ANITA11 31.01.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Drogi kolego wiem ze masz metlik w głowie i wszystko Cie interesuje ale z takimi pytaniami najlepiej do firm tzn. my z projektem poszlismy do murarza i po dwoch dniach wszystko mielismy wyliczone okolo 10 szt. wszystkiego zostawalo tzn. nawet paletami tak przypasowalo ze wszystkiego bylo wsam raz. A jak dalismy projekt zeby nam wycenili dachowke z kilku roznych rodzajow to tez zdalismy sie na nich i zamowilismy tyle ile im wyszlo no i tu za cala palete dachowki zwrocili nam kase bo nam zostalo. Teraz musimy dokupic bloczkow na taras ale to juz sam mąż wyliczyl ile trzeba. Mój mąż gdzieś ma zapisane ile czego było ale teraz go nie ma żebym Ci sztukami wszystko opisała ale dobrze pamietam że na fundament u nas poszło 7 ton cementu bo ja wtedy przy tym byłam ale to też zależy jaki szeroki i głęboki bedziesz kopał swój fundament co nie? A co do stali to jako kobieta mogę powiedzieć Ci że duże i grube te belki wyszły jak je wkładali w te dołki i tyle Ci kobieta może poradzić hehe..........Myślę że chociaż pocieszy Cię to że czytam to co piszesz i jak mogę to pomagam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Time 31.01.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Tu masz oczywiscie racje mam mentlik i nic wiecej wszystko sie miesza.Na sobote jestem umowiony na jeszcze jedną wycene, ten by mi najbardziej odpowiadal, ale zobaczymy ile powie. Jak narazie trzymam sie firmy która zaproponowała 37tys. za robocizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niemen 31.01.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Wita, Tak jak mówi Anita- fachowcy wiedzą najepiej ile materiału trzeba. Co do dachowki to firma ją wylicza - chociaż u mnie się rąbnęli i brakło nam 2 palety dachówki Jeśli chodzi o cement na fundament , to poszła paleta - ale mówię tylko o murowaniu bloczkow na ściany funamentowe. Jeśli chodzi o strop, to my mieliśmy terrivę. Jest tańszy i szybciej się robi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 31.01.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam Dzieki NIEMEN za potwierdzenie mojego zdania.Time wcześniej są zdjecia naszego srtopu terriva II w naszych okolicach najczesciej stosowany czyż nie super wygląda ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 31.01.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Super, że już mieszkacie. Napisz proszę ile czasu Wam zajęlo od tzw. "pierwszego szpadla" do przeprowadzki? Pozdrawiam Nasza budowa zaczęła się w kwietniu 2006, a wprowadziliśmy się w październiku 2007. W tej chwili robi się podbitka, ogrodzenie i czekamy na wiosne w sprawie tynkowania. ANITA11 Fajnie wrócic na forum, bo niestety cały czas miałem zablokowane konto (nawet nie wiedziałem że coś narozrabiałem) Co do tempa robót, to nasi znajomi wybudowali MAGNOLIę od kwietnia do listopada, tacy szaleni byli.... Co do garażu to powiększenie go do 42 m2 było najlepszym pomysłem. To jest po prostu rewelacja - mamy tam rusztowanie, z 10 rowerów do przechowania, 2 samochody, 2 kpl opon, i mnóstwo innych pozostałości budowlanych. i nawet da się go zamknąc. Planowaliśmy wydac na budowe 300 tysi a wydalismy 400 i jeszcze z 30 pójdzie..... ale i tak warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 31.01.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witaj MITMAR Ja ten watek kwarca poznałam dopiero jak juz projekt kupiłam na projekt Magnolia jakoś po drodze nie trafiłam ale naprawde te domy sa do siebie podobne a takiego garazu to juz Wam zazdroszcze no ale i my mamy ilosc finansów ograniczona i musimy sie cieszyc ze takiego Kwarca wybudujemy. Mam nadzieje ze nieraz sie jeszcze odezwiesz i posłużysz rada. Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 01.02.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Nasza budowa zaczęła się w kwietniu 2006, a wprowadziliśmy się w październiku 2007. W tej chwili robi się podbitka, ogrodzenie i czekamy na wiosne w sprawie tynkowania. Witam Mitmara - fajnie, że wrócileś - prześlij parę fotek Twojej Magnolii - chętnie popatrzymy Anita - w sprawie okien - zloty dąb - tam gdzie są dwuskrzydlowe, to z ruchomym slupkiem (salon, sypialnia, kuchnia i pokój kolo kuchni), reszta jednoskrzydlowe - w salonie to boczne jest szersze niż w projekcie, w kuchni jak widać też Lubię światlo P.S. Naprawdę planujesz przeprowadzkę w tym roku? My myślimy o 2010 - lato - wtedy nasza córcia pójdzie do pierwszej klasy. Nie chcę, żeby zmieniala przedszkole,( a inaczej musialaby to zrobić). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 01.02.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Hej Iza My tak sobie wszystko planujemy że tak nam jakoś wychodzi że wtym roku bedziemy już mieszkać w naszym domku a zaczym czekać podejrzewam że i tak lato a nawet już wiosną bedziemy tam spędzać cały czas tylko na noc będziemy wracać do bloku więc zamiast tu też płacić czynsz to już co miesiąc bedę mogła za te pieniążki dopieszczac dom w jakieś lampy obrazy i pierdołki czyż nie słuszna kalkulacja??? Wiadomo że odrazu wszystko nie bedzie do końca zrobione ale pomału się dokończy. P.S.Też mam nadzieje ze wkrótce Mitmar pochwali się jakimis zdjeciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 03.02.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ANITA11, IzaN. Pochwalę się zdjęciami jak aparat naprawię/wymienię, bo wszystko w nim na różowo wychodzi, poza tym jeszcze trochę, a skończą podbitkę, więc będzie na co popatrzec (mam nadzieję) Będę do Was zaglądał. a kilka starszych fotek na http://foto.onet.pl/9cfy,bgwwkwesse8e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 07.02.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Hej Iza odeawij sie na prywate pisałam Ci na gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 08.02.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Jak na razie jestem na etapie zalatwiania pozwolenia na budowe i zarazem szukam firmy która wybuduje stan surowy otwarty. Może ktoś z was juz tak budowal? Ile może wyjść robocizna za stan surowy otwarty? U nas wyszlo 31 000 za stan surowy otwarty (dachówka ceramiczna) - robocizna (bez ściany kolankowej - z poszerzeniem domu o 90 cm. Pozdrawiam Na początku tego wątku mocno dyskutowaliśmy z woj-jur'em na temat kosztów budowy KWARCa i MAGNOLII, i tak dla porównania nas poszczególne etapy kosztowały: 1. surowy otwarty (z orynnowaniem, kanalizą, podbetonem) - robocizna: 34 000 a materiały: 110 000 = 144 000. 2. okna, parapety wewn., połaciówki (8 szt.) + drzwi zewn. + brama garażowa = 48 000. Czyli stan surowy zamknięty to 192 000. 3. instalacje wewn. kompletne z szambem włącznie - 50 000. 4. tynki wewn. (630m2 '') - 17 000 5. podłogi z ociepleniem - 17 800 6. ocieplenie dachu + płyty g-k - 29 800 7. malowanie, kafelki, panele - 15 300 8. kominek (bez płaszcza wodnego) - 5 500 9. kuchnia z AGD - 20 000 10. wyposażenie łazienki - 6 000. 11. poz-bruki - 14 000 12. ziemia do ogrodu - 2 000. 13. podbitka - ???? 14. docieplenie - ???? 15. ogrodzenie - ???? 