Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Dzięki Bazylek za informacje i zdjęcia. Bardzo podoba mi się pomysł poszerzenia okna tarasowego a zlikwidowanie okna bocznego . Salon będzie jasny i dużo miejsca na telewizor.

Mam jeszcze jedno pytanie czy na poddaszu jest wystarczajaco widno przy standardowych oknach wg projektu?. Na poddaszu dzieci będą miały pokoje i obawiam się czy nie będzie za ciemno.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 782
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dzięki Bazylek za informacje i zdjęcia. Bardzo podoba mi się pomysł poszerzenia okna tarasowego a zlikwidowanie okna bocznego . Salon będzie jasny i dużo miejsca na telewizor.

Mam jeszcze jedno pytanie czy na poddaszu jest wystarczajaco widno przy standardowych oknach wg projektu?. Na poddaszu dzieci będą miały pokoje i obawiam się czy nie będzie za ciemno.

Pozdrawiam

Muszę przyznać, że powiększenie okna balkonowego to była bardzo trafna decyzja:) Na poddaszu okna mamy wg. projektu i jest ok. Ale może zastanów się czy ich nie rozdzielić (w projekcie są w jednym kołnierzu) bo pokoje są ogromne.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Dopiero zaleliśmy fundamenty naszego domku. Nasze zmiany -przesunęliśmy ściankę w kuchni kosztem pokoju. W kuchni w miejscu ściany działowej będzie belka, a paseczek pokoju przeznaczymy na garderobę o szerokości 150cm z wejściem od naszej 9metrowej sypialki. W kuchni będzie więc miejsce na jadalnię (najpierw wchodzimy do jadalni i w głębi kuchnia). W salonie planujemy okno tarasowe 280/230 likwidujac to małe okienko z boku (u nas i tak było na ścianie północnej). W jadalni marzy mi się okno 120/170 a w naszej sypialni 140/170. Interesuje mnie zwłaszcza wygląd poddasza.

Byłabym wdzięczna za odzewkogoś kto pozwoliłby nam zobaczyć domek w realu: [email protected]

Pozdrawiamy

• 1 month później...

witam Kwarcowiczow

mam prosbe, czy moge prosic o pare zdjec, w miare dokladnych, przedstawiajacych szczegoly wykonania wiezby dachowej, mocowania krokwi, wykonania wiazarow trapezowych. Bo wydaje mi sie, ze moja ekipa odeszla troche od projektu.

Jesli ktos nie chce pokazywac tego na forum, to podaje adres [email protected]

pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich na tym forum

Po wielu perypetiach prawdopodobnie stanę się inwestorem-budowlańcem kwarca w grudniu (a czy szczęśliwym to czas pokaże). Obecnie czekam na warunki zabudowy, które mam mieć załatwione na 99%. Zakup materiałów jeszcze w tym roku a budowa na wiosnę. Tempo może nie będzie szaleńcze ponieważ oszczędności padły na ekipy budowlane a co za tym idzie budowlańcy będą rzadkimi gośćmi na budowie. Może przyjdzie taki dzień że przeproszę się z nimi i ich zaproszę do siebie na stałe. Pozdrawiam.

Witam wszystkich

my tez z zona bardzo zainteresowani jestesmy tym projektem bo nam sie podoba bardzo:). Zastanawiamy sie tylko czy damy rade , oczywiscie finansowo... Mam pytanko odnosnie ogrzewania : czy ktos przenosił kotlownie w inne miejsce np tyl garazu w tym projekcie??? Jakie rozwiazanie sa mozliwe, slyszalem ze dobrym rozaiazaniem kominek z plaszczem + gaz??? Czekam na podpowiedzi bo z budowlanka to raczej jak na razie nie mialem do czynienia.

Pozdrawiam i dzieki

zupa

Edytowane przez zupa

Witam wszystkich

my tez z zona bardzo zainteresowani jestesmy tym projektem bo nam sie podoba bardzo:). Zastanawiamy sie tylko czy damy rade , oczywiscie finansowo... Mam pytanko odnosnie ogrzewania : czy ktos przenosił kotlownie w inne miejsce np tyl garazu w tym projekcie??? Jakie rozwiazanie sa mozliwe, slyszalem ze dobrym rozaiazaniem kominek z plaszczem + gaz??? Czekam na podpowiedzi bo z budowlanka to raczej jak na razie nie mialem do czynienia.

Pozdrawiam i dzieki

zupa

Ktoś wcześniej napisał aby nie liczyć na mniej niż 300k i niestety ma rację ale jest coś takiego jak system gospodarczy... Polecam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?119477-Cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowali%C5%9Bmy-sami-dom!!! bo fachowcy mają swoją cenę gdy tylko oni będą na budowie. Jeśli chodzi o kotłownię to możesz kombinować ale musisz pamiętać że będziesz musiał budować wtedy drugi komin a to już generuje koszty. Powodzenia

Witam.

Krajek ma rację. Jeśli przeniesiesz kotłownię - dojdą extra koszty na komin. My jak większość Kwarcowiczów zrezygnowaliśmy z małego WC, powiększając tym samym pomieszczenie gosp. Miejsce na "zapasowy" kibelek znaleźliśmy na stryszku, który jednocześnie będzie naszą pralnią.

Bazylku w którym miejscu na górze macie kibelek i czy nie ma problemów technicznych z jego zaadoptowaniem?

Swoją drogą chciałbym być już na tym etapie... eeeech...

Witam wszystkich

Pozdrawiam i dzieki

zupa

Witam serdecznie, my troche zmodyfikowaliśmy - w projekcie są jeśli dobrze pamiętam dwoje drzwi jedne prowadzą do małej łazienki i drugie do kotłowni. My zlikwidowaliśmy ściankę od kibelka patrząc od wejścia do domu zostawiając małą ścianke tworząc wnęke pod szafę, zlikwidowaliśmy drzwi -kotłownia-dom i zrobiliśmy wejście do kotłowni z garażu tylko. Głowną łazienkę przenieśliśmy tam gdzie w projekcie jest kuchnia a kuchnię do pokoju obok i na górze również zrobiliśmy dwa pokoje, łazienkę i suszarnę.- ale my podnieśliśmy dom o 3 prothermy. Pozdrawiam.

Witam wszystkich! Moja kotłownia prezentuje sie nastepujaco:Z holu wchodzi sie do toalety, a potem beda z Wc takie drzwi przesuwane i bedzie sie wchodzić do kotłowni. I z kotłowni sa drzwi do garazu. Nie chciałam rezygnowac z WC przy wejsciu bo wiem ze zawsze sie przyda. Z innych zmian to:-zlikwidowanie na dole tego środkowego pokoiku a w zamian mam wieksza łazienkę, oraz taka mała pralnie i schowki na np.srodki czystosci,mopy,odkurzacz itp. Jesli chodzi o góre to dom został podniesiony o 2 pustaki.Nad garazem bedzie mała łazienka oraz tuz obok styszek. Pokoje prezentuja sie bardzo ładnie i są naprawde duze. I ostatnia zmiana to garaż poszerzyłam o 1m. Pozdrawiam.

Bazylku w którym miejscu na górze macie kibelek i czy nie ma problemów technicznych z jego zaadoptowaniem?

Swoją drogą chciałbym być już na tym etapie... eeeech...

Na górze są dwa duże pokoje i jedno mniejsze pomieszczenie. I właśnie tu będzie nasza suszarnio - pralnia z małym kibelkiem, oddzielone od siebie małą ścianką.

O takim rozwiązaniu trzeba pomyśleć już wcześniej, żeby wyprowadzić odpływ z kibelka i pralki. Jesteśmy właśnie na tym etapie, więc jak tylko skończymy wrzucę jakieś fotki.

Pozdrawiam

Dzięki bazylku za wskazówki i czekam na fotkihttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/rolleyes-2.gif. Jakbyś mogła przesłać na priw szkice tych pomieszczeń na górze to bym wdzięczny. Teraz do Marta1212 i sniezynkaa - ludzie nie ma co się ukrywać ino trza pisać jak najwięcej. Lepiej dwa razy pytać niż raz błądzić.

Pozdrawiam wszystkich już mieszkających, budujących, planujących i marzącychhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/bye.gif.

Ja niestety jeszcze należę do grupy marząco-planującychhttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/cool-2.gif