Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

WITAM TIME

nasza powierzchnie dachu wyliczyla firma gdzie zakupilismy dachowke jest go okolo 240 m2

Widze, ze idziecie do przodu juz interesujecie sie dachówka a my zamowilismy hydraulika no i tynki na marca okna bada nam mierzyc na poczatku lutego ale myslami jestesmy juz na dalszym etapie takim jak podlogi z czego i jakie zrobic bardzo mnie ciekawi jak na czasie i w ciepłym klimacie urzadzic ten dom chyba to nie bedzie takie łatwe jak urzadzenie 44m2 mieszkania w bloku w którym obecnie mieszkamy ????

Pozdrawiam

Jak na razie jestem na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe i zarazem szukam firmy która wybuduje stan surowy otwarty.

Może ktoś z was juz tak budowal?

Ile może wyjść robocizna za stan surowy otwarty?

U nas wyszlo 31 000 za stan surowy otwarty (dachówka ceramiczna) - robocizna (bez ściany kolankowej - z poszerzeniem domu o 90 cm.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dziś dostałem pierwszą wycene :evil:

Jak dla mnie za drogo.

Gość buduje z YTONGa.

Wycena wygląda mniej wiecej tak:

Fundamenty żelbetowe plus ocieplenie bez fundamentów schodów i tarasu.

Ściany z Ytonga, strop żelbetowy, na dachu dachówka ceramiczna Roben, rynny,

Nic mnie nie interesuje wszystkim zajmuje sie firma.

Koszt 200 tyś. :o

Jak dla mnie za dużo, ale co wy o tym myślicie??

Mitmar, Woj-jur pochwalcie sie swoimi daszkami bede miala porownanie czy u mnie fachowcy dobrze robia prosze! A jak wasze prace wewnatrz wygladaja na jakim jestescie etapie?????

Bardzo się cieszę że wątek KWARCOWY tak ruszył do przodu :)

My mieszkamy na swoim już od października i choc zostało jeszcze parę rzeczy do zrobienia, nasze dziecia już zdążyły się ścianami zaopiekowac i zaznaczyc na nich swoją obecnośc.

Komfort mieszkania we własnym domu jest niesamowity (cisza, cisza, cisza ..... no i mam wieelki garaż).

Patrząc na Wasze zdjęcia, jeszcze raz utwierdzam się w przekonaniu, że MAGNOLIA i KWARC/TURKUS to prawie identyczne projekty.

Pozdrawiam i życzę szybkiego i bezbolesnego zakończenia budów :)

Bardzo się cieszę że wątek KWARCOWY tak ruszył do przodu :)

My mieszkamy na swoim już od października i choc zostało jeszcze parę rzeczy do zrobienia, nasze dziecia już zdążyły się ścianami zaopiekowac i zaznaczyc na nich swoją obecnośc.

Komfort mieszkania we własnym domu jest niesamowity (cisza, cisza, cisza ..... no i mam wieelki garaż).

Patrząc na Wasze zdjęcia, jeszcze raz utwierdzam się w przekonaniu, że MAGNOLIA i KWARC/TURKUS to prawie identyczne projekty.

Pozdrawiam i życzę szybkiego i bezbolesnego zakończenia budów :)

Dzięki :)

Super, że już mieszkacie. Napisz proszę ile czasu Wam zajęlo od tzw. "pierwszego szpadla" do przeprowadzki?

Pozdrawiam

Witam MITMAR

Bardzo sie ciesze ze wrociłes na forum muratora!

Gratuluje ze juz mieszkacie w swoim domku jakze podobnym do kwarca ale od mojego znacznie jest wiekszy chocby garazem sie bardzo roznia super. My byśmy w tym roku tez chcieli sie przeprowadzic do naszego domku no ale zobaczymy jak to wszysto pojdzie. Pozdrwiam

Widze że temat rozkwitł.

IzaN piekne okna, sam bym chciał mieć juz tyle.

Ja dalej powracam do kosztów tym razem dostałem wycene robocizny od innej firmy, wydaje sie ze cena 37 tys za stan surowy otwarty jest jak najbardziej ok. Przynajmniej w porównaniu do poprzedniej firmy.

Moze ktos z was pokusi sie o komentarz?

Widze że temat rozkwitł.

IzaN piekne okna, sam bym chciał mieć juz tyle.

Ja dalej powracam do kosztów tym razem dostałem wycene robocizny od innej firmy, wydaje sie ze cena 37 tys za stan surowy otwarty jest jak najbardziej ok. Przynajmniej w porównaniu do poprzedniej firmy.

Moze ktos z was pokusi sie o komentarz?

Witam,

Time dzięki za pochwalę :)

Już niedlugo Ty też będziesz mógl się chwalić domem i oknami :wink:

Jeśli chodzi o tą wycenę to uważam, że jest ok, tylko pilnuj ekipy - bo z nimi to różnie bywa - pewne rzeczy robią na tzw. "sztukę".

Anita dzięki za mile slowa :lol: - napisz kiedy Wy coś znowu dzialacie - u nas elektryka prawie skończona, okna - jak widać, kolo marca wchodzą tynki wewnętrzne., a potem wylewki. Napiszcie jakie Wy tynki wybieracie - gipsowe, czy cementowo-wapienne?

Pozdrawiam wszystkich :wink:

Cześć Iza

Ciągle zaglądam na forum bo znowu sie tu coś dzieje.

Okna masz naprawde śliczne, nam dzis zrobili pomiar wiec juz jakis krok do przodu. My mamy tez miec dzielone na pół prawe uchylne a w łazieńce i garażu jakąś szybe deszczyk czy coś takiego no i rolety zewnetrzne, no i słupek ruchomy przy tarasowym oknie, obustronnie złoty dąb montaz jakos pierwszy tydzien marca no i wtedy tez tynki bo elektryk wchodzi 16-tego lutego. A Wy jakie te okienka macie opisz je mi jak mozesz. Pozdrawiam papa

Mam kolejna prosbe do osób które wprowadzały takie zmiany:

Jeżeli chodzi o fundament to w projekcie sa bloczki a mnie interesuje ile wam weszlo betonu i stali i jaka stal uzywaliscie, to samo pytanie odnosnie stropu, bo nie chce terrivy. A moze ktos z was robil tak samo.

Kolejne pytani odnosni scian chodzi mi o ilos wienebergera.

jezeli chodzi o dach to wiem ze powirzchnia 230m ale ile kupowaliscie bo przeciesz jeszcze zcinki, straty.