16. ogród - ????? Same koszty okołobudowlane (notariusz, urzędy, banki itp.) - 22 000. Ciekawe jakie koszty generuje budowa KWARCa AHA. 1. Fugowanie płytek zostawcie sobie po wszelkich pracach szpachlarsko-gipsiarskich - pył strasznie niszczy kolor fugi. 2. Uwaga na kominki - wywietrzaki - my mamy na wschodniej połaci dachu i w czasie mrozów i wschodnich wiatrów naszym okapem dmucha zimno . 3. Nawet nie wiecie jak dzieci potrafią zaopiekować się ścianami (odbite paluszki, jedzonko, buzie i oczywiście rysy od butków, jeździdełek utp. ) i jakie można na tych jeździdełkach rozwijać prędkości (w mieszkaniu nie było na to miejsca). 4. Duży garaż to najwspanialsza rzecz na świecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 09.02.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Witam, To niezłe wydatki nas jeszcze czekają - jesteśmy przed tynkami wewnętrznym i wylewkami. Mitmar - jakie macie tynki wewnętrzne - gipsowe, czy cemenowo-wapienne? I dlaczego akurat te? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 09.02.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 IzaN. Wybraliśmy tynki gipsowe maszynowe - było szybko, ładnie i równiutko, ale dzisiaj czy chciałbym znowu kłaść gipsowe -nie wiem. Są bardzo ładne i w zasadzie nie trzeba ich później szpachlować, ale są dość miękkie (chyba że nasze dziecia są takie okrutne dla nich). Na pewno nie jestem już ich takim entuzjastą jak przed ich położeniem. W muratorze czytałem, że tynki maszynowe gipsowe są twardsze od cementowo - wapiennych, więc może u mnie skopali robotę (choć nie wiem czy można źle dobrać proporcje, skoro robi to maszyna). 630m2 robili fachowcy w dwa tygodnie. Narzekali na zamontowane parapety wewnętrzne. Po tynkach cementowo - wapiennych chyba trzeba szpachlować ścianę? To jest tak, jak przy wyborze ogrzewania podłogowego czy klasycznego. Istnieje wiele za i przeciw, najlepiej wybrac to, do czego sami jesteśmy przekonani. Tak samo będzie przy podejmowaniu decyzji: pod posadzki dawać styropian 8cm czy może 15cm, A potem przykrywać go folią przed zalaniem betonem czy też nie. Później czy kolor zielony pasuje do sypialni czy do salonu Budowa to pasmo wyborów, oby słusznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 09.02.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 WITAM WSZYSTKICH! Ile ciekawych żeczy można się dowiedzieć od doświadczonych osób mam na myśli Ciebie MITMAR. Dzięki za tą kalkulację cenową oczy mi trochę wyszły no ale tak to już jest ,że w miarę jedzenia apetyt rośnie i tak też jest przy budowie liczy się w miare tanie materiały a potem wybiera się to co niby lepsze a tym samym droższe. My to z Iza chyba najbardziej się cieszymy, że wróciłeś na forum co nie Izka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 09.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 ANITA Wcale nie czuję się doświadczonym inwestorem, bo gdybym dzisiaj musiał się jeszcze raz budować, to i tak nie byłbym do końca pewien zastosowanych rozwiązań Co do kalkulacji, to nie ukrywam że staraliśmy się przy wyposażaniu domu korzystać z markowych rzeczy. Wg mnie można zaoszczędzić na punktach 9,10,11, może 3 (ale to ryzykowne ). Miło mi że mogę pomarudzić na Waszym forum, zwłaszcza że KWARC był naszym numerem 1 (gdyby nie MAGNOLIA, to byśmy dzisiaj mieszkali w KWARCu). Jeżeli mogę spytać, to co Cię Anito najbardziej zdziwiło, jeżeli chodzi o koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 09.02.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Hej MITMARMoże zacznę od tego, że nasz KWARC jest znacznie mniejszy od Waszej MAGNOLII no i jak wcześniej wspominałam nie adoptujemy poddasza w tej chwili. Wylewamy na górze posadzki robimy ocieplenie bez płyt k-g robimy wyjsie elektryki i ogrzewania i na tym koniec więc napewno nasze koszty budowy beda mniejsze. Mamy tylko dwa okna dachowe (aby wietrzyć sobie strych) no i brame garażową pojedyńczą więc tu dużo mniej kasy wydamy. Na tą chwilę stan surowy otwarty wydaliśmy 120tyś. Okna z roletami i brama garażowa to koszt 14tyś. montaż początek marca. Jeszcze nie wiem jakie drzwi zewnetrzne kupć? A parapety będą marmurowe koszt około 2tyś . Więc i tu mam dużą różnicę cenową między Waszą kwotą. Może wspomnę że okna będziemy mieć złoty dąb obustronnie kolor 5 komorowe swing,perfekt, profil veka clima 1.1, klamki srebrne mat. zresztą już niedługo badą wiec wkleje fotki bo je niedawno zamówiłam a już sie bardzo cieszę. Co Ty MITMAR na te moje kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 10.02.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 IzaN. To jest tak, jak przy wyborze ogrzewania podłogowego czy klasycznego. Istnieje wiele za i przeciw, najlepiej wybrac to, do czego sami jesteśmy przekonani. Tak samo będzie przy podejmowaniu decyzji: pod posadzki dawać styropian 8cm czy może 15cm, A potem przykrywać go folią przed zalaniem betonem czy też nie. Później czy kolor zielony pasuje do sypialni czy do salonu Budowa to pasmo wyborów, oby słusznych Witam i dziękuję za odpowiedź. Masz sluszną rację, jeśli chodzi o wybory, ponieważ każdy wybór niesie za sobą jakieś konsekwencje. Najgorsze jest to, że przy każdym wyborze jest mnóstwo za i przeciw. Ale to jest wlaśnie urok budowania domu. Bo przecież można by bylo kupić dom(mieszkanie) w stanie deweloperskim i mieć wszystko w nosie prawda? Ale nie cieszyloby to tak, jak wlasna budowa. Cieszymy się z Anitą, że coś niecoś nam podpowiadasz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 18.02.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam doświadczonych "kwarcowiczów" ja z pytaniem ile wyszło Wam tzw. punktów chodzi mi o elektrykę. W sobotę elektryk zaznaczał nam gdzie chcemy gniazdka i włączniki gdzie cała skrzynkę itd. martwie się czy wszystko wszędzie dobrze podałam. Iza Mitmar prosze o pomoc i porade. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 19.02.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Hej AnitaMój mąż mówi, że u nas poszlo 70 puszek + oświetlenie - czyli jakieś 100 punktów (wliczam też górę). Nie wiem, czy to dużo, czy malo - okaże się w "praniu".Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitmar 19.02.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam doświadczonych "kwarcowiczów" ja z pytaniem ile wyszło Wam tzw. punktów chodzi mi o elektrykę. W sobotę elektryk zaznaczał nam gdzie chcemy gniazdka i włączniki gdzie cała skrzynkę itd. martwie się czy wszystko wszędzie dobrze podałam. Iza Mitmar prosze o pomoc i porade. Pozdrawiam Ja kładłem elektrykę razem z Tatem i Teściem przez 2 tygodnie i wydaje mi się, że gniazda najlepiej dawac tam, gdzie się przydadzą Tak na poważnie, to trzeba pomyślec: - gdzie podłączyc odkurzacz, by sprawnie odkurzyc dom, - gdzie dac gniazdka w pokojach dzieci, by można np. wsadzic do przynajmniej jednego z nich lampkę nocną - gdzie będzie biurko, komputer, tv - a w kuchni - czajnik, mikser, ekspres do kawy, pomijam już AGD zamontowane na stałe (gniazdka zgodnie z projektem kuchni), ogólnie trudna sprawa a do tego dochodzi jeszcze oświetlenie i włączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts