony poprzez różne struktury, czy też poprzez zastosowanie np dwóch zbliżonych kolorów?

Powiem Wam, że pomalowany mamy pierwszy szczyt, ten nad garażem, właśnie w kolorze ciemnego brązu (przy naszym brązowym również dachu) i już mi się podoba:) Ale zanim TA ekipa zrobi nam cały dom, to jesień ich zastanie :lol: :x :lol: Już nie wiem czy śmiać się czy płakać... :roll:

Co do tynku decyzja zapadła taka: tynk mineralny Knauf, dwójeczka, baranek, i farba Caparol Muresco Premium Plus.

Efekty pokażę w terminie bliżej nieokreślonym...

Dori- wklejam link dewelopera, który coś takiego na elewacji wykonał.

Tego budynku nie widziałam w realu, a mogę jedynie podać link, bo odkąd się przepowadziliśmy to mam bardzo kiepski internet.

http://www.king-dom.com.pl/

Zdjęcia są w inwestycjach > ul. gliniana

A my od kilku dni mieszkamy :D :D :D

Do przeprowadzki zmobilizowali nas przyjaciele, którzy tydzień wcześniej zapowiedzieli, swój przyjazd na pierwszy weekend majowy. W dwa dni przewieźliśmy wszystkie najważniejsze graty i mniejsze bambetle :wink:

I od tamtego czasu czujemy się jak na wakacjach. Na wsi cicho i spokojnie, rano koguty pieją, gdzieś krowa muczy. Jest rewelacyjnie.

A od dzisiaj mamy kota :D

No właśnie inwestor podaje na stronie inwestycji Gliniana, że jest to tynk robiony odciskami drewnianych desek (czy jakoś tak)

Tak jak mówię, nie widziałam tego w realu, ale koleżanka która pracuje w biurze dewelopera twierdzi, ze na 100% jest to tynk.

Ciekawe ile ekipa bierze za taką pracę. :-?

Mam pytanie :)

Wprawdzie nie widzialem zeby ktokolwiek z Was trzymal sie zielonych dachowek jak w rysunkach z projektu, ale postanowilem sie nie poddawac bo jakos bardzo mi ta oryginalna kolorystyka dachowek i scian sie spodobala ...

Czy ktos z Was na etapie budowy nie szukal zielonych dachowek ? A co wazniejsze, nie trafil na jakies atrakcyjne cenowo, a moze ktos robil jakies porownanie ?? :)

Ja narazie sprawdzilem ze standardowo zielona dachowka ceramiczna to ok 60% do 100% doplaty za kolor, czyli mowiac krotko - cena razy 2 :(

Jezeli macie jakies informacje bede wdzieczny ... :)

Grzech

Ps. Tymczasem u mnie juz zaczely piac sie mury, wiec nareszcie widok bedzie bardziej cieszyl oczy :) Terminarz wg planu, wiec tym bardziej mam radoche :)

Tak z innej beczki.

Wspaniałowcy ile wam poszło przwodów do elektryki, ile wydzieliliście obwodów.

Pytam ponbieważ sam obecnie kłade elektryke i nie czym się wogóle projketu elektryki tylko robie według własnego (wydzieliłem więcej obwodów, zabezpieczeń i punktów).

Chętnie przyjme cenne uwagi i porady co do elektryki w wspaniałym :)

Może macie pomysł tez na instalacje antenowe i itp.

pozdrawiam

Jeśli chodzi o elektrykę to kwestie techniczne oddałem w ręce elektryka. dalismy mu tylko plan domu z zaprojektowanymi przez nas lokalizacjami gniazd , kontaktów. Przy projektowaniu elektryki trzeba pamietac o ergonomi i umieszczać przełączniki w takich miejscach ,aby nie trzeba sie było cofac aby wyłaczyc swiało . Może to banalne ale pamietaj o przełacznikach schodowych.W moiim domu rodzinnym wybudowanym w latach 70 tych nie myślano o odoweidniej liczbie kontaktów w poszczegolnych pomieszczeniachi przez to całezeycie walczyłiśmy z przedłużaczami. pomyslcie o tym lepiej jedno gniazdo wiecej i to nie konicxznie tylko po rogach np; pomyslcie gdzie bedzie stała choinka bo przydaloby suię gdzies w poblizu gnizado do podłaczenia lampek choinkowych Dobrze moim zdaniem pomyslec o wyprowadeniu na zewnatrz kabli ( ktore póki co zaizolowac i zakopać ) do zasilania oswietlenia ogrodowego, bramy wjazdowej, domofonu czy zasilania domku w ogródku. Dobrze tez pamietac o gniazdach zewnetrnych chociaz po jednym z przodu i tyłu budynku oraz wyprowadeniu kabli do oświetlenia elewacji. My oswietlimy eleewacje kinkietami na scianch ( nie lubimy efektu UFO).

Jesli chodzi o dachówke to ja osobiscie nie przupominam soibie żebym widział gdzies dachówke ceramiczna zielkona ale może dlatego , że wole klasyke tzn. czerwień ceglsta lub brąz. Fajne zestawienie kolorystyczne widziałem tez w jednym z muratorów tzn: dachówka w koloreze szarosci,biała stolarska okienna oraz tyn w kolorze kosci słoniowej.

