Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam i pozdrawiam wszystkich. znalazłam chwilę i odrobiłam zaległości w czytaniu forum. widze że każdy zajęty . pochwalę się że i u mnie prace się rozpoczeły , w wtorek zalewamy ławy fundamentowe , między czasie ogrodzenie sie stawia no i ogród coraz bardziej jest zagospodarowany. narazie tyle . jak opanuje wstawianie zdjęć to wyśle fotki .

A do czego podłączony macie okap kuchenny ? Przecież komina w kuchni nie ma :-?

No to ktoś tu nie pomyślał :(

sz :)

No chyba projektant Wspaniałego - bo buduje dom zgodnie z projektem !

A tak w ogóle to chyba nie poleciłabym tego projektu....

Kaura przepraszam za zamieszanie ale z tą wizytą ale ostatnio nie mam czasu sie nawet jak po .. podrapać

:x

quote]

Nie ma problemu nel- chyba wszyscy narzekalismy na brak czasu na pewnych etapach budowy.. a swoją drogą my nie bylismy zbyt elastyczni z terminem.

O ile dobrze pamiętam budujecie wersję A prawda?

W projekcie komin w kuchni jest na pewno, ale jak go nie zrobiliście to moze nawet i lepiej. Mozna chyba wyprowadzic rurą wyciąg z okapu, rurę na piętrze obudujesz KG, a bedziesz miała wiecej miejsca w kuchni- nawet chyba piekarnik w słupku się zmieści.

W mojej kuchni najbardziej podoba mi się......... młynek do odpadków pod zlewem. Właściwie wszystkie organiczne odpadki mielimy, co podobno ma dobrze słuzyć naszej oczyszczalni.

Grzelid- ja też jestem ciekawa elewacji... no i Waszego kominka....

nie daj sie prosić :)

Małgosia- dużo sił życzę..

Pozdrawiamy wszystkich

Jak tylko będe mial dostęp do internetu w domu to wkleję zdjęcia naszego domu.

Jeslki chodzi o komin w kuchni w wersji A to budowa komina zgodnie z projektem to pomyłka . Komin ten zabierze min 40cm sciany i tak małej kuchni wspaniałego (tak naprawde z perspektywy kilkutydgodniowego mieszkania kuchnia to chyba najwiekszy mankament tego domu). Rozwiązanie problemu z kominem mozna zrobić na dwa sposoby: pierwszy taki jak opisuje Kaura, drugi to budowa komina od poziomu stropu( po malej korekcie konstrukcji stropu tzn. poszerzeniu sekcji żelbetowej stropu).

Grzelid, czekamy niecierpliwie na zdjęcia ;)

My zdobiliśmy na ten drugi sposób, czyli komin zaczyna się od stropu... ale fakt jest faktem - kuchnia to nawiększy minus Wspaniałego. Trudno! Wiedziałam na co się decyduję, więc będzie dobrze :D Musi być, już nie ma odwrotu ;)

Kaura, obejrzałam Twoją galerię... ale Ci zazdroszczę. Pięknie Ci to wszystko wyszło :) W moim stylu, więc Twój domek jest moim ulubionym :)

Ja też planuję szarości na podłodze, ale w części jadalniano-salonowej będzie drewno, a gres w pozostałych pomieszczeniach. I kominek też planuję podobny: gres + u mnie dodatek drewna. Już nie mogę się doczekać, ale obecnie trwają prace hydrauliczne, a potem wylewki... i wtedy się zacznie!! :D Największe wydawanie pieniędzy... niestety.

Bardzo mi miło ewosek :oops:

Mój domek też jest moim ulubionym :wink:

A w temacie " wspaniałej" kuchni- to zdecydowanie najsłabsza częśc tego projektu- przynajmniej w wersji A.

Oprócz jej małej powierzchni mamy jeszcze problem z zasłonięciem okna- tego duzego nad zlewem.

Jeśli ktoś chce zrobić szafki wiszące na ścianie z kominem, a okno zrobił wg. projektu, to trzeba jakos wykombinować zeby otwierające się szafki nie zawadzały o zasłony, firanki, rolety, karnisz, czy co tam kto chce zawiesić.

