Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M04 WSPANIAŁY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bo wydaje nam sie, ze ta wysokość pomieszczeń pod skosami, która jest na poddaszu będzie wystarczająca

a wszyscy radzą podnosić :roll:

swoja droga mogę sie pochwalić, że u nas budowa w toku, właśnie zalaliśmy strop :D jak na razie idzie bez niespodzianek i problemów

Tylko, że ta wysokość pod skosami, która jest w projekcie została uzyskana poprzez postawienie dodatkowej ścianki, która jest odsunięta o kilkadziesiąt cm od ścianki kolankowej. W związku z tym tracisz trochę powierzchni pomieszczeń - stąd niektórzy, np. my podnosiliśmy ściankę kolankową, aby nie budować dodatkowej ścianki i nie tracić powierzchni: mnożąc odsunięcie ścianki przez długość ścianek zabiera się kilka metrów z każdego pomieszczenia, co wg mnie jest trochę bez sensu. Chociaż zawsze możesz spróbować jakoś wykorzystać tą zabudowaną przestrzeń na np. jakieś schowki.

tez tak właśnie mieliśmy zrobić- podniesc ściankę i zrezygnować z tej w środku. :wink:

ale teraz stwierdziliśmy, że zostawimy ją jak jest, te w środku tez, ewentualnie w sypialni te środkową przesuniemy np 20-30 cm (pomniejszając tym samym pomieszczenie-ale to chyba tez nie ma sensu). i w ostateczności wszystko zostanie jak jest.

z zagospodarowaniem nie będzie problemu- mąż stolarz na pewno meble dopasuje :wink:

dzieci może tez za duże nie urosną :)

• 3 weeks później...

postanowiłam się odezwać, żeby wątek nam nie umarł ;)

Pokaże Wam postępy w moim Wspaniałym:

podłogówka w salonie:

http://images49.fotosik.pl/166/f9ac51b33638f029med.jpg

i po podłogówce...

http://images39.fotosik.pl/162/0c732222dcea1c9dmed.jpg

O RETY! Ta szalona rura mi schody uszkodzi!!

http://images39.fotosik.pl/162/22702c50373ef36fmed.jpg

I ocieplanie budynku:

http://images50.fotosik.pl/166/d801fd7c473cf767med.jpg

W chwili obecnej już to wszystko jest skończone... wylewki piekne i gładkie jak masełko, a domek z czerwonego zrobił się szary ;)

A co u Was, moi drodzy? Może jakieś zdjęcia??

Kolejny zatem etap :-)

Fajnie rozwiazalas schody w wersji A.Ale pozniej pomysl,jak je obrobic,by zlagodzic wyglad betonu,niemniej ciekawie wymyslone...

Ewosek,masz zamiar miec kominek?Chyba miejsce zostalo,ale nie jestem pewny,czy masz dojscie do komina....Gazem,czy pompa ciepla bedziesz grzac?

Ja stoje w miejscu,mialem zryw zrobic elewacje,ale balutrsada i rolety zew.,wczesniej wew. mnie dobily cenowo....Ale coz.......

PS.Zamierzacie miec reku?

Dzięki Lookita :) Schody będą obłożone częściowo drewnem, więc beton nie będzie kłuł w oczy :) Ze schodów jestem naprawdę zadowolona. Zajmują mało miejsca, są wygodne... choć na początku wydawały mi się za wąskie i zbyt zakręcone, ale teraz już po nich biegam bez problemu ;)

Miejsce na kominek jest jak widzisz, a dojście do komina mam od drugiej strony, w pralni tzn. mam pralnię w miejscu gdzie wcześniej był przedsionek gabinetu i WC, a WC przeniosłam obok (chyba w projekcie była tam garderoba...)

Nie będzie niestety pompy ciepła, gazu też nie, a ogrzewać będziemy głównie ekogroszkiem i innymi, bo piec ma być dwurusztowy (tym to się mąż zajmuje, ja się nie wtrącam) i reku też nie będzie... może się nie podusimy ;)

Rolety zewnętrzne to faktycznie duży koszt... my już mamy podtynkowe. Musieliśmy w nie zainwestować jak najwcześniej, bo budujemy w takim miejscu, że mamy tylko jednego sąsiada, a następny 400m dalej, więc ze względu bezpieczeństwa to była konieczność.

Zrobic wneke podokienna na np. kwiatki,ziola,a reszte obrobic -blat na odpowiednim poziomie.To taki pomysl na szybko...Nie wiem,ktora wersje masz,jak B-to zaden wielki problem-jest jedno okno,jak A,to...hmmmmm tam kuchnia jest ciasna i wielkich zmian nie da sie...chyba,ze...bardzo odwaznie ;-)....Okno w projekcie jest za niskie,trzeba bylo zmienic....w B...ale jak ktos woli blaty nizej,czemu nie.....

A na jakiej wysokości Ci wyszły te okna?? Mnie też się wydawało po zrobieniu wylewek, że sa za nisko i mi się ryczeć chciało :( Blat kuchenny miał być jednocześnie parapetem, ale zmierzyłam w obecnej kuchni wysokość szafek do górnej powierzchni blatu i okazało się, że jest idealnie... Więc przelicz sobie dokładnie, bo może przedwcześnie się martwisz :)

JA rozwiazalem to w ten sposob,ze mam parapet okienny wyzej niz blat,obrobilem szklem sciane nad zlewem i roznice pom.parapetem a zlewem.Blat mamy na wys. 85cm,wys. parapetu-to dodatkowe 10 cm.Jako ,ze nie jestesmy dryblasami,pasuje nam ta wysokosc,ale 95 cm blatu-troszke wysoko,ale...daloby sie zyc,gotowac ;-)

A na jakiej wysokości Ci wyszły te okna?? Mnie też się wydawało po zrobieniu wylewek, że sa za nisko i mi się ryczeć chciało :( Blat kuchenny miał być jednocześnie parapetem, ale zmierzyłam w obecnej kuchni wysokość szafek do górnej powierzchni blatu i okazało się, że jest idealnie... Więc przelicz sobie dokładnie, bo może przedwcześnie się martwisz :)

Masz racje chyba bedzie OK 8)

Witajcie!

Jestem na etapie sporządzania kosztorysu i mam do Was pytanie.

Z jakimi kwotami trzeba się liczyć przy wykonywaniu instalacji?

Ja planuję piec gazowy do tego kominek z płaszczem wodnym. Czy ktoś ma doświadczenia z płaszczem wodnym? Warto w to zainwestować?

Czy zmieszczę się z inst. elektryczną w 10k zł?

pozdrawiam

No ta nasz Wspaniały też dostał kołderke drewnianą z desek świerkowych o profilu Variant, malowane Sadolinem extra -teak. Prawie skonczone bo zabrakło kilka desek a w hurtowni brak. Do tych co planują robienie tego w przyszłości to efekt końcowy w najwiekszej mierze zależy od jakości malowania . Na podbitkę też poszło drewno ale profil soft line.