Wczoraj skończylki nam robienie podbitki drewnianej oraz deskowaniea elewacji. Wyszło naptrawde super. W przyszlym tygodniu maja przyść fachowcy od tnku elewacyjnego postaram sie wtedy zamiescic pare fotek

a tu popatrzcie - wracając na chwilę do tematu tynku o strukturze drewna...:

http://tiserec.pl/index.php?option=com_rsgallery2&Itemid=51&catid=23

niesamowite... można sobie dom z bali zrobić:)

Zapytałam wstępnie jaki jest koszt wykonania takiego cuda. Jeśli chodzi o "bale drewniane" - wykonuje się to już na etapie docieplenia - razem ze styropianem. Koszt wtedy zaczyna się od ok 300zł/m2. "Deski" kładą na podłożu np domu już ocieplonego i tu koszt z materiałem wychodzi ok 180zł/m2. Kolory w kilkunastu odcieniach.

Elektryka u nas także w oparciu o nasze potrzeby. Nie wiem ile kabli poszło - nie pamiętam, zapłaciliśmy zbiorczo elektrykowi. Nie wyszło drogo. Popieram zdanie - lepiej jeden punkt więcej niż mniej:) Ostatnio zmieniliśmy miejsce na kącik TRV - no i przez pół salonu kuliśmy i dokładaliśmy kabli na dodatkowe gniazdo TV i kable do głośników od kina domowego (choć takiego u nas niet jeszcze :lol: ). Mamy także gniadzka na zewnątrz, np na tarasie ale tam włącza się prąd przełącznikiem wewnątrz budynku. Tak aby nie zostawiać prądu dla złodziei. Z nietrafionych - fajny ale nie do końca wyliczony pomysł - mamy wyłącznik światła w sypialni przy łóżku, tak żeby zgasić światło leżąc w łóżku - szczyt lenistwa 8) - ale łóżko stoi jednak trochę dalej niż wymierzyliśmy...

No, a na zewnątrz tynki się kładą i kolorek też powolutku:)

Grzech widziałam zielony dach - sądzę jednak, że była to blachodachówka. I masz rację - kolorystyka elewacji i okien, żeby to miało jakiś fajny efekt, nie może być przypadkowa a naprawdę przemyślana i dobrana odpowiednio.

Kaura - no to jak się mieszka?? :p

Jeśli chodzi o elektykę to kabli kładłem bardzo dużo :)

NIektórzy śmiali się, że nie opłaci się już tynkowac bo całe ściany w kablach.

Półtorówki i 2,5kwadrat szły już w kilometry. Dodatkowo poszło 250 skrętki internetowej (gniazdko w każdym pokoju lub) do sieci Lan i do telefonu, 100 metrów kabla antenowego - z każdego pokoju wyprowadziłem na komin, gdzie dziś mam satke. Do tego doszło 100m kabla głośnikowego 1,5kwadrat. Wiadomo położyłem w salonie na potrzeby kina domowego. Dodatkowo pokój który jest nad garażem przeznaczyłem tylko i wyłacznie na kino z projektorem, tam też polozyłem glośnikowy. Kabla troche zostało więc połozyłem jeszcze na taras, bedzie impreza to przyniose tylko głośniki :)

Dobrą sugestią są wyłączniki śwaitła przy łóźku, ja mam akurat dwa.

Jak się pokłucisz to sobie wyłaczysz :)

Obwodów mam około 30, ale dokładnie nie pamiętam, napewno 3 na samą kuchnie, po jednym na łazienki i pokoje. U góry jeden obwód na 2 pokoje. Gniazdka na zewnątrz tylko dwa, z przodu i z tyłu, na razie tylko raz korzystałem jak smarzyłem frytki na tarasie :)

Także z tyłu i z przodu połozyłem ziemny półtorówkę, bo w przyszłości będę robił alejkę i będzie konieczność podłączenia lamp. Musze także jeszcze dołożyc jeszcze jeden ziemny, zasilający do podłączenia fontanny, więc nie długo czeka mnie kopanie. Dlatego mądrze jest kupić większą rozdzielnice i zostawić kilka pól na przyszłość np. jak żona zażyczy sobie fontanne :) Z tyłu na tarasie mam 3 kinkiety, jak na razie się sprawdzają. Moja rada, im wiecej kabla tym lepiej, ale na pewno wszystkiego nie przewidzisz. Co prawda jeszcze nie kułem ale już wiercić musiałem, żeby dostarczyć prąd za szafę na której stoi wierza. Nie zapomni również o wyłacznikach schodowych, bardzo ułatwiają życie na: schodach, korytarzach, w garażu i w kotłowni.

No i po zakończeniu roboty nie zapomnij zrobić zdjęc instalacji!!! Nie będziesz miał dylematu gdzie wiercić, juz raz uratowało mi to życie.

Jaka wysokosc macie na parterze ? 2,70 - tyle co w projekcie czy zmienialiscie ?

Ja stwierdzilem ze zrobie 2,80 bo 20 cm zostawie nad sufitem podwieszanym na kanaly wentylacyjne i bedzie w sam raz te ok 2,60 ktore zostanie.

Dachowke zielona znalazlem RuppCeramika Rubin 13V za ok 65 zl/m2, ale negocjuje i szukam dalej :)

Pozdrowienia

Grzech

Jak się mieszka???

BOSKO!

Ciepło i wygodnie. Ostatnio przy nocnych chłodach (nawet do 5 st) i zdecydowanie zimniejszych wieczorach przekonałam się, ze warto było zainwestować w te 20cm ocieplenia i przeszklenia.

W takie dni jak dziś- 15st na zewnątrz i słońce- wczoraj 15st pochmurno dom się fajnie nagrzewa w dzień i oddaje w nocy tyle ciepła, ze mozemy spać bez kołdry. Oczywiście cały czas chodzi reku na podstawowym biegu.

Aktualnie wewnątrz mamy 24st :D Ja zmarzluch jestem to mi super!

Biegamy na bosaka cały czas... no i grzejemy tylko CWU.

Żeby nie było tak pięknie, to w dni ciepłe i słoneczne dom nagrzewa się za bardzo, ale wszystko dlatego że nie mamy rolety na dachu oranżerii (zdecydowanie zbyt szumnie nazwane w naszym przypadku ;)))

Właściwie czuję się jak na wakacjach- mam teraz troche urlopu- z premedytacją wzietego akurat na okres okołoprzeprowadzkowy i szczerze mówiąc trudno mi się zmobilizować do czegokolwiek- a pozostało do rozpakowania tyle kartonów, ze mi słabo jak o tym pomyślę.

Wychodzą rózne rzeczy- teraz na początku. Na pewno musimy dopracować ustawienia WM i wczytać się w instrukcje obsługi różnych sprzetów.

Co do światła- to:

1. w kuchni dobrze sobie oświetlic blaty

2. w przedsionku- włącznik ruchowy i załatwione

3. w salonie- mamy trochę obwodów i zapalamy sobie śwatło w zależnosci od potrzeby - osobno nad stołem- osobno takie ogólne- rozproszone

jest tez oświetlenie regałów (przyszłosciowych) na razie świeci nad kanapą i super służy.

4. unikac zielonych kloszy- dają brzydki odcien skóry i różnych przedmiotów. :-?

5. W łazience- daliśmy dodatkowe oswietlenie wnęki prysznicowej- przydaje się

6. wszystkie kable na zewnątrz warto dac w peszle nawet gdyby różni mówili że nie warto

7. czy ktoś pamięta o przewodzie do dzwonka do drzwi??? Ja nie pamiętałam :lol: teraz dostaję zawału jak ktoś puka do drzwi :evil:

Pozdrawiam

Jaka wysokosc macie na parterze ? 2,70 - tyle co w projekcie czy zmienialiscie ?

Ja stwierdzilem ze zrobie 2,80 bo 20 cm zostawie nad sufitem podwieszanym na kanaly wentylacyjne i bedzie w sam raz te ok 2,60 ktore zostanie.

Grzechu zwróć uwagę na poziom górnego ościeża okna. Jak zrobisz jak w projekcie, to pomiędzy oknem a sufitem (płytą) zostanie 20cm (chyba)

Jak zrobisz sufit podwieszany, na 20cm to poziom wyjdzie równo z otworem okiennym i sprawa zasłon okiennych trochę się skomplikuje.

My podwyższyliśmy wysokość parteru i teraz od posadzki do sufitu podwieszanego mamy 2,7m.

Grzech

Podczas murowania ustalałem wysokość na 2.64

Dziś mierzę i patrzę i jest dokładnie 2.62, pewnie dlatego, że zmieniłem koncepcje podłóg na deskę. Moim zdaniem ta wysokość jest idealna.

Jest przestrzeń, ale jest także przytulnie no i ekonomicznie.

A do czego podłączony macie okap kuchenny ? Przecież komina w kuchni nie ma :-?

No to ktoś tu nie pomyślał :(

W kuchni powinien być kanał kominowy, chociażby z tak zwanej cegły kominowej, zaprojektowany na wysokości przyszłej kuchenki. Obok oczywiście gniazdko do podłączenia wentylatora. Może to masz, a nie wiesz, ze masz :)

7. czy ktoś pamięta o przewodzie do dzwonka do drzwi??? Ja nie pamiętałam :lol: teraz dostaję zawału jak ktoś puka do drzwi :evil:

Co by Cię uchronić od tych zawałów ;) to podpowiem, że prostym rozwiązaniem są dzwonki bezprzewodowe. Zasięg w sam raz do domku i właśnie teraz możesz zdecydować na jakiej wysokości umieścić przycisk i gdzie powiesić/postawić dzwonek (chyba potrzebuje 230V czyli niedaleko jakiegoś gniazdka - ten dzwonek, przycisk jest na baterie).

Pozdr.