Problem istnieje przy opcji szafek otwieranych do góry, przy otwieranych na bok powinno byc lepiej.

Co by tu ciągle nie narzekać- całe szczęście mam spiżarkę :D

A poza tym- jak na razie taka kuchenka w zupełnosci nam wystarcza... no i trzeba powiedzieć: nie jest to moje królestwo :wink:

Czy ktoś z Was co wybudował Wspaniałego i nie koniecznie w wersji energooszczędnej (jakiego i jakie zast. inne materiały w stosunku do tego co było w projekcie) i już mieszka może pochwalić się jakie ma wartości z certyfikatu energetycznego:

- zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Ea [kWh/m2*rok]

- zapotrzebowanie na ciepło do wentylacji (jaka wentylacja)

- kubatura i powierzchnia przegród zewn. czyli współczynnik A/V

- i inne ciekawe parametry z tego certyfikatu

Zastanawiam się dlaczego Wspaniały energooszczędny EM04b który ma ściany z betonu komórkowego + 20 cm styropianu(0,036), dach ocieplony 30cm wełny, podłoda 20cm styropianu, + rekuperator ma zgodnie z tym co podają na str. muratora zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie Ea ma aż 61 kWh/m2*rok?

W czym jest problem z tym projektem np. w porównaniu z projektami z biura http://www.lipinscy.pl co przy takich samym ociepleniu schodzą o wiele niżej z zapotrzebowaniem na ogrzewanie?

Jeżeli ktoś jeszcze się nie wybudował i zna odp. to prośba o podzielenie się nim :-)

Zastanawiam się dlaczego Wspaniały energooszczędny EM04b który ma ściany z betonu komórkowego + 20 cm styropianu(0,036), dach ocieplony 30cm wełny, podłoda 20cm styropianu, + rekuperator ma zgodnie z tym co podają na str. muratora zapotrzebowanie na ciepło na ogrzewanie Ea ma aż 61 kWh/m2*rok?

Odpowiedź jest prosta:

- balkon

- dwa kominy (wersja M04b ma cztery :o )

- okna połaciowe

- garaż w bryle domu

- stosunkowo rozbudowany plan domu - "T"

- jeżeli ktoś buduje dokładnie wg. projektu to funduje sobie sporo innych mostków cieplnych.

My niedługo zaczynamy budowę M04b z wieloma zmianami, które powinny znacznie poprawić bilans energetyczny Wspaniałego. Pożyjemy zobaczymy. Zamierzam prowadzić dziennik budowy i tam będę dokumentował postęp prac (raczej dość powolny :wink: ) oraz dzielił się swoimi przemyśleniami na ten temat.

:D Dzisiaj odebraliśmy pozwolenie na budowę naszego Wspaniałego. :D

Pozdr.

...

- jeżeli ktoś buduje dokładnie wg. projektu to funduje sobie sporo innych mostków cieplnych.

My niedługo zaczynamy budowę M04b z wieloma zmianami, które powinny znacznie poprawić bilans energetyczny Wspaniałego.

Napisz coś więcej na ten temat.

Przeglądając projekty z lipinscy.pl to energooszczędność domu uzależniona jest od:

-stosunek A/V czyli powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury budynku (i to chyba jest najważniejsze)

-brak balkonów (takich jak w wspaniałym)

-podcienie są wyjątkiem, jak lukarny to b. duże

-garaż w bryle budynku co najwyżej jednostanowiskowy

-odpowiednie położenie i wielkość okien w stosunku do stron świata

-mało okien połaciowych

-rekuperacja (brak kominów went.) i niekiedy brak również kominka

Przeglądając projekty z lipinscy.pl to energooszczędność domu uzależniona jest od:

-stosunek A/V czyli powierzchni przegród zewnętrznych do kubatury budynku (i to chyba jest najważniejsze)

-brak balkonów (takich jak w wspaniałym)

-podcienie są wyjątkiem, jak lukarny to b. duże

-garaż w bryle budynku co najwyżej jednostanowiskowy

-odpowiednie położenie i wielkość okien w stosunku do stron świata

-mało okien połaciowych

-rekuperacja (brak kominów went.) i niekiedy brak również kominka

Współczynnik A/V jest ważny ale raczej nie najważniejszy - wiadomo, że dom powinien być zwarty. Piętrowy przeważnie jest lepszy od parterowego (A/V).

Duże znaczenie ma izolacyjność przegród zewnętrznych i unikanie mostków termicznych.

U nas będzie trochę grubsza izolacja niż w EM04b, brak balkonu, poszerzona i "pogrubiona" część garażowa, zero kominów, prawie same fixy na parterze, stolarka ciepła, GWC glikolowy, rekuperator, nieduży solarek i może później mała pompa ciepła zbudowana "tymi ręcami" :wink:

Ogromne znaczenie ma jakość montażu elementów izolujących, uszczelniających - tu można dużo zepsuć i ciężko to potem poprawić.

W naszym przypadku najgorsza sprawa to ustawienie względem stron świata - jest dokładnie odwrotne od wymaganego :( ale i na takiej działce da się zbudować dom mocno energooszczędny.

Pozdr.

Witam wszystkich "Wspaniałych" :wink: Zamierzam budowac pod Jelenia Gora wspaniałego M04b wariant II. Czy ktos mi moze podac realne koszty postawienia stanu surowego i surowego zamknietego? Budynek chce podpiwniczyc i tu projekt jest nieco zbiezny z tym, co buduje GrundmaNN...jak daleko jestes z budowa GrundmaNN? O ile koszta realne odbiegaja od tych w uproszczonym kosztorysie muratora? bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

witam wszystkich Wspanialych

pisze po raz pierwszy ale forum sledze i korzystam z rad od ok roku.jestem na etapie stawiania scian z ytonga.buduje wariant a wer.lustrzana.projekt bez wiekszych istotnych zmian-zmienilismy miejsce tarasu o 90 st.oraz podnosimy kolankaowa o 2 pustaki.w zwiazku ztym mam pytanie-czy i jak zmienialiscie konstrukcje dachu.bo jesli jetki maja zostac na tej samej wysokoci to konstrukcja powinna byc podobno wzmocniona?bede wdzieczny z wszystkie rady.pozdrawiam mieszkajacych i budujacych

My też podnosiliśmy ściankę kolankową i nie zmienialiśmy nic w konstrukcji więźby. Jedynie wydłuzaliśmy:

- krokwie, aby zachować bryłę domu,

- jętki, aby zachować wysokość pomieszczeń (jeśli jętek nie wydłużysz, to wylądują ci za wysoko).

Budujemy wersję energooszczędną - wymiary więźby są tam i tak z zapasem.

Mam zapytanko, czy ktoś zamienił scianę z cegly pełnej ceramicznej (między garażem a częścią mieszkalną) na ścianę z betonu komórkowego?

Jeżeli tak to co na to kierbud? Wiem że chodzi o klasę ogniową, a nie o nosność sciany, ale cenowo te cegły wyjdą prawie połowę ceny co Solbet na ściany zewnętrzne.

Zreszta widziałem na zdjęciach że kolega Lookita budujący z Ytonga tez nie murował z cegły pełnej.

Jak to u was wyglądało wspaniali?

Znaczy się nie chodziło mi o zmniejszenie wytrzymałości ściany, tylko o przepisy p.porz. Bo od ognia i wszelkiej zarazy broń nas łaskawy....

Poprostu same cegły wyjdą na tą scianę około 3k, a solbet z klejem niecałe 2k,

A jak będzie się paliło, to czy się spali w cztery godziny czy w dwie , to tak samo będzie bolało, a ściana z betonu komórkowego ma wytrzymałość na ogień 2 godzin. Wiem że ścina ceramiczna na pewno będzie wytrzymalsza, ale w razie czego to szybciej wylecą drzwi między garażem a pralnią, i strop zacznie sie sypać... Zresztą brama garażowa też nie jest żadnym zabezpieczeniem....