Roberto 20.12.2002 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Właśnie otrzymałem postanowienie o wszcześciu postępowania jednak z zastrzeżeniem. Mój sąsiad ma dom w mojej granicy. Dostawiam się do niego swoim. Od jego strony mam garaż, nad garażem pokój. Oczywiśćie ściana szczytowa wchodzi w ścianę szczytową. Architekt doświetlił mi poddasze nad garażem oknami połaciowymi (garaż i pokój nad gar ma szer 3,5 metra). Jednak urzędnik tak zinterpretował przepisy, (Dz. U. 02.75.690 z 15 czerwca 2002) a dokładniej par. 12 pkt 4. który mówi"Odległość mierzona w poziomie, od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego na dachu lub w połaci dachowej do granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż 4 metry"Proszę pomóżcie mi jak mam przekonać urzednika, że przepis ten jest absurdalny w mojej sytuacji. Sąsiad nie posiada okien połaciowych. Co w takim razie jeśli buduje sie domy bliźniaki lub w zabudowie szeregowej, które mają po 6 metrów szerokości !Oznacza to, że NIE MA MOŻLIWOŚCI DOŚWIETLENIA PODDASZA !!!Ludzie ratunku !!!!Czy ktoś już się z tym spotkał ???Proszę napiszcie coś, jesli można to równiez na mojego maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 20.12.2002 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Roberto, rzeczywiście przepis jest absurdalny. Pokój nie może nie mieć okna. A 4 m to bardzo dużo (aby zbudować zgodnie z tym przepisem, pomieszczenie musiałoby mieć conajmniej 5 m, żeby można tam było umieścić 1-metrowe okienko). Może spytaj urzędnika, czy za zgodą sąsiada, nie można tej odległości zmniejszyć. Ja też buduję bliźniaka, ale obie części na jeszcze niepodzielonej działce (podzielimy ją dopiero po wybudowaniu właśnie dlatego, żeby uniknąć problemów z tak bezsensownymi przepisami). W każdym razie spróbuję się czegoś